Koliko ja znam jevandjelja su pisali neki drugi a ne isus. Odakle sad ta tvoja konstatacija ?
Isus rece bogatome "prodaj sve, podaj siromasnima pa kreni samnom u nebesko carstvo" jel tako ?
Pa jel to rekao u korist ili na stetu normalnog coveka, ja zaista ne mogu da razumem sta je tu dobro ???????
Covek je smiren ako ima dovoljno para da sebi moze da priusti sve blagodeti ovog zivota. Kad je siromasan [kao isus npr] onda je i nervozan, brine za svoju buducnost, kako da se prehrani, sta ce da obuce i ostalo.
Ovo "prodaj sve" je najveca glupost koju sam ikada cuo i ne znam ko je od Vas vernika ista prodao pa postao siromah a sve zarad nebeskog carstva ?
SVE VERNICI DO MOGA......
Jevandjelje ili Blagu reč pisali su ni manje ni više nego Apostoli (ljudi koji su živeli, zbog prisustva hrista, u vreme pune blagodati (seti se samo Hristovog Preobraženja na gori Tavor)). A sve to, zajedno sa Pedesetnicom (ili Silaskom Svetoga Duha na Apostole) znači da je celo Sveto Pismo Svetim Duhom (Bogom) nadahnuto - Istinom i Ljubavi. Zbog toga se Svetom Pismu ni ne prilazi kao svakoj drugoj knjizi (Sveto Pismo se ne zove zalud Knjiga nad knjigama), niti se sa NJim postupa i ponaša makar kako.
Isus je bogatome prvo rekao: Drži zapovesti...(što je takodje teško, nije ni to lako), a potom i: poštuj oca i mater, što je daleko lakše. Mladić mu je rekao: Све ово сачувах од младости своје; шта ми још недостаје?
i time mislio da je sav posao obavio (a seti se samo kroz šta je tek sve Hristos trebao da prodje). Zbog toga mu Hristos odgovara: ako hoćeš
SAVRŠEN da budeš - videvši i mladićevu volju i silnu želju da se spasi
- ostavljajući mu sa tim ''AKO'' mogućnost da se još preispita može li 'poneti'. U stvari - mladić je sam (kao i svako - ponesen 'žarom' mladosti) poželeo za sebe da ponese mnogo veći 'krst' nego što može poneti. Ili, kako mi to uobičavamo da kažemo - preforsirao je svoje snage, svoje moći.
Tako, Bog ne daje i ne popušta veće iskušenje ili krst od onog koji možemo poneti. Hristos mu je već na samom početku i njegovoj znatiželji rekao šta je njemu u mogućnosti da čini, i dovoljno činiti.
Isto kao što je jedne upućivao milostivosti, ili (što je već pisano): ko nahrani jednog od ovih malih, ko jednom od ovih malih učini. A seti se i blaženstava, sirotice koja je spasenje našla ostavivši dve lepte (molim te, bar probaj da ne shvatiš odmah bukvalno),ili bludnice koja se u veri dotakla Hristove haljine i koju vera spase.
Nije Hristos kriv za ono kakav je život - Adam i Eva su svojim grehom (a probali su od drveta poznanja, za koje je Bog rekao da će umreti - šta misliš šta se i desilo?)izgubili rajsko ustrojstvo i greh se uselio u svet.
Nasuprot svoj šteti koju pominješ i pitaš šta je Hristos dobro učinio:kakav je ovaj svet i koliko grešan, Hristos ti je i pokazao svojim stradanjem,a tada su se upravo pokazali i ljudi. Pa ipak, On je na Krstu razapet bio ( i to po Božijoj volji - Bog je Sina Svoga jedinoga i jedinorodnoga u svet ovaj i ovakav po svojoj ljubavi i od svoje ljubavi prema čoveku 'spustio') sve grehe uzeo na sebe, u ad se spustio, djavola, satanu, greh ili smrt - pobedio.Što je čoveku nemoguće, Bogu je moguće. Da bi se svi spasli.
Uostalom, nama i nije da u ovom kvarnom i rdjavom svetu (koji sav u zlu leži) živimo, u ovom svetu se krst nosi, a domovi su nam, ako Bog da, i ako se mi trudimo i nastojimo - Rajski.
Kada ti kukaš kako je ovaj svet užasan, koliko loš, i dr., ima jedna priča: Jedan čovek se tako non-stop žalio, vajkao, kukao, kako mu je teško,kako mu je teško, i Bog ga je uzeo i izveo pokazavši mu krstove raznih veličina, davši mu da bira, sam izabere svoj. Ovaj mladić je odabrao onaj najmanji. Bog mu je rekao:,,Pa, to i jeste tvoj krst.''(koji nosiš)
Zato se u Hrista i krstimo i svi na ovome svetu sastradavamo.
Neverne bebe pevaju:Izgubili smo ljubav.
Izgubili smo ljubav, Ili -LJubav.
Nositi krst zarad takve, te, i tolike ljubavi...zar je...mnogo?