Neki pokazatelji produhovljene osobe

Juče mi je pala na pamet genijalna ideja i predveče sam uradio nešto neobično. Naime, prvo sam skinuo prvi sloj kože sa vrhova svih prstiju na rukama, a zatim ih premazao nekom naročitom kiselinom, ne mnogo opasnom po zdravlje, kao onaj psihopata u horor filmu “Seven”, iz 90-tih godina prošlog veka. I sada ne mogu da ostavim otiske nigde gde bilo šta dotaknem prstima. I mogu da postanem pravi pravcati kriminalac, profesionalac, odnosno šta god da učinim neću ostaviti svoje otiske kao dokaz. Uradio sam ovo iz inata nekim poznatim novosadskim separatistima, prevarantima i šarlatanima, o kojima i o čijim prevarama su pisale novine i govorile radio stanice, a koji su javno pozivali na moj linč i na moje ubistvo, nekim samozvanim guruima, lažnim rašljarima i nelažnim svinjožderima od 120 kg, ili pak bahatoj tetoviranoj policijskoj stoci, koja ih (verovatno za neku novčanu nadoknadu, za prljavi novac otet od bolesnih ljudi) skriva od ruke zakona, preti poštenim građanima, a ne sme da ostvari pretnje, koji kradu kolegama službeni pištolj iz metalnog ormarića u policijskoj stanici - http://www.kurir.rs/crna-hronika/ns...-policijske-stanice-detelinara-clanak-1675214 , falsifikuju izjavu građanina i potpisuju se u njegovo ime... Čikam ih, ovog prvog i drugog da me prijave bahatoj policijskoj stoci, za ovo što sam uradio (ovaj prvi ne sme, jer ima policijski dosije, a ovaj drugi možda i hoće, jer je prvi uvukao policiju u naš Internet sukob, koga je prvi izazvao), a bahatu policijsku stoku da preduzme nešto protiv mene. Pod uslovom da imaju muda. Ojha. Ende.

- - - - - - - - - -

Jednog mog suseda, poštenog čoveka koji čak ni ne vozi neki skup automobil, pre izvesnog vremena na ulici je zaustavila policija i maltretirala ga, bez razloga, zapravo indirektno tražeći da im dâ 10 €, što je na kraju i morao učiniti, jer mu je jedan policajac drsko rekao: “Slušaj majmune! Nemoj da ti sad ubacim pet grama heroina u džep, a onda da ti tražimo i nađemo drogu! Pa da ti lepo napakujemo tri godine zatvora!”

Danas sam rešio da mu dam predlog kako da se osveti policiji, odnosno kako da zaje6ava policiju.

Vežite se. Polećemo.

Dakle, kao prvo, moraće da nađe sponzore (dovoljno će biti da mu svaki od njih dâ po 10 €), da skupi podosta novca, a onda da naruči četiri lutke za seks: jednu belkinju, plavušu; zatim jednu rasnu crnkinju; jednu kosooku azijatkinju; i jednu autentičnu indijanku. Pa da ih lepo posadi u auto, po sledećem redosledu. Pored njega sedi belkinja, plavuša (jer tip ipak živi u Evropi, a i slab je na plavuše), a pozadi ostale tri, i to prvo crnkinja, pa azijatkinja, i na kraju indijanka. I zatim da krene da se vozi po gradu. I kad vidi prve policajce, a primeti da gledaju u njegov auto, da opali šamarčinu plavuši koja sedi pored njega. Garantujem da će istog trena da ga zaustave i legitimišu, sa pitanjem zašto je ošamario plavušu. On treba da im odgovori kako mu je ona rekla - „Evo policajaca! Zgazi ih!“ - na šta joj je on odgovorio - „Ada ne igram Grand theft auto, već sedim za pravim volanom“ - i opalio joj šamarčinu. Naravno, objasniće im kako on, za razliku od nje, razlikuje VL od RL, jer ne uzima nikakve droge, te da ne vredi da mu ubacuju u džep pet grama heroina, a onda mu prete kako će ga pretresti, naći mu drogu i napakovati mu tri godine zatvora. Pretpostavljam njihovu reakciju. Pitaće plavušu o čemu se radi, a on će promeniti glas, uhvatiti je za usta, i govoriti u njeno ime. Reći će kako je upravo krenula da prekrši nekoliko zakona, jer ide u prostituciju. I insistiraće na tome da im da na uvid svež doktorski nalaz u kome piše da je HIV pozitivna, te kako namerno širi AIDS. Siguran sam da će tek tada obojica pozornika primetiti da se ne radi o plavuši, već o lutki za seks. Ali on će insistirati na tome da i nju legitimišu. Neće im odgovarati na pitanja zašto u automobilu vozi četiri lutke za seks, različite boje kože i građe tela, već će insistirati na tome da su to ženske osobe koje on vozi do određenih tačaka u gradu. Reći će za crnkinju, naravno držeći je za usta i govoreći bantu naglaskom, kako traži kyratog muža, da obavezno ima alat u dužini njihovog pendreka, jer joj je dosadilo, otkako se doselila iz Afrike, da je ubadaju belci, a da oseća kao da su je ujeli komarci: „Majmuntu, nwekele pendrekelutu je6ele?“ Insistiraće na tome da joj traže pasoš, jer joj lična karta služi kao identifikacioni dokument samo u njenoj državi. Zatim će reći za azijatkinju kako želi da proda leš pokojnog muža, koga je upravo ubila jakim udarcem štikle u glavu, a koji se nalazi u gepeku (a u gepek je zaje6ant stavio desetak balona punih sopstvene mokraće, za koje će im reći da je rakija, prepečenica, koju je prepekao u sopstvenim bubrezima, što oni neće ukapirati, i ponuditi ih da probaju), u bilo koji kineski restoran, pošto Kinezi po Evropi i svetu imaju kineske četvrti, ali ne i kineska groblja, jer im svi leševi završavaju u restoranima, držeći je za usta i govoreći: „Chin, chin, kurin, chin.“ Zahtevaće od njih da od nje zatraže dozvolu za rad u novoj domovini i svađaće se sa njima što to neće učiniti. I na kraju će za indijanku reći kako je vozi u najbližu bolnicu, da joj tamo izvade jajnike, i od preostalih jajnih ćelija, veštačkom oplodnjom, zaleđenom spermom od donera iz Amerike indijanskog porekla, naprave bebe iz epruvete, a onda kad se one rode, da će ih naseliti po Srbiji, te da će njen primer slediti sve indijanke koje žele da im rasa ne nestane, jer su ih WASP Ameri gotovo istrebili u svom nekadašnjem pohodu na Wild West, a da su izabrali Srbiju zato što stoka koja je na vlasti u Srbiji već decenijama ponavlja kako je Srbija rezervat i američka kolonija, pa da oni žele da se dosele u novi rezervat, jer im je dosadio život u starom rezervatu, ali i da kolonizuju američku koloniju, i tako se osvete belcima, naravno držeći je za usta i govoreći: „O beskyrice u plavim uniformama, što nosite faluse za pojasom, dozvolite mi da naselim vašu zemlju svojim potomcima.“ I insistiraće na tome da od nje zatraže dozvolu za napuštanje američkog rezervata za indijance. I na kraju će im ponuditi grupnjak sa sve četiri lutke za seks, što će ih obojicu koštati po 10 €. I kao epilog reći će im: „Ja vam je6ah sve po spisku, a vi vidite šta ćete i kako ćete.“ Postupak ponoviti više puta, pod uslovom da posle prvog puta ne završi u dilkarnici. Mada, zabole ga ona stvar, iz dilkarnice će izaći za mesec dana, a onda nikada neće moći da bude optužen i da zaglavi u zatvor na tri godine, zato što su mu policajci rekli kako će mu podmetnuti pet grama droge. Aha ha ha ha ha ha ha.

Čiča miča i gotova priča. Kome se ne sviđa priča, upala mu čoldina u piča. Ojha.

- - - - - - - - - -

Pre 21.12.2012. godine pričalo se (prdeli su neki samozvani gurui, prevaranti i šarlatani) kako mi u Novom Sadu imamo Nojevu Arku, verovali ili ne, i da je to bila zgrada Novosadskog sajma. Ona je... zapravo... svemirski brod. Ko 21.12.2012. stigne do nje spasiće se; a ja stižem za tri minuta... u papučama. I ne samo to. Vanzemaljci su dopustili tom samozvanom guruu, prevarantu i šarlatanu da baš on bude njen navigator - „kormilar Nojeve arke“. Šteta što se tog dana ništa nije dogodilo, a pomenuti samozvani guru, ćelavi i krezavi bog, separatista, homoseksualac, prevarant i šarlatan razotkriven kao gowno od čoveka, pa je umislio da će da izgradi solarni grad na Fruškoj Gori, koji će da leti iznad Novog Sada i roni u Dunavu, po potrebi, tehnologijom koju danas nemaju ni Japanci, ni US Army, ni NASA, ni NATO pakt... aha ha ha ha ha ha ha... koja boleština... A ovo mu je vrh vrhova: https://i37.servimg.com/u/f37/19/56/02/85/solari10.jpg . Kao i ova Facebook grupa: https://www.facebook.com/groups/solarni.grad . I ko može ovakvu budalu da shvati ozbiljno? Pa, mislim, stvarno. Dno dna. Žuborim na sve samozvane gurue, prevarante i šarlatane...

Produhovljena osoba (nije isto što i prosvetljena, jer je prosvetljenje jako teško doživeti, a nemoguće u gradovima, okruženi WiFi-jem, signalima mobilne telefonije, betonom i asfaltom) je mudra, odnosno uviđa uzročno-posledične veze između događaja u svetu koji je okružuje. Ona shvata vezu između postupaka i posledica, odnosno mudra je i pronicljiva. Ona ima razvijen strateški način razmišljanja, odnosno sagledava posledice postupaka u dalekoj budućnosti. Produhovljena osoba oseća jedinstvo sa svim ljudima, tako da je nemoguće da drugoga ponizi, uvredi ili izda. Za produhovljenu osobu je svojstven nekoristoljubiv odnos. Ona se ume žrtvovati, obuzdava svoje želje i brine o drugima. Produhovljena osoba će uvek težiti da više drugima pruži i u tome će videti veću sreću nego da sama dobije. Produhovljena osoba može biti stroga i principijelna, da brani ljubav i moral i ne sledi vođstvo drugih. Vidite li koliko je ovo daleko od većine nas?

Продухвљена особа је у преводу глупа особа која делује по програму неке цркве.

Продухвљена особа је у преводу глупа особа која делује по програму неке цркве.

Apsolutno netačno. Produhovljena osoba koja živi u prirodi, i ne pripada nijednoj crkvi ili verskoj zajednici, može doživeti prosvetljenje. Po programu i programima crkve ili crkava funkcionišu budale. Takođe, budale umišljaju kako su oni bogovi ili ne znam šta.

- - - - - - - - - -

Kajanje, sramota, patnja, bes, razočaranje, nespokoj, strah, utučenost, očaj: ko je ikada, na svom životnom putu, izbegao nemilosrdne prepade ovih mučitelja? Koliko ljudi je išta bolje uopšte i osetilo? Napor i sirotinja, toliko omrznuti od svih, izvesna su sudbina ogromne većine, a ni malobrojni povlašćeni pojedinci, koji uživaju u lagodnom obilju i dokolici, nikada ne dostignu ispunjenje ili istinsko blaženstvo. Ni sva dobra ovog sveta zajedno ne bi čoveka učinila istinski srećnim, ali zato će ga sva zla na okupu zacelo dotući; bilo koje pojedinačno zlo (a ko se može osloboditi baš svakog) bezmalo je dovoljno da život učini nepodnošljivim, baš kao i nedostatak bilo kog dobra (a ko ih može posedovati baš sva).

- - - - - - - - - -

Matrix je društveno-socijalni sistem koga čini skup predvidivih ponašanja većih grupa i individua, po uslovima i zakonitostima koja su izvan domašaja njihove spoznaje.

- - - - - - - - - -

Ima jedna interesantna priča s kraja 80-tih godina XX veka. Naime, negde u prašumi na Tari seljaci su našli nekog dečaka koji je živeo u divljini kao Tarzan. Niko nije znao ni ko je, ni šta je, niti kako je dospeo u tu situaciju. Doveli su ga u grad, mislim u Užice (tada se taj grad zvao Titovo Užice), i tu ga učili prvo da govori ljudskim jezikom, zatim da bude Titov pionir, pa bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti... i kad je on jadan sve to naučio - raspade se i država, i kult Titove ličnosti, i pioniri, Titovo Užice je postalo Užice, a dojučerašnja braća su se poklala kao besni vukovi - ma sve ode u kanalizaciju. I on se na kraju vratio u svoju šumu. Naravoučenije, budi ono što jesi i budi uvek samo svoj.

- - - - - - - - - -

Nemojte upoređivati filozofiju i religiju. Večnost mog bića meni ne obezbeđuje neka vera (ili religija) nego je to zaključak proistekao iz znanja, kao što mi je jasno da je Zemlja loptasta, sferična planeta, jer Sunce kada zalazi - zalazi za sferu i vidi se kao ceo krug, pa kao pola kruga, pa kao "polumesec", dok jednostavno ne iščezne iza zakrivljenog horizonta. I to jednostavnog znanja. Prostog konstatovanja činjenica da su opažaji oko mene, oko mog tela, opažaji koji se menjaju veličinom i oblikom kako se moje telo pomeri. Ceo univerzum promeni svoj oblik i veličinu kada ja mrdnem prstom. Vidite, to što menja veličinu i oblik jesu moji opažaji, sastavljeni iz mojih osećaja, slike, moja predstava, koja je cela ešalonirana oko mog tela, koje je takođe moja predstava. I to je ono što vi i vama slični zovete “spoljašnji realan svet”, posmatrajući svoje predstave.

Supstancija svega nije ta predstava nego ono što je njoj u osnovi. A to je volja, stvar po sebi, ili nešto što je blisko onome što zovemo ja.

Tako da večnost, i nadživljavanje smrti, pri čemu ta suština ostaje, a cela predstava, odnosno spoljašnji objektivni svet kao takav nestaje, jeste činjenica za svakog ko ume da razmišlja.

To vaše ubeđenje u realnost tog objektivnog sveta treba da zovete religijom, jer jedino se to ubeđenje može upoređivati sa takvim zaluđenostima koja apstrahuju razum. To je isto ono što je sprečavalo Inke, Asteke i Maje da vide španski brod na pučini, jer im je ubeđenje sugerisalo da tako nešto ne može da postoji... pa isto to nisu ni videli.

Isto je i sa vama. Vašu veru u realnost sveta održava jedna primitivna predrasuda koja apstrahuje razum. To je vera u pravom smislu te reči, i to ona koja nije svesna sebe kao takve. Namaste.

Не постоји никакво више биће. Постоји сила која нас је све створила и ми људи који смо сами богови. Само још то да научимо.

Sve što postoji mora imati svog autora. Van pameti je da comp na kome kucaš ima autora, a svemir nema. :hahaha: Ta sila koja nas je stvorila - to je to nadbiće. Ljudi su primati iz reda sisara. A svi primati i svi sisari su životinje. Usranko ne može biti bog. Ojha. Ende.

- - - - - - - - - -

Jedan pesnik je ušao u neku knjižaru i kupio mastilo. Usput je porazgovarao sa trgovcem o nekim temama i pomenuo boga. Trgovac mu je rekao da ne veruje u boga. I tu se sve završilo. Nedelju dana kasnije, pesnik se vratio u pomenutu knjižaru i pokazao trgovcu svoju pesmu napisanu na papiru. Trgovac ju je pročitao, rekao da je dobra i pitao ga ko je autor. „Niko“, odgovorio je pesnik. „Mastilo se prosulo na papir i nastala je ova pesma.“ - „To je nemoguće!“, uzvratio je trgovac. „Pesma mora svog imati autora.“ - „Upravo vi tvrdite da je moguće. Pre nedelju dana ste rekli da nema boga. Ako ova pesma, koja je uzgred moja, mora imati svog autora, onda i ceo svemir, i svet u kome živimo, mora imati svog tvorca. Ako je ova pesma nastala slučajno - onda je i svemir nastao slučajno.“ I od tog trenutka trgovac je prestao da bude ateista.

Има и зове се сила, а не неки измишљени ентитет.

Znači postoji tvorac, autor ili kreator svemira i svih svetova. Naravno da ne postoji nikakav izmišljeni entitet. Niti bilo šta izmišljeno. Ljudi su stoka. Primati iz reda sisara. A svi primati i svi sisari su životinje. Ende.

- - - - - - - - - -

Ko vas je slagao da je čovek kao živo biće vrhunac evolucije i najbitniji živi stvor u univerzumu? Sva živa bića koja nas okružuju, po prirodnmo zakonu, imaju potpuno isto poreklo i ista prava da budu ovde i egzistiraju kao i mi. U fizičkom (da ne kažem telesnom) smislu... svi mi smo otpad od zvezda... zvezdana prašina... i naša životinjska tela kada se izlože vatri daju totalno isti pepeo. Zapalite leš čoveka i leš neke bube i dobićete potpuno isti pepeo. E, sad, ono što nas pokreće, naša neuništiva samosvesna energija, je večna, ali, na žalost, spada u kategoriju palih duhovnih bića, i ne može se do daljnjeg vratiti u duhovni univerzum, odakle potiče. Neki od nas su bili jedan od dvanaest Arhitektinih apostola, i videli su buđenje svesti i stvaranje svetova, nakon buđenja iz sna izazvanog uništenjem prethodne apsolutne celine, a neki su se kasno probudili i ne vide dalje od sopstvenog nosa... zato i postoji velika razlika među nama, tačnije mnogih od nas...

- - - - - - - - - -

U ime Velikog Arhitekte, Neimara svih svetova...

grand_10.jpg

Omnes in unum. .˙. .˙. .˙.

Ја тој сили не дајем никакав значај. Као што постоји струја или гром знам да постоје и да делују, тако и сила која нас ствара. Као што не посштујем ни гром ни струју тако не поштујем нити имам намеру да се клањам тој сили. Не дајем јој никакав значај осим када ми је било у почетку занимљиво јер сам сам коначно сазнао праву истину о том назови творцу. Дакле, као струја и гром постоји сила која ствара и разара.

Ја тој сили не дајем никакав значај. Као што постоји струја или гром знам да постоје и да делују, тако и сила која нас ствара. Као што не посштујем ни гром ни струју тако не поштујем нити имам намеру да се клањам тој сили. Не дајем јој никакав значај осим када ми је било у почетку занимљиво јер сам сам коначно сазнао праву истину о том назови творцу. Дакле, као струја и гром постоји сила која ствара и разара.

Koga je briga čemu ti daješ značaj? Ili bilo ko? Šta briga cvet što se ne sviđa bumbaru. Upravo si priznao postojanje tvorca svemira. I to je poenta cele priče. Svaki zabludeli ljudski sin (ili kćerka) misli da je centar univerzuma i da se sve vrti oko njega (ili nje). Na sreću, kad počne da sedi (ne sedi na stolici, već osedi), onda shvata koliko je beznačajan i nadam se da počne da sagledava realno stvari oko sebe. Osim onih koji ostaju adolescenti i u 50-toj. Oni su beznadežni slučajevi. Ili foliranti. Nema veze sa temom.

- - - - - - - - - -

Oduvek me je zanimala mudrost i duhovnost, kao i potraga za bogom. Ali ljudska stoka, i truli sistem, pokušali su, naravno potpuno bezuspešno, da mi potragu za bogom zamene pričama o bogohulno i bogoborno obrezanim ljudima, i nadama u njihovu “svetu krv” i njihove strahove od nekakvog “sudnjeg dana”. Ni onda a ni sada nisu me zanimali jadni bogohulno i bogoborno obrezani pripadnici moje životinjske vrste, njihova krv i njihovi strahovi. Šta će meni, čoveku koji je konektovan na Akašu, ko se hrani Sunčevom pranom i zbog toga se ne može razboleti, i koga ovo svinjsko društvo ne može naterati da se razboli, veganu koji ne konzumira meso, mleko i jaja, kao ni industrijsku hranu sa kodom HACCP i HALAL, odnosno ništa što se pakuje u konzerve i kutije, bilo koji “bog u ljudskom telu”, “mesija”, “božji sin”, “prorok”, “svetac” ili bilo kakav jadni ljudski slepac koji je sve to konzumirao? Šta će meni Isus Hrist, ukoliko je uopšte postojao, budući da je bio bogohulno i bogoborno obrezan, da je jeo ribu (dakle meso), pio mleko i jeo jaja? Šta će meni njegova krv, puna mesa, mleka i jaja, kad je moja krv potpuno čista? Šta će meni Muhamed, ukoliko je uopšte postojao, budući da je bio bogohulno i bogoborno obrezan, da je jeo kamilje meso, pio mleko i jeo jaja? Ne treba mi uopšte. Ko god se obreže (jer smatra da je bog učinio grešku u anatomiji - pa se on drzne da je ispravi), i ko god jede meso, mleko i jaja - ne može doživeti prosvetljenje. Konzumacijom mesa, ljudi koji ga konzumiraju unose u sebe strahove koje životinja nabija u meso u trenutku klanja. A strah je najprizemnija emocija. Sa strahom (gomilom strahova) nema prosvetljenja. I tačka. Dakle, ne radi se ni o kakvim ličnim željama i potrebama, već o prirodnom zakonu. Šta će bilo kom prosvetljenom pojedincu, koji ne konzumira meso, mleko i jaja, odnosno ne unosi u sebe strahove i bolesti poklanih životinja, bilo koji “božji sin”, “božji prorok”, ili bilo kakav “guru” koji jede meso, mleko i jaja, a uz to je još i bogoborno, bogohulno i protivprirodno obrezan? Ne zanimaju me judeo-hrišćanske nebuloze iz Biblije, Kurana i ostalih nebuloznih knjiga, jer nisam ni Jevrej, ni hrišćanin, a ni musliman, i baš me briga za sve što u njima piše. Ali se moram složiti sa onim što se kaže negde u Novom zavetu; parafraziram: “Ne možeš voleti boga koga ne vidiš ako mrziš brata koga vidiš.” Tačno. Niko ne može voleti boga ako mrzi ljude. A ja užasno mnogo mrzim ljudski rod, generalno, kao najgoru životinjsku vrstu na planeti, i to mi niko ne može osporiti. I u pravu sam što mrzim ljudsku stoku. Ali želim da se pomirim sa bogom, a da to pomirenje nema nikakve veze sa ljudskom stokom. Jedino rešenje bila bi izolacija, odnosno bekstvo od sopstvene životinjske vrste, tačnije jadne programirane i primitivne ljudske stoke. Taj dan nije daleko. Nadam se da ću kad budem napustio ljudsku stoku, i njihov jadni i bedni dehumanizovani sistem, uspeti da se pomirim sa bogom. Isto savetujem svima onima koji ne konzumiraju meso, mleko i jaja, koji se hrane Sunčevom pranom, koji su konektovani na Akašu, i koje ova i bilo koja druga država ne može naterati da kupuje i konzumira lekove i industrijsku hranu, odnosno da se obrati za pomoć doktorima koji ne služe za to da ljude izleče, već da ih leče, odnosno pretvore u zavisnike od nekakvih lekova, na koje ja žuborim, jer mi uopšte ne trebaju, kao i na mafiju u belim mantilima. Nema više zaliha, sve je potrošeno, i sad sve svinjske države i njihove svinjske vlade idu na to da otimaju od ljudi ono što im je još preostalo. Jedan prijateljski savet svakome ko ima deviznu ušteđevinu u nekoj od banaka: podignite štednju što pre, jer će uskoro biti limitiran iznos koji se može i sme podići. Nema šale. Žuborim na pola sveta, jer mi druga polovina ne smeta. Ma žuborim na ceo svet. Baš da vidim šta će ljudska stoka preduzeti protiv mene, odnosno protiv toga što ne zavisim od sistema. Ojha, ojha, ojha ha...

Obični ljudi, malo veći od životinje “misle”.

Nadljudi, odnosno oni koji se hrane pranom, a ne mesom, mlekom i jajima, kao i industrijskom hranom sa kodom HACCP, “vide, čuju, znaju, osećaju, doživljavaju i percipiraju”.

Oni koji ne žele da vi vidite svojim očima, čujete svojim ušima, osećate svojim čulima, doživljavate i percipirate stvarnost kakva ona jeste, hoće da vas drže na nivou malo većem od životinje, kako bi vas kontrolisali...

Gledajte u Sunce (solarna joga, sungazing) i oslobodićete se ovakvog sistema za sva vremena...

Svest je u osnovi holografskog univerzuma i sam čin osvešćenja stvara ono što se osvešćava, od božanskog do našeg čina kao svesnog subjekta.

Konačno su otkrili sebe. Naravno, samo teoretski, jer nisu praktičari meditacije. Da jesu, uvideli bi da božanska svest stvara svet kroz um svesnog subjekta.

Izvan uma božansko je sam apsolut kao jedno, u kome ne postoji ništa po sebi i za sebe (izdvojeno).

Izvan uma kosmos je ono “ništa” o kome govori apofatička teologija, ili šunjata u budizmu.

Svaki oblik, vreme i prostor, postoje isključivo kroz um svesnog subjekta u onoj meri u kojoj čovek nije svestan sebe. Koliko je nesvestan, toliko se fizički svemir projektuje izvan njega. Ne samo kao njegovo tumačenje, ne samo na subatomskom nivou u eksperimentima, u kojima je primećeno da sámo prisustvo posmatrača, odnosno ljudi, izaziva pojavu čestica, koje su inače bez njihovog prisustva talasi energije, nego i kao božanska moć stvaranja uvek i svuda oko nas. Sve materijalne i stvorene stvari koje vidimo oko nas postoje zbog nas, zbog svesnog subjekta, kako to tvrdi jači antropički princip.

Zapravo, kada smo neodgovorni i nesvesni sopstvenih misli, one se trenutno projektuju izvan nas kao fizički univerzum, da bismo ga na taj način postali svesni. Kako bi Đaini rekli: “Fizički svemir je izlučevina (bolje reći projekcija) naše karme.”

Fizičari znaju da je sve informacija, ali ne znaju kako se informacija pretvara u materiju. Odgovor je ovde izrečen: svesni subjekt je onaj činilac zbog koga se informacija pretvara u materiju. Zapravo ne “pretvara”, već prikazuje samom subjektu kao materija. Zato stanje svesti subjekta odlučuje kakav će svet videti: da li materijalan na javi, ili nematerijalan u snu; ili neće videti ništa ako je nesvestan.

Pre ljudi, svesni subjekti su bile zvezde. One su na kosmičkom planu uticale da se stvori materija u obliku planeta. Planete su zatim, kao svesni subjekti, uticale na to da se materija još finije oblikuje u životnu energiju i u sav živi svet, zavisno od svog položaja i odnosa sa drugim planetama. Povezanost tog mikro i makrokosmičkog uticaja pokazuje nauka astrologije.

Na kraju, ljudi kao individualne duše su najfiniji privlačitelji koji izazivaju sve događaje koje vidimo kao ljudski svet iskustava.

Pre zvezda, sama božanska energija je bila svestan subjekt kao Puruša. Ona je to i sada, samo što je preuzela najfinije individualno oličenje kao čovekovo sopstvo, iskustvo tipa “ja jesam”.

Zato se energija, samo u prisustvu uma, pod njegovim uticajem, ponaša kao materija i poseban oblik. I pod tim uticajem postoji sve što vidimo. Zato um može da deluje na materiju.

Zato deluje Zakon privlačenja. Zato svi prosvetljeni govore da je kosmos u nama i da nismo odvojeni od boga.

Paralelno sa Ajnštajnom i teorijom Velikog praska, prava priroda sveta i ljudskog bića skriva se pomoću Darvinove teorije evolucije.

Svest je u osnovi celog živog sveta. Životinje koje prkose evoluciji. Sav živi svet je dokaz protiv evolucije. Teorija evolucije je potpuno besmislena i nedokaziva. Postoji prilagođavanje okolini i životnoj sredini, ali se sav razvoj živog sveta ne može dokazati evolucijom. To dokazuju mnoge životinje koje imaju organske sposobnosti i osobine koje nikako nisu mogle da nastanu postepeno - evolucijom. Morale su da nastanu cele takve kakve jesu, kreativnim dizajnom, inače ne bi opstale ni nekoliko dana.

Kontrolori nauke su zloupotrebili prilagođavanje sredini, da nametnu teoriju evolucije na sav živi svet, teoriju koja život svodi na mrtvi materijalizam koji se mehanički kreće i razvija, i proteruje se svest iz života. Da bi se ta laž nastavila, ista elita koja ju je izmislila, sada je izmislila i samu sebe, i teoriju evolucije, koju kritikuje pomoću crkvenog kreacionizma.

Nameće se lažni stav: ako nije evolucija, onda je jevrejski bog iz Biblije. Ali biblijski kreacionizam je daleko gluplji od evolucije, jer biblijske priče su metafore o kreativnom dizajnu koji počiva na svesti, a ne bukvalne istine.
Na taj način se odbijaju naučnici koji bi mogli objektivno da sagledaju celu stvar.

Posebno se kažnjavaju oni naučnici koji ukazuju na samu svest i govore o inteligentnom dizajnu, odbacujući biblijski kreacionizam i verski (i naučni) fundamentalizam; oni se najžešće kažnjavaju i proteruju ako kritikuju teoriju evolucije pomoću inteligencije.

Objektivna je istina da je u osnovi sveg života svest.

Ali.

Inteligencija nije dozvoljena u nauci.

Ako znamo da je darvinizam temelj eugenike, koja je bila temelj fašizma, tačnije nacizma, a da je Mein Kampf napisao jezuita, otac Štempfle (Staempfle), a Hitler se samo potpisao kao autor, i da jezuiti kontrolišu sve velike naučne institucije na Zapadu, onda je jasno ko stoji iza svega ovoga.

Ipak, svest je nemoguće zaustaviti. Nova nauka se probija i oslobađa rušeći zidine starih paradigmi. Uzrok tog proboja je jednostavan: brzina razmene informacija. Internet ruši sve stare naučne dogme. Svest se širi brzinom informacija. Veća brzina informisanosti uvećava svest.

Namaste.

Nastavak gornjeg teksta...

Meditacija vodi u probuđenje, a probuđenje ima sledeće faze:

1. Najpre u meditativnoj sabranosti postižemo samadhi, potpunu autonomiju duše ili puruše. Najbolju praksu o tome dao je Patanđali u Izrekama o jogi, a kontekst svega toga dobro je opisao i Mirča Elijade u knjizi “Joga - besmrtnost i sloboda”. To je ostvarenje transcendencije uma ili transcendentalne svesti.

2. Samo iz takve perspektive spoznajemo ko smo, da nismo telo, već transcendentalna svest zbog koje telo postoji.

3. Tada samo iz te perspektive vidimo da je sve jedno, zapravo da je sve prakrti, priroda, i da je ona potpuno jedinstvena u svemu, kao hologram. O tome govori Šankarina advaita vedanta, sankhya i sve prave duhovne tradicije. Možemo da vidimo jedinstvo prirode, ili postojanja, samo zato što smo ga nadišli, odnosno izdvojili se kao duše. Spoznaju jedinstva svega postižemo ostvarenjem sebe kako svedoka (sakšin). Najbolji opis svedočenja kao probuđenja dao je Mooji u ovom govoru (sa YouTube, na vrhu teksta).

4. Uvidom da je sve jedno mi se budimo i tada automatski spoznajemo da svi ostali ljudi spavaju, tačnije da su nesvesni. Nesvesnost ljudi se ogleda u tome što oni misle da su posebni i izdvojeni na nivou uma ili ega, da im se nešto događa i da oni nešto rade, i što se ponašaju svako na svoj, ličan ili osoben način, uslovljeno. To su najbolje opisali Gurđijev i Uspenski u svojim radovima.

5. Spoznajom da svi ostali ljudi spavaju spoznajemo da oni i treba da spavaju, da to nije ništa pogrešno. Kao što deca rastu dok spavaju, i niko ne želi da ih budi, tako i probuđen čovek vidi da je nesvesnost ljudi prirodna i potrebna, da je to jedan od načina na koji duša raste u zrelosti, da na drugi način nikada ne bi iskusila životna iskustva koja treba da iskusi. Duša je emanacija božanskog apsoluta i kao takva je i sama apsolutne prirode, ne može da učestvuje u nečemu tako relativnom, otuđenom i trivijalnom, kao što su prosečni ljudski životi. Da bi ipak učestvovala u tome potrebno je da zapadne u san i zaborav (avidya, maya). Zato duše po dolasku na ovaj svet imaju zaborav. Zato je buđenje ili prosvetljenje čovekovo povratak duše u svoje autentično stanje.

6. Probuđeni daje pouke i pomoć za buđenje samo onima koji to sami traže. Drugačije i nije moguće nikoga probuditi, jer čovek je sam taj koji treba da se probudi. Buđenje počinje samo kada su snovi istrošeni.

7. Na kraju probuđeni spoznaje da ne postoji nikakva razlika između budnosti i sanjanja, svesnog i nesvesnog; da je privid te razlike bio izvor svakog sna i nesvesnosti; da je naglašavanje jednog stvaralo drugo; da san nije moguć, kao ni nepostojanje; da samo stvarnost postoji i da je on ta stvarnost.

8. Bivajući kao sáma stvarnost, probuđeni čovek aktuelizuje Stvarnost na ovom svetu, kroz njega se božanski apsolut ispoljava u ovom relativnom svetu. Zato je cilj duša da se probude u svom autentičnom stanju u ovom životu, razbijajući iluzije i snove, kako bi u ovom životu postale oličenje i inkarnacije božanskog. Na taj način se ispunjava svrha inkarnacije duša: da kroz sebe spuste, privedu ili aktuelizuju božansko u ovom svetu, i tako svet učine božanskim - kao i sebe u svim aspektima postojanja.

Konačno, meditacija i njen cilj jesu učiniti svesnim isto ono što se prirodno događa, ali nesvesno.

Naime, za vreme dubokog sna bez snova, mi se svake noći prirodno vraćamo sebi, svome sopstvu (atmanu) ili duši. Tada se oporavljamo i obnavljamo od drame životnih iskustava. To je neophodno, jer da boravimo samo u ovom relativnom svetu spoljnih iskustava, bez povremenog povratka sebi, sopstvu ili duši, ne bismo dugo izdržali; potreban nam je ovakav oporavak od sveta. Tada, u dubokom snu bez snova, svet nestaje i to nam se tokom života događa samo nesvesno i spontano, zato što za vreme svesnog stanja, ili jave, ne vidimo stvarnost, pošto razlikujemo prisustvo beskrajnog sopstva ili apsoluta od pojavnog sveta, kao što razlikujemo sebe, svoj um, svoje telo, od sopstva, celine ili apsoluta. Ne vidimo da je sve jedno, zato što mi nismo jedinstveni, već podeljeni, nesvesni sebe samih.

Kada u praksi meditacije svesno dođemo do istog stanja, transcendentalnog sopstva ili duše, u koje spontano i nesvesno zapadamo za vreme dubokog sna, tada svojevoljno i svesno otkrivamo da nema nikakve razlike između naše suštine, sopstva ili duše od celine ili apsoluta, od svega što jeste. Samo nas je ovo razlikovanje činilo nesvesnim i nesrećnim. Samo je to razlikovanje pokretalo i režiralo sve drame svih naših života.

Namaste.

Teorija evolucije je potpuno besmislena i nedokaziva.

Moram da citiram naseg velikog naucnika iz Amerike Babica. On je poznat na forumima kao endonuclease i ima sajt teorijaevolucije.com

Jedna centralna tvrdnja kreacionista se ponovo povlači, i vredi je pokriti ovde. Radi se o tvrdnji da su evolucija i kreacionizam različita objašnjenja (različite hipoteze) koje objašnjavaju istu stvar iz različitih uglova i sa različitim pretpostavkama. Ovo je prosto direktna neistina.

Razlog zbog koga je evolucija naučna teorija je upravo taj što se na osnovu nje mogu objasniti merenja i obzervacije iz stvarnog sveta, kao i predvideti buduća merenja i obzervacije. Na primer, promena vrsta kroz vreme se odvija kroz mutacije i selekciju; mi možemo da izmerimo verovatnoću različitih vrsta mutacije, i da izračunamo verovatnoću promene određenih genetskih kodona. Na osnovu toga možemo da izgradimo čitavu nauku, bioinformatiku, koja meni omogućava da radim genetske eksperimente na miševima ili mušicama - a da zatim precizno nađem koje izoforme kojih gena i sekvenci u ljudima odgovaraju onome što ja izučavam u drugim vrstama.

Ništa od toga nije moguće u slučaju kreacionizma. Kreacionisti nisu u stanju da objasne nijedan iole kompleksniji skup podataka iz biologije (ili geologije, ili geofizike, itd.). Ne samo što ne mogu da na osnovu kreacionističkih pretpostavki izgradim alternativnu bioinformatiku kojom bih mogao da dobijem predviđanja slična onima koja dobijam iz evolucije, već ne mogu da dobijem ni iole logično objašnjenje kako su ti podaci uopšte mogući.

To smo videli nekoliko puta u ovoj grupi (najjasnije u stvari u okviru geologije, gde nijedan kreacionista nije u stanju da uklopi prosečan geološki stub u svoje tvrdnje o poreklu i starosti zemlje).

Cela stvar je jedna zamena teza. U modernoj biologiji postoje milijarde podataka i merenja, milioni poznatih fosila, terabajti genetskih sekvenci. Iz te mase, kreacionisti biraju nekoliko stotina onih koje su neobične ili tehnički teške za objašnjavanje, i onda ih nude kao "dokaze" da evolucija nije tačna. Prosečan čovek ne može da im odgovori na takve izazove, i otud takve stvari mogu da izgledaju ubedljivo ako se površno pogledaju. A ako imaju nesreću da nalete na nekoga ko ume da im odgovori, nema problema, oni samo pređu na sledeći primer od više stotina o kojima su pročitali na Internetu.

A sve to rade u očajnom pokušaju da sakriju činjenicu da se kreacionizam ne može nikako uklopiti u sve one milijarde podataka koji nisu neobični ili teški, koji su veoma direktni i svakodnevni. Da upotrebim isti primer, da je kreacionizam istinit, rutinske bioinformatičke kalkulacije ne bi MOGLE da daju tačne rezultate - kakve daju svakodnevno; matematika koja stoji iza njih doslovno ne bi mogla da bude istinita.

Drugim rečima, u današnjoj nauci, rutinske svakodnevne stvari negiraju kreacionizam i potvrđuju evoluciju. A potpuno uobičajene obzervacije se nikako ne mogu logično uklopiti u kreacionistička shvatanja.

I jos nesto

Dve stvari. Prvo, kreacionističke tvrdnje ne mogu nikako da se uklope u obzervirane činjenice. Mi NE VIDIMO varijaciju unutar nekakvih granica. Mi vidimo kontinuitet živog sveta - do te tačke da je u mnogim prelazima nemoguće reći gde jedna vrsta prestaje a druga počinje.

Uzmimo jedan mali deo lobanja koje imamo (ovo je stara slika, od nje do danas je nađeno doslovno na desetine hiljada dodatnih fosila) i poređajmo ih vremenski:

http://teorijaevolucije.com/uvod_pics/skulls_small.jpg

Koja lobanja je poslednja lobanja majmunolikog pretka, a koja je prva lobanja čoveka? Da li je homo habilis (broj 2 na slici) bio majmun?

Šimpanze koriste alatke, prave štapove kojima pecaju, prave proste čekiće. Homo habilis je ostavio masu alatki iza sebe, koje je klesao u vrlo proste noževe; koristio je vatru makar povremeno. Homo erectus (3-4 na slici) je pravio komplikovanije oštrice, prosta koplja za ubadanje; koristio i proizvodio vatru. Gde počinje "čovek" u tom prelazu? Gde je taj ogromni skok?

Ovo je pitanje koje godinama postavljam, i nikako ne mogu da dobijem koherentan odgovor na njega. Može i lakše, recimo na prelazu od riba do vodozemaca:

http://teorijaevolucije.com/pf4.html

Koja je poslednja riba, a gde je prvi vodozemac? Da li je Acanthostega riba ili vodozemac? Tiktaalik? Na osnovu kojih kriterijuma? Koja od osobina je tu neka koja nepromenjiva i čini kvalitativnu razliku između ovih vrsta, neku koja ne može da se prebrodi varijacijama?

Drugo, da su kreacionističke tvrdnje tačne, onda inference koje se zasnivaju na ideji da je život evoluirao ne bi mogle da funkcionišu. Često pominjana bioinformatika se zasniva na matricama verovatnoće mutacija. Ako ja uradim eksperiment u mušicama ili miševima, ja mogu da upotrebim te matrice da nađem odgovarajuću mutaciju kod čoveka, i to je deo mog svakodnevnog rada. Ako evolucija nije istinita, već postoje samo varijacije unutar vrsta, sa drastičnim preprekama koje stoje između kategorija, ove matrice ne bi mogle da proizvedu tačne rezulate (kakve proizvode). To je kao da imate potpuno netačnu jednačinu koja eto slučajno decenijama u svakom slučaju na kome se proveri proizvede potpuno tačne rezultate...

Dakle bionformatika je snazan dokaz u prilog evoluciji.

Teško je da oni na nižem nivou svesti to mogu da shvate, ali čovek je životinja kao i sve druge životinje i, ma koliko apsurdno zvučalo, kao i sve druge životinje, i ovde i na drugim planetama, nastao je kao produkt i stvaranja i evolucije, i to u odnosu 51:49 ili 50:50. Naime, duh je nastao buđenjem svesti, usled prvog impulsa, odnosno želje prve svesti (Akaše) da sve ponovo pokrene sa mrtve tačke (što sve religije nazivaju „početak“, a i u Bibliji i Kuranu piše „U početku...“), te buđenjem iz neograničenog sna izazvanog uništenjem prethodne apsolutne celine, gde je buđenjem ostalih svesti od strane Akaše zapravo došlo do ponovnog stvaranja svih svesti, odnosno duhova, deljenja univerzuma na svemir i antisvemir, odnosno duhovni i materijalni univerzum, gde je u materijalnom univerzumu, po prirodnim zakonima uspostavljenim od strane Akaše, putem evolucije, nastao život kao takav; zatim, nakon pobune i pada velikog broja svesti iz duha u materiju, veliki broj duhovnih bića ulazi u tela i imamo ovo što sada imamo: dokaz su pećinski ljudi na našoj planeti koji su bili bez svesti do jednog momenta kada su pobunjene i pale svesti ušle u njihova tela, te kada su, otprilike u istom vremenskom periodu, svi pećinski ljudi počeli da slikaju po zidovima pećina, da prave kipove i organizuju prve primitivne religije... itd. itd. Naravno, za sve one koji se bave posledicama, a ne uzrocima, naime Adamom i Evom, zmijom, čarobnim drvetom, trivijalnim tra la la pričicama, verom u krv, kao i blentavim uverenjem da će živeti večno u telu - sve ovo je špansko selo. I kreacionizam i evolucija su izašli iz iste kuhinje i ravnopravni su... i u odnosu 51:49 ili 50:50. Ko zna zna. Ko ne zna neka robuje mentalnim programima.

U Vojvodini, gde je nekada sve bila močvara, jedini starosedeoci su žabe; svi ostali su dođoši. Ha ha ha... I bez obzira da li su se rodili ovde, u Srednjoj Evropi, ili su došli sa Balkana, ili neke druge strane, svi vole da provozaju bicikl. I danas je dosta ljudi teralo bicikle po kiši.

I tamo gde masa ljudi čeka autobus, nailazi jedan biciklista. I ja osetih njegovu podlu nameru; ma videla mu se na licu, samo što je nije video niko osim mene. Usporio je i, našavši se tik pored ljudi što se mrznu čekajući bus za predgrađe, podigao dupe sa sica i prdnuo toliko jako da su svi pomislili kako je neko bacio petardu. Ma videlo se u polumraku kako mu munja izleće iz guzice i odbija se od sica.

Svi su bili zgranuti osim mene.

Pažnja je uvek sa moje desne strane, baš tu gde i moj dobri anđeo. Ne uklanja se od mene čak ni u trenucima kada oluja protutnji kroz moj um, i kada telo postane slabo i bezvoljno.

Sa moje leve strane je izazov, i on je taj koji pokušava da rascepi moje biće, da ga unizi time što će svaka prepreka biti i suviše visoka i skoro sasvim nedostižna. Kada u svojoj pažnji budem uspeo da otkijem izazov ustvrdiću sasvim odlučno da tek tada osećam mir.

Ojha, ojha, ojha ha...

- - - - - - - - - -

Pre neki dan seli momci, radnici sa gradilišta na periferiji, svi stariji od 30, pored neke piljarnice, kod neke Stanimirke što tu radi. Ona jedino žensko, a oni se sjatili da piju GMO pivo i jedu GMO mesni narezak napravljen od svinjskih creva i tumora. I dođe neka Ilona, lokalno spadalo, sedne na najbliži panj i malo raširi noge... samo da se vidi da su čupave. Svi se smeše kao onaj pas iz Diznijevog crtanog filma “Lady and luffs”... Pitam ih ko će i kada da se ženi. Kad oni svi uglas: “Kad p1čka skrca lešnik i iscedi lešnikovo ulje.” Ako se za neke nekad moglo reći - “Je6emiti lebac upičku! Ništaci jedni! Nećeju se ženu, ne da radu, samo sedu, piju i pušu!” - sad se može reći samo - “A što radu ako se nećeju ženu?”

- - - - - - - - - -

Jutros se jedna moja komšinica isprdela u bure na terasi, gde je nekada kiselila kupus (jer se pokvario zbog kamenac-vode iz vodovoda), a njen muž otišao i nabio nos u njega da inhalira sinuse. Pa kaže: “Je6ote, kako smrdi, osetio sam smrad od svih njenih bivših momaka.” A komšija kome je smrad cukao o prozor i pretio da uđe u stan mu veli: “Ona je polupala više muških jaja o svoje guzove no što si ti pojeo kokošjih jaja za godinu dana.” I evo ga sad jadnik plače i čupa preostalu kosu sa pola glave. A smrad se već raširio na pola ulice. Možda ga ova kiša zaustavi?

- - - - - - - - - -

Kako ide sex u kombajnu dok isti leži u garaži? Ima li zime?

Žena kupila kombajn, a komšinica ga koristi sa njenim mužem. Kako im nije zima?

“Ja sam taj kombajn svojom krvlju i znojem platila da mi služi za žetvu, a ne da se ti u njemu prcaš sa mojim mužem!”, veli joj Rajka Kombajnka.

Čuo sam da u Mjanmaru (nekadašnjoj Burmi), ako si muškarac, kad napuniš 24 godine dobiješ na poklon od države 4 žene ili 3 žene i kravu, ili 2 žene i 2 krave, po izboru, u zavisnosti šta ti više treba - p1čke ili mleka.

To je licemerje. Bolje da im ponude ovcu umesto krave, jer onda dobiju i jedno i, ovaj... drugo...

Ili je bolje 1 žena i 3 krave... i onda čovek može da započne privatni biznis.

A šta će ako je vegan?

I setim se one kokoške iz jednog starog crtaća: “Tražim muža-a-a...” Ha ha ha...

1776 je bio broj koji je trebalo ukucati. To je bio broj koraka koji sam morao napraviti do osobe koju volim, i koja mi je dala da pijem iz njenog pehara. Te godine sam bio mlad i zelen. 200 godina kasnije sam se ponovo rodio.

Upravo je pored mene proletela muva nihilista i nihilistički mahala svojim krilima. Sada kursorom idem na mesto gde piše: kliknite jedanput. Kliktaj galeba i ranjenog pesnika su vrlo slični...

Ojha. Ende.

Teško je da oni na nižem nivou svesti to mogu da shvate, ali čovek je životinja kao i sve druge životinje i, ma koliko apsurdno zvučalo, kao i sve druge životinje, i ovde i na drugim planetama, nastao je kao produkt i stvaranja i evolucije, i to u odnosu 51:49 ili 50:50

Kako si dosao do ove brojke? Da li je to zasnovano na nekim cinjenicama ili je plod nekog tvog otkrovenja?

Razgovara tip sa kolegom mobilnim telefonom. I sretne extra ribu. I kaže joj da kolega hoće nešto da je pita. I da joj telefon. I kolega je pita: “Što ne daš p1čke mom kolegi?” I ona mu razbije telefon. I on joj razbije p1čku. I pita se da li više vredi razbijena p1čka ili razbijeni telefon... i da ju je poje6ao da li bi bio ... je6ač presretač i da li bi to bilo tucanje sa predumišljajem...

- - - - - - - - - -

Sve su ovo teme iz domena prosvetljenja...

- - - - - - - - - -

Kad bi mogle da se naprave lakmus čarape, pa da ih subjekt obuje na nogu, a onda je ugura u picu (ne onu što se mesi u picerijama), i zavisno od toga da li je pomenuta pica kiselična ili bazična, da se čarape ofarbaju u plavo ili crveno. Onda bi to bio vrhunski nožni sex i to sa lakmus čarapama. Može li iko i zamisliti tako nešto? Kako bi bilo i na šta bi ličilo? Otvorite oči i sanjajte. He he he...

- - - - - - - - - -

Objavljujem da su sve reči umrle, ako ne umrle onda zamrle, i da su trome, trome i teške. Grebi sada, Platone, po tom svom nebu ideja, i sećaj se rajske zmije i njenog ujeda. Ko bar malo nije Hesse, ne može čitati Hesse-a. Ovo su moja tmurna pevanja (i zevanja), bez gneva, ali udarena i napadnuta od gnevne mišice, od desnice kojoj više priliči držalja pluga. Ura po sto puta za slobodu, za oblak, za onog koji svaku rečenicu potpisuje sa “moje ime je...” Voda kada je gnevna postaje para, i eto nama tu i Zevsa, i njegove mitologije. Sanjati i umreti je isto, ili skoro isto. Da li znate san Čuang Cea, koji je sanjao da je leptir, i kada se probudio nije znao da li je čovek koji je sanjao da je leptir ili leptir koji je sanjao da je čovek?

- - - - - - - - - -

Didaktički kažiprst i njegovo čuveno “no no” napravili su od nas ovo što jesmo; postali smo nikakvi, uplašeni, nespremni na bilo koju avanturu duha.

Trebalo bi da postojimo i poštujemo se u različitosti. Puno je modela u prirodi koji nas mogu uputiti na taj put.

Zato, bez dokaza, i bez svađa, samo sa prihvatanjem, i onom tananom filozofijom suncokreta koji prate nešto lepše i nešto veće...

Namaste... more... bre...

И ја као Сит Лорд медитирам. Медитација није лоша.

TM je moguća jedino ako nema okolnih zvukova, znači ne može ako komšija sluša turbo folk.

Моја јога је другачија. Много је сличнија кундалини јоги.

Ne postoji nikakva "tvoja joga" Kundalini je veoma moćna... i opasna za neupućene...

- - - - - - - - - -

Oblici prane

Postoji 5 prana, vitalnih sila tela. Imaju različita imena, zavisno od njihove povezanosti sa određenim funkcijama tela: Prana, Udana, Vyana, Apana i Samana; međutim pranična energija je ista u svima njima. Svaka od pet prana ima pod-pranu. Pod-prane su: Devadata, Naga, Krinkal, Kurma i Dhanandjay. Funkcije pod-prana su: kijanje, žmirkanje, zevanje, češanje kože kad nas svrbi, štucanje itd. Funkcije svih prana su primarno povezane sa suptilnim telom (panamaya kosha). Pranayama služi uravnoteženju različitih funkcija prane i pročišćavanju pranamaya koshe.

Prana

Prana je smeštena u mozgu, glavi i grudima, u području oko srca. Povezana je s Anahata čakrom. Odgovara elementu vazduha. Odgovorna je za percepciju i kretanje svih vrsta. Kao i mozak, u kome je smeštena, prana Vayu vam omogućuje da vidite, čujete, dodirnete, mirišete i okusite, ali primarno da čujete i dodirnete. Ona oživljava sposobnost mišljenja, razmišljanja i osećanja, i daje ton svim emocijama - pozitivnim i negativnim. Uravnotežena, čini vas budnim, oštroumnim, vedrim i živahnim. Snabdeva energijom govorne organe, disajne organe, upravlja ritmom disanja i gutanja, te se smatra da se kreće prema gore. Stoga je i povezana sa višim funkcijama. Prana Vayu je vođa svih ostalih oblika prane. Pravilno održavanje prana Vayu važno je za sve telesne funkcije. Neravnoteža prana Vayu povezana je sa zabrinutošću, anksioznošću, preaktivnim duhom, nesanicom, neurološkim smetnjama, štucanjem, astmom i drugim disajnim smetnjama, kao i glavoboljama nastalim usled napetosti.

Apana

Apana je smeštena u debelom crevu i donjem delu stomaka. Povezana je sa Muladhara čakrom. Odgovara elementu zemlje. Njeno delovanje se proteže u području od pupka, koji se smatra središtem organizma, do nožnih prstiju. Apana Vayu se kreće prema dole i odgovorna je za odstranjivanje otpadnih materija iz organizma, poput znoja, sluzi, urina, stolice... i održava telesni sistem čistim. Osim za funkcije sistema za varenje, odgovorna je za seksualnu funkciju i menstruaciju. Jedno od njenih mesta - debelo crevo - smatra se glavnim sedištem Apana Vayu i mestom gde su najverovatnije prvi znaci njene neravnoteže. Neravnoteža Apana Vayu povezana je sa konstipacijom, prolivom, gasovima, grčevima u stomaku, kolitisom, genitalno-urinarnim smetnjama, menstrualnim smetnjama, natečenom prostatom, različitim seksualnim poremećajima, bolovima u donjem delu leđa, uključujući i mišićne grčeve.

Udana

Udana je smeštena u grlu i plućima, i njen uticaj se proteže prema glavi. Povezana je sa Vishuddhi čakrom. Odgovara elementu prostora. Kontroliše proces govora. Preko govornog centra u mozgu odgovorna je za pamćenje i kretanje misli. Energizuje oči, uši, nozdrve, organe u ustima. Daje sjaj licu. Aktivira žlezde epifizu i hipofizu. Neravnoteža Udana Vayu povezana je sa govornim manama, suvim kašljem, upalama grla, upalama krajnika, bolovima u uhu i opštim umorom.

Samana

Samana je smeštena u stomaku i crevima, i pokriva područje između srca i pupka. Povezana je sa Manipura čakrom. Odgovara elementu vatre. Aktivira i kontroliše funkcionisanje jetre, creva, slezine, gušterače i svih organa sistema za varenje. Kontroliše kretanje hrane u sistemu za varenje. Odgovorna je i za ritam peristaltike. Neravnoteža Samana Vayu povezana je sa presporim ili prebrzim varenjem, gasovima, prolivom, nervozom želuca, neodgovarajućom asimilacijom hranljivih materija, oslabljenom oblikovanju tkiva...

Vyana

Vyana je razmešetna po celom telu putem nervnog sistema, kože i krvotoka. Povezana je sa Svadhishtana čakrom. Odgovara elementu vode. Upravlja svim organima tela, krvotokom i njegovim različitim vidovima, ali posebno ritmom srca, širenjem i sužavanjem krvnih žila i perifernim krvotokom. Upravlja krvnim pritiskom, a odgovorna je i za znojenje, zevanje i čulo dodira. Energizuje, aktivira, kontroliše i reguliše sve organe tela, mišiće, tkiva, zglobove i nadije (energetske kanale). Neravnoteža Vyana Vayu povezana je s visokim krvnim pritiskom, slabom cirkulacijom, nepravilnim srčanim ritmom i nervnim smetnjama vezanim za stres.

Za zdravlje je važno da je svih pet oblika prane uravnoteženo u svom funkcionisanju. U odnosu na asane i pranayamu, najviše nas zanimaju dve najosnovnije prane: prana-vayu, koja je smeštena u grudima; i apana-vayu, koja je odgovorna za izlučivanje. Apana takođe predstavlja centar gde se sakupljaju telesne otpadne materije. Ako osoba ima talog nečistoća u donjem delu stomaka, tada u tom području troši previše energije. Moramo smanjiti višak apane. Tokom pranayame svesni udisaj predstavlja pranu, a svesni izdisaj predstavlja apanu. U tom kontekstu kažemo da je prana ono što ulazi u telo, a apana ono što izlazi. Udisajem, prana koja je izvan tela, dovodi se do apane. Tokom udisaja prana sreće apanu. Izdisajem, apana koja je unutar tela, kreće se prema prani. Pranayama predstavlja pokret prane prema apani i pokret apane prema prani. Držanje daha nakon udisaja dovodi pranu prema apani i drži je tamo. Držanje daha nakon izdisaja čini obrnuto. Što više nečistoća osoba ima u telu, više se povećava apana. Da bismo u telo mogli uneti više prane - moramo smanjiti apanu. Pranayama ima za cilj uklanjanje nečistoća iz tela. Svrha razmere tokom pranayame - 10 (udisaj): 0 (zadržavanje nakon udisaja ): 20 (izdisaj): 0 (zadržavanje nakon izdisaja) - je da se osigura više vremena za izdisaj kako bismo telo oslobodili nečistoća. Osoba kratkog daha, koja ne može zadržavati dah, ili koja ne može izvoditi dugačke izdisaje, ima više apane koja uzrokuje probleme u raznim područjima tela. Osoba s dobrom kontrolom disanja, koja je u stanju da izvede dugačak izdisaj, ima manje apane i zdravija je.

Back