NEGA PASA

I nasa je takva sa jedne strane, sa druge podseca na one za bebe, onako meke "dlake". Ta druga strana je samo za finisiranje, da se pokupi ono sto je krenulo da ispadne. Inace, mi se cesljamo UZ dlaku, ako nisam vec napomenula, i vise se izvuce, i dlaka dobije na volumenu.

Dobili ste kuce? Evo nekih saveta kako se trebate brinuti o njemu!

KUTAK SAMO ZA NJEGA
Da bi se osecalo sigurnim i da bi se naviklo na svoj novi dom, stenetu je potreeban licni kutakk gde ce spavati.Napravite mu udoban krevet, obezbedite mu tiho mesto nikako pored radijatora ili grejalica!Neka taj krevet bude neko cebe, peskir, kupovna korpa ili mnogi drugi proizvodi koje mozete kupiti u pet sopu. Ako vam je odgaivac dao cebe sa mirisom majke onda stavite to kao prostirku.
ODLUCITE GDE CE STENE JESTI
Kada kupite cinije za psa odmah se odlucite gde cete ih drzati- jednu uzmite za vodu, a jednu za hranu. Metalne posude su najbolji izbor jer se lako peru i nemoze se nigde zaglaviti hrana.Za rase kao sto su Kokeri uzmite duboke cinije da im usi ne bi upadale u vodu i hranu.
SAVRSENA DLAKA
Briga o kratkodlakim psima. A kada su u pitanju dugodlaki psi oda psa morate cetkati najmanje dva puta dnevno. Cetke koje se koriste:
1.Kratkodlaki psi: cetka sa prirodnim vlaknima.
2.Ostrodlaki psi: cesalj sa kratkim racmaknutim zupcima.
3.Dugodlaki psi: veliki cesalj + srednji cesalj + cetka.
DNEVNA HIGIJENA
Ako psa vodite cesce u setnju njegovi nokti ce se isturpijati o beton tako da necete morati da mu ih secete! Kada cujete da nesto lupka dok pas hoda po necemu tvrdom odmah mu morate iseci nokte. Mozete da kupite specijalne makaze koje se lako koriste. Dok secete nokte pazite da ih ne skratite puno jer ga tako mozete povrediti - to se najvise odnosi na pse koji imaju crne nokte jer se kod njih teze razlikuje meso od nokta.

Oci ne smeju da suze. Mozete ih obrisati suvom maramicom. A krmelje koji se stvaraju tokom spavanja skloniti cistim rukama ili maramicom.

Narocito kod oborenih usiju neophodno je da vazduh dolazi do usnog kanala. Postoje specijalni losioni koji sluze za ispiranje usiju. Neki kazu kada je u pitanju ciscenje usiju da se ne koriste stapici jer se tako prljavstina ugura u uvo, a ja cistim stapicima tako sto stapic stavim na prljavstinu i onda vucem stapic na gore i tako mu ocistim usi stvarno neznam kako na taj nacin moze da se ugura prljavstina u uvo?:confused:

Sto se tice zuba oni se peru svaki dan, ali ako uzimate hranu koja je takva da kad je kuce cagrize ona mu skine prljavstinu sa zuba onda ne morate prati zube svaki dan nego na mesec - dva.

ISHRANA
Za ishranu je bitno da kucetu dajete tacno onoliko hrane koliko pise na kesici, dzaku koriscenog proizvoda.

NAJVAZNIJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
KUCETU JE NAJVISE POTREBNA VASA LJUBAV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Neko ce misliti da sam velika budala sto ovo pisem jer niko nista nije pitao.:):):)
Samo sam htela da nesto o svemu ovome na jednom mestu napisem. ako sam nesto pogresila ispravite me, a ja cu dodati nesto ako sam zaboravila!:lol:

Ako psa vodite cesce u setnju njegovi nokti ce se isturpijati o beton tako da necete morati da mu ih secete! Kada cujete da nesto lupka dok pas hoda po necemu tvrdom odmah mu morate iseci nokte. Mozete da kupite specijalne makaze koje se lako koriste. Dok secete nokte pazite da ih ne skratite puno jer ga tako mozete povrediti - to se najvise odnosi na pse koji imaju crne nokte jer se kod njih teze razlikuje meso od nokta.

ja se ne slazem sa ovim, kod nas ima puno travnatih povrsina pa koliko god ga setali on "cakce" po laminatu:-) jer ne seata mnogo betonom.i jos ne mislim da mu takve nokte treba seci, mi secemo samo peti kad se "uvije", a i gile verovali ili ne gricka nokte:-). nama je vet rekao da kada stane normalno nokti treba da dodju skoro do zemlje. ne treba da se skracuju ako nama deluju malo duzi.

ja se ne slazem sa ovim, kod nas ima puno travnatih povrsina pa koliko god ga setali on "cakce" po laminatu:-) jer ne seata mnogo betonom.i jos ne mislim da mu takve nokte treba seci, mi secemo samo peti kad se "uvije", a i gile verovali ili ne gricka nokte:-). nama je vet rekao da kada stane normalno nokti treba da dodju skoro do zemlje. ne treba da se skracuju ako nama deluju malo duzi.

Ja sam naglasila da se pas mora voditi po betonu da bi mu se nokti isturpijali(a pogotovu pas mora da trci). To da mu se nokat na petom prstu mora skracivati je u redu. Ja sam u nekoj knjizi procitala to i zacudila sam se da psu moraju da se seku nokti pa sam napisala da bi me neko ispravio(ja mom Leu ne secem nokte i mislim da nije potrebno)

bogami i ja Doni i Baji nikad nisam sekla nokte niti mislim da im treba. Oni su non stop u dvoristu gde trce po travi *nazalost sve manje travi sve vise zemlji jer su istu zatrli gore nego totalni herbicidi* i po poplo;anim stazama u dvoristu. Takodje posto ih svakodnevno setamo i po asfaltu nema zime za njihove nokte..

evo i ovo pitanje moze pod negu: kako i koliko se pas istrcava? mozda zvuci smesno, ali ono sto ja smatram dovoljnom aktivnoscu, to mozda nije to. tako da cekam da cujem sta vi kazete. cula sam da neki kolima po keju npr. istrcavaju psa- meni je to u najmanju ruku bezveze.

evo i ovo pitanje moze pod negu: kako i koliko se pas istrcava? mozda zvuci smesno, ali ono sto ja smatram dovoljnom aktivnoscu, to mozda nije to. tako da cekam da cujem sta vi kazete. cula sam da neki kolima po keju npr. istrcavaju psa- meni je to u najmanju ruku bezveze.

To je sve individualno. Nije retkost da pred neku vaznu izlozbu ili utakmicu u radu vidis na stadionu lika kako istrcava psa pored sebe dok vozi biciklu. Tako se stvara misicna masa i pas u razvoju ne sme da se istrcava da ne bi "pregoreo" sto kazu moji ortaci iz srednje, inace kuckari do srzi (u prevodu, prestao da raste u visinu, otisli mu zglobovi i kicma, rasirilo mu se srce...)

Bio je davno neki engleski punokrvnjak koji se zvao Eclipse, rodonacelnik jedne od 3 osnovne krvne linije, bio je odlican trkac i posle toga odlican priplodnjak, kad je uginuo, na obdukciji je utvrdjeno izmedju ostalog da mu je srce bilo ne secam se vise koliko puta uvecano.

Tebi za Gileta nista od toga ne treba, on je ionako aktivan i u stanu i u setnji. Ne znam, moje neko misljenje je da ne samo da moze da pregori, da pas istrcavanjem moze i da se "slomi", objasnili su drugi na Dresuri sta to znaci. Ako jednog dana uspes da realizujes to sa prelaskom u kucu sa dvoristem, neces nista bolje moci da uradis nego da mu dovedes Skvika ili neko drugo drustvo, tako se non-stop da bude aktivan.

Imam Tulearskog psa (sličan Maltezeru) - koje preparate mogu da korisitm za čišćenje predela oko očiju? Znam da može acidi borici, ali on suši i nije mi baš nešto pomogao. Sada to radim sa vodom, jednom il dva puta dnevno....ali ne pomaže i dalje je braonkasto oko očiju. Da li ima nešto što izbeljuje taj kritični deo (a da ne šteti naravno)?

Ja moje pse pustim da sami odluce koliko ce trcati,posto su ludi i uvek se igraju tako sto neko od njih uzme granu a ostali ga jure. Znaci izadjem napolje,pustim ih i kad polezu po travi znam da je vreme da idemo kuci i tako 4 puta dnevno.

ja mom u kuci bacam lopticu (napolju nece da je donosi) kad trazi da se igra ali to i nije neko istrcavanje ali je opet aktivnost i nadvlacimo se sa onim kanapom gde se oboje istrosimo :)

a napolju mu bacam stap koliko hoce da trci a i on je blesav kad mu dodje da se sam istrci krene ko lud da trci po parku, ne biste verovali koliko je brz kad mu dune... barem svaki drugi dan se posteno izigra sa nekim drugarom, ali vidim da moze i hoce jos, jer kada je u dvoristu sa skvikom oni od ujutro do uvece ne staju samo u 10.00 popadaju po podu dnevne sobe. ja ne mogu tome da pariram pa sam pomislila da mu mozda treba ozbiljnije trosenje energije u vidu istrcavanja.

u svakom slucaju hvala na odgovorima i mm i vilus.

Ако ти треба истрчавање, најбоље је поред бицикла, али неки лаган темпо за њега, у смислу да каска, а да се не оптерећује. Најбоље трошење енергије је бацањем лоптице (када спринтује да би је стигао и донео) и пливање. Наравно, лети обавезно негде на реку и бацај лоптицу ако треба. Мој пас је тренирао тако што је прво трчао са мном (тада сам и ја тренирала) по шуми, он пуштен, милина, после поред бицикла и на крају пливање - он уђе у воду, ја идем кејом и он плива, па се онда вратим а он узводно назад и тера. Мораћу да скенирам његову слику, био је сав у мишићима. Ако ти пас не воли баш лоптицу, примени Мигоров систем да удараш лоптицу о зид, или можда да је тапкаш о под, а да му не даш. Ако ћеш да га истрчаваш бициклом, бар то ради по некој земљи или трави где нема пуно неравнина, није баш добро за њихове зглобове да каскају по бетону.

Imam Tulearskog psa (sličan Maltezeru) - koje preparate mogu da korisitm za čišćenje predela oko očiju? Znam da može acidi borici, ali on suši i nije mi baš nešto pomogao. Sada to radim sa vodom, jednom il dva puta dnevno....ali ne pomaže i dalje je braonkasto oko očiju. Da li ima nešto što izbeljuje taj kritični deo (a da ne šteti naravno)?

Probaj fizioloskim rastvorom. Na caj od kamilice i ne pomisljaj, moze da napravi vise stete od koristi ma kako dobro procedjen bio.

И ја сам чула за чај од камилице, у овом случају сам ја била у питању кад сам имала неку јаку инфекцију очију. Рекли су да чај може да направи доста штете, стога заборавите, има разлога зашто постоје одређени лекови исто тако кад и како се користи природна медицина. Физиолошки раствор је одлична ствар (и ја га користим пошто носим сочива).

Дакле, овако:
у поседу сам једне књиге која ме не само одушевљава већ и баца у несвест са количином сјајних савета за примену природних средстава.

Мало ћу вас "гушити" тим саветима, не замерите ми.

Ево првог - Крпељи који нападају вашег пса не подносе укус алкохола. Пре него што скинете крпеља са пса, поспите нападнуто место алкохолом и крпељ ће опустити стисак. Затим чврсто ухватите крпеља и извуците га целог. Рану поново натопите алкохолом.

Друго - у распршивачу направите једнаку мешавину воде и сирћета и тиме испрскајте пса и добро утрљајте. Крпељи и буве ће га у великом луку заобилазити.

Ja imam nemckog ovcara,i imali smo mnogo problema sa buvama(krpelja jos nije bilo),jer u odgaivacnici iz koje sam ga kupila bio je sa velikim psima i sta ti je znam....i prskala sam ga sa svim mogucim sredstvima,i nista..pre nekih mesec-dva dana kupila sam mu ogrlicu protiv gamdi,koju ne skida(samo skinem da ga ocesljam i odmah mu vratim).Od tada verovali ili ne nema ni jedne jedine buve,a ni krpelja iako idemo i kroz njive i gde sve ne.A rok upotrebe joj je (bar kako kaze moj vet) 4 meseca,tako da je super.

E sad sto se tice cesljanja imam jedno pitanje.zna li neko da li se nemacki ovcar ceslja svakodnevno,ili koliko puta nedeljno? Moj mrzi da se ceslja.Samo na prevaru mogu da ga ocesljam(kad se zaigra sa nekom igrackom),pa kako da ga na to naviknem? On mnogo volim da grize cetku,ali da se ceslja nikako...

Дакле, овако:
у поседу сам једне књиге која ме не само одушевљава већ и баца у несвест са количином сјајних савета за примену природних средстава.

Мало ћу вас "гушити" тим саветима, не замерите ми.

Ево првог - Крпељи који нападају вашег пса не подносе укус алкохола. Пре него што скинете крпеља са пса, поспите нападнуто место алкохолом и крпељ ће опустити стисак. Затим чврсто ухватите крпеља и извуците га целог. Рану поново натопите алкохолом.
Друго - у распршивачу направите једнаку мешавину воде и сирћета и тиме испрскајте пса и добро утрљајте. Крпељи и буве ће га у великом луку заобилазити.

OVO NIKAKO NE RADITE!!! Ako je krpelj zarazen, pre nego sto popusti zagriz, prvo ce svojom pljuvackom onako osamucen da izbaci sve mikroorganizme koje ima u sebi i eto vise stete nego koristi. Znaci, nikakvo mazanje krpelja ne dolazi u obzir! Provereno, rekli mi profesori i asistenti sa veterinarskog.

E sad sto se tice cesljanja imam jedno pitanje.zna li neko da li se nemacki ovcar ceslja svakodnevno,ili koliko puta nedeljno? Moj mrzi da se ceslja.Samo na prevaru mogu da ga ocesljam(kad se zaigra sa nekom igrackom),pa kako da ga na to naviknem? On mnogo volim da grize cetku,ali da se ceslja nikako...

Nikako. Moj Gizmo ima 13 godina i jos uvek se svadjamo kad treba da ga sredim, on pokusava da pobegne, kezi se (niujednoj drugoj situaciji, samo kad ga cesljam!), ja se nerviram, vicem na njega... Pocela sam da se rokam (pogodite cime :lol:) da bih se uzdrzala da ga ne istucem posto samo ja to radim i obicno, dok mi padne saka od svih obaveza, vec ima par dredova i trebaju mi i makaze a njih se narocito plasi.

Back