Ne bih oprostio....

Još jedan iz sela

Poznat
Banovan
Poruka
7.335
Citali smo o tome sta nikada ne bismo oprostili...te prevaru, te prenosenje polne bolesti, te napad na licnost i delo, te ovo, te ono...
Mene bi interesovalo ...sta onda
mislim, sta biste uradili osobi kojoj nikada ne biste oprostili to i to, a iz nekih razloga i dalje ostajete sa tom osobom, na neki nacin ste vezani

dakle, sta

Citali smo o tome sta nikada ne bismo oprostili...te prevaru, te prenosenje polne bolesti, te napad na licnost i delo, te ovo, te ono...
mislim, sta biste uradili osobi kojoj nikada ne biste oprostili to i to, a iz nekih razloga i dalje ostajete sa tom osobom, na neki nacin ste vezani

dakle, sta
Ne bih gundjala, trljala na nos, ne bih se svetila,... ali bi me jelo, crpelo, oduzelo elan, umrtvilo,... Bila bih na neki nacin bolesna. Mucenje.

I svi ovi sto smatraju da se uvek i odmah mozes okrenuti na peti i otici... grese. Nekada je situacija bezizlazna, neko vreme. Strpljen- spasen.

Nebi uradio ništa. Ako sam se već u datoj situaciji i pored svega odlučio da ostanem sa njom-šta da radim, da je možda bijem ???? Pa, ajde tužba manje više-nego rizikujem da me neubiju od batina njena razna braća i rodbina

dakle, sta

sta ima da mu radim
kazem "hvala srce" okrenem se i odem

dakle, sta

Pre pomislim na vezanost bliskim krvnim srodstvom,jer je to veza koja se teško raskida čak i kada ima dosta stvari za opraštanje ili potiskivanje.Mada nekima i to lako ide.
..sta biste uradili osobi kojoj nikada ne biste oprostili to i to, a iz nekih razloga i dalje ostajete sa tom osobom, na neki nacin ste vezani
Veze u koje ulazimo svojim izborom,više i nisu veze ako se pretvore u bojno polje.
Patologija je učestvovati u tome,kao i trajno trpeti,bez ulaganja truda u traženju izlaza iz te situacije.

Dobra tema.
Ostati i održavati takvu vezu je samo produžavanje agonije, koje će se kad tad i jednom i drugom obiti o glavu.
Ako svakodnevno u toj osobi gledaš grešku koju je uradila, ako koristiš svaku situaciju da joj tu grešku predbaciš, onda je vrijeme da se i zapitaš zašto jesi s tom osobom...jer će netrepeljivost iz dana u dan postajati sve veća.
Nije lako oprostiti. To mogu samo jaki.

Dobra tema.
Ostati i održavati takvu vezu je samo produžavanje agonije, koje će se kad tad i jednom i drugom obiti o glavu.
Ako svakodnevno u toj osobi gledaš grešku koju je uradila, ako koristiš svaku situaciju da joj tu grešku predbaciš, onda je vrijeme da se i zapitaš zašto jesi s tom osobom...jer će netrepeljivost iz dana u dan postajati sve veća.
ako su dvoje necim ili nekim vezani, a jedno uradi sto drugo ne bi oprostilo, i to drugo ne moze da ostavi to prvo koje ga povredilo, onda sta ostaje
jedino da to drugo oprosti ono sto je reklo da ne moze oprostiti, ali ako i dalje ne moze oprostiti, sta mu preostaje, sta da ucini

dakle, sta

zalijepio žvaku za stolicu i to više puta

dakle, sta

to što joj ne praštam je dovoljno...ništa više ne bi uradio
jer najviše boli neizvesnost, kad ćutim, to kad ne zna šta mislim

Dobra tema.
ima i gorih stvari od prevare
po meni je gore kad znas ta te ne voli
a provodis zivot pored njega

Poslednja izmena:
ako su dvoje necim ili nekim vezani, a jedno uradi sto drugo ne bi oprostilo, i to drugo ne moze da ostavi to prvo koje ga povredilo, onda sta ostaje
jedino da to drugo oprosti ono sto je reklo da ne moze oprostiti, ali ako i dalje ne moze oprostiti, sta mu preostaje, sta da ucini

Ako može oprostiti, ali stvarno oprostiti,a ne po onoj "oprostio sam ali ne i zaboravio", jer to po meni nije oprost; onda može nastaviti dalje...sam ili sa tom osobom. Oprost oslobađa, ali je vrlo teško. Lako se ljutiti, predbacivati, ali oprostiti, zaboraviti, nastaviti dalje...to ne mogu svi. To znači izdići se iznad situacije, priznati sam sebi da smo svi ljudi i da svi griješimo i nastaviti dalje...ali ne iz početka, nema tu novog početka, nastavlja se od te situacije.
Ako ne može oprostiti, bolje je da svatko nastavi svojim putem. Jer živjeti s nekim u kome gledaš i tražiš tu grešku, nije život.

Ako može oprostiti, ali stvarno oprostiti,a ne po onoj "oprostio sam ali ne i zaboravio", jer to po meni nije oprost; onda može nastaviti dalje...sam ili sa tom osobom. Oprost oslobađa, ali je vrlo teško. Lako se ljutiti, predbacivati, ali oprostiti, zaboraviti, nastaviti dalje...to ne mogu svi. To znači izdići se iznad situacije, priznati sam sebi da smo svi ljudi i da svi griješimo i nastaviti dalje...ali ne iz početka, nema tu novog početka, nastavlja se od te situacije.
Ako ne može oprostiti, bolje je da svatko nastavi svojim putem. Jer živjeti s nekim u kome gledaš i tražiš tu grešku, nije život.

kad se nešto uradi s predumišljajem, to ne može da se smatra za grešku...

nije to lako ni oprostiti ni zaboraviti, nije problem pogresiti, greske se mogu oprostiti
a sta ako je duze bila, i kako bas da se sazna ako je samo jedna greska bila?
sto nije lako je kad budes snjim u krevet bio razmenjivao neznost a kad tad ce se javiti ona sumnja
nekad se vise trudila, vise mi pruzala, bila ovakva, onakva to je ono sto ubija a ne trazenje greske
a znamo sa njim je bila bas onako kako i mi zelimo

kad se nešto uradi s predumišljajem, to ne može da se smatra za grešku...

to je ono što se uvijek mota po glavi i zašto je teško oprostiti...i vječno pitanje; ako se oprosti i prijeđe preko toga, znači li to da je otvoren put za nove predumišljaje...
trebalo bi razgovarati, utvrditi zašto je došlo do toga, makar i s predumišljajem, ali taj razgovor je uvijek najteži i uglavnom teško dolazi do njega.

..znam,svi mi grešimo i grešiti je ljudski...,
no poenta svega je, da se iz greški nauči...

šta ćeš ti da naučiš životati recimo prevariš muža, on te uhvati...šta ćeš da naučiš iz toga živ ti ja ? da ne treba da varaš muža ? šta ?
pogrešila ? ne, kao što rekoh to nije greška, to je čin s predumišljajem

- - - - - - - - - -

to je ono što se uvijek mota po glavi i zašto je teško oprostiti...i vječno pitanje; ako se oprosti i prijeđe preko toga, znači li to da je otvoren put za nove predumišljaje...
trebalo bi razgovarati, utvrditi zašto je došlo do toga, makar i s predumišljajem, ali taj razgovor je uvijek najteži i uglavnom teško dolazi do njega.

razgovarati ? ni govora...svaka čast onome ko skupi snage da razgovara na tu temu...

nije to lako ni oprostiti ni zaboraviti, nije problem pogresiti, greske se mogu oprostiti
a sta ako je duze bila, i kako bas da se sazna ako je samo jedna greska bila?
sto nije lako je kad budes snjim u krevet bio razmenjivao neznost a kad tad ce se javiti ona sumnja
nekad se vise trudila, vise mi pruzala, bila ovakva, onakva to je ono sto ubija a ne trazenje greske
a znamo sa njim je bila bas onako kako i mi zelimo

Zato kažem da oprostiti mogu samo najjači.

Back