Nema lekova!!!

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
U jeku respiratornih infekcija i virusa nema „sinacilina", „baktrima", „eritromicin" sirupa, rastvora za inhalaciju...

U jeku respiratornih infekcija i gripa, u apotekama širom Srbije nema desetak lekova za ova oboljenja, pre svega za decu. Farmaceuti tvrde da za proizvođače ovi medikamenti nisu profitabilni, pa čekaju najavljeno poskupljenje od sedam odsto u februaru da bi urednije snabdevali tržište.
Nestašica je „baktrima", „sinacilina", „eritromicin" sirupa za decu, „spalmotil" oralnog rastvora za inhalaciju, „klijacila", ali i „vigantol" kapi za bebe, „nitroglicerina", kao i pojedinih citostatitaka poput „herceptina"...

Nema zamene za sve

Farmaceut Apotekarske ustanove „Beograd" Milana Božić kaže za Press da samo za pojedine od ovih lekova postoji zamena.
- „Trimosul" je zamena za „baktrim". Što se tiče „sinacilina" i „eritromicin" sirupa za decu, pošto se radi o antibioticima, roditelji bi trebalo da se konsultuju sa pedijatrima. I za „klijacil", koji je antibiotik penicilinske grupe, najbolje je da lekar preporuči zamenu - navela je Božićeva i dodala da „oni nemaju nikakve informacije o tome kada bi tržište moglo da bude bolje snabdeveno.
U „Galenici" kažu da je nestašica „sinacilina" samo trenutna.
- Nije se prestalo sa njegovom proizvodnjom, kao što se priča. Nestašica će uskoro biti prevaziđena - kažu u ovoj kompaniji.
Predsednik Udruženja privatnih apotekara Srbije Dragutin Rajevac objašnjava za Press da ovih lekova nema jer nisu rentabilni, pa niko neće da ih proizvodi dok se ne podigne cena.
- Proizvođači čekaju da se u februaru odobri poskupljenje, za koje čujem da će biti sedam odsto - kaže Rajevac i dodaje da Republički zavod za zdravstveno osiguranje ima velika dugovanja ka proizvođačima.
On dodaje da je njegova apoteka pre neki dan dobila pet kutija „nitroglicerina".

DECA-LEKOVI-2.jpg


- Nas 11 zaposlenih ne bismo znali kako da podelimo tih pet kutija za svoje bake, deke, očeve, a kamoli za pacijente - rekao je Rajevac.

Stižu citostatici

U „Srboleku", međutim, ponavljaju da ne znaju zašto nema „nitroglicerina" u apotekama, kada su ih oni uredno prosledili veledrogerijama.
U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje ističu da oni nemaju nikakve veze sa nestašicom „sinacilina", „klijacila"... dok, što se tiče citostatika obećavaju da će ih od 3. februara svuda biti dovoljno.
- RZZO je sproveo tender za nabavku 16 citostatika pod posebnim režimom izdavanja, i u tu svrhu smo izdvojili 2,6 milijardi dinara - navela je Sanja Mirosavljević, načelnik Centra za informisanje RZZO.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/148904/Nema+lekova+za+decu.html
 
Ja danas isla po Kijacil i nemaaaaa!!! Dade mi kao zamenu Panklav. A sto nema ambalaza za krv, to je tek prica za sebe. Devojci jednoj sa mog faksa zatrebala krv za operaciju inace je AB grupa sto znaci da prima sve krvne gupre, ali krvi nema, jer nema amabalaza, bas lepo, a nas Tomica jos uvek prima platu.
 
Лепо човек каже, лекови нису рентабилни и зато нема интереса за производњу. Баш је леп овај свет.

Vrlo brzo ako se ovako nastavi ce poceti i da proizvodnja hrane bude nerentabilna.. Nije to nikakva svemirska nauka, ako imas prevelike poreze,nerealnu konkurenciju, gusenje privrede ne mozes da uspesno poslujes.. a nasa drzava vrlo vesto krsi sve moguce ekonomske zakone pa je valjda i jedino logicno da stvari idu ovim tokom.
 
Vrlo brzo ako se ovako nastavi ce poceti i da proizvodnja hrane bude nerentabilna.. Nije to nikakva svemirska nauka, ako imas prevelike poreze,nerealnu konkurenciju, gusenje privrede ne mozes da uspesno poslujes.. a nasa drzava vrlo vesto krsi sve moguce ekonomske zakone pa je valjda i jedino logicno da stvari idu ovim tokom.

То ти је глобална појава данас.
 

Back
Top