Negativa

ti si pobrkao pojmove makiskog polja oko koga se sad dize buka i fabrike vode makis

fabrika vode makis se sastoji iz tri pogona
makis 1
makis 2
i filtersko postrojenje jezero
oni se ne snabdevaju vodom iz podzemnih bunara kako si rekao nego se voda transportnim pumpama doprema iz save.

kad vec nekog zelis da ispravljas, onda se dobro raspitaj :D

ali kako god okrenemo to nema veze sa inicijalnom pricom da oni tamo loopaju na tviteru
a i ti malo podlezes toj halabuci oko zagadjivanja vodoizvorista.
Не могу да дам линк, али гледао сам да говори неко за кога бих рекао да је при здравом разуму, неко ко зна... И ко је рекао да не пијемо воду из Саве, него практично бунарску.

Мислим, ако бисмо пили смо воду из реке - кој' ће нам онда било каква заштита водоизворишта, један појас копна... Него би се пумпало из реке, да било би забрањено 100 метара около да се гради и здраво.
Очигледно видимо да је зона заштите водоизворишта нешто сасвим друго.

Где су погони и какви су... Мени то није пресудно.

Верујем да је могуће - али ја бих видео званичне податке и обавештења радије него овако "реко ја, реко ти" - да пијемо и бунарску и речну воду. Односно, да постоје делови града који пију само бунарску и делови који пију само речну воду.
Сасвим је извесно да простор око Макиша не покрива целу велику област Београда.

Што се тиче лупања по твитеру и слично... То бих забранио.
Моје идеје се углавном не уклапају са рекламираном слободом говора, али се уклапају са здравим разумом и чињеницама.

to je bio krucijalni momenat njenog polaganja :D
и добих ауто од колега:

A0Lirwq.jpg

:lol:

Не могу да дам линк, али гледао сам да говори неко за кога бих рекао да је при здравом разуму, неко ко зна... И ко је рекао да не пијемо воду из Саве, него практично бунарску.

Мислим, ако бисмо пили смо воду из реке - кој' ће нам онда било каква заштита водоизворишта, један појас копна... Него би се пумпало из реке, да било би забрањено 100 метара около да се гради и здраво.
Очигледно видимо да је зона заштите водоизворишта нешто сасвим друго.

Где су погони и какви су... Мени то није пресудно.

Верујем да је могуће - али ја бих видео званичне податке и обавештења радије него овако "реко ја, реко ти" - да пијемо и бунарску и речну воду. Односно, да постоје делови града који пију само бунарску и делови који пију само речну воду.
Сасвим је извесно да простор око Макиша не покрива целу велику област Београда.

Што се тиче лупања по твитеру и слично... То бих забранио.
Моје идеје се углавном не уклапају са рекламираном слободом говора, али се уклапају са здравим разумом и чињеницама.
kilometarski post a gde je dokaz

grad ima dva miliona stanovnika
Oprosti što pitam, ali otkud ti to? Nagađanje, rekla-kazala? Ili ima nekakav podatak? Mislim ako je po popisu 2011. imao oko 1.24 milijuna, a sa "okolicom" oko 1.66 milijuna, otkud da sad samo grad ima 2 milijuna? A iz Srbije masovno iseljavaju (kao i iz Hrvatske). Evo i kod nas je Zagreb pao sa 790 tisuća na 760 tisuća. Sam grad, bez okolice.

kilometarski post a gde je dokaz

https://24sedam.rs/beograd/vesti/16557/sta-to-pijemo-cesmovaca-stize-iz-bunara-save-i-dunava/vest

Цитираћу овде део о савременом водоводу, на линку је опис и старих времена:

Šta to pijemo: "Česmovača" stiže iz bunara, Save i Dunava​

Sirova voda se prerađuje na pet proizvodnih postrojenja: Makiš, Bele vode, Bežanija, Banovo brdo i Vinča

Mnogi Beograđani konzumiraju flaširanu vodu, iako žive u gradu sa dve reke, dok ostali piju onu iz “Beogradskog vodovoda”. Međutim, pitanje je koliko žitelji glavnog grada, uopšte, znaju odakle im to stiže popularna “česmovača”?

Iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ za 24sedam kažu da pijaću vodu stanovnici prestonice dobijaju iz izvora površinske i podzemne vode, a prosečno se na godišnjem nivou proizvede oko 200 miliona kubnih metara pijaće vode.

Stručnjaci objašnjavaju da se površinska voda zahvata iz reka Save i Dunava, a podzemna iz 99 bunara sa horizontalnim drenovima i 45 cevastih bunara.

– Zahvaćena sirova voda prerađuje se na pet proizvodnih postrojenja: Makiš, Bele vode, Bežanija, Banovo brdo i Vinča – kažu u ovom preduzeću.

Postrojenja Banovo brdo, Bežanija i deo pogona Bele vode prerađuju podzemnu vodu. Primenjuju se sledeći tehnološki postupci: aeracija, retenzija, filtracija i hlorisanje.

Drugi deo postrojenja Bele vode, Makiš i Vinča prerađuju rečnu vodu. Savremena tehnologija prerade rečne vode složenijim tehnološkim procesima, pored bistrenja, peščane filtracije i završne dezinfekcije hlorom, obuhvata i ozonaciju i filtraciju vode filterima od aktivnog uglja.

Што значи: вода у Макишу јесте савска, али у тексту јасно стоји да пијемо бунарску, савску и дунавску воду. Не кажу који је проценат које.
Не кажу ни који крај је снабдевен којом водом, мада за неке делове јесте јасно само по себи.

А шта ће ставити уместо асвалта?

Najavili su i ona će biti pešačka, biće ploče kao u Knezu
potpuni idiotizam.
pisala sam o tome pre par godina kad su m birjuzova zatvorili za saobraćaj zarad kafića.
kamioni gradske čistoće ne mogu da priđu odatle kontejnerima nego stanu na trotoar na uglu Sa knezom. pogledajte trotoar na tom delu ulice.
inače da se ja pitam zabranila bi popločavanje. ovde to nisu sposobni da rade nego samo asfalt m

па задржава се оно што доноси новац на најбржи начин....такви смо мозгови.
додуше, има и те сјајне деце која се враћају, хвала Богу...јер ни тамо негде не цветају руже, напротив...па бар кад не цветају, боље да не цветају у својој домовини...и са родитељима који су све старији и треба им помоћ.

novi gradonacelnik beograda, sjašu kurta da uzjase murta ali to valjda tako treba da bude..a i videcemo kako ce se pokazati
pa dobro, to uopste nije iznenadjenje....
nego, bum bi bio da nam vesara avanzuje u ministra, npr umesto tome momirovica...
msm, covek se vec kvalifikovao oko slaganja onih kocki na trgu...

Back