Nedostatak empatije kod dece

Kada se kaže da nekom detetu nedostaje empatija - kakve situacije vam padaju na pamet?
Koji faktori najviše utiču na nedostatak empatije kod dece?
Kakve posledice po društvo može imati generacija dece sa smanjenom sposobnošću empatije?

Prva asocijacija za nedostatak empatije kod dece je mučenje životinja. Verbalno i fizičko nasilje nad nekim drugom ili drugaricom iz škole.

Ovo boldovano pitanje je malo teže. Neka deca, od malih nogu pokazuju agresiju. Faktori za ovako ponašanje su međuljudski odnosi u samoj porodici.

Kasnije spoljni faktori utiču na nedostatak empatije.

Ovde se priča i deci - ko bi zapravo i kako trebao da ima uticaj/odgovornost za slučaj da pokažu neka destruktivna ponašanja?

Ukoliko roditelji primete na vreme ponašanje svog sina ili kćerke koji imaju 3-4-5 godina potrebno je da dete odvedu prvo kod dečijeg psihologa.

Kasnije je odgovorno obdanište. Mislim da sada svako obdanište ima pedagoga koji treba da razgovara sa decom o njihovom ponašnju.

Zatim dolazi na red škola. Učitelji, razredne starešine u višim razredima ne treba da zatvaraju oči pred deteom koje nema empatije već je nasilnik. U osnovnim školama je ranije radio pedagog, ne znam da li i dalje radi i on u školi, a tu su i psiholozi koji takođe treba da reaguju.

Nije problem nedostatak empatije kod djece,vec kod ljudi.
Covjek lezi na ulici ili ppnegdje drugo i ljudi prolaze poted njega.Neko te nesta zamoli ti kazes nemam vremena.Covjeku se pokvari auto i stoji pored puta.Ne zurim i stanem da vidim mogu li mu pomoci.Odslepati par km do majstora.U zivotu su mi ljudi pomagali ,a Bogu hvala i ja njima.Kada ti neko pomogne dug prema njemu mozes vratiti drugom covjeku.

Pre nekoliko meseci, možda i godinu dana, kada sam izašla iz busa, videla sam starijeg čoveka koji leži na betonu. I iznenadila sam se prijatno kada sam videla ženu, devojku i mladiću koji su pokušavali da mu pomognu.

Retko se to dešava i zato me je to prijatno iznenadilo. Ali se u potpunosti slažem da je sve manje empatije i kod dece i kod odraslih.

Ono da tema ne ode u političke vode ...
Kako je došlo do ovoga tj. šta je razlika u vaspitavanje dece nekada i sada?

Nekada su decu čuvale bake i dede. Nekada roditelji nisu radili po dva posla. Bila su to neka drugačija vremena.

Ovako, diskusija se svodi na subjektivno vidjenje i, maltene, mastanje o problemu.

Mislim da na ovoj temi niko ne mašta. Takođe, ovde svi mogu da iznesu svoje mišljenje, zato služi diskusija.

Šta ako roditelji nisu sposobni za tako nešto i ako dete izađe iz kuće bez tog nekog minimalnog nivoa empatije?
onda zavisi od samog deteta, i njegovog obrazovanja :)
ako voli knjige, naci ce obilje opisa emocija u razlicitim romanima, i na taj nacin ce u kontaktu sa drugim ljudima , na pocetku glumiti emocije; kada za uzvrat bude dobio prave emocije, onda ce se "hraniti" na njima, ali ce razviti i svoj pravi emocionalni odgovor.
ako umesto knjiga bude igrao video igrice gde ima puno krvi, i gde ima 10 zivota, i nakon toga restart , onda ce verovatno biti bezosecajan, i moze postati ubica, jer ne vidi razliku izmedju video igre i zivota

@Frederick_ ovo je uvodni post

Kada se kaže da nekom detetu nedostaje empatija - kakve situacije vam padaju na pamet?
Koji faktori najviše utiču na nedostatak empatije kod dece?
Kakve posledice po društvo može imati generacija dece sa smanjenom sposobnošću empatije?

Ne spominje se da sva deca imaju nedostatak empatije.

I molim te, piši o svom utisku, o temi.

MOD NOTE:

Nije lepo da posredno kritikuješ moderatora koji je otvorio temu.

Ukoliko imaš primedbe na račun rada moderatora i celog potforuma, piši pp supermoderatorima i administratorima.

@Frederick_ ovo je uvodni post

Ne spominje se da sva deca imaju nedostatak empatije.

I molim te, piši o svom utisku, o temi.

MOD NOTE:

Nije lepo da posredno kritikuješ moderatora koji je otvorio temu.

Ukoliko imaš primedbe na račun rada moderatora i celog potforuma, piši pp supermoderatorima i administratorima.

Ne kritikujem rad moderatora, niti licnost niti bilo sta drugo, vec iskljucivo napisano, i iskljucivo tvrdnju da su danas deca sa manje empatije.

To je jedna jako ozbiljna tvrdnja i jednostavno bih voleo da vidim nekakvu potvrdu te tvrdnje.

Jel mnogo trazim?

Ako je ovo ozbiljan PTF, o jednoj veoma ozbiljnoj nauci, onda bi trebalo da svoje tvrdnje nekako potkrepimo, zar ne?

Evo, ja sada mogu da tvrdim suprotno, da danas deca imaju vise empatije nego ranije, jer je svest o empatiji porasla i metode rada vaspitača u vrtićima su se promenile, zakonske regulative vise ne dozvoljavaju batine kao vaspitnu meru, itd...ali to je moje licno opazanje, za koje nemam potporu u nekom istrazivanju.

Evo, ja sada mogu da tvrdim suprotno, da danas deca imaju vise empatije nego ranije, jer je svest o empatiji porasla i metode rada vaspitača u vrtićima su se promenile, zakonske regulative vise ne dozvoljavaju batine kao vaspitnu meru, itd...ali to je moje licno opazanje, za koje nemam potporu u nekom istrazivanju.
Pričamo za ceo svet ili kod nas?
A i ovo za batine mi je specifična stvar - da li je toliko dobar nedostatak batina kao vaspitne mere?

Niko neće da kaže pravu istinu. Egoizam. Egoistični roditelji uče decu da budu isti egoisti. Znači sebičnost rađa novu sebičnost. Ja, ja i samo ja, niko drugi. Ne postoji empatija kod takvih. Pogotovo ako je jedno dete. Ne deli ništa ni sa kim. To je najveće zlo čovečanstva, egoizam. I većina je takva, nažalost. Većina dece su naučeni egoisti tim pogrešnim vaspitanjem. I ugledaju se na egoistične roditelje. Znam da će mnoge da pogodi ili povredi ovo što pričam. Ali to je jedina i prava istina. I nije normalno i prirodno.

Život je deljenje. Niko u prirodi ne živi za sebe nego za druge.

Ako je ovo ozbiljan PTF, o jednoj veoma ozbiljnoj nauci, onda bi trebalo da svoje tvrdnje nekako potkrepimo, zar ne?

Jeste ozbiljan potforum.

Mislim da nije vršeno ispitivanje. Na brojnim sajtovima psihijatara i psihologa postoje članci vezani za nedostatak empatije kod dece, koji su faktori koji to određuju, i kako se taj nedostatak empatije ispoljava.

Kako može da se potkrepi tvrdnja da današnja deca, ne sva već pojedina nemaju empatiju?

Pišem konkretno o Srbiji: 2023.godine dečak je u osnovnoj školi ubio devetoro dece, ubio je čoveka koji je radio kao obezbeđenje, ranio petoro dece i nastavnicu.

Pre ovog ubistva 2011.godine jedan dečak je izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja.

Posle strašne tragedije 2023. svi smo bili u prilici da čujemo ili pročitamo članke o vršnjačkom nasilju. Takođe je nasilje bilo okrenuto i prema nastavnicima i profesorima.

I sve ove strašne, užasne tragedije mogle su biti sprečene da su na vreme primetili promene ponašanja roditelji, učitelji, nastavnici, pedagozi, psiholozi.

Pričamo za ceo svet ili kod nas?
A i ovo za batine mi je specifična stvar - da li je toliko dobar nedostatak batina kao vaspitne mere?

Tesko je reci za ceo svet, svet je veliko mesto, ali ono sto sam video u par zemalja gde sam ziveo, je da je empatija sve veca kod svake naredne generacije.

Batina je iz raja izasla. Da je valjala - ostala bi u raju.

Fizicko kaznjavanje je zlo. Dokazano naucno bezbroj puta, suvisno je diskutovati o tome.

Ovde se empatija povezuje direktno sa vaspitanjem.
Sta kazete na dva potpuno razlicita deteta, rodjena braca, jedno empaticno, drugo nije?
Odrasli u istim uslovima, isti roditelji, sve isto...

Slažem se da se dešava da su u porodici rođena deca koja su potpuno različita.

Zašto je to tako?

Ljudski mozak je, po rečima jednog psihijatra još neistražen.

Meta-analiza / sistematski pregled: „Does Child Maltreatment Reduce or Increase Empathy? A …“ (Zhang, 2024)

Šta kaže: sistematski pregled i meta-analiza koja procenjuje odnos između zlostavljanja/zanemarivanja i empatije; nalazi ukazuju na smanjenu empatiju kod osoba koje su iskusile zlostavljanje u detinjstvu (efekti variraju po tipu maltretmana i merenju empatije).

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/15248380221145734

Back