Neću da se šalite na moj račun

Pogledajte prilog 1658645Smeh je lek. Kada se smejemo opušteni smo i nismo pod stresom.

Postoje ljudi koji su uvek nasmejani i vole da se šale. Pričaju viceve i šale se i na svoj i na tuđ račun. I niko se ne ljuti-

Sa druge strane su ljuti koji ne vole da se smeju, uvek su ozbiljni, a kada se retko smeju, nikako ne dopuštaju šalu na svoj račun.

Neću da se šališ na moj račun! Što se sprdaš sa mnom?

Juče sam imala priliku da čujem za jednu takvu osobu. Nije shvatio šalu i pobesneo je. Čudi me jer je on mlad čovek i nije uvek ozbiljan.

Šta mislite o smehu, da li je on zaista lek? Da li vam smetaju šale na vaš račun, ili ste spremni da na takvu šalu odgovorite istom merom?

Foto: Pexels.com
Ako ti smetaju sale na tvoj racun znaci da si nesiguran tj imas strah sta ce okolina misliti o tebi. Osoba koja je uspijela da se rijesi ,stida tj nesigurnosti je rijesila 80% problema u zivotu. 90% razloga zasto se ljudi cudno ponasaju dolazi iz stida,nesigurnosti tj straha od misljenja okoline.

Sa druge strane su ljuti koji ne vole da se smeju, uvek su ozbiljni,

Ко не воли да се често смеје нису увек озбиљни или љути.
---------
a kada se retko smeju, nikako ne dopuštaju šalu na svoj račun.

И ово није тачно. Понеки људи који се ретко смеју допуштају шалу на свој рачун.

Nisam mislila na sve ljude, već na pojedince.

Smeh je jedno, podsmeh je drugo. Ovo drugo nije zdravo.

Naravno. Nije ni zdravo, a nije ni lepo gledati kako se neko nekome podsmeva.

Нисам и не желим да се сезам на рачун ко није јавна личност и не показује кретенске тенденције. Такође ми сметају и шале на мој рачун јер нисам јавна личност.

Zar se zeza i šali samo na račun javnih ličnosti?

Izgovorena rec, i izbacena strela se ne mogu vise vratiti natrag...Izbegavam bilo kakve komentare, osude, i sale na tudj racun, u privatnim kontaktima.

Mislim da svi treba da smo opušteni u privatnim kontaktima. Treba da budemo slobodniji, prirodniji sa osobama koje nam nešto znače, porodica, rodbina, komšije, prijatelji..

Ovo nije tema o šalama na tuđ račun. Ovde su osnovna pitanja: Da li vam smeta kada se neko našali na vaš račun? Da li se i sami šalite na svoj račun?

Ne bih rekla.
Okolina kao okolina, svako će misliti nešto drugo.
Ali takve šale treba upotrebljavati samo ako si s nekim baš blizak. A tu ne spadaju kolege i poznanici.
To je nesigurnost tj strah , smeta ti samo jer ne poznajes te ljude i zbog toga si nesigurna,kod poznatih ljudi si u sigurnoj okolini i nema iznenadjenja, nema nista ljepse nego kad ti neko nepoznat pridje i pocne gluposti valjati , nesto novo je uvijek interesenatno i sam radim isto. Trebas to vjezbati da se mozes opustiti. Sa prijateljima si u svojoj komfornoj zoni i to ti ne smeta , sa nepoznatim nisi u svojoj komfornoj zoni i tu postajes nesigurna.

Poslednja izmena:
To je nesigurnost tj strah , smeta ti samo jer ne poznajes te ljude i zbog toga si nesigurna,kod poznatih ljudi si u sigurnoj okolini i nema iznenadjenja, nema nista ljepse nego kad ti neko nepoznat pridje i pocne gluposti valjati , nesto novo je uvijek interesenatno i sam radim isto. Trebas to vjezbati da se mozes opustiti. Sa prijateljima si u svojoj komfornoj zoni i to ti ne smeta , sa nepoznatim nisi u svojoj komfornoj zoni i tu postajes nesigurna.
Upravo tako, zasto ljudi vole da maze domace zivotinje, i kad ih maze totalno se opuste?
Zato sto pas ili macka ne razmisljaju o ljudskim osobinama i onda se osoba moze potpuno opustiti i skoncentrisati na mazenje, u tom trenutku ego i obrambeni mehanizmi su na minimumu i osoba je skoncentrisana na mazenje ljubimca koji i sam uziva.

Ljudi koji uopste ne podnose sale na svoj racun imaju neki problem, i onda im se ego i obrambeni mehanizam ukljucuju, jer se osecaju "napadnuto", tj salu osecaju kao napad na njihov indentitet, cak i ako se nasalis na racun njihovog fudbalskog kluba oni prave dereku jer se indentifikuju s njihovim fudbalskim klubom, a tu je onda problem i nezrelost.

Meni je odbrambeni mehanizam uvek uključen, to je tačno. Možda i grešim.
Ali ne bih rekla da je u pitanju nezrelost.
U svakom slučaju postoje otvoreniji i zatvoreniji tip ličnosti. I jedan i drugi imaju svojih dobrih i loših strana.
Ego je sam po sebi obrambeni mehanizam, kako osoba duhovno napreduje (sa se tako izrazim) ego bi trebao da se smanjuje, i onda se osoba manje sekira.
Depresivnim osobama je obrambeni mehanizam/ego stalno ukljucen i tu nema napredovanja, ego ostaje na max.

Ego je sam po sebi obrambeni mehanizam, kako osoba duhovno napreduje (sa se tako izrazim) ego bi trebao da se smanjuje, i onda se osoba manje sekira.
Depresivnim osobama je obrambeni mehanizam/ego stalno ukljucen i tu nema napredovanja, ego ostaje na max.
I nedepresivnim ljudima je ego često na max.
Široka je kolekcija. Ambiciozni, sujetni, razdražljivi, agresivni...

Mnogo češće baš ti ljudi teško prihvataju šalu na svoj račun.
A nisam primetila ni da duhovno napreduju.

I nedepresivnim ljudima je ego često na max.
Široka je kolekcija. Ambiciozni, sujetni, razdražljivi, agresivni...

Mnogo češće baš ti ljudi teško prihvataju šalu na svoj račun.
A nisam primetila ni da duhovno napreduju.
Slazem se, moja poruka je bila nedovoljno jasna i precizna,
medjutim i ambiciozni ljudi i arogantni ljudi u sustini imaju slicnosti, takodje kad mislim na zrelost ili duhovni razvoj verovatno ne mislimo na isto, tj ono na sta u principum mislim je ego development theory, Sussane Greuters Cook. Nisam nasao link na srpskom, ukratko uz pomoc AI:

Teorija razvoja ega (Ego Development Theory - EDT) koju je razvila Susanne Cook-Greuter, bavi se razvojem ljudske svesti i identiteta kroz različite faze života. Evo kratkog pregleda:

1. Impulsivna faza: U ovoj fazi, ponašanje je vođeno osnovnim impulsima i potrebama.
  2. Samozaštitna faza: Fokus je na zaštiti sebe i svojih interesa.
  3. Konformistička faza: Pojedinac se prilagođava društvenim normama i očekivanjima.
  4. Samosvestna faza: Počinje se razvijati svest o sopstvenim mislima i osećanjima.
  5. Individualistička faza: Pojedinac prepoznaje i vrednuje različitost i kompleksnost života.
  6. Autonomna faza: Naglasak je na samostalnosti i unutrašnjoj integraciji.
  7. Integrativna faza: Pojedinac postiže visok nivo svesti i integracije različitih aspekata sebe i sveta.
Ova teorija pomaže u razumevanju kako ljudi rastu i razvijaju se kroz život, prelazeći iz jednostavnijih u složenije oblike svesti.

Ovo je samo delic teorije, inace vecina ljudi ne dodje do samosvesne faze, oko trecine ljudi ostane u konformistickoj fazi, primer su nacionalisti ili zagrizeni pripadnici neke dogme- oni se drze kolektiva i nemaju dovoljno razvijene individualne karakteristike.

Pogledajte prilog 1658645Smeh je lek. Kada se smejemo opušteni smo i nismo pod stresom.

Postoje ljudi koji su uvek nasmejani i vole da se šale. Pričaju viceve i šale se i na svoj i na tuđ račun. I niko se ne ljuti-

Sa druge strane su ljuti koji ne vole da se smeju, uvek su ozbiljni, a kada se retko smeju, nikako ne dopuštaju šalu na svoj račun.

Neću da se šališ na moj račun! Što se sprdaš sa mnom?

Juče sam imala priliku da čujem za jednu takvu osobu. Nije shvatio šalu i pobesneo je. Čudi me jer je on mlad čovek i nije uvek ozbiljan.

Šta mislite o smehu, da li je on zaista lek? Da li vam smetaju šale na vaš račun, ili ste spremni da na takvu šalu odgovorite istom merom?

Foto: Pexels.com

У принципу није лепо, а може да буде и опасно, шалити се на туђ рачун.

Заиста је најбољи смех кад се неко шали на свој рачун.
Шала на свој рачун је и када неко испадне неспретан, глуп ... тада се најслаће смејемо.

Некада давно у моди су били беџеви
и сећам се беџа на коме је писало
"Молим вас немојте ме заебавати".

Ето, то је на свој рачун.
Баш је било симпа ...

Back