Nekadašnji lideri demokrata se vraćaju u DS? Tadić, Petrović i Živković sa Lutovcem p

Mračak@

Elita
Poruka
24.611
veliko su u toku pregovori predsednika DS Zorana Lutovca sa liderima Socijaldemokratske stranke, Zajedno za Srbiju i Nove stranke, Borisom Tadićem, Dušanom Petrovićem i Zoranom Živkovićem - navode mediji

https://www.telegraf.rs/vesti/polit...ivkovic-sa-lutovcem-pregovaraju-o-ujedinjenju

Хоће ли Секси дјед поново бити Секси?

Čekamo da Vučiċ ispotpisuje i ispečatira ono za Kosovo, pa ćemo onda na budžet...
Ne isplati se kod privatnika...
Samo 30.000

- - - - - - - - - -

A i ovih 30.000 daju boljestojeći...

Борис Тадић и Зоран Лутовац о уједињењу ДС: Интегрисати политичке снаге које могу да се супротставе Вучићу, протести нису довољни да се победи један монструм од 700 хиљада чланова

Председници Демократске странке и Социјалдемократске странке, Зоран Лутовац и Борис Тадић оценили су да иза идеје о уједињавању странака које су настале из ДС-а стоји жеља да се створи организација која ће бити главна опција за грађанско-демократске бираче и која ће бити у стању да интегрише снаге које су против Александра Вучића.

360.jpg

Лидер СДС-а Борис Тадић каже да прича о уједињењу није нова ствар, као и да је од распада демократа то увек било тема. Каже да је о томе разговарао с Пајтићем, Ђиласом и сада с Лутовцем и напомиње да међу странкама које су проистекле из ДС-а нема разлика у програму.

"Ми смо имали различита уверења ко је напуштао основну идеју. Ми смо обавезни да почнемо ове разговоре, видим коментаре да је то борба за челно место, то су глупости, ово није борба, никад се нисмо гурали, странка је од мене тражила да се кандидујем за председника. Сви који нападју разговоре су промашили тему. Ово је борба за идеје, за програм који ће бити на левом центру, и неће се одустати од идентитетских питања. Немамо никакве аспирације на челне позиције, да настане странка која ће окупити, интегрисати политичке снаге које могу да се супротставе Вучићу, протести нису довољни да се победи један монструм од 700 хиљада чланова", сматра Тадић.

Председник ДС-а Зоран Лутовац каже да је идеја да ДС буде стожер и најјача странка грађанске опције, као и да суштина није у повратку лидера, већ да се прави организација која ће бити опција за грађанско-демократске бираче.

"Вучић је изградио систем који представља споменик лудости. Они се хвале суфицитом, а нема инвестиција, Србија пропада, заостајемо у односу на све земље региона. То је проблем и зато се ми договарамо", каже Тадић.

"Дошло је време тој идеји, раније је било покушаја, али су другачије биле околности. Ово су околности уједињења, да се створи један фронт који ће се супротставити самовољи једног човека. ДС је оснивач Савеза за Србију, што ДС буде јача, биће јачи и Савез. Ми смо дужни да све људе који имају заједнички систем вредности да окупимо и супротставимо се владавини једног човека", поручује Лутовац.

На питање чему уједињење пошто је већ напустио странку, Тадић одговара да је из ДС изашао када је био уверен да је странка напустила своје идеје. Додаје да није могао да трпи отклон од тих идеја и понаша се лицемерно. Тадић је говорио и о помирењу са социјалистима, рекавши да се залагао за помирење унутар Србије.

"Хоћемо да формирамо организацију која ће да се супротстави чудовишту странци. Ја сам хтео да извршим унутарсрпксо помирење, јер ако то не урадите, не можете да се помирите ни са регионом. Нисам се ја мирио с Дачићем, нити сам играо баскет с њим, ја сам учинио напор да Србија постане стожер регионалног помирења. Да би Србија то постала након зверских ратова морала је да превазиђе подељеност друштва и да се обједини око рационалног. Нисмо ми приступили лудачким идејама СПС и СРС него смо њих убедили да се прикључе нашим. И ово сада је нека врста измирења унутар наше политичке групације, корисно је за Србију која не може да одоли да буде подељена. Свако ко каже да је наш напор штетан, ја не знам да ли тај човек има везе с логиком. Србија може да се интегрише око идеја, а не око лидера, јер то примитивизује друштво", рекао је Тадић.

Лутовац је додао да је дошло време укрупњавања на политичкој сцени, да је договор у ДС једна врста укрупњавања, као и оно што се ради у оквиру СЗС.

"Принцип у СЗС је друкчији, не окупљамо се око разлика, заједнички циљ је да имамо слободне медије и изборе. Имамо и треће укрупњавање, то је протест "1 од 5 милиона", ту су укрупњени и грађани и друге странке које нису ушле у Савез, појединци", каже Лутовац.

На питање зашто Вучић као своје политчке противнике стално помиње Ђиласа, Јеремића и Обрадовића, Тадић каже да га Вучић не помиње "јер му није згодно" и јер "би га питао о свакој ствари за коју је лагао грађане".

tadic.jpg

"Он је имао простор где је могао да покаже да ће бити другачије него кад је био на власти први пут, онда је показао после 100 дана да колаборира на теми предаје виталних интереса на Косову, колаборирао је са представницима организованог криминала, ослобађао шефове нарко картела затвора, ослобађао простор представницима организованог криминала само једне феле која је блиска његовој странци, нападајући другу организацију. Он ме не напада јер ја стојим иза ових оптужби. Ми смо се тукли против криминала, имали смо највеће заплене наркотика у историји, а у време Вучића Србија дошла на црну листу ФАТФ-а због прања новца. Он је потписао споразум по коме су административне линије разделиле Србе и Србе", рекао је Тадић.

Лутовац додаје да он није на мети Вучића пошто није ни био у политици нити извршној власти.

"Много је лакше изабрати противнике за које је припремљена артиљерија, против Ђиласа, Јеремића и Обрадовића се води припрема, то њему олакшава посао да говори негативно. Ја сам се тек појавио, против мене се води друга тактика, ако га маргинализујемо и повежемо с овима који су оцрњени то ће бити довољно", навео је председник ДС.

"Грађани желе јаку ДС која ће бити гравитациона за бирачко тело и темељ за стварање праве алтернативе овом режиму", рекао је Лутовац.

Тадић каже да разговори који се воде немају колизиону тачку са Савезом за Србију, као ни са протестимна. Он каже да грађани заслужују да имају политичку организацију која покрива простор евроинтеграција, људских права и животног стандарда.

"Вучић се хвали високим стопама раста, поредећи их с нашим за време најгоре економске кризе. Суштина новог друштва је изазов епохе а то је сиромаштво. Више заостајемо сада за регионом него за време Мирка Цветковића. Хоћемо да разговарамо о питањима која тиште грађане. Да подигнемо плате, а не да пузимо. Сад се враћамо на стандарде који су били за време Цветковића. Србија заостаје и о томе морамо да дискутујемо, верујем да ће нам грађани дати подршку", каже Тадић.

Додао је да се Ђилас третира као део заједничког блока, да нема разлике у ставовима, као и да се води дебата у стратешком смислу.

lutovac.jpg

Лутовац каже да желе да желе да се профилишу и да се баве темама од животног значаја.

"Наши грађани не гласају идеолошко-програмски, већ се често одлучују према симпатији за одређене личности. Не доживљавамо једни друге као политичаре, већ хоћемо да окупимо грађане и да им дамо алтернативу", рекао је Лутовац и додао да је свако укрупњавање добродошло.

"Имамо јаку опозициону групацију која је друга по снази и релевантан противник овом режиму, Савез се није затворио него раширио руке према осталима који хоће да се боре за циљеве", навео је Лутовац.

(Н1)

http://www.nspm.rs/hronika/boris-ta...di-jedan-monstrum-od-700-hiljada-clanova.html

Poslednja izmena:
Pokusavaju da ozive mrtve ljude. Ne moze. Pojavljuju se novi -

Nije to suština. Demokratska stranka je pukla; nije skoro ništa ostalo i Lutovcu u vrhu DS-a spremaju seču. O tome je komšija već opširno pisao...Lutovac sada traži izlaze i neko rešenje, jer ako ovako nastave (a nova secesija, struje Čomić-Mićunović je doslovno pred vratima).

I drugo, Nova stranka je ogromna politička stranka. U opozicionim standardima. Imaju dosta odbora, puno članova...nemaju simpatizera, za njih ne bi glasali ni komšije niti rodbina, ali imaju puno ljudi i volontera koji su spremni da rade na terenu. Ako se (pr)opadanje DS-a nastavi, približiće se do te tačke da je NOVA u boljoj situaciji po pitanju infrastrukture i terenske organizacije od samih demokrata.

Takođe, od kraha Saše Jankovića SDS je prošao kroz izvesnu renesansu minijaturnih formata (sličnu onoj kroz koju trenutno prolazi DSS). Pristojnosrbijanci, koji jednostavno nikada neće stati iza jednog Sergeja Trifunovića, nekada čak i uz gađenje prema Tadiću, vraćaju se socijaldemokratama u nedostatku izbora. Ostaje jedino da vidimo šta će ona grupacija bivših jankovićevaca; Olenik, Veljanovski i ostatak kompanije, uspeti da sprovede. Ako ne bude ništa od toga, realno je za očekivati povratak Socijaldemokratske stranke iz mrtvih, usled ostog nedostatka prostora koji niko (barem trenutno) ne popunjava. U celoj toj priči treba imati na umu i prazninu koju iza sebe ostavlja krah LDP-a.

Naravno, u srži cele ove priče oko reujedinjenja demokrata zapravo se krije nešto drugačije. Suština je da u udruženom delu opozicije, u prvom redu unutar Saveza za Srbiju, polako nastaju blokovi između lidera koji su prijatelji i/ili opcija koje su ideološki bliske ili barem kompatibilne. Tu su Vuk i Boško jedna strana, a Đilas i Borko druga. Lutovac je najslabiji vođa SzS i njegova je pozicija predsednika DS-a još uvek vrlo sveža i na najkrhkijim nogama. On je počeo svoj put kao Đilasov čovek, ali je po nekim (nacionalnim) stanovištima nešto bliži Jeremiću i Stamatoviću, nego ovoj levoj opciji. I sada, svestan situacije, kao i činjenice da vodi partiju u njenom najcrnjem periodu u svojoj istoriji (od osnivanja 1989. godine) on traži neki izlaz; eventualno formiranje nekog trećeg bloka u udruženoj opoziciji, između ovog levog i desnog. Njega je Đilas zamislio kao poslušnog saveznika preko kojeg bi uticao na DS efikasno, ali Lutovac očigledno želi da izbije na površinu kao jedan od ključnih opozicionih lidera (i to prvenstveno kao relativno novija ličnost, što je prednost koju ima i nad Đilasom i Jeremićem), ali zato su potrebni saveznici.

Ključna stvar koja se trenutno dešava u opoziciji jeste borba da se popuni svako odgovarajuće tržište. Dragan Đilas je najavio formiranje svoje političke stranke i negde do kraja marta bi trebalo da taj proces krene. Ovo je pokušaj Lutovca da ga preduhitri (a neke slične poteze preduzimaju i drugi lideri SZS). Ako se ubrzaju svi procesi pretumbavanja i prekomponovanja u srpskoj opozicionoj pozornici, kada bude došlo vreme za uspon Đilasove stranke, malo će kolačića ostati njemu, te će se na taj način i proporcionalno smanjiti njegov uticaj u okviru i Saveza za Srbiju i dela opozicije objedinjenog iza tzv. Sporazuma sa narodom, a što je pritajeni (manje ili više otvoreni) cilj svih drugih lidera sem Borka Stefanovića, koji je čvrsto odabrao da bude Đilasova des....leva ruka. :lol:

Poslednja izmena:
(...)

Takođe, od kraha Saše Jankovića SDS je prošao kroz izvesnu renesansu minijaturnih formata (sličnu onoj kroz koju trenutno prolazi DSS). Pristojnosrbijanci, koji jednostavno nikada neće stati iza jednog Sergeja Trifunovića, nekada čak i uz gađenje prema Tadiću, vraćaju se socijaldemokratama u nedostatku izbora. Ostaje jedino da vidimo šta će ona grupacija bivših jankovićevaca; Olenik, Veljanovski i ostatak kompanije, uspeti da sprovede.
.

(...)[/QUOTE]

А то прижељкујеш из де факто истог разлога као када си ово у децембру прошле године искрено, што је реткост па је на неки начин за похвалу, написао на епској теми "Sasa Jankovic":

Ако је ово на мој рачун, ја сам само један једини пут једну лепу ствар написао о Саши Јанковића. Мрзи ме сад да тражим по теми, нека неко ископа ако му се даде. То је било када је најавио формирање самосталног Покрета слободних грађана, забадајући нож у леђа Шутановцу и његовим демократама. Ја нисам том приликом директно подржао њега лично, нити његову организацију, већ сам свим снагама поздравио тај потез као нешто што би сахранило Демократску странку.
https://forum.krstarica.com/showthread.php/780299-Sasa-Jankovic/page62

Ви из ДСС-а сте лажна опозиција. Једноставно, то је тако. "Жути" јесу опозиција Вучићу, а за свог вакта баш ништа нису урадили лоше на тему Косова, чак ни по вашим декларативним мерилима, осим што су дозволили статусно неутрални ЕУЛЕКС што је разумљиво јер је ДС про-ЕУ странка, а ЕУЛЕКС није ништа лоше per se..

Šta je EULEX?

Misija

Misjia EULEX Kosovo pokrenuta je 2008. godine, kao najveća civilna misija pod Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom Evropske unije. Sveukupni cilj EULEX-a je da pomogne kosovskim vlastima u uspostavljanju održivih i nezavisnih institucija vladavine prava. Sadašnji mandat Misije odobren je za period do 14. juna 2020. godine na osnovu Odluke Saveta 2018/856 CFSP. EULEX radi pod okvirom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Misija EULEX pruža podršku relevantnim institucijama vladavine prava na Kosovu na njihovom putu ka većoj efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, bez političkog uplitanja i u potpunom skladu sa najboljim praksama EU. U okviru svog sadašnjeg mandata Misija obavlja aktivnosti delatnosti nadgledanja i ima ograničene izvršne nadležnosti. Misija nastavlja da pruža podršku Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu u skladu sa relevantnim zakonima na Kosovu.

Mandat

EULEX Kosovo sprovodi svoj mandat kroz Stuba za nadgledanje i Stuba za operativne poslove.

Stub za nadgledanje nadgleda odabrane predmete i suđenja u okviru kosovskog pravosuđa. Ovaj Stub usredsređuje svoje aktivnosti nadgledanja na odabrane predmete na kojima je EULEX radio pod svojim prethodnim mandatom, koji je istekao sredinom meseca juna 2018. godine, i koji su nakon toga preneseni na lokalno pravosuđe, kao i na druge predmete koji mogu uticati na evropski put Kosova.

Stub za nadgledanje pruža podršku i Kazneno-popravnoj službi Kosova u razvoju konsolidovanog i profesionalnog visokog rukovodstva, kao i održivih kapaciteta za suzbijanje neprikladnih uplitanja i preferencijalnog postupanja sa zatvorenicima.

EULEX nastavlja da pruža tehničku podršku implementaciji relevantnih sporazuma postignutih kroz dijalog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, koji pomaže EU.

Operativne funkcije sprovodi Stub Misije za operativne poslove, koja zadržava ograničene rezidualne kapacitete kao druga interventna instanca i pruža kontinuiranu podršku kapacitetima Policije Kosova za kontrolu mase i nereda. Misija nastavlja da upravlja svojim Programom zaštite svedoka i pruža logističku i operativnu podršku Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, u skladu sa relevantnim zakonima Kosova.

Činjenice:

Mandat: do 14. juna 2020. godine
Period rekonfiguracije: do 14. decembra 2018. godine
Šef Misije EULEX Kosovo: gđa Alexandra Papadopoulou
Ovlašćeni kapacitet: 503 člana osoblja
Sedište: Priština, Kosovo
Pravna osnova: Zajednička akcija EU od meseca februara 2008. godine i naknadne Odluke Saveta od meseca juna 2010, 2012, 2014, 2016. i 2018. godine.

Misiju EULEX podržava svih 28 država članica Evropske unije i pet doprinosećih država (Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i Sjedinjene Američke Države).

Pravni osnovi:

COUNCIL JOINT ACTION 2008/124/CFSP of 4 February 2008 on the European Union Rule of Law Mission in Kosovo, EULEX KOSOVO
COUNCIL JOINT ACTION 2009/445/CFSP of 9 June 2009 amending Joint Action 2008/124/CFSP on the European Union Rule of Law Mission in Kosovo, EULEX KOSOVO
COUNCIL DECISION 2010/322/CFSP of 8 June 2010 amending and extending Joint Action 2008/124/CFSP on the European Union Rule of Law Mission in Kosovo, EULEX KOSOVO
COUNCIL DECISION 2012/291/CFSP of 5 June 2012 amending and extending Joint Action 2008/124/CFSP on the European Union Rule of Law Mission in Kosovo, EULEX KOSOVO
COUNCIL DECISION 2014/349/CFSP of 12 June 2014 amending Joint Action 2008/124/CFSP on the Europian Union Rule of Law Mission in Kosovo, EULEX Kosovo
COUNCIL DECISION (CFSP) 2016/947 of 14 June 2016 amending Joint Action 2008/124/CFSP on the European Union Rule of Law Mission in Kosovo* (EULEX Kosovo)
PSC decision on the appointment of the Head of Mission
PSC decision on extending the mandate of the Head of Mission
PSC decision on extending the mandate of the Head of Mission
Council decision CFSP 2018/856 of 8 June 2018 amending Joint Action 2008/124/CFSP on the European Union Rule of Law Mission in Kosovo, EULEX

...али божемој то је Европска унија, а ви сте против ЕУ од 2008ме... Јаки сте па ви противници ЕУ, од 1992 до 2008 сте декларативно били за ЕУ. И јак разлог за толику љутњу на "жуте" у п.м.
Није то никакав разлог; то је заправо измишљени "разлог" у циљу да се "Власи не досете". Прави разлога ваше сатанизације "жутих" је стварање услова за долазак Томислава Николића и Александра Вучића на власт да одраде признање Косова, а ви као да испаднете борци против тога.
Али авај, удбашка комбинација је пропала. Проваљени сте у више наврата. Од вашег гласања у анкентном одбору да посланичкој групи одбеглих радикала "Напред, Србијо!" остану мандати како би СНС одмах постала парламентарна странка што је било пресудно јер им су им скупштинска говорница и посланички мандати били одскочна даска, преко позива вашим симпатизерима да у другом кругу председничких 2012 гласају за Николића са којим нисте хтели у коалицију пар година раније, до подршке СНС-у у смени Драгана Ђиласа (јер је био најбољи градоначелник још од времена Титовог градоначелника Београда Бранка Пешића, и требало је на то место довести Синишу Малог) када је прекројена изборна воља грађана Београда. Проваљени сте јбга, и зато уз остале андерграунд "патриотске организације" не можете да сакупите више од 1000 људи на скупу на отвореном и то је вам је плафон, а и тада добијете најмањи аплауз..

Poslednja izmena:
Комшо. Пошто сам уморан више од молби свих вас (од Лесандра, Рола, преко тебе па на даље) који немате паметније ствари да кажете него да ме етикетирате на све могуће начине (што ми само дође као комплимент, јер је јасно на којој страни стоји проблем). Рећи ћу само укратко; EULEX је учествовао у асистирању и изградњи институција државе Косово. То је чињеница. Друго, подсетићу те шта је рекла Гордана Чомић...не можемо им одузимати мандате...када се радило о крађи СРС мандата 2008. године, након што је Николић заборавио оставке, случајно их негде затуривши. Тако да је прилично смешто да покушаш представити као су, ето, напредњаци могли бити историја само да су представници ДСС-а у анкетном одбору у парламенту одлучили другачије.

Poslednja izmena:
veliko su u toku pregovori predsednika DS Zorana Lutovca sa liderima Socijaldemokratske stranke, Zajedno za Srbiju i Nove stranke, Borisom Tadićem, Dušanom Petrovićem i Zoranom Živkovićem - navode mediji

https://www.telegraf.rs/vesti/polit...ivkovic-sa-lutovcem-pregovaraju-o-ujedinjenju

Хоће ли Секси дјед поново бити Секси?

Ako je ovo tacno, to je samo dokaz KOLIKO ONI NE ZNAJU STA DA RADE.

I opet cu da napisem - ima li u tom DS-u normalnih, obicnih, dobronamernih gradjana koji ce da pociste tu profesionalnu politicku stoku i da se ONI pojave na vrhu stranke i da je vode normalno?
Zar je moguce da je kult licnosti toliko prisutan da smo osudjeni da vecno slusamo i gledamo PROPALE politicare kao da su jedini koji postoje?

Nisam nikakav poseban pristalica DS-a, njih redovno uzimam kao primer jer pretpostavljam da su velika (brojcano) stranka, a to znaci da bi trebalo da imaju kadra "za izvoz".

Alternativno, ovo moze znaciti da je UDBA ostala potpuno bez aduta i ne zna sta da radi (za slucaj da je sve do te mere kontrolisano).
Ali ja cu ipak okriviti CLANOVE STRANKE, ljude kao sto smo mi na forumu, obicne, koji zele da se stvari promene na bolje, a koji cute u sopstvenim strankama i dopustaju da ih vode debili, i da ih vode debilno.

Ako je ovo tacno, to je samo dokaz KOLIKO ONI NE ZNAJU STA DA RADE.

I opet cu da napisem - ima li u tom DS-u normalnih, obicnih, dobronamernih gradjana koji ce da pociste tu profesionalnu politicku stoku i da se ONI pojave na vrhu stranke i da je vode normalno?
Zar je moguce da je kult licnosti toliko prisutan da smo osudjeni da vecno slusamo i gledamo PROPALE politicare kao da su jedini koji postoje?

Nisam nikakav poseban pristalica DS-a, njih redovno uzimam kao primer jer pretpostavljam da su velika (brojcano) stranka, a to znaci da bi trebalo da imaju kadra "za izvoz".

Alternativno, ovo moze znaciti da je UDBA ostala potpuno bez aduta i ne zna sta da radi (za slucaj da je sve do te mere kontrolisano).
Ali ja cu ipak okriviti CLANOVE STRANKE, ljude kao sto smo mi na forumu, obicne, koji zele da se stvari promene na bolje, a koji cute u sopstvenim strankama i dopustaju da ih vode debili, i da ih vode debilno.

A? :lol:

Da nisi malo zalutao na pogrešan podforum??? Istorija je par klika levo.

:D

Oni kada su se cepali mislili su da su bitne njihove ličnosti i da će opet zasijati samo ako oforme svaki svoju stranku, sada kada su videli da su zapravo oni bili omraženi a ne sama stranka DS opet bi da je popune. :per:

Ту си у криву. И странка је била омражена.

Back