Nedostatak empatije kod dece

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.968
Kada se kaže da nekom detetu nedostaje empatija - kakve situacije vam padaju na pamet?
Koji faktori najviše utiču na nedostatak empatije kod dece?
Kakve posledice po društvo može imati generacija dece sa smanjenom sposobnošću empatije?

Kada se kaže da nekom detetu nedostaje empatija - kakve situacije vam padaju na pamet?
Koji faktori najviše utiču na nedostatak empatije kod dece?
Kakve posledice po društvo može imati generacija dece sa smanjenom sposobnošću empatije?
Pa masovna ubistva po skolama,napadi na stare osobemaltretiranje zivotinja a u krajnjoj liniji I mafijaske strukture u svima porama drustva

Suštinski nanošenje štete drugima koji su slabiji od njih?
Pa drustvo je Jace kao celina da odreguje Ali otudjene mafijaske strukture su uzurpirale institucije drustva u koristim bogacenja I sticanja licne moci pa institucije ne mogu biti u funkciji koja bi trebala da osigura preventivu I sankcionisanje devijantnih I destruktivnih obrazaca ponasanja

Pa drustvo je Jace kao celina da odreguje Ali otudjene mafijaske strukture su uzurpirale institucije drustva u koristim bogacenja I sticanja licne moci pa institucije ne mogu biti u funkciji koja bi trebala da osigura preventivu I sankcionisanje devijantnih I destruktivnih obrazaca ponasanja
Ovde se priča i deci - ko bi zapravo i kako trebao da ima uticaj/odgovornost za slučaj da pokažu neka destruktivna ponašanja?

Nedostaju im prvo vaspitani roditelji, onda i njihovo samo vaspitanje.
Kako će imati empatiju kada mu roditelji ne objašnjavaju da ne treba da maltretiraju životinje, da je ružno povući svoje drugare za kosu, da ne treba ismijavati tuđi izgled i invalidnost, da ne treba starije ljude da zovu baba i djeda, da pomognu svakome u nevolji....
Da treba ustupiti mjesto u prevozu starijem i bolesnom bolesnom, da vole svoju familiju, svoje prijatelje i komšije, da vole sve ljude...
Za mene empatija nije urođena karakteristika neke osobe, to je jednostavno odraz lošeg ili nikakvog vaspitanja.

Kako će imati empatiju kada mu roditelji ne objašnjavaju da ne treba da maltretiraju životinje, da je ružno povući svoje drugare za kosu, da ne treba ismijavati tuđi izgled i invalidnost, da ne treba starije ljude da zovu baba i djeda, da pomognu svakome u nevolji....
Da treba ustupiti mjesto u prevozu starijem i bolesnom bolesnom, da vole svoju familiju, svoje prijatelje i komšije, da vole sve ljude...
Za mene empatija nije urođena karakteristika neke osobe, to je jednostavno odraz lošeg ili nikakvog vaspitanja.
I onda dodju da gledaju nasilne crtane , rijalitije sa svadjanjem , da slušaju roditelje kako ne mogu da kupe ono što drugi mogu ....

Ovde se priča i deci - ko bi zapravo i kako trebao da ima uticaj/odgovornost za slučaj da pokažu neka destruktivna ponašanja?
Pa roditelji na prvom mestu tj.kao neka mikrocelina zatim skolski psiholozi pedagozi Ali imas tu medije Koji promovisu neempaticnost kao I opstu drustveni klimu koja je produkt delovanja gore navedenih otudjenih struktura moci...

Starije ljude svi zovu baba I deda to je jednom losom osobinom ovoga naroda
Ne znas ni ko je covjek ni sta je I odma je deda

I onda dodju da gledaju nasilne crtane , rijalitije sa svadjanjem , da slušaju roditelje kako ne mogu da kupe ono što drugi mogu ....
Skeptičan sam da je do toga jer najčešće nisu pritisnuti da konzumiraju takav sadržaj.
Ono što mi deluje kao da ima realan efekat na njih jeste društvo u kome se kreću i ako ih to društvo pritiska na nešto i sl.

Ismevanje je specifična kategorija kod nas, ima toga podosta i u poznim godinama

Kako je to izgledalo?
Kao dijete sam bio okrutan prema zivotinjama koje nisam volio.Pse i konje sam volio i njima sam samo ljubav poklanjao.Sam ili u drustvu sam maltretirao i vrijedjao slabiju djecu.Doduse tukao sam se ja i sa tavnopravnima i jacima od sebe.
Oko kraja OS sam poceo da preispitujem svoje ponasanje i prestao sa takvimvstvarima.Poslije vojske vec pocinjem da pomazem kome god moja pomoc moze da znaci.Dada pod stare dane gledam da ucestvujem u pomaganju ljidi preko SPC.Bivsi sam DDkrvi sa 50+davanja.

Back