Nemacka doga

Присуство Харлекин дога у Србији:

• Поседујем Харлекин догу.

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    2
  • Anketa je zatvorena .
Sto se tice visine za doge i vazi sto vise to bolje, prosto je neverovatno da zenka toliko izraste i ako je stvarno tolika svaka cast, ali sto se tice trocifrene tezine to nije normalno i taj pas sigurno nije skladno gradjen (debeo je i to previse). Moj najbolji drug je imao rota koji je bio tezak 70 kg i prerastao je 68cm koliko je dozvoljeno za muzijaka ali to nije to. Harlekin doge rastu najvise od svih doga i muzijaci koji su visoki oko 100cm imaju do 80kg a svaki cm vise trpi i neki kg vise ali trocifrena tezina je nezamisliva.

Prilozi

• Harlekin 4.jpg
    Harlekin 4.jpg
    21,5 KB · Pregleda: 39
bila je do 1996, kada je uginula. bila je veca od svih nasih muzjaka i vecine madjarskih. visinu je izgleda povukla na kevu ( hirosvarosi zita rita ) a masu na oca ( caruso des teres de la raire ). cak je i elatus imperijal izgledao kao igracka pored nje.

sa dogama sam ( uslovno receno ) raskrstio posle vojske 1996, kada mi je i uginula betty, od tada vise nisam mogao gledati drugu dogu pored sebe pa sam presao na upotrebne pse

imam cerkicu od dve godine i jos jednu bebicu u planu u skorije vreme da li bi mi jedno stene doge bilo previse ovog momenta, dasacekam malo? inace ih obozavam odmalena, uslove imam odlicne, ogromno dvoriste, puno ljubavi i sta je jos potrebno? bojim se samo kako se uklapaju sa bas malom decom

Nisam nesto mnogo u toku sa odgajivacnicama ima li neka koju treba izbegavati po svaku cenu. Pre par godina sam bila u Pancevu, pojma nemam kako se zove odgajivacnica, crna doga je bila u pitanju ali su mi uslovi tamo bili malo sumljivi, ne bi da pogresim pri izboru. A i nikako da odluccim, zelim li crnu ,zutu ili harlekin dogu? i da li zenka ili muzjak? jao koliko pitanja, nadam se da je lakse kada stene konacno stigne. Ovako sam u konstantnom grcu da li cu pogresiti

Doga je zahvalna za drzanje ali ako nemate bar 2 sata dnevno za nju bolje malo sacekajte, jer su bitne prve 2 godine za psa posle toga je formiran 100% pa i ne zahteva toliko vremena. Vi psa kupujete kada ima 2.5-3.5 meseci,pas raste 12 puta brze od coveka(bebe), sa 1.5 godina je zavrsio sa rastom a do 2 godine je sazreo(izasao iz puberteta). U koliko vas u kuci ima puno i svi se po malo potrude uzmite psa a ako ne sacekajte. Ja imam troje male dece i znam o cemu pricam.

Zenka od 105 u grebenu i preko 100 kilograma.... tu nesto nije ok.
Ne kazem da nije moguce, ali takva doga:

1) Nije zdrava 100%
2) Tesko da moze biti skladna
3) trece kao trece, moze se dosta pitanja postaviti na tu temu.

Elatus Imperial - muzjak koji je plenio pre svega stilom i skaldnoscu.
Po visini on nikada nije bio nesto - oko 86cm u grebenu.
Ali zato, imao je dosta drugih kvaliteta i bio je klasa za sebe kada se takmicio.

Mnogo je teze podici visokog i teskog muzjaka nego srednjeg i skladnijeg.
Pre svega, na psu od 90 ili vise cm, vidi se uocljivije svaki nedostatak, hocu reci, mane su jednako vece i izrazenije.
Neki ideal koji je po meni prihvatljiv je 86cm do 96cm za muzjake sa 70-85kg koji mu lepo stoje, za zenke od 78cm do 86cm sa nekih 55-75kg takodje koje dobro stoje. Standard kaze liberalnije, znam, ali pored UOPSTENOG FCI standarda, svako ko ima neku viziju o dogi, treba da ima i svoje, jos strozije merilo za kvalitet ukus i tip.

A koliko je tezak put do sampiona, to ne zna onaj ko nije probao.

Cini mi se da dosta ljudi drze doge u kuci, da li su uslovi boljiu dvoristu ili u stanu? Kako treba da izgleda i koliki da bude boks za odraslu dogu?
Pomozite mi ne znam skoro nista, a strasno zelim da mi deca rastu uz ovako divnog psa, i da njemu bude dobro kod nas

na zalost moju kuju je velicina kostala zivota u sedmoj godini a da nije bila skladna ne bi bila visestruki sampion. kod elatusa mi se nije dopadalo to sto mu je mogla cela teniska loptica stati u ledja i nesto krace prednje sape. vecina fotografija ( sto nije slucaj sa ovom postavljenom ) na kojoj je elatus stoji na blagoj uzbrdici ili prednjim sapama stoji na necemu. svuda van drzave smo elatusa eliminisali u drugom ili trecem krugu, a kod nas samo kada nam sude strane sudije. jednom mi je gorica nesic ( mislim da je u pitanju maj 94 ili 95 ) dala cetvorku a dva dana pre toga sam u budimpesti dobio najbolju evropsku zenku i peto mesto u evropi. kada sam uzeo dogu nisam planirao uopste da je izvodim po izlozbama ali mi se onda desavalo da u toku dana prijavim psa za dve izlozbe u dva razlicita grada. sada nikada vise ne bih ponovio takve poduhvate.

Secam se Betty dobro, daleko od toga da nije bila skladna.
Ali se uklapala po svakom kriterijumu u onaj uzi standard koji sam opisao (moj licni).
Govorio sam o zenki od 106 u grebenu... i na sta bi to licilo.

Elatus...To sto je pario, ako je zaista pario toliko, je samo plus za nas u Srbiji.
Jeli bilo neke realne konkurencije iz domaceg uzgoja? Realno, nije...
Ali da je pario nesto sto valja, ostalo bi i nesto da valja. Ovako rezultat ostaje 0:0.
Daleko bolje da pari Elatus nego... da ne navodim sad ovde imena.

Sve u svemu, kada se pogleda scena sa dogama u Srbiji, nemamo cime bitnijim da se pohvalimo.
Svi primerci koji vrede su u 100% slucajeva stranih krvnih linija, ili uvezeni.

A u isto vreme kada je i Elatus izlagan bio je izlagan i mnogo zanimljiviji pas od njega, za moj ukus.
Hyldon aurea Dragonda. Samo je njegov vlasnik bio druge ideologije, pa nije bio poznat ovde toliko.

Back