Нба лига 2022/2023

О проширењу НБА лиге већ подуже се шушка. Сада је то и најављено.Неће се десити од сезоне 2023/24, али врло, врло вјероватно од сезоне 2024/25. Ен-би-еј наредног прољећа 2024.године очекују преговори око ТВ права, огромне паре су у игри, нови уговор око откупа ТВ права који ће ићи око 10 млрд.$ по сезони, озбиљна пара. Осамдесет земаља у свијету има мањи годишњи БДП него што ен-би-еј оствари профит, па ти види.
И наравно да ће проширење лиге, за један или вјероватније два тима допринијети заради, а у ен-би-еју важи правило "није све у љубави, има малчице и до лове", више тимова, више утакмица, више ТВ преноса мечева, већа и посјета у дворанама, "болдоваће" се бројке у рубрици зарада.

Опет, у Америци за паре можете купити све. Све осим спортске франшизе. Укључујући посебно добијање права нове франшизе да игра у нациопналној лиги. Истина, Америка нема аристократију која би баштинила вјековно насљеђе, и та богаташка елита су први или други потомци скоројевића, но ипак када су у питању спортске франшизе то има додатну димензију и нема шанси да неки шеик или олигарх из источне Европе купи спортску франшизу, посебно право играња у националној лиги, можда се то промијени у будућности, но тренутно нема шансе.

Иако се спортске франшизе у почетку везују за град и савезну државу у којој је град, оне су ипак доминантно име. Ако у неком граду опадне посјета у дворанама, раније бјеше испод 14.000 душа у просјеку, промијениће се дестинација франшизе, па че "језерџије" преселити из Минеполиса у град анђела иако на новој дестинацији језера ни на видику, "гризлији" ће преселити из Ванкувера у Мемфис иако медвједа у кругу од 500 км ни у најави, ен-би-еј функционише по својим правилима, писаним и неписаним, гдје зарада није баш неважна.

Као дестинације нових франшиза помињу се Лас Вегас и Сијетл.
Код Сијетла ствар је мало замршена. Неколико година, до 2008-е, трајала је заврзлама око ове франшизе, која је под новим именом у коначници преселила у Оклахому. Тада је те 2008.године након подуже арбитраже, постигнута нагодба која је укључивала исплату, накнаду ранијим власницима а договорено је да тим у Оклахоми неће користити име "суперсонични" и да ће историја тима бити подијељена између Оклахома Ситија и било којег будућег НБА тима у Сијетлу. Тако да би та нова/стара франшиза у Сијетлу ипак могла наставити своје учешће под именом "суперсонични", но о томе ће одлучити челници лиге, није толико битно, осим фановима "суперсоничних" наравно.

Проширењем лиге које је готово па извјесно, нема страха да ће доћи до пада квалитета. Огромна је, неисцрпна база за кошарку надарених и потентних играча у Америци, многи и у развојној лиги и са колеџа чекају ко запете пушке да добију шансу, има ту мноштво потенцијално изврсних играча, напредује кошарка у Европи, све више је младих играча који имају потенцијал за НБА, и Африка је све "покривенија" шпанским, француским и италијанским скаутима, све више избацује проспеката изузетних предиспозиција (мада некако провејава питање како ти проспекти из Сенегала и Малија, тако предоминантни у јуниорским данима не остварују у сениорским данима оно што су наговјестили), а и јаз у зарадама између ен-би-еј франшиза и најбогатијих европских клубова је толики да је сваком играчу "коначни циљ" ен-би-еј, без обзира какву имали улогу, ту ће се тек баш ријетки појединци попут Миротића одрећи веће зараде зарад неких својих принципа.

Poslednja izmena:
Ja mislim da bi prosirenje lige jednom u 10-ak godina za po 2 nove ekipe trebalo da postane neka praksa i obicaj, jer nove fransize zaista uvek predstavljaju osvezenje i nesto sto fanovi zele da vide a i ima zaista dosta potencijalnih lokacija koje zasluzuju i koje bi volele NBA tim u svom gradu/saveznoj drzavi i koje ipak imaju neku kosarkasku kulturu i tradiciju, sad da ne pominjemo opet Sijetl pre svih ili Vegas ali recimo valja pomenuti Kantas Siti, Sent Luis, Kentaki, Konektikat, Nju Meksiko,Virdzinija, Sinsinati, Roud Ajlend, mozda opet Nju Dzersi (mada to je prakticno skoro pa isto Njujork, samo ih most razdvaja, dodje mu vise kao "grad satelit" Njujorka), mozda Baltimor, Pitsburg, Alabama, Arkanzas,Misisipi (mada u ovih poslednjih nekoliko lokacija nisu bas toliko ludi za kosarkom, to su gradovi/drzave americkog fudbala pre svega), Honolulu (mada Havaji su malo predaleko od americkog kopna), takodje ima i dosta potencijalnih lokacija van SAD recimo opet Vankuver, Montreal, mozda Otava (mada Toronto im je relativno blizu), Portoriko (tamo ljudi bas dosta vole kosarku, imaju finu kosarkasku tradiciju a i dosta bivsih NBA igraca igra trenutno tamo u njihovoj ligi kao Demarkus Kazins, Kenet Farid, Brendon Najt, Hasan Vajtsajd, Holis Dzeferson, itd), pritom Portoriko im je blizu i pritom su neformalno deo SAD (imaju elemente drzavnosti, neke svoje institucije, svoju reprezentaciju, svoj olimpijski tim, itd ali recimo nemaju vojsku, nemaju svoju valutu vec isto koriste dolar, nemaju svog predsednika vec je predsednik SAD i njima ujedno predsednik, itd, znaci formalno nisu jedna od 50 americkih saveznih drzava ali su nesto kao americki protektorat i polu-nezavisna zemlja tacnije zemlja ogranicenog suvereniteta), mozda i Bahami, ono blizu su Floride a i to je poreski i turisticki raj, prestonica pranja novca i verujem da imaju i love za tako nesto, takodje i o Meksiko Sitiju se ozbiljno razmatralo (mada s obzirom da su u poslednje vreme dosta zahladneli odnosi SAD-a i Meksika i da generalno nikad oni nisu ni bili u nekoj velikoj ljubavi mislim da bi to vec malo teze islo).

Tako da novih potencijalnih domacina fransiza ima na pretek, komotno liga moze da dogura i do nekih 50-ak timova.

Ja mislim da bi to cak i donelo dodatni kvalitet jer zaista kosarka je isto postala globalni sport, ima toliko sjajnih igraca sto u Americi, sto u Evropi, sto u Juznoj Americi, Australiji, u poslednje vreme sve vise i u Africi, cak i u Aziji i jednostavno liga je postala "pretesna", ima toliko odlicnih igraca koji zasluzuju priliku i zasluzuju da igraju i da imaju znatno vise prostora ali jednostavno nema dovoljno prostora i nema mesta za sve i nazalost neki uvek nepravedno izvise ni ne dobivsi priliku.

Мени се проширење лиге не свиђа. И овако има превише утакмица током сезоне, а с више клубова ће то тек постати путујући циркус. Можда би проширење могло проћи ако се и подјеле на конференције измијене па добијемо три конференције са системом играња који би смањио и садашњи број утакмица у сезони. Знам да од тога нема ништа јер се иде на зараду, на што више утакмица, а играче ко ебе, они су ионако модерни робови у том послу.
Запрепастио сам се још као дијете кад сам сазнао за систем драфта. Колико год се чинило „поштеним” да слабији тимови први бирају како би се уједначила лига, драфт у себи садржи и једну грозну ствар. Неки тим те „безецује” а да те нико ништа не пита и ако хоћеш у НБА, мораш код њих. Нема везе што би ти радије у неки други клуб и за мање пара (из било ког разлога), не може, они су те „запљунули” и постао си њихово власништво без икаквог договора с њима, они располажу тобом. Буквално као модерна пијаца робова.

Неки тим те „безецује” а да те нико ништа не пита и ако хоћеш у НБА, мораш код њих. Нема везе што би ти радије у неки други клуб и за мање пара (из било ког разлога), не може, они су те „запљунули” и постао си њихово власништво без икаквог договора с њима, они располажу тобом. Буквално као модерна пијаца робова.
Заправо, то не само да је случај са младим играчима који излазе на драфт, него буквално са свим играчима у ен-би-еју. Постоје строго постављена писана и још више неписана правила игре.
Сваки играч може бити размијењен а да се ништа не пита, а не ријетко сазнају да су размијењени већ кад је размјена обављена. Некад и када су на путу. И то није случај само са играчима који имају споредну улогу у ротацији него и са носиоцима тима, па и главном звијездом што смо рецимо имали случај са Казинсом, тада водећом звијездом Сакрамента када су му телефоном јавили "слушај рођо, размијењен си...".
Да буде грђе, некад се код те одлуке о размјени чак заобиђу и шефови стручног штаба, наводно је Монти Вилијамс плакао након размјене Кема Џонсона и Микела Бриџиса за Дурента, три године је градио концепцију тима на развоју поменутих младих играча а онда ГМ или могуће под притиском власника једноставно кажу, морамо нешто мијењати, хоћемо Дурента, морамо дати нешто.
И прилично сурово постављена правила игре гдје се према играчима нема пуно разумијевања, добро су плаћени, и ту су њихове жеље осим ако нису баш Леброн и играчи из те класе, небитне. Наравно, и свака франшиза је засебна прича, унутар тима се некад успоставе и блискији односи, но да играч каже, ја нећу у тај клуб, играћу у другом по мојој жељи за мање паре, тако нешто је апсолутно немогуће.

Знам, поменух само драфт јер сам се још као дијете запрепастио кад сам сазнао како то с драфтом иде. Заиста модерна пијаца робова, али буквално. Додуше, то им је и традиција па с те стране гледано и не чуди.

Мени се проширење лиге не свиђа. И овако има превише утакмица током сезоне, а с више клубова ће то тек постати путујући циркус...
Baš sad gledam, format od 82 utakmice postoji od sezone 67-68 kad je bilo 12 timova u NBA, tako da i ako dođe do proširenja, sumnjam da će se povećati broj utakmica, svakim proširenjem, kojih je bilo više u zadnjih 55 godina, broj od 82 se nije mjenjao (osim kod lockout ili covid sezona). Naravno da svako ko voli NBA misli da je i taj broj bolesno veliki.

Ja mislim da bi prosirenje lige jednom u 10-ak godina za po 2 nove ekipe trebalo da postane neka praksa i obicaj, jer nove fransize zaista uvek predstavljaju osvezenje i nesto sto fanovi zele da vide a i ima zaista dosta potencijalnih lokacija koje zasluzuju i koje bi volele NBA tim u svom gradu/saveznoj drzavi i koje ipak imaju neku kosarkasku kulturu i tradiciju, sad da ne pominjemo opet Sijetl pre svih ili Vegas ....
Nije bez smisla to što pričaš ali treba ovdje biti oprezan kad su proširenja u pitanju, pretjerana ekspanzija, a to kažu ljudi koji vole hokej i znaju nešto o njemu (a ja nisam taj) je zamalo uništila NHL. Što se tiče narednog proširenja, meni je ono OK, Sijetl i Vegas (pogotovo Sonicsi) su OK destinacije, liga ma dovoljno talenta to da podnese, pogotovo ako uzmemo značajan ulaz super talenata iz ostatka svijeta koji se dešava zadnjih 10 godina, za naredna proširenja sačekati i procijeniti da li se isplate.

Nije bez smisla to što pričaš ali treba ovdje biti oprezan kad su proširenja u pitanju, pretjerana ekspanzija, a to kažu ljudi koji vole hokej i znaju nešto o njemu (a ja nisam taj) je zamalo uništila NHL. Što se tiče narednog proširenja, meni je ono OK, Sijetl i Vegas (pogotovo Sonicsi) su OK destinacije, liga ma dovoljno talenta to da podnese, pogotovo ako uzmemo značajan ulaz super talenata iz ostatka svijeta koji se dešava zadnjih 10 godina, za naredna proširenja sačekati i procijeniti da li se isplate.

Pa da mislim nisam ja ni mislio sad odma da prosire ligu za 10 timova odma, nego onako polako i postepeno prosirivati ligu (tipa po par novih timova na svakih 10-ak godina) i to ne samo unutar SAD vec i sirom Severne Amerike, mislim da definitivno Kanada zasluzuje barem jos jedan tim (pritom i vidimo koliko talentovanih igraca iz Kanade ima poslednjih godina u ligi) a mislim da i Portoriko zasluzuje svoju NBA fransuzu i da bi to isto bio pun pogodak, a za Meksiko je vec teze reci, sto zbog pomalo delikatnih odnosa SAD i Meksika sto zbog cinjenice da Meksikanci bas i je vaze za neku narocitu kosarkasku naciju, tamo je fudbal ispred svega pa onda idu bejzbol, boks, itd, pa mozda bi pre trebalo da dobiju svoj bejzbol tim u MLB ligi nego NBA fransizu, mada Meksikanci vec imaju svoj tim u razvojnoj NBA G ligi, Capitanes de Cuidad de Mexico i to zasad ok funkcionise.

Наравно да ће број кола остати 82 и наравно да ће се проширењем тимова повећати број утакмица. Тренутно имамо у регуларниој сезони 1.230 утакмица (82х15), повећањем на рецимо 32 клуба одиграло би се 1.312 (82х16) утакмица.
Опет ако се деси проширење лиге у сезони 2024/25 на 31 или вјероватније 32 тима (вјероватно хоће), тај формат са бројем тимова се неће подуже мијењати, барем једну деценију и без обзира што већи број тимова доноси више утакмица и већу зараду, ипак ће челници ен-би-еј опрезно приступити евентуалном новом проширењу, има то и додатну димензију која се такође гледа.
Прије ће се порадити на јачању развојне лиге и већој медијској пропраћености, но о том, потом.

Sjajna stvar to sto je Denver uzeo prvu titulu u istoriji, inace sa jedne strane mnogi ce se sloziti da je "zlatno doba" NBA lige proslo i da vise nema takvih igrackih velicina kakvi su bili Dzordan, Bird, Medzik, Kobi, Drazen, itd ali sa druge strane mislim da je NBA verovatno nikad zanimljivija nego u poslednjih nekoliko godina jer kao prvo ima nikad vise igraca sa nasih prostora i maltene svi su top i na Ol'Star nivou (Jokic, Doncic, Dragic, Vucevic, Bogdanovic 1, Bogdanovic 2, Nurkic......itd), nikad vise igraca iz svih delova sveta i ono sto je mozda i najvaznije nema izrazitog favorita i maltene bar jedno 10 ekipa moze da uzme titulu, znaci nekad se znalo , recimo 80-ih su se samo Seltiksi i Lejkersi smenjivali na tronu, 90-ih si imao one mocne i dominantne Bulse, na samom pocetku 2000-ih opet Lejkerse predvodjene Kobijem i Sekom, onda tamo negde od 2003 do 2014/15 uglavnom je San Antonio predvodjen Parkerom, Manuom i Dankanom dominirao i pitao se najvise, onda nakon sto je ta velika trojka Sparsa sisla sa scene onda naredne 3,4 godine Golden Stejt je vedrio i oblacio a onda sledi period koji smo zaista verujem prizeljkivali :

2019 - Toronto

2020 - LA Lejkersi

2021 - Milvoki

2022 - Golden Stejt

2023 - Denver

Vec 5 godina zaredom uvek imamo novog sampiona i uvek druga ekipa osvaja sto je meni zaista sjajno, takodje i cinjenica da jedna uslovno receno "manja" fransiza kao sto je Denver, Toronto ili Milvoki moze da osvoji titulu je zaista fantasticno ili sto Majami koji je usao u plej of kroz plej in kao 10-ta ekipa na Istoku dodje do finala i prilike da se bori za trofej sto nismo imali prilike bas da gledamo i mislim da to svakako daje jednu posebnu dodatnu draz svemu tome.

Iskreno se nadam da ce sto pre i novo prosirenje lige i da cemo uskoro videti i par novih fransiza, mislim da je vec gotovo izvesno da se NBA liga vraca u Sijetl i da verovatno Las Vegas dobija svoj NBA tim (mislim ako imaju svoj WNBA tim, ako imaju svoj hokejaski tim koji je sad postao NHL sampion, ako imaju svoj NFL tim pa sto ne bi imali i NBA fransizu), takodje govorilo se ino jos nekim potencijalnim lokacijama, govorilo se i o povratku NBA u Vankuver pa cak i o Meksiko Sitiju i proserinju NBA i u Meksiko i citav severnoamericki kontinent ali mislim Sijetl a onda i Las Vegas imaju prednost nad ostalima.
Iskreno ja nikad nisam prezalio Sijetl Supersonikse,uvek su mi bili bas jako draga fransiza, ima nesto magicno tu u toj zeleno-zutoj boji i u tom kul imenu, pritom i Sijetl je kul grad, grad buntovnik, tamo su 1999. odrzane one velike anti-globalisticke demonstracije protiv mmf-a i wto-a, prve velike demonstracije tog tipa u svetu, pritom to je i grad R'n'R-a i prestonica Grunge-a, recimo to je rodni grad Dzimija Hendriksa, grad odakle je Nirvana, Fu Fighters, Alice In Chains i jos neki kultni bendovi.
Tako da meni su Soniksi zaista nedostajali svih ovih godina i zaista zelim da ih sto pre opet gledam kao deo NBA karavana. ;)
Sonicsi one sezone u finalu s Bullsima su bili precool ekipa. Gary Payton, Shawn Kemp (čovjek o kojem se premalo priča danas za razliku od sličnih igrača), Detlef Schrempf...
Što se tiče Amera u Europi, nikad mi nije bilo jasno kako oni zarađuju pare. Od čega? Ruska, Turska, Španjolska, Italija, Francuska, Njemačka i Euroliga. Ja ne znam od kud pare za njih u ostalim ligama. Iako ne znam od čega zarađuju i u pola ovih što sam nabrojao.

Sonicsi one sezone u finalu s Bullsima su bili precool ekipa. Gary Payton, Shawn Kemp (čovjek o kojem se premalo priča danas za razliku od sličnih igrača), Detlef Schrempf...
Što se tiče Amera u Europi, nikad mi nije bilo jasno kako oni zarađuju pare. Od čega? Ruska, Turska, Španjolska, Italija, Francuska, Njemačka i Euroliga. Ja ne znam od kud pare za njih u ostalim ligama. Iako ne znam od čega zarađuju i u pola ovih što sam nabrojao.

Pa zaradjuju pare ali naravno ne ni iz bliza kao oni u NBA, ono zaradjuju pristojne pare u Evropi ali tesko da bi sad ne znam kupovali jahte ili da sad od toga mogu lagodno da zive do kraja zivota, ono ljudi pre svega igraju za platu, mislim ne igraju sigurno za klikere.

Inace da, ja mislim da nema ljubitelja kosarke koji nije gotivio Sonikse i koji ne bi voleo opet da ih gleda u NBA, mislim da taj ne postoji.
Ra ekipa sa Geri Pejtonom i Son Kempom je bila super (mada bilo je tu jos zanimljivih igraca tipa Detlef Sremf, Deril Hokins onaj sto je cepao trojke, Sem Perkins, Brent Beri, itd) mada ja sam najvise gotivio Sijetl nesto kasnije onda kad je Rej Alen bio tamo (Jesus Shuttlesworth ;) ), njega sam uvek bas maksimalno gotivio i uvek mi je bio jedan od omiljenih igraca (a i uvek sam se trudio da "skinem" onu njegovu savrsenu mehaniku suta), to je bila bas super ekipa Sugar Ray, Radmanovic, Drobnjak, Rasard Luis, onaj sto je zakucavao ko lud Desmond Mejson,Luk Ridnaur, Brent Beri, Vitali Potapenko, bese i Francuz Zelabal je nesto kasnije isto igrao tamo, itd, iskreno nikad nisam prezalio tu fransizu. :(
Inace bas nedavno dok sam bio u trznom centru svratio sam do onog "Dunkshop-a" da vidim da li mozda imaju nesto sa motivima Soniksa pa da uzmem, mozda neka dukserica, majica, ona "bomber" jakna ili tako nesto (to onaj brend "Mitchell & Ness" pravi ta retro izdanja i stvari sa tim retro motivima) ali nazalost nisam nista nasao.

Nego evo malo nostalgije, Sijetl -Juta finale Zapada 7. utakmica (koja ih je odvela u to finale sa Bulsima). ;)

Pa zaradjuju pare ali naravno ne ni iz bliza kao oni u NBA, ono zaradjuju pristojne pare u Evropi ali tesko da bi sad ne znam kupovali jahte ili da sad od toga mogu lagodno da zive do kraja zivota, ono ljudi pre svega igraju za platu, mislim ne igraju sigurno za klikere.

Inace da, ja mislim da nema ljubitelja kosarke koji nije gotivio Sonikse i koji ne bi voleo opet da ih gleda u NBA, mislim da taj ne postoji.
Ra ekipa sa Geri Pejtonom i Son Kempom je bila super (mada bilo je tu jos zanimljivih igraca tipa Detlef Sremf, Deril Hokins onaj sto je cepao trojke, Sem Perkins, Brent Beri, itd) mada ja sam najvise gotivio Sijetl nesto kasnije onda kad je Rej Alen bio tamo (Jesus Shuttlesworth ;) ), njega sam uvek bas maksimalno gotivio i uvek mi je bio jedan od omiljenih igraca (a i uvek sam se trudio da "skinem" onu njegovu savrsenu mehaniku suta), to je bila bas super ekipa Sugar Ray, Radmanovic, Drobnjak, Rasard Luis, onaj sto je zakucavao ko lud Desmond Mejson,Luk Ridnaur, Brent Beri, Vitali Potapenko, bese i Francuz Zelabal je nesto kasnije isto igrao tamo, itd, iskreno nikad nisam prezalio tu fransizu. :(
Inace bas nedavno dok sam bio u trznom centru svratio sam do onog "Dunkshop-a" da vidim da li mozda imaju nesto sa motivima Soniksa pa da uzmem, mozda neka dukserica, majica, ona "bomber" jakna ili tako nesto (to onaj brend "Mitchell & Ness" pravi ta retro izdanja i stvari sa tim retro motivima) ali nazalost nisam nista nasao.

Nego evo malo nostalgije, Sijetl -Juta finale Zapada 7. utakmica (koja ih je odvela u to finale sa Bulsima). ;)

Znam da zatrađuju pare Ameri u Europi. Ali van jedno 20-ak klubova, ne znam od kuda ostalima pare da ih plate. Recimo Punter iz Partizana, koliko taj košta po sezoni? Gledam Virtus Bologna, Olympiacos....Ti spadaju u one što plaćaju. Ali kako Amer iz npr. poljske lige zarađuje pare? ne igra u Slasku, nego nekom klubu koji je 5. ili 6. Ili taj iz Mornara što je spomenut. Od kuda pare za njega? Jer da mu klub pokrije stan, on mora jest, mora nekakav život vodit, mora nešto stavit sa strane. Znači minimum 30-40 k godišnje ako išta vrijedi. Nema para od TV prava, ne igra se neka Euroliga da su i novčane nagrade neke. Ja gledam po HR ligi, koja je realno kanta. Ali da je slovačka il rumunjska bolja, pa ne znam baš.

Da, Sonicsi su svima bili simpa klub. Nadam se da širenje, uz Las Vegas, ide i u Seattle. I da će ime biti isto, ako je legalno moguće.
Btw, puno mi je draži onaj dres iz finala. Ono je jedan od all time najboljih dresova u NBA (koje sam vidio, naravno).

Једина кошаркашка лига која профитабилно послује јесте ен-би-еј. Права од ТВ преноса, улазница, бројни други извори прихода, озбиљна пара.
Све остале лиге, и у Европи и било гдје нису профитабилне. И евролига и националне лиге су далеко од профитабилности. И ти клубови налазе разноразне начине да обезбиједе буџет за сезону. Од већих или мањих спонзора, има подоста богатих олигарха (у Турској, Грчкој, Русији, Италији, Пољској, Шпанији, на нашим просторимо то се свело на Тедескија и Цедевиту) који уложе озбиљне паре у клуб, некад прискочи град, локална заједница, љубитељи клуба, некад посредно прискочи и држава, клубови на свакојаке начине обезбјеђују средства за сезону.
Но и велики је јаз између клубова, између ен-би-еја и најбогатијих европских клубова. Па у националним лигама. У ендеса лиги Реал и Барса имају 10+ пута већи буџет у односу на клубове при днз. Исти случај је у француској гдје је Монако далеко одскочио, у Грчкој ПАО и Олимпиакос, у Турској Фенер и Ефес. У АБА лиги имамо 4 тима која финансијски одскачу, Звезда, Партизан, Цедевита Олимпију и Будућмост, остали клубови имају буџет мањи од рецимо годишње плате Пантера или Кампаца. Слично је и у Шпанији гдје 10ак тимова има мањи буџет од рецимо годишње плате Миротића.
За сада то тако функционише и реално мале су шансе да се у догледној будућности нешто промијени.

По увијек добро обавијештеном Војнаровском (овдје) занимљива размјена у најави.
Бредли Бил би требао прећи из Вашингтона у Финикс а у с супротном правцу ће ветеран Kрис Пол и Лендри Шемет, те више избора друге рунде драфта. Финикс и тако нема доступних избора прве рунде драфта, "потрошио" их је у размјени којом су довели Дурента.
Вашингтон ће извјесно ући у процес реизградње, ту ће им за 38годишњака изузетно "издашан" уговор Криса Пола помоћи да пребаце праг минималног селери кепа, а видјећемо ситуацију са Порзингисом и Кузмом који имају опцију +1 уговора.

Финикс је сада груписао у тиму три велике звијезде (Букер, Дурент и Бил), заправо имају чак 4 играча са огромним уговорима, 30+ мил $ наредне сезоне (Бил 46,7 мил.$, Дурент 47,7 мил. $, Букер 36 мил.$ и Ејтон 32,5 мил.$) и само за ту четворицу требаће издвојити 163 мил. .$, под уговором имају још плеја Камеруна Пејна (6,5 мил..$) који би требао добити улогу стартера, већ су "дебело" пребацили праг пореза на луксуз а требају потписати још десеторицу. Имаће грдних проблема око комплетирања екипе.
Упитно је да ли ће Финикс у Билу добити тај потребан квалитет који ће им донијети напредак, а очигледно је да су све уложили у наредну сезону. И Букер и Бил покривају исту позицију, уз то и Дурент и Бил имају ту историју повреда и увијек провејава питање колико ће мечева у сезони одиграти.
Видјећемо колико ће и да ли ће уопште Финикс овом размјеном профитирати, лично сам скептик.

Финикс је у двије сезоне 2020-22 по многима играо и најљепшу кошарку у ен-би-еју, бјеше то једна добро посложена екипа која је имала и главу и реп, добра рјешења и у дефанзиви и у нападу, попуњени на свим позицијама, имали су и ширину. Сезона 2020/21 одлична, догурали су до финала, у сезони 2021/22 дјеловали су моћно, скор 64-18, наговјестили да би могли учинити и тај коначни корак, но слиједи фрустрирајући пораз од Даласа у полуфиналу Запада. И сезона 2022/23 није добро почела, процијенили су да морају нешто мијењати. Ушли су у размјену у којој су за Дурента дали не много, него превише, два млада изузетно перспективна играча на чијем су развоју градили концепцију три године, Микела Бриџиса и Кема Џонсона, изузетно захвалну и корисну "четворку" Џоа Краудера и брдо првих избора наредних драфтова. Дурент је Дурент, али што је много, много је.
Заправо све су уложили, а знајући и да је Крису Полу 38, у ову сезону, но пораз у полуфиналу Запада. И сада можда и очајнички покушај да груписањем три звијезде, ураде нешто. Но видјећемо како ће комплетирати тим, попуниће то вјерујем искуснијим који ће играти за ветерански минималац, но требаће ту млађих играча који ће дати потребну енергију, којима ће добити на ширини, а простора у селери капу немају јер су "дебело" пребацили праг пореза на луксуз. Није да обећава, но ко зна.

Финикс је у двије сезоне 2020-22 по многима играо и најљепшу кошарку у ен-би-еју, бјеше то једна добро посложена екипа која је имала и главу и реп, добра рјешења и у дефанзиви и у нападу, попуњени на свим позицијама, имали су и ширину. Сезона 2020/21 одлична, догурали су до финала, у сезони 2021/22 дјеловали су моћно, скор 64-18, наговјестили да би могли учинити и тај коначни корак, но слиједи фрустрирајући пораз од Даласа у полуфиналу Запада. И сезона 2022/23 није добро почела, процијенили су да морају нешто мијењати. Ушли су у размјену у којој су за Дурента дали не много, него превише, два млада изузетно перспективна играча на чијем су развоју градили концепцију три године, Микела Бриџиса и Кема Џонсона, изузетно захвалну и корисну "четворку" Џоа Краудера и брдо првих избора наредних драфтова. Дурент је Дурент, али што је много, много је.
Заправо све су уложили, а знајући и да је Крису Полу 38, у ову сезону, но пораз у полуфиналу Запада. И сада можда и очајнички покушај да груписањем три звијезде, ураде нешто. Но видјећемо како ће комплетирати тим, попуниће то вјерујем искуснијим који ће играти за ветерански минималац, но требаће ту млађих играча који ће дати потребну енергију, којима ће добити на ширини, а простора у селери капу немају јер су "дебело" пребацили праг пореза на луксуз. Није да обећава, но ко зна.
Ovo mi je bila jedna od najdražih serija. Prvo su ismijavali Luku dok su vodili, onda u prolazu Lukina parafraza legendarne MJeve izjave "everbody talk shit when they up", i onda im Luka prvo lupao šamare u Dallasu u G6, pa u Phoenixu u G7.
ja ne vidi kako će to funkcionirat i na koju foru će naći kvalitetne zamjene. I zašto jer Bradley Beal bolje rješenje od CP3? Ne znam kakvu plaću je imao Paul, ali sumjam da će Beal igrati za manje, a donosi im šta? Šta im on donosi da već nemaju? Phoenix je zamjenio Sacramento (propuštanje Dončića jer im ne treba ta pozicija, Vlade šampion) i Brooklyn u povlačenju retardiranih poteza. Sad ćemo mi okupiti 3 zvijezde, sve pare dati njima i uzeti naslov. Veterane i iskustvo s klupe mogu nać, ali ovo što kažeš za mlade igrače, nema šanse. Opet će imati vrh petorku, i ostalo beskorisne igrače kada dođu teške playoff utakmice. Oni će do finala konferencije (ako kojim slučajem dođu do tamo) biti potpuno iscjeđeni.

Ne znam kakvu plaću je imao Paul, ali sumjam da će Beal igrati za manje, a donosi im šta?
Играчи који би требали у Вашингтон, Крис Пол ће у сезони 2023/24 имати плату 30,8 мил.$, а бек Лендри Шемет 10,25 мил.$.
Бредли Бил ће у сезони 2023/24 имати плату 46,74 мил.$, већу него Пол и Шемет заједно. Са важном напоменом да има уговор до 2027.године са повећањем плате сваке године за око 3,6 мил.$, што ће рећи да ће и наредне сезоне али и од сезоне 2024/25 имати на истој позицији два играча (Букер и Бил) сваки са зарадом 50+ мил.$, нема теоретске шансе да у свакој сезони дебело, али баш дебело не пребаце праг пореза на луксуз.
Гдје франшиза за сваки $ плаћа троструки износ. Односно, Финикс, ако пребаци праг за рецимо 40 мил.$, а не видим начина када потпишу још десеторицу да буде мање, напротив могло би и много више, плаћаће 120+ мил.$, мимо уговора, само по основу пореза на луксуз. Власници франшиза нису стипсе, платиће и више ако ће им то обећавати тим који ће конкурисати за прстен (а овдје итекако има основа за скепсу), али ово би могло бити баш превише.

У завршеној сезони су Окоги, Демијан Ли, Бијомбо и Лендејл играли за строги минималац, скромне уговоре су имали Крејг и Безли а Теренсу Росу је плата ишла на терет Орланда којем је то одговарало да пребаци минимални селери кеп.
Свима уговори истичу, потписују нове, ветерани ће прихватити и минималац, дај шта даш, но рецимо Окоги ће тражити ипак неку пару. Додатни проблем је што наредних драфтова уопште немају избора орве рунде кроз које би освјежили тим и добили потребну енергију. Имаће Финикс проблема да комплетира тим.

Играчи који би требали у Вашингтон, Крис Пол ће у сезони 2023/24 имати плату 30,8 мил.$, а бек Лендри Шемет 10,25 мил.$.
Бредли Бил ће у сезони 2023/24 имати плату 46,74 мил.$, већу него Пол и Шемет заједно. Са важном напоменом да има уговор до 2027.године са повећањем плате сваке године за око 3,6 мил.$, што ће рећи да ће и наредне сезоне али и од сезоне 2024/25 имати на истој позицији два играча (Букер и Бил) сваки са зарадом 50+ мил.$, нема теоретске шансе да у свакој сезони дебело, али баш дебело не пребаце праг пореза на луксуз.
Гдје франшиза за сваки $ плаћа троструки износ. Односно, Финикс, ако пребаци праг за рецимо 40 мил.$, а не видим начина када потпишу још десеторицу да буде мање, напротив могло би и много више, плаћаће 120+ мил.$, мимо уговора, само по основу пореза на луксуз. Власници франшиза нису стипсе, платиће и више ако ће им то обећавати тим који ће конкурисати за прстен (а овдје итекако има основа за скепсу), али ово би могло бити баш превише.

У завршеној сезони су Окоги, Демијан Ли, Бијомбо и Лендејл играли за строги минималац, скромне уговоре су имали Крејг и Безли а Теренсу Росу је плата ишла на терет Орланда којем је то одговарало да пребаци минимални селери кеп.
Свима уговори истичу, потписују нове, ветерани ће прихватити и минималац, дај шта даш, но рецимо Окоги ће тражити ипак неку пару. Додатни проблем је што наредних драфтова уопште немају избора орве рунде кроз које би освјежили тим и добили потребну енергију. Имаће Финикс проблема да комплетира тим.
Ma ne razumijem tu logiku. Imat ćemo 3 zvijezde, od toga 2 na istoj poziciji i uzet ćemo naslov. da je to tako lako, svake godine bi netko to napravio. Treba vremena da se tim uigra, shvate navike jedni drugih (Jokić-Murray, Jokić-Gordon....). Imaš jednog od najbojih PGa u ligi (u godinama, ali i dalje vrhunski), i ti daš njega i pickove da bi doveo SGa. A već u momčadi imaš jednog od najboljih u cijeloj ligi. Sunsi kao da kasne nekih 5-6 godina sa shvaćanjem što se dešava i kako se dolazi do naslova. Oni za 2023/2024 stvaraju super team. Koji je zadnji super team koji je uzeo naslov? Warriorrse s KDem možemo nazvati super teamom, ali oni su već bili prvaci. Bili bi b2b prvaci da LBJ nije podivljao i dao nam jedno od (ako ne i najbolje) najboljih finale u povijesti NBA lige. Onda imamo Miami, i imamo celticse s KGem, Paul Piercom, Ray Allenom, Rondom i mahačem ručnika i rasistom Kendrickom Perkinsom. Ne znam koji još super team je uzeo naslov. Fail u Brooklynu je za anale. Kyrie ima psihičkih problema pa je na odmoru, Brada ima 150 kg, KD sam igra seriju.... Zato mi je izjava Giannisa nakon naslova vrh; "uzeo sam titulu na pravi način, mogao sam otiću u super team, radit svoj dio posla i uzeti prsten. Ne, Milwaukee je moj grad, i napravio sam to onako kako je ispravno". Ne znam da li bi Lakerse iz bubblea nazvao super teamom. Mislim da ne bi. Ako Le Bron ode u Dallas, ni to ne bi zvao super teamom jer lik ima 40 godina. Ugl, da Sunsi tako naivno odbace budućnost misleći da će im Booker, Beal i Ayton donijeti naslov je suludo. Booker i Ayton su imali 2:0 u finalu i izgubili 4 za redom. Ayton je poznat po tome što odluta u glavi na ljepše mjesto kad ne ide baš na terenu. Beal najdalje što je došao je drugo kolo, tj. polufinale konferencije. Imau KDa koji zna kako je ići do kraja, ali u podmazanoj mašini. Kažem, ja smisao u dovođenju Beala ne vidim i ne vidim Sunse daleko.

Када пишемо или зборимо о НБА лиги ту у правилу доминира неки наш субјективни поглед гдје некад провејава жал за неким минулим временима и ту љубитељи кошарке знају робовати стереотипима и заблудама.
Но ен-би-еј се мијења, много што шта се промијенило само задњу деценију, а посебно на период од прије неколико деценија. Много је то добило озбиљнију димензију, наравно много тога је до неке границе наравно подређено заради, профиту (са чиме и немају проблема јер је ен-би-еј планетано популарна, 200 земаља прати ен-би-еј, не постоји становник ове планете који није чуо за Јокића), међутим и унапређује се игра из годионе у годину. И ту се пруилази студиозно, сваки детаљ се прати, све се дубински анализира у пету децималу, ту су они који површно прате кошарку склони неозбиљним освртима који знају отићи у инфантилност, но ен-би-еј је напредовала.

Прије свега игра је страховито убрзана, игра на много већи број посједа, игра се са пуно већим интензитетом, игра јаког ритма, гдје би мањи број мечева и пауза од барем три дана помогао играчима да издрже такав паклен темпо, но опале би бројке у рубрици профит, то се не смије допустити.
Наравно, такав паклен ритам узима данак и тимови некад имају и по 5-6 играча на листи повријеђених. Из тог разлога у регуларној сезони играју се не тако чврсте одбране, са игром таквог интензитета и још чвршћим одбранама, било би и много више повреда, тимови би имали и по 8-9 играча на листи повређених, то би било погубно по ен-би-еј. Наравно у плеј-офу се игра права такмичарска кошарка, чврсте одбране гдје сваки поен морате зарадити.

Разлози убрзања игре, гдје тимови остваре 100+ посједа по мечу и опуцају у просјеку чак 89 шутева из игре по мечу (+23,5 са линије пенала) нису само тежња атрактивности већ и у чињеници што је управо кроз детаљну анализу одбачена једна заблуда. Наиме, деценијама је владало увјерење да ће ако стрпљиво вртите пик доћи до "пувања" одбране противника. Но статистичке анализе су показале да су одбране најрањивије у првих пар секунди напада, након тога колико год вртили пик све теже ће доћи до пуцања одбране. Амери су такав приступ демонстрирали на свјетском 2014-е (и прије су имали они бржу игру, али тада су истрајавали да сваки напад из транзиције завршава шутем у првим секундама), страдала је и наша репрезентација.
Тренд страховитог убрзања игре пренио се из ен-би-еја и у Европу, све мање је резултата сличним оним од прије пар деценија, гдје тимови заврше меч са 50ак или 60ак кошева (деси се и то наравно понекад као у финалу ЕЛ 2022-е али то је све рјеђе), и у ЕЛ и у европским лигама имамо тежњу што већем броју посједа.

Слиједећа важна ствар у ен-би-еју јесте да морате стално унапређивати игру, и индивидуално и тимски, подизати на виши ниво. Играчи који не унапређују игру и не прилагоде се новим трендовима ће у "канал". Драмонд и ДиАндре Џордан су доминирали годинама у рекету, нису се прилагодили тренду убрзања игре и добивају епизодну улогу, и то је тако, прилагоди се тренду или ћеш испасти из ротације.
У таквој убрзаној игри високог интензитета имамо све већу тежњу нижим поставама, посебно у плеј-офу, гдје би туимови играли и са четири спољна или са свих пет релативно ниских гдје би рецимо Дрејмонд Грин са 198 цм играо нна ниском посту. Но и ен-би-еј тимови су склони експериментима, посебно они у процесу реизградње, имали смо ове сезоне занимљив покушај Орланда који би често играо са 4 јако високо у петорци, по вокацији два крилна центра и 2 центра, гдје би Франц Вагнер природна "четворка" играо "тројхску" а Бол Бол, по вокацији центар од 218 цм би играч чакл бека. Кад имате 4 играча са огром,ним распоном руку није ту лако уопште упутити пас, наравно са таквом поставом увијек постоји опасност да вас противник претрчи, но генерално није то лоше изгледало.
Видјећемо да ли ће Орландо истрајати на таквом приступу.

Предност ен-би-еја јесте што нема притиска као у Европи, гдје тимови морају удовољити у правилу нереалним амбицијама власника или навијача, постоји и у Америци навијачка страст али нема тих тензија гдје то постане пшитање живота који оптерете тимове. И ту тимови могу градити дугорочну стратегију, ући у "процес" реизградње и истрајати на некој визији која ће епилог имати кроз неколико година.
Није ми се допало како је Денвер играо прије шест, седам година, пуно необавезне кошарке, игра на огроман број посједа, гдје је дефанзива запостављена, но и то бјеше у сврху "процеса" гдје ће се играчи прилагиодити игри тако виосоког интензитета, јаког ритма, гдје брзо размишљају, налазе брза рјешења. Временом су на такву игру подизали ниво одбране, епилог је да су издоминирали ове сезоне.

Како већ написах, да би тим ишао добрим путем, мора константно подизати ниво игре, радити на побиљшању, и из сезоне у сезону, и током сезоне, посебно на прелазу из рс у плеј-оф. Игра се мора стално побиљшавати, подизати на виши ниво.
Денвер је ове сезоне имао проблема са игром у пољу, одбрану су подигли на виши ниво, у нападу имају играча који увијек има рјешења, но игра у пољу бјеше проблем са 14,5 изгубљених лопти по мечу (и то у рс гдје има доста необавезне кошарке и гдје нема те агресије код преноса лопте) су били међу горим у лиги. И тај сегмент су морали поправити, и поправили су, са 11,6 изгубљених лопти по мечу су били чак најбоља екипа у плеј-офу.

И наредних сезона сваки тим, био он и шампион, мораће унапређивати, побољшавати игру, Денвер ће разумљиво задржати костур тима, екипа која ради добре стзвари се не мијења, али требаће то дограђивати, и да играчи унапређују своју игру и тражити играче који ће донијети освјежење и који ће донијети напредак у игри, који се некад површним гледањем толико и не примјећује.

Vidim Bogi se ozbiljno sprema za okrsaj samnom 1 na 1 . ;)

Fino trenira, lepo je to, samo eto ja moram da kazem da ja treniram ipak malo intenzivnije, evo veceras od negde 9 do pola 1 na ovoj vrucini, na dva razlicita terena, na gumenoj i betonskoj podlozi, tako da ne znam dal ce ovo bas biti dovoljno. :) ;)

Back