Борис Тадић и Зоран Лутовац о уједињењу ДС: Интегрисати политичке снаге које могу да се супротставе Вучићу, протести нису довољни да се победи један монструм од 700 хиљада чланова
Председници Демократске странке и Социјалдемократске странке, Зоран Лутовац и Борис Тадић оценили су да иза идеје о уједињавању странака које су настале из ДС-а стоји жеља да се створи организација која ће бити главна опција за грађанско-демократске бираче и која ће бити у стању да интегрише снаге које су против Александра Вучића.
Лидер СДС-а Борис Тадић каже да прича о уједињењу није нова ствар, као и да је од распада демократа то увек било тема. Каже да је о томе разговарао с Пајтићем, Ђиласом и сада с Лутовцем и напомиње да међу странкама које су проистекле из ДС-а нема разлика у програму.
"Ми смо имали различита уверења ко је напуштао основну идеју. Ми смо обавезни да почнемо ове разговоре, видим коментаре да је то борба за челно место, то су глупости, ово није борба, никад се нисмо гурали, странка је од мене тражила да се кандидујем за председника. Сви који нападју разговоре су промашили тему. Ово је борба за идеје, за програм који ће бити на левом центру, и неће се одустати од идентитетских питања. Немамо никакве аспирације на челне позиције, да настане странка која ће окупити, интегрисати политичке снаге које могу да се супротставе Вучићу, протести нису довољни да се победи један монструм од 700 хиљада чланова", сматра Тадић.
Председник ДС-а Зоран Лутовац каже да је идеја да ДС буде стожер и најјача странка грађанске опције, као и да суштина није у повратку лидера, већ да се прави организација која ће бити опција за грађанско-демократске бираче.
"Вучић је изградио систем који представља споменик лудости. Они се хвале суфицитом, а нема инвестиција, Србија пропада, заостајемо у односу на све земље региона. То је проблем и зато се ми договарамо", каже Тадић.
"Дошло је време тој идеји, раније је било покушаја, али су другачије биле околности. Ово су околности уједињења, да се створи један фронт који ће се супротставити самовољи једног човека. ДС је оснивач Савеза за Србију, што ДС буде јача, биће јачи и Савез. Ми смо дужни да све људе који имају заједнички систем вредности да окупимо и супротставимо се владавини једног човека", поручује Лутовац.
На питање чему уједињење пошто је већ напустио странку, Тадић одговара да је из ДС изашао када је био уверен да је странка напустила своје идеје. Додаје да није могао да трпи отклон од тих идеја и понаша се лицемерно. Тадић је говорио и о помирењу са социјалистима, рекавши да се залагао за помирење унутар Србије.
"Хоћемо да формирамо организацију која ће да се супротстави чудовишту странци. Ја сам хтео да извршим унутарсрпксо помирење, јер ако то не урадите, не можете да се помирите ни са регионом. Нисам се ја мирио с Дачићем, нити сам играо баскет с њим, ја сам учинио напор да Србија постане стожер регионалног помирења. Да би Србија то постала након зверских ратова морала је да превазиђе подељеност друштва и да се обједини око рационалног. Нисмо ми приступили лудачким идејама СПС и СРС него смо њих убедили да се прикључе нашим. И ово сада је нека врста измирења унутар наше политичке групације, корисно је за Србију која не може да одоли да буде подељена. Свако ко каже да је наш напор штетан, ја не знам да ли тај човек има везе с логиком. Србија може да се интегрише око идеја, а не око лидера, јер то примитивизује друштво", рекао је Тадић.
Лутовац је додао да је дошло време укрупњавања на политичкој сцени, да је договор у ДС једна врста укрупњавања, као и оно што се ради у оквиру СЗС.
"Принцип у СЗС је друкчији, не окупљамо се око разлика, заједнички циљ је да имамо слободне медије и изборе. Имамо и треће укрупњавање, то је протест "1 од 5 милиона", ту су укрупњени и грађани и друге странке које нису ушле у Савез, појединци", каже Лутовац.
На питање зашто Вучић као своје политчке противнике стално помиње Ђиласа, Јеремића и Обрадовића, Тадић каже да га Вучић не помиње "јер му није згодно" и јер "би га питао о свакој ствари за коју је лагао грађане".
"Он је имао простор где је могао да покаже да ће бити другачије него кад је био на власти први пут, онда је показао после 100 дана да колаборира на теми предаје виталних интереса на Косову, колаборирао је са представницима организованог криминала, ослобађао шефове нарко картела затвора, ослобађао простор представницима организованог криминала само једне феле која је блиска његовој странци, нападајући другу организацију. Он ме не напада јер ја стојим иза ових оптужби. Ми смо се тукли против криминала, имали смо највеће заплене наркотика у историји, а у време Вучића Србија дошла на црну листу ФАТФ-а због прања новца. Он је потписао споразум по коме су административне линије разделиле Србе и Србе", рекао је Тадић.
Лутовац додаје да он није на мети Вучића пошто није ни био у политици нити извршној власти.
"Много је лакше изабрати противнике за које је припремљена артиљерија, против Ђиласа, Јеремића и Обрадовића се води припрема, то њему олакшава посао да говори негативно. Ја сам се тек појавио, против мене се води друга тактика, ако га маргинализујемо и повежемо с овима који су оцрњени то ће бити довољно", навео је председник ДС.
"Грађани желе јаку ДС која ће бити гравитациона за бирачко тело и темељ за стварање праве алтернативе овом режиму", рекао је Лутовац.
Тадић каже да разговори који се воде немају колизиону тачку са Савезом за Србију, као ни са протестимна. Он каже да грађани заслужују да имају политичку организацију која покрива простор евроинтеграција, људских права и животног стандарда.
"Вучић се хвали високим стопама раста, поредећи их с нашим за време најгоре економске кризе. Суштина новог друштва је изазов епохе а то је сиромаштво. Више заостајемо сада за регионом него за време Мирка Цветковића. Хоћемо да разговарамо о питањима која тиште грађане. Да подигнемо плате, а не да пузимо. Сад се враћамо на стандарде који су били за време Цветковића. Србија заостаје и о томе морамо да дискутујемо, верујем да ће нам грађани дати подршку", каже Тадић.
Додао је да се Ђилас третира као део заједничког блока, да нема разлике у ставовима, као и да се води дебата у стратешком смислу.
Лутовац каже да желе да желе да се профилишу и да се баве темама од животног значаја.
"Наши грађани не гласају идеолошко-програмски, већ се често одлучују према симпатији за одређене личности. Не доживљавамо једни друге као политичаре, већ хоћемо да окупимо грађане и да им дамо алтернативу", рекао је Лутовац и додао да је свако укрупњавање добродошло.
"Имамо јаку опозициону групацију која је друга по снази и релевантан противник овом режиму, Савез се није затворио него раширио руке према осталима који хоће да се боре за циљеве", навео је Лутовац.
(Н1)
http://www.nspm.rs/hronika/boris-ta...di-jedan-monstrum-od-700-hiljada-clanova.html