(Ne)upotrebljivost ChatGPT-ja kao izvor informacija

Rešenje nije ono čemu si pribegao, zabrana upotrebe AI bez navođenja da je korišćena, već insistiranje na navođenju izvora, što je i ranije pravilnikom bilo predviđeno.

Jer AI se ne koristi samo tako što ga se pita za činjenice, već se može koristiti tako što se od njega traži artikulacija stavova.

A zašto bi želeo da sakriješ da koristiš AI?

A zašto bi želeo da sakriješ da koristiš AI?
Ne sakrivam sve radim sa AI što i piše ispod svakog posta. Radi se o tome da ti želiš slobodu da mi obrišeš postove koji ti se ne sviđaju, a navođenje upotrebe AI je tvoj kompšromis sa administracijom - koji sad lažno predstavljaš kao svoj cilj.

Iako piše, tražio si prekjuče Lekizanu da mi obriše post. Dakle, malo su ti hemikalije u disbalansu ovih dana.

Ne sakrivam sve radim sa AI što i piše ispod svakog posta. Radi se o tome da ti želiš slobodu da mi obrišeš postove koji ti se ne sviđaju, a navođenje upotrebe AI je tvoj kompšromis sa administracijom - koji sad lažno predstavljaš kao svoj cilj.

Iako piše, tražio si prekjuče Lekizanu da mi obriše post. Dakle, malo su ti hemikalije u disbalansu ovih dana.

Ajde ne laži, molim te. :D Je li se sećaš samo koliko puta je trebalo da te pitam 'je li to ChatGPT izvor'? I koliko puta je trebalo tek kasnije da obrazložiš da jeste.

A pre toga si čak, doslovno, izbegavao da navodiš šta postavljaš. Ja te pitam je li to ChatGPT, a ti ne nije; ali neću da kažem šta jeste. XD

I ne, pričali smo i o Pravilniku za postavljanje sadržaja. Mislim da si možda i ti učestvovao u toj diskusiji. I pokazalo se da postoje rupe u njemu koje omogućavaju ovakve zloupotrebe, zato što ništa ne sprečava osobu sa traži informacije i citate i kači ih ovde bez navođenja da su AI-generisane.

A pre toga si čak, doslovno, izbegavao da navodiš šta postavljaš. Ja te pitam je li to ChatGPT, a ti ne nije; ali neću da kažem šta jeste. XD
Pa i nije bio ChatGPT i neću da ti kažem koji AI je bio dok si nevaljao.

Međutim, tvoje šizenje tom prilikom je bilo epskih razmera jer si se prvi put susreo sa protivnikom dostojnim sebe (u manipulaciji, laganju i logoreji). Prvo si tražio da se tema ukloni sa potforuma na zabavu, a onda si tražio da se na zaključa ili čak obriše (mislim da je obrisana ali nisam siguran). JE sam istovremenao pokušavao prvo da temu izdvojim i adekvatno formulišem, pa prebacim na blog ali ti si seo na vrat administraciji i dosledno osjuetivši sve moje pokušaje.

Kako bilo, u smislu manipulativne dominacije, tvoja je dogorela...

Pokaži gde i gde se to ticalo nepostojećih podataka ili izvora?

Dosta objava ti je obrisano, zato što si nisi želeo da navedeš izvor i kontinuirano spamovao forum citatima bez ikakvog pojašnjenja. Ali, među onima što je ostalo je ovo: https://forum.krstarica.com/threads/vlaska-odgonetka-02.974338/post-47025210

Postavio si da se Vlasi prvi put pominju u DAI. Potom si postavio lažni citat iz DAI na engleskom jeziku, a posle toga i dodao da Vlasi svog zapovednika nazivaju vojvodom. Potom si promenio da, zapravo, nazivaju knezom, i to u 32. glavi. Posle si napisao da se po glavi 29. pominju Vlasi, pored Zahumljana i Neretljana. A onda promenio ploču i da to zapravo sve potiče od Jovana Kinama, a ne DAI. Naveo da piše u 18. gl. II knj. Kinamovog spisa. Onda si se prebacio na Aleksijadu Ane Komnine i nekim čudom lično ime Vlahernit. Onda je potom bio i izmišljeni citat Dela hamburških biskupa, itd.

Iako je bilo vrlo očigledno da koristiš AI, konzistentno si odbijao da navodiš da ti je on izvor citata i informacija. Eksplicitno si navodio da nisu tvoje reči, već da kopiraš nešto drugo ali konzistentno odbijao da navedeš šta citiraš. Čak si, praveći nas sve ludim, pisao da su ciste koje kačiš nekakva, citiram te, 'dojava'. I tako je bio celi niz tema. Nigde nisi koristio AI za artikulaciju, već kao izvor informacija i za generisanje citata izvora, i još si pritom eksplicitno odbijao doslovno svaki poziv da objasniš šta to kačiš na forum.

Na taj način to si utro put ovom pravilu i otvorio pitanje (i do danas nije jasno šta si to, tačno, pokušavao da radiš i sa kojim ciljem - ako su ti razlozi bili dobronamerni i konstruktivni).

No, svakako, ključno pitanje ostaje neodgovoreno:

Dakako. Namerno sam ostavio iako sam mogao da iscepkam i kamufliram, da se vidi koliko jedan robot može da demaskira providne promidžbenjačke tlapnje, silom-prilika našeg, ubogog Hrobija. Vlažni snovi i grozničavo smišljane konstrukcije padaju u nanosekundi ko kula od karata.

Zašto želiš da kriješ da koristiš AI? Iliti, kako si napisao implicitno, da 'cepkaš' i 'kamufliraš' svoje objave da se ne bi videlo da su AI-generisane.

Eskivirao si to pitanje. A ono je upravo suština, zato što je očigledno da želiš da koristiš ChatGPT, ali da se to ne sazna.

Poslednja izmena:
Dosta objava ti je obrisano, zato što si nisi želeo da navedeš izvor i kontinuirano spamovao forum citatima bez ikakvog pojašnjenja. Ali, među onima što je ostalo je ovo: https://forum.krstarica.com/threads/vlaska-odgonetka-02.974338/post-47025210

Postavio si da se Vlasi prvi put pominju u DAI. Potom si postavio lažni citat iz DAI na engleskom jeziku, a posle toga i dodao da Vlasi svog zapovednika nazivaju vojvodom. Potom si promenio da, zapravo, nazivaju knezom, i to u 32. glavi. Posle si napisao da se po glavi 29. pominju Vlasi, pored Zahumljana i Neretljana. A onda promenio ploču i da to zapravo sve potiče od Jovana Kinama, a ne DAI. Naveo da piše u 18. gl. II knj. Kinamovog spisa. Onda si se prebacio na Aleksijadu Ane Komnine i nekim čudom lično ime Vlahernit. Onda je potom bio i izmišljeni citat Dela hamburških biskupa, itd.

Iako je bilo vrlo očigledno da koristiš AI, konzistentno si odbijao da navodiš da ti je on izvor citata i informacija. Eksplicitno si navodio da nisu tvoje reči, već da kopiraš nešto drugo ali konzistentno odbijao da navedeš šta citiraš. Čak si, praveći nas sve ludim, pisao da su ciste koje kačiš nekakva, citiram te, 'dojava'. I tako je bio celi niz tema. Nigde nisi koristio AI za artikulaciju, već kao izvor informacija i za generisanje citata izvora, i još si pritom eksplicitno odbijao doslovno svaki poziv da objasniš šta to kačiš na forum.

Na taj način to si utro put ovom pravilu i otvorio pitanje (i do danas nije jasno šta si to, tačno, pokušavao da radiš i sa kojim ciljem - ako su ti razlozi bili dobronamerni i konstruktivni).

No, svakako, ključno pitanje ostaje neodgovoreno:

Zašto želiš da kriješ da koristiš AI? Iliti, kako si napisao implicitno, da 'cepkaš' i 'kamufliraš' svoje objave da se ne bi videlo da su AI-generisane.

Eskivirao si to pitanje. A ono je upravo suština, zato što je očigledno da želiš da koristiš ChatGPT, ali da se to ne sazna.
Alo, momak, dosta sa laganjem, ne krijem. Napisao sam da koristim, malopre. Malo si izlapeo?

Koristim ga u poslednja dva meseca često, a naročito protiv internet govnara kojima bi trebalo očitati bukvicu, ali forum to ne dozvoljava, pa onda zamolim Čet Džipiti da to prepriča na politički korektan način. Upravo sam zato i naglasio u objašnjenu svog odgovora napisanog korisniku Harvat da mu je odgovor čist chat GPT tekst:
Dakako. Namerno sam ostavio iako sam mogao da iscepkam i kamufliram, da se vidi koliko jedan robot može da demaskira providne promidžbenjačke tlapnje, silom-prilika našeg, ubogog Hrobija. Vlažni snovi i grozničavo smišljane konstrukcije padaju u nanosekundi ko kula od karata.

Sve u svemu, gubiš se - polako ali dosledno.

Alo, momak, dosta sa laganjem, ne krijem. Napisao sam da koristim, malopre. Malo si izlapeo?

Od kada je uvedeno pravilo, da, primetio sam. Ali, pitanje je da li bi to radio da nema novog pravila.

Ali i napisao si da si onomad namerno ostavio objavu, nemodifikovanu i nekamufliranu.
Iz kog razloga bi to naveo ako ti se nije sasvim slučajno omanulo da kažeš istinu (skoro pa frojdovski)?

Od kada je uvedeno pravilo, da, primetio sam. Ali, pitanje je da li bi to radio da nema novog pravila.

Ali i napisao si da si onomad namerno ostavio objavu, nemodifikovanu i nekamufliranu.
Iz kog razloga bi to naveo ako ti se nije sasvim slučajno omanulo da kažeš istinu (skoro pa frojdovski)?
Nešto si ti debelo utripovao. Napsao sam jer je sam odgovorio ChatGPT i jako mi se svideo odgovor. Poenta je da je na kopiju teksta kojeg je napisao Harvat ChatGPT jako lepo osmislio odgovor. Nije bio moj odgovor sa intervencijom ChatGPT-ja nego čist ChatGPT. Drugi razlog tog isticanja je i razlog zbog kojeg si reagovao, a ne tražio da se odgovor obriše leži u tome što se stavovi izneti u tom odgovoru u dobrom delu ne poklapaju sa mojim stavovima.

Inače, najčešće tražiš da Lekizan obriše odgovore koji ti se ne sviđaju.

Poslednja izmena:
Nešto si ti debelo utripovao. Napsao sam jer je sam odgovorio ChatGPT i jako mi se svideo odgovor. Poenta je da je na kopiju teksta kojeg je napisao Harvat ChatGPT jako lepo osmislio odgovor. Nije bio moj odgovor sa intervencijom ChatGPT-ja nego čist ChatGPT.

Ajde. :) Neka bude da je tako, ali onda je i to primer upotrebe AI-generisanog sadržaja, bez eksplicitnog navođenja da to nisu tvoje reči, već nešto što si samo kopirao odnekud (a što si sad i otvoreno priznao).

Dva meseca dosađuješ administraciji da uvede pravilo zabrane neprecizirane upotrebe AI, a pri tom otvoriš i temu o ChaGPT na tom forumu.

https://forum.krstarica.com/threads/vazno-pravilnik-foruma-istorija.895132/post-50323970

Međutim, moraš imati i vezu preko Soroš NVO.

Mrki, jesi ti pijan? "Dva meseca dosađujem administraciji"? Jedva sam bio aktivan posljednja dva mjeseca, a Chat GTP prvi put spomijem.

Postavio sam normalno pitanje, mogu li pojedince blokirate da ne vidim njihovo objave? (Tj Chat GTP objave). Pola toga bude izmišljeno odnosno iskonstruirano, tj masakriranje izvora. A rad moderatora uopće ne komentiram s tim.

Mrki, jesi ti pijan? "Dva meseca dosađujem administraciji"? Jedva sam bio aktivan posljednja dva mjeseca, a Chat GTP prvi put spomijem.

Postavio sam normalno pitanje, mogu li pojedince blokirate da ne vidim njihovo objave? (Tj Chat GTP objave). Pola toga bude izmišljeno odnosno iskonstruirano, tj masakriranje izvora. A rad moderatora uopće ne komentiram s tim.
Ja sam ti odgovorio na postavljeno pitanje. Odgovaram ti u bezličnom drugom licu, a ne lično(m). Dodaj "Tako što..." i videćeš da si izgleda ti pio neku drogu.

Ne.

Čuo sam dobre stvari o njemu (više preporuka).
1736667485136.png

:dash:

Kako vreme prolazi, sve više i više, suočavamo se sa sve većom upotrebom ChatGPT-ja. Već smo ukazali nekoliko puta na to koliko je on problematičan, na drugim temama, ali mislim da je prilika da otvorimo specifičnu temu, na kojem ćemo ilustrativno pokazati njegovu upotrebljivost na polju istorijskih tema.

Da bih vrlo slikovito predočio kako ChatGPT funkcioniše. Odlučio sam da postavim neko pitanje koje je u isto vreme relativno jednostavno, a i ne toliko baš opšte poznato. Kao primer koji sjedinjava i jedno i drugo, odlučio sam da ga pitam gde se pominje Kina u srpskim srednjovekovnim izvorima. Verzija je 4o (najnovija). Evo njegovih odgovora:

Pogledajte prilog 1658300Pogledajte prilog 1658301Pogledajte prilog 1658302Pogledajte prilog 1658303Pogledajte prilog 1658304
Pogledajte prilog 1658306
Pogledajte prilog 1658307Pogledajte prilog 1658308Pogledajte prilog 1658309Pogledajte prilog 1658310
Šta kažeš na ovaj odgovor, da li je isto ili bolje:

U srpskim srednjovekovnim istorijskim izvorima Kina se retko spominje, što je u skladu sa činjenicom da su srednjovekovne srpske zemlje bile geografski i politički udaljene od Kine, a direktni kontakti su bili veoma retki. Međutim, postoje indirektna pominjanja i reference koje ukazuju na svest o postojanju dalekih zemalja, uključujući Kinu, posebno kroz prizmu trgovine i kulturnih uticaja koji su stizali preko Svilenog puta.

### Mogući izvori i reference:
1. **Srednjovekovni srpski letopisi i hronike**
- U nekim srpskim srednjovekovnim letopisima i hronikama mogu se naći opisi dalekih zemalja, mada su ti opisi često opšti i ne pružaju detaljne informacije o Kini. Na primer, u "Letopisu Popa Dukljanina" (12. vek) postoje opisi sveta koji uključuju egzotične zemlje, ali bez direktnog pominjanja Kine.

2. **Trgovački putevi i uticaji**
- Srednjovekovna Srbija bila je deo šire mreže trgovačkih puteva, uključujući i Svileni put, koji je povezivao Istok i Zapad. Preko ovih puteva, roba iz Kine (kao što je svila, porculan i začini) stizala je do Balkana, pa je moguće da su neki srpski trgovci ili putnici čuli priče o dalekoj Kini, mada to nije direktno zabeleženo u sačuvanim izvorima.

3. **Crkveni i kulturni uticaji**
- Kroz crkvene i kulturne veze sa Vizantijom i drugim hrišćanskim zemljama, moguće je da su neki opisi dalekih zemalja, uključujući Kinu, stizali do Srbije. Vizantijski izvori ponekad pominju Kinu, a budući da je Srpska pravoslavna crkva bila pod jakim uticajem Vizantije, neki od tih opisa su mogli biti poznati u srpskim krugovima.

4. **Putopisi i diplomatski izveštaji**
- Iako nema direktnih srpskih putopisa koji opisuju Kinu, postoji mogućnost da su neki srpski diplomate ili putnici čuli priče o Kini tokom svojih putovanja u druge evropske zemlje ili preko kontakata sa trgovcima iz Venecije, Dubrovnika ili drugih trgovačkih centara.

### Zaključak:
Direktna pominjanja Kine u srpskim srednjovekovnim istorijskim izvorima su veoma retka, što je u skladu sa geografskom udaljenošću i ograničenim direktnim kontaktima. Međutim, indirektni uticaji, kroz trgovinu i kulturne veze, mogli su doprineti svesti o postojanju Kine u srpskom srednjovekovnom društvu. Većina informacija o Kini verovatno je stizala preko posrednika, kao što su vizantijski, arapski ili evropski trgovci i putnici.

Back