Nekvalitetna roba kao kočnica razvoja

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Kvalitet naših proizvoda ili je na ivici prihvatljivosti, ili ispod nje. Nije mi poznato da imamo bilo koji proizvod vrhunskog kvaliteta.

Može li se uošte govoriti o razvoju tamo gde ne samo što nema robe vrhunskog kvaliteta, nego je sva proizvodnja i prodaja u suštini prevara: na etiketi piše jedno a stvarne osobine robe su nešto sasvim drugo - uglavnom mnogo lošije.

Ariljski ves je i dalje ok..

Nije los ni onaj iz tvog kraja.

@Tema:
Ovde nije problem proizvodnja kvalitetne robe vec njena prodaja jer vecina misli samo na pare.

Takodje je i veliki problem motivacija radnika jer vecina na poslu razmislja samo kako da zavrsi smenu i ode kuci a poslu koji obavljaju ne razmisljaju.
Motivisan radnik ce svom poslu posvetiti vise paznje ali ako radi za minimalac ili manje od toga vise vremena ce posvetiti tome sta prvo da plati kada legne plata nego da li je proizvod dobar.

Domaći proizvodi nisu tako loši. Domaće cipele sam nosio 10 godina, kupio 2005. Atlet majice su odlične. Imam zimske čarape koje sam nosio više od 5 godina. Na žalost pola tih firmi više ne radi. Pad kvaliteta prehrambenih proizvoda je došao sa privatizacijom i stranim "ulagačima". Kupio sam nedavno neki bambijev keks od kojeg sam bio bolestan nekoliko dana, kao da sam šmirglu pojeo.

Srbija je totalno opustosena po pitanju bilo kakve ozbiljne napredne proizvodnje neceg sto prebacuje nivo sirovine ili eventualno nekog polufabrikata.
Jedino gde smo jos u svetskom vrhu je produkcija debila i majmuna koje nazalost ne mozemo plasirati nigde u svet pa se isti uposljavaju u drzavnim strukturama vlasti i uprave.
Ta bagra nas unistava pocev od politike policije sudstva i svakojake cinovnicke bagre koja u "ime drzave" tera svakog iole pametnog iz ove banana drzave
To su vam oni verni glasaci svake vlasti koja zajasi narod saltaju se uvek uz vlast jer nemaju sanse drugacije da prezive od svojih neznanja i gluposti kojima isijavaju kao nuklearni reaktori.

Poslednja izmena:
Kvalitet naših proizvoda ili je na ivici prihvatljivosti, ili ispod nje. Nije mi poznato da imamo bilo koji proizvod vrhunskog kvaliteta.

Može li se uošte govoriti o razvoju tamo gde ne samo što nema robe vrhunskog kvaliteta, nego je sva proizvodnja i prodaja u suštini prevara: na etiketi piše jedno a stvarne osobine robe su nešto sasvim drugo - uglavnom mnogo lošije.
To je zato sto se mnogo lose robe uvozi i plasira nam se na tacni.Nase sto je i od poljoprivrede i ovo malo proivrede sto je ostalo sve sto je dobro ide u izvoz,a skart opet ovde narodu.Sve sto nevalja trpaj u Srbiju tu prolazi sve.

Kvalitet robe jeste opao zbog toga što je više ljudi na svetu. Cene su skočile, a tehnologija se razvila u smeru plastike više no metala.

Nekvalitetna roba ne moze da bude kocnica razvoja sama po sebi. Samo drzavno mesanje moze da bude kocnica razvoja, tipa, kada drzava toj nekvalitetnoj robi namesta trziste i daje joj 5 puta vecu vrednost nego sto bi je ona imala na slobodnom trzistu, itd.

nema slobodnog trzista za nekavalitetnu robu
evo dacu ti primjer banjalucke vitaminke fabrike koja se bavi preradom voca i povrca koju su izgradili komunisti a u procesu privatizacije kupila neka svajcarska firma ciji je vlasnik nas covjek koji zivi u svici
vitaminkini proizvodi se mogu naci na policama svicarskih marketa denner od kiselih krastavaca,ajvara,kiselih paprika i sokova ali kad kupis u denneru ajvar i isti kupis u banjaluci skontas da to nije isti prozivod
kad idem u posjetu rodjacima donesem s iz svice nutelu ili one pastete argeta pa to uopste nisu isti prozivodi kvalitetom.......
naravoucenije znaci da svicarska drzava strogo kontrolise kavalitet i za to trziste ide ono najbolje dok za nase trziste ide lose
nema slobodnog trzista u uredjenim drzavama za robu loseg kvaliteta

nije nas proizvod takav, nego kineski
mi smo imali standard
danas na zalost, u srbiji se proizvodi jako malo toga

Mogo bi malo i da se složim ali bi nešto i dodao.U Srbiji nije problem jel roba loša ili dobra,cena veća ili manja.U Srbiji je nedostatak kvalitetne i dobre radne snage.Ukoliko je roba dobra
iako je cena veća uvek ima neko da kupi.Ukoliko je roba loša proizvođač odlazi u stečaj ili nekako "taljiga" dok ne izgubi mušterije i ode u stečaj ukoliko ne preduzme nešto kako bi
popravio ono gde greši.Šta ostali kažu na to?

U Srbiji je nedostatak kvalitetne i dobre radne snage.
Ti bi kvalitetnog i dobrog radnika da radi za sto ili dve stotine evra? Ima odličnih radnika ali neće raditi za te pare. Prema tome laž je da nema dobrih radnika!

Ukoliko je roba dobra iako je cena veća uvek ima neko da kupi.
Hoćeš da kažeš da će neko u svetu kupiti dobar računar iz Srbije iako je skuplji nego Eplov?

]Ti bi kvalitetnog i dobrog radnika da radi za sto ili dve stotine evra? Ima odličnih radnika ali neće raditi za te pare. Prema tome laž je da nema dobrih radnika![QUOTE=Ribar;34096650

Gospodine Ribar oduvek volite da izvrćete činjenice,odgovarate na neka pitanja koje ste upravo Vi postavili.Vaša konstatcija je tačna da ima dobrih radnika.Zaboravili ste da kažete oni koji su dobri oni i rade.
Ovo oko 100-200 evra morate da malo precizirate.Ja nemam pojma kako je u drugim državama ili u Srbiji oko plaćanja mene samo zanima ukoliko sa nekim ugovorim bilo kakav poso ja gledam koliko će me to
koštati a i sve firme tako rade ovde.Predpostavljam da ste upoznati sa omladinskim studenskim zadrugama koliko oni plaćaju na sat.Ja lično ne verujem da im je satnica tako mala,jedino ukoliko nemaju neke
veštine koje tržište hoće da plati.Dakle ja smatram ukoliko je neka penzionerka,penzioner,student,studenkinja a dobri su u svom fahu i pronađete takvu, platite je 10 franaka na sat to ste nekog našli za đžabe.

Hoćeš da kažeš da će neko u svetu kupiti dobar računar iz Srbije iako je skuplji nego Eplov?[/QUOTE

Hoćeš da kažeš da će neko u svetu kupiti dobar računar iz Srbije iako je skuplji nego Eplov?[/QUOTE

Gospodine ovo sam zaboravio da Vam odgovorim.Računar nije jedini proizvod u svetu gde bi se Srbija takmičila postoje bezbroj drugih proizvoda i usluga gde je Srpska radna snaga konkurentna recimo u CH.
Da zaključimo cene u Srbiji jesu visoke ali ne za svakog,ima i ko hoće da kupi i može da kupi.Problem je dobar kvalitet pa ko može-može tako Vam je i u CH.Ima skuplja roba i i jevtinija.Nadam se da ćete
razumeti.

Računar nije jedini proizvod u svetu gde bi se Srbija takmičila
Nadam se da ćeš ti razumeti:svaki je proizvod u Srbiji skuplji nego isti takav u drugim državama. Zato nema značajnog izvoza.

Da li stvarno tvrdiš da će Švajcarci (na koje se pozivaš) kupovati robu iz Srbije iako je skuplja od iste takve iz neke druge zemlje?

Pošto nema značajnog izvoza, nema ni razvoja.

nema slobodnog trzista za nekavalitetnu robu
evo dacu ti primjer banjalucke vitaminke fabrike koja se bavi preradom voca i povrca koju su izgradili komunisti a u procesu privatizacije kupila neka svajcarska firma ciji je vlasnik nas covjek koji zivi u svici
vitaminkini proizvodi se mogu naci na policama svicarskih marketa denner od kiselih krastavaca,ajvara,kiselih paprika i sokova ali kad kupis u denneru ajvar i isti kupis u banjaluci skontas da to nije isti prozivod
kad idem u posjetu rodjacima donesem s iz svice nutelu ili one pastete argeta pa to uopste nisu isti prozivodi kvalitetom.......
naravoucenije znaci da svicarska drzava strogo kontrolise kavalitet i za to trziste ide ono najbolje dok za nase trziste ide lose
nema slobodnog trzista u uredjenim drzavama za robu loseg kvaliteta

Trziste za nekvalitetnu robu ne postoji jedino i samo ako drzava komunjarskim merima i regulacijama to zabranjuje, inace, naravno da postoji prirodno trziste za svaku robu, i naravno da se na crno prodaje i proizvodi sve i svasta, svuda.

Nadam se da ćeš ti razumeti:svaki je proizvod u Srbiji skuplji nego isti takav u drugim državama. Zato nema značajnog izvoza.

Da li stvarno tvrdiš da će Švajcarci (na koje se pozivaš) kupovati robu iz Srbije iako je skuplja od iste takve iz neke druge zemlje?

Pošto nema značajnog izvoza, nema ni razvoja.

O Gospodine Ribar vidi se da niste u toku kako Švajcarci cene i štede pare.Stanite samo na Nemačku granicu subotom kakve kolone idu da pazare u Nemačkoj jer je jevtinije.( govorim kada sam lično išo,već godinama ne idem)
Tvrdite da je svaki proizvod Srbiji skuplji nego u CH? Već sam Vam objasnio da ukoliko nađete u Srbiji da neko nešto zna i platite 10 franaka na sat znajte srećno ste prošli.Uzmimo da sednete sa ženom ili prijatelicom u
kafeteriji možete samo po jednu kafu da popijete.Koliko možete kafe dobiti u Srbiji za 10 franaka ali recite pošteno ja davno nisam bio tamo.Preskočiste ono što sam Vam napisao predhodno.Slažete li se ili ne?

Imam utisak da nisi uopšte pročitao šta sam napisao i ne pratiš o čemu pišem.

Govorim o izvozu.

Naši đaci loše prolaze na PISA testovima jer ne shvataju o čemu se govori u tekstu.

Pročitajte post 18 i recite mi jel ste razumeli kako bi završili sa time.Recite jel ima nešto da nije tačno? Posle toga možemo i o izvozu,i jel bi imalo tu nešto za običnog smrtnika jer država je takva kakva je.

Back