„Ne uvedi nas u iskušenje“ - Koliko ima sile u ovim rečima?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
403.910
O tome nam govori sveti Grigorije Niski.

Gospod različito i sa više imena imenuje lukavoga (neprijatelja našeg), kao što su: Đavo (Mt. 13, 39), Velzevul (Mt. 10, 25), Mamon (Mt. 6,24), knez sveta (Jn. 14, 30), čovekoubica (Jn. 8, 44), lukavi, otac laži (Jn. 8, 44), i drugim sličnim imenima. Možda je jedno od najjasnijih njegovih imena iskušenje.
Ovu našu pretpostavku potvrđuje samo ustrojstvo Molitve Gospodnje, jer Gospod posle reči: „ne uvedi nas u iskušenje“, dodaje molba za izbavljenje od lukavoga, čime označava jednu istu stvar. Onaj ko ne ulazi u iskušenje (napast), taj je samim tim van vlasti lukavoga; a ko je u iskušenju (napasti), taj je u vlasti lukavoga; sledi, dakle, da su iskušenje (napast) i lukavi jedno isto.
Čemu nas uči ovo moljenje Molitve Gospodnje? Uči nas da budemo slobodni od onoga što vidimo da je ovaj svet, a o kome je rečeno: “Svet sav u zlu leži“ (1. Jovan. 5, 19).

Ko hoće da bude izvan domašaja lukavoga, koji nas podstiče na iskušenja, taj mora u potpunosti da se isključi iz svetovnog života. Jer, iskušenje se ne može dotaći duše ako neprijatelj (lukavi), postavivši na zlobnu udicu svoju svetovne prelesti kao mamac, ne stavi te prelesti pred naše oči da bi u nama pobudio želju za iskušenjem. Ova misao će nam biti mnogo jasnija ako je potkrepimo primerima:

-More često biva strašno kada se uzburka, ali ne za one koji žive daleko od njega.
-Oganj je poguban, ali samo za materiju koja gori.
-Rat je užasan, ali samo za one koji stupe u rat. Ko želi da izbegne nevolje rata, taj se moli da ne dođe do potrebe da i on ratuje.
-Ko se boji vatre, moli se da ne bude u njoj.
-Ko se plaši mora, taj se moli da mu ne ustreba da plovi morima.

Tako i onaj ko se boji zaraze lukavoga neka se moli da ne bude na meti lukavome (tj. da ne postane rob svetovne sujete i strasti).
Pošto „svet leži u zlu“, u svetovnim delima su skriveni povodi za iskušenja; dakle, onaj koji se moli da ne padne u iskušenje, ne treba ništa drugo da moli do da ne bude zaveden svetovnim prelestima. Jer ko to izbegne, taj će izbeći vražji mamac; njegovu prikrivenu udicu neće zagristi, neće je progutati i tako neće pasti u vlast lukavoga.

najlakše je pobeći od iskušenja u manastir... čelik se kali u vatri...iskušenja su neophodna za razvoj čoveka...
Нема бежања. Искушења има свуда, погледај манастире пуне туриста.
Поједини манастири угосте недељом 100 -300 па и више људи. Манастир Сланци посебно брине о томе.

Нема бежања. Искушења има свуда, погледај манастире пуне туриста.
Поједини манастири угосте недељом 100 -300 па и више људи. Манастир Сланци посебно брине о томе.
ok, ali mnogo je lakše baviti se tuđim problemima nego svojim

не знам колико је њима лакше у искушењу. ти си ту па видиш све а они не виде а знају да има и која контрола треба не мислити о томе.
сети се еве колико је вукло дрво које не сме. добра прича ко је добро разуме.

не знам колико је њима лакше у искушењу. ти си ту па видиш све а они не виде а знају да има и која контрола треба не мислити о томе.
сети се еве колико је вукло дрво које не сме. добра прича ко је добро разуме.
ima monaha i monaha...kamo sreće da su svi kao starac Tadej i Porfirije Kavsokalivit...to su bili ljudi ljubavi kojima su dati svi mogući Božji darovi. da pomažu drugima....ali činjenica je da su njih dvojica izuzetak među monasima a ne pravilo...

ima monaha i monaha...kamo sreće da su svi kao starac Tadej i Porfirije Kavsokalivit...to su bili ljudi ljubavi kojima su dati svi mogući Božji darovi. da pomažu drugima....ali činjenica je da su njih dvojica izuzetak među monasima a ne pravilo...
вероватно има и већих. не могу бити сви познати

верујем да има
ако гледам кроз себе онда сигурно нема :D
ja se nadam da ima...bar negde u nekim zabitima...
moderna tehnologija odvaja čoveka od sebe od Boga i od drugih ljudi....zato nam je i data.... da nas korak po korak prevedu na drugu stranu....na kraju će zadnji korak biti čipovanje i žig zveri...

ja se nadam da ima...bar negde u nekim zabitima...
moderna tehnologija odvaja čoveka od Boga....zato nam je i data.... da nas korak po korak prevedu na drugu stranu....na kraju že biti čipovanje i žig zveri...
е то не знам
свака индустријска револуција нас саблазни јер смо хиљадама година терали волове и кад загрми перун или Илија бацају муње.

е то не знам
свака индустријска револуција нас саблазни јер смо хиљадама година терали волове и кад загрми перун или Илија бацају муње.
kaži mi od kad koristiš intenet i smartfon i veštačku inteligenciju da li si bliži ili dalji od sebe, od Boga i od drugih ljudi?

kaži mi od kad koristiš intenet i smartfon i veštačku inteligenciju da li si bliži ili dalji od sebe, od Boga i od drugih ljudi?
мислим да нисам, сад само још чвршће верујем у Бога.
Павле (ког не волиш :D) је рекао: све је дозвољено али није све на корист
рецимо то су ствари које треба само да паметно употребљаваш.
нпр нож може и да убије и да спаси живот (хирург). искључиво је ствар у теби тј свима нама.
интернет , више сам научио преко интернета него у целом школском образовању. итд

мислим да нисам, сад само још чвршће верујем у Бога.
Павле (ког не волиш :D) је рекао: све је дозвољено али није све на корист
рецимо то су ствари које треба само да паметно употребљаваш.
нпр нож може и да убије и да спаси живот (хирург). искључиво је ствар у теби тј свима нама.
интернет , више сам научио преко интернета него у целом школском образовању. итд
ja verujem da bih bio mnogo bliži Bogu i sebi i drugima da živim kao neki Aboridžin u nekoj zabiti nego ovako...

и мени је досадила цивилизација али опет дубоко у себи не би је се одрекао
превише сам размажен
da ....razmaženi smo....sad kad bi bio neki opšti haos ne znam kako bi preživeo bez tople vode i struje i frižidera i šporeta i veš mašine......mislim gubitak interneta bi nekako i podneo ali sve ovo drugo gotovo nemoguće...

da ....razmaženi smo....sad kad bi bio neki opšti haos ne znam kako bi preživeo bez tople vode i struje i frižidera i šporeta i veš mašine......mislim gubitak interneta bi nekako i podneo ali sve ovo drugo gotovo nemoguće...
баш тако ал опет кад се сетим 99-те некако смо се сналазили.
:think: чудан смо ми народ

vidi ove jadne ljude u Gazi....čovek se na sve privikne...ali nije lako....ako bude žig zveri uskoro a odbijemo da ga primimo bićemo prinuđeni da se odreknemo svih blagodeti civilizacije

Монаси имају доста својих проблема.
Јави модерацији да ти среди nick.
Фали ти custom титула.
Треба да пише Dekapitare (испод тога) Сале

Монаси имају доста својих проблема.

Јави модерацији да ти среди nick.
Фали ти custom титула.
Треба да пише Dekapitare (испод тога) Сале
ко зна зна, ко не зна а хоће да зна сазнаће а кога не интересује заболе га

vidi ove jadne ljude u Gazi....čovek se na sve privikne...ali nije lako....ako bude žig zveri uskoro a odbijemo da ga primimo bićemo prinuđeni da se odreknemo svih blagodeti civilizacije
не верујем у тај жиг звери.наш народ верује ко је крштен да има крст на челу

ne znam..ja čas verujem, čas mislim da je celo Otkrivenje samo psihodelični trip
с обзиром да се не чита на литургији ни црква нема изгледа сасвим јасан став
ионако је дуг низ векова била спорна да ли да уђе у канон.

Back