Нба лига 2022/2023

Десила се најављена размјена три тима (овдје), Бостона, Мемфиса и Вашингтона.
Kристапс Порзингис из Вашингтона иде у Бостон, Максус Смарт из Бостона у Мемфис, Тајус Џонс из Мемфиса у Вашингтон.
У размјену су укључени Данило Галинари и Мајк Мускалу, но више да их се Бостон ријеши јер наведени ветерани одавно немају улогу у ротациоји Бостона, тешко да ће добити улогу и у Вашингтону. Мемфис ће Бостону послати изборе прве рунде драфта 2023. и 2024. године, док ће Бостон уступити Вашингтону 35.избор вечерашњег драфта.

Ко је како прошао?
Мемфис је дефинитивно на добитку. Тајус Џонс је поуздан плеј, користан и захвалан играч, но добили су доста боље рјешење у одличном дефанзивцу Смарту, посебно што Морент мора одрадити суспензију, а и питање је колико ће му у Мемфису толерисати луду главу.
Истина одрекли су се 25.избора вечерашњег драфта но у размјени да би добили нешто, нешто морате дати.

Вашнгтон се ријешио Порзингиса и плате од 36 мил.$, довели су квалитетног плеја Тајуса Џонса за којег вјерујем да ће истиснути Монте Мориса, што уједно значи да Кендрику Нану неће понудити нови уговор. Плус добили су и 35.избор вечерашњег драфта. Добра размјена за Летонца.

Бостонова одлука је малчице чудна. Довели су Кристапса који има предности, но Летонац се не сналази добро на ниском посту, посебно у заштити рекета, а на "четворци" питање је како ће се уклопити у игру Бостона који тежи нижој постави и често игра са 4 спољна. Уз то преузели су плату од 36 мил.$. Одрекли су се једног од најважнијих играча, и то са дупло мањом платом од Летонца, Смарта, један од најбољих дефанзиваца лиге. Истина добили су бољи избор на вечерашњем драфту, али то је недовољно за Смарта.
Разочарење због фрустрирајућег пораза у финалу истока од Мајамија јев разумљиво, ту су често изнуђене неке промјене, но лично мислим да ова није добра.

Ostaje Jokara do kraja karijere u Nuggetsima, mislim da je to očito. Takođe bih rekao da nije od onih igrača koji maksimalno pokušavaju da odlože kraj karijere. Tipujem da bi sa 35 mogao da se penzioniše.
kako zavrsi karijeru, posvecuje se svojim konjima

ali bi bilo interesantno ako bi odmah krenuo u trenerske vode sa long-term idejom i taktikom
posle uspesno zavrsene karijere, bice u rangu za veliki trenerski potencijal

Nije on za trenera...prevelika je flegma.

Obicno su najveci treneri neki limitirani ili neostvareni igraci koji vuku neke frustracije zbog toga (jer kao igraci nikad nisu bili dobri onoliko koliko su hteli da budu) pa su malo neuroticni i kroz trenerski posao pokusavaju da se ostvare i kompenzuju te nedostatke ili nadoknade propusteno, sad naravno da to nije nikakvo pravilo i da izuzetaka itekako ima. ;)

Obicno su najveci treneri neki limitirani ili neostvareni igraci koji vuku neke frustracije zbog toga (jer kao igraci nikad nisu bili dobri onoliko koliko su hteli da budu) pa su malo neuroticni i kroz trenerski posao pokusavaju da se ostvare i kompenzuju te nedostatke ili nadoknade propusteno, sad naravno da to nije nikakvo pravilo i da izuzetaka itekako ima. ;)
Željko Obradović mi prvi pada na um.

:huh:

Screenshot_20230927_211157_X.jpg

Bogami, Lilard - Janis je zanimljiva kombinacija. Vredeće gledati ih.

Iskreno sam navijao da ostane u Portlandu do kraja karijere i tamo postane ne samo ikona fransize vec i tog grada (fazon kao Toti u Rimu) ali sa druge strane ga razumem, ipak je on vrhunski igrac, Ol'Star igrac, buduci Hall of Fame-er i verujem da bi se osecao bezveze da okonca jednu takvu karijeru a da nijednom nije cak bio niti u prilici da se bori za titulu, ono verujem da mu je vec dosadilo da igra u nekonkurentnoj ekipi i da zeli makar da proba da osvoji taj prsten.

Sto se tice tog velikog trejda, mislim da ce sa njim Milvoki dobiti na nekoj nepredvidivosti u napadu sto im je mozda malo nedostajalo (jer iako su imali igrace kao sto su lider te ekipe i dvostruki MVP Janis, kao i Kris Midlton, Dzru Holidej, Bruk Lopez, Bobi Portis....koji su svi ono Ol'Star igraci, reprezentativci, odlicno rade svoj posao nekako su pod Budenholzerom uvek igrali kontrolisanu a samim tim i malo predvidivu kosarku sto im je ruku na srce donosilo rezultate pa cak i titulu, ali sad ce se sa Dejmom to verovatno malo promeniti, jer Dejm je bas ofanzivna masina, ono jako brz igrac, odlican sa loptom, sjajan krosover, eksplozivan, sutira sa svih pozicija, ume sam da izgradi prostor i poziciju za sut, ima i dalek domet i moze da pogadja i sa 9,10 metara, itd.
Tako da suvisno je pricati kakvog su igraca dobili sa njom ali s obzirom da su otisli Dzru Holidej i Grejson Alen mislim da su izgubili malo na dubini i ostrini u odbrani na tim bekovskim pozicijama, recimo Dzru Holidej nije takva ofanzivna masina kao Dejm ali je onako plej starog kova, ne toliko atraktivan, ali odlican ol'round igrac i jedan od najboljih defanzivaca medju spoljnim igracima + igrac koji ce da ubaci 17,18 poena i zabelezi 7,8 asistencija kao i da stane malo na loptu kada treba, onako pravi timski igrac sto se za Dejma bas i ne moze reci (uvek je bio ono one man show), takodje i Grejson Alen njegova energija i igra u odbrani su isto bili znacajni za ekipu, onako cvrst i malo i "prljav" igrac koji borbenoscu i energijom u odbrani nadoknadjuje neku ofanzivnu limitiranost + i on ubacuje tu negde 10-12 poena sto nije bas ni tako malo, tako da odlaskom njih dvojice izgubili su malo na dubini i cvrstini u odbrani na bekovskim pozicijama i ja ne znam ko ce sad da im igra odbranu na najboljim bekovima protivnicke ekipe jer Dejm nije taj, on ipak i mora malo da se cuva i svercuje u odbrani kako bi u napadu imao onakav ucinak.
Mada sve u svemu mislim da ni on nece moci vise da igra onako kako je igrao u Portlandu vec morace vise da se podredi ekipi i timskoj igri i verovatno ce mu i brojke malo opasti.
U svakom slucaju Milvoki je po meni uz Boston glavni kandidat na Istoku, eventualno mozda Boston moze da ih ugrozi, takodje tu su i Majami i Filadelfija ali mislim da oni malo kaskaju za njima.
Takodje ekipe koje bi trebalo da se bore za plej of su jos Njujork, Klivlend, Atlanta, Toronto, Bruklin, Indijana i Cikago (mada verovatno i tamo treba uskoro ocekivati neki remont ekipe), takodje recimo videcemo i mladi i talentovani Orlando sa Bankerom, bracom Vagner, Entoni Kolom, Dzejlenom Sagsom, dunkerom Mek MekLangom i ekipom da li su mozda malo sazreli kao ekipa i da li eventualno i oni mogu da se ukljuce u borbu za plej of, mada ja nesto sumnjam, mislim da im je jos rano, sem Franca Vagnera, Paola Bankera i eventualno Entoni Kola donekle koji ipak igra promenljivo ne vidim mnogo igraca koji prave razliku.

Inace na kraju je Dzru Holidej zavrsio u Bostonu, reklo bi se odlicna sredina za njega i obe strane su na dobitku, Boston je oduvek cenio igrace tog tipa a on je opet u ekipi gde ce biti starter i koja ce se boriti za titulu.
Medjutim slicno kao i Milvoki tako i Boston mislim da je odlaskom Markusa Smarta u Memfis (koji je bio tu vrlo bitna karika u lancu), kao i odlascima najboljeg 6-og igraca Malkoma Brogdona i centra Roberta Vilijamsa takodje malo izgubio na snazi klupe i pre svega dubini u odbrani, mada ajde stigao im je Dzru Vilijams, ostao im je Derik Vajt, stigao je i Juznosudanac Vejnon Gebrijel iz LA Lakersa a svakako da i Porzingis koji je stigao u ekipu ovo leto moze nesto da odbrani u reketu (mada je pre svega ofanzivno orijentisan igrac), tako da mislim da se to nece toliko osetiti.

Sto se tice Portlanda oni su sad ocigledno u rebuildingu ekipe i grade tim oko mladih nadolazecih zvezda kao sto su Kanadjanin Sejdon Sarp, Anferni Simons, DiAndre Ejton i ruki Skut Henderson koga su ove godine odabrali kao 3. pika kao i igrac iz Malija Tumani Kamara, sad ima tu jos par zanimljivih igraca kao sto su Dzeremi Grent clan i americke olimpijske selekcije iz Tokija, specijalista za odbranu Australijanac Matiz Tajbol koga smo gledali nedavno i na Svetskom prvenstvu kao i Robert Vilijams koji je sad stigao iz Bostona ali sce u svemu verovatno ce proci barem jos nekoliko godina dok eventualno ne postanu ekipa koja ce biti relevantna na Zapadu i koja da konkurise za plej of.

Sto se tice Finiksa, poslednje ekipe koja je ukljucena u taj veliki trejd izgleda da se i oni ozbiljno spremaju da napadnu titulu, doveli su bas dosta igraca, dosli su im Bredli Bil, pa jos jedan izraziti suter Erik Gordon, pa Grejson Alen iz Milvokija, pa Dru Jubenks iz Portlanda, Juta Votanabe, pa Nigerijac Chi Metu iz Sakramenta jedan vrlo dobar ol'round igrac, pa Keita Bati-Diop iz San Antonija, Bol-Bol iz Orlanda jedno isto vrlo zanimljivo pojacanje i na kraju kao slag na tortu stize i Jusuf Nurkic, ono maltene doveli su trecinu lige i gomilu igraca svih mogucih profila i sa svih mogucih meridijana (od Bahama preko Nigerije, Juznog Sudana, Bosne pa do Japana) sad kako ce sve njih uklopiti u ekipi i pronaci im uloge i minute i da li ce, ja nesto ne znam kako ce to funkcionisati i pored Devina Bukera, Kevina Durenta u ekipi i sad Bredlija Bila koliko ce im lopti biti potrebno na terenu, sa samo jednom loptom na terenu sumnjam da svi oni mogu da igraju.
Inace mislim da je dolazak Nurkica tamo dobar potez za obe strane, Nurkuc je stigao kao zamena za DiEjtona sto mislim da je dobro jer iako je Ejton mozda malo eksplozivniji Nurkic je ipak krupni i konstitucijom snazniji od njega, pritom ima i malo bolji pregled igre i ume i da razigra pa i da ubaci nesto spolja, Nurkic mu dodje nesto kao malo slabija verzija Jokica i verovatno su ga i doveli zato , da sa njim na centru pokusaju da ispariraju Jokicu i Denveru na Zapadu.
Tako da mislim da je to isto dobar potez za obe strane, Nurkic je otisao u ekipu koja ce se boriti za titulu i gde bi trebao da bude startni centar (iako pored takvih sutera u ekipi i potrosaci lopti sigurno nece dobijati previse lopti i suteva, pogotovo sumnjam da ce mu spustati na niski post) a Finiks je isto dobio centra kakvog je zeleo i za koga se nadaju da moze bar donekle da parira Jokicu.

Poslednja izmena:
Iskreno sam navijao da ostane u Portlandu do kraja karijere i tamo postane ne samo ikona fransize vec i tog grada (fazon kao Toti u Rimu) ali sa druge strane ga razumem, ipak je on vrhunski igrac, Ol'Star igrac, buduci Hall of Fame-er i verujem da bi se osecao bezveze da okonca jednu takvu karijeru a da nijednom nije cak bio niti u prilici da se bori za titulu, ono verujem da mu je vec dosadilo da igra u nekonkurentnoj ekipi i da zeli makar da proba da osvoji taj prsten.

Sto se tice tog velikog trejda, mislim da ce sa njim Milvoki dobiti na nekoj nepredvidivosti u napadu sto im je mozda malo nedostajalo (jer iako su imali igrace kao sto su lider te ekipe i dvostruki MVP Janis, kao i Kris Midlton, Dzru Holidej, Bruk Lopez, Bobi Portis....koji su svi ono Ol'Star igraci, reprezentativci, odlicno rade svoj posao nekako su pod Budenholzerom uvek igrali kontrolisanu a samim tim i malo predvidivu kosarku sto im je ruku na srce donosilo rezultate pa cak i titulu, ali sad ce se sa Dejmom to verovatno malo promeniti, jer Dejm je bas ofanzivna masina, ono jako brz igrac, odlican sa loptom, sjajan krosover, eksplozivan, sutira sa svih pozicija, ume sam da izgradi prostor i poziciju za sut, ima i dalek domet i moze da pogadja i sa 9,10 metara, itd.
Tako da suvisno je pricati kakvog su igraca dobili sa njom ali s obzirom da su otisli Dzru Holidej i Grejson Alen mislim da su izgubili malo na dubini i ostrini u odbrani na tim bekovskim pozicijama, recimo Dzru Holidej nije takva ofanzivna masina kao Dejm ali je onako plej starog kova, ne toliko atraktivan, ali odlican ol'round igrac i jedan od najboljih defanzivaca medju spoljnim igracima + igrac koji ce da ubaci 17,18 poena i zabelezi 7,8 asistencija kao i da stane malo na loptu kada treba, onako pravi timski igrac sto se za Dejma bas i ne moze reci (uvek je bio ono one man show), takodje i Grejson Alen njegova energija i igra u odbrani su isto bili znacajni za ekipu, onako cvrst i malo i "prljav" igrac koji borbenoscu i energijom u odbrani nadoknadjuje neku ofanzivnu limitiranost + i on ubacuje tu negde 10-12 poena sto nije bas ni tako malo, tako da odlaskom njih dvojice izgubili su malo na dubini i cvrstini u odbrani na bekovskim pozicijama i ja ne znam ko ce sad da im igra odbranu na najboljim bekovima protivnicke ekipe jer Dejm nije taj, on ipak i mora malo da se cuva i svercuje u odbrani kako bi u napadu imao onakav ucinak.
Mada sve u svemu mislim da ni on nece moci vise da igra onako kako je igrao u Portlandu vec morace vise da se podredi ekipi i timskoj igri i verovatno ce mu i brojke malo opasti.
U svakom slucaju Milvoki je po meni uz Boston glavni kandidat na Istoku, eventualno mozda Boston moze da ih ugrozi, takodje tu su i Majami i Filadelfija ali mislim da oni malo kaskaju za njima.
Takodje ekipe koje bi trebalo da se bore za plej of su jos Njujork, Klivlend, Atlanta, Toronto, Bruklin, Indijana i Cikago (mada verovatno i tamo treba uskoro ocekivati neki remont ekipe), takodje recimo videcemo i mladi i talentovani Orlando sa Bankerom, bracom Vagner, Entoni Kolom, Dzejlenom Sagsom, dunkerom Mek MekLangom i ekipom da li su mozda malo sazreli kao ekipa i da li eventualno i oni mogu da se ukljuce u borbu za plej of, mada ja nesto sumnjam, mislim da im je jos rano, sem Franca Vagnera, Paola Bankera i eventualno Entoni Kola donekle koji ipak igra promenljivo ne vidim mnogo igraca koji prave razliku.

Inace na kraju je Dzru Holidej zavrsio u Bostonu, reklo bi se odlicna sredina za njega i obe strane su na dobitku, Boston je oduvek cenio igrace tog tipa a on je opet u ekipi gde ce biti starter i koja ce se boriti za titulu.
Medjutim slicno kao i Milvoki tako i Boston mislim da je odlaskom Markusa Smarta u Memfis (koji je bio tu vrlo bitna karika u lancu), kao i odlascima najboljeg 6-og igraca Malkoma Brogdona i centra Roberta Vilijamsa takodje malo izgubio na snazi klupe i pre svega dubini u odbrani, mada ajde stigao im je Dzru Vilijams, ostao im je Derik Vajt, stigao je i Juznosudanac Vejnon Gebrijel iz LA Lakersa a svakako da i Porzingis koji je stigao u ekipu ovo leto moze nesto da odbrani u reketu (mada je pre svega ofanzivno orijentisan igrac), tako da mislim da se to nece toliko osetiti.

Sto se tice Portlanda oni su sad ocigledno u rebuildingu ekipe i grade tim oko mladih nadolazecih zvezda kao sto su Kanadjanin Sejdon Sarp, Anferni Simons, DiAndre Ejton i ruki Skut Henderson koga su ove godine odabrali kao 3. pika kao i igrac iz Malija Tumani Kamara, sad ima tu jos par zanimljivih igraca kao sto su Dzeremi Grent clan i americke olimpijske selekcije iz Tokija, specijalista za odbranu Australijanac Matiz Tajbol koga smo gledali nedavno i na Svetskom prvenstvu kao i Robert Vilijams koji je sad stigao iz Bostona ali sce u svemu verovatno ce proci barem jos nekoliko godina dok eventualno ne postanu ekipa koja ce biti relevantna na Zapadu i koja da konkurise za plej of.

Sto se tice Finiksa, poslednje ekipe koja je ukljucena u taj veliki trejd izgleda da se i oni ozbiljno spremaju da napadnu titulu, doveli su bas dosta igraca, dosli su im Bredli Bil, pa jos jedan izraziti suter Erik Gordon, pa Grejson Alen iz Milvokija, pa Dru Jubenks iz Portlanda, Juta Votanabe, pa Nigerijac Chi Metu iz Sakramenta jedan vrlo dobar ol'round igrac, pa Keita Bati-Diop iz San Antonija, Bol-Bol iz Orlanda jedno isto vrlo zanimljivo pojacanje i na kraju kao slag na tortu stize i Jusuf Nurkic, ono maltene doveli su trecinu lige i gomilu igraca svih mogucih profila i sa svih mogucih meridijana (od Bahama preko Nigerije, Juznog Sudana, Bosne pa do Japana) sad kako ce sve njih uklopiti u ekipi i pronaci im uloge i minute i da li ce, ja nesto ne znam kako ce to funkcionisati i pored Devina Bukera, Kevina Durenta u ekipi i sad Bredlija Bila koliko ce im lopti biti potrebno na terenu, sa samo jednom loptom na terenu sumnjam da svi oni mogu da igraju.
Inace mislim da je dolazak Nurkica tamo dobar potez za obe strane, Nurkuc je stigao kao zamena za DiEjtona sto mislim da je dobro jer iako je Ejton mozda malo eksplozivniji Nurkic je ipak krupni i konstitucijom snazniji od njega, pritom ima i malo bolji pregled igre i ume i da razigra pa i da ubaci nesto spolja, Nurkic mu dodje nesto kao malo slabija verzija Jokica i verovatno su ga i doveli zato , da sa njim na centru pokusaju da ispariraju Jokicu i Denveru na Zapadu.
Tako da mislim da je to isto dobar potez za obe strane, Nurkic je otisao u ekipu koja ce se boriti za titulu i gde bi trebao da bude startni centar (iako pored takvih sutera u ekipi i potrosaci lopti sigurno nece dobijati previse lopti i suteva, pogotovo sumnjam da ce mu spustati na niski post) a Finiks je isto dobio centra kakvog je zeleo i za koga se nadaju da moze bar donekle da parira Jokicu.
Ako Phoenix misli da napadne titulu sa Nurkicem u sastavu onda nisu normalni.
Mada, u današnjem kečerskom NBA sve je moguće.

Što se tiče Dzru Holideja, on je samo sezonu, dve pre nego što se počelo pisati o njegovom pozitivnom učinku u odbrani važio za jednog od najgorih defanzivaca u ligi na poziciji beka.
Kada preko noći neko od najgoreg postane jedan od najboljih, onda se tu vidi i ozbiljnost tog takmicenja u kome nastupa.

U celom trejdu Phoenix je prošao najgore.
Ostali su bez pleja ranije, sada bez PF i C.
Bar da su u trejdu doveli Williamsa iz Bostona, a mogli su.

Bolje se odbrane igraju na ulicnom basketu ispred zgrade, nego danas u NBA.
NBA se baš pretvorio u zabavu, biznis.
Lebron u 40 god prva zvezda tima, da neki trener stavi flaster na njemu i sudije dozvole odbranu na njemu ne bi prešao 10p.
Jokić pola utakmice sam kao duh na šutu, u reketu baca horog Davis i ostali gledaju, niko da skoči, blokira.
Totalno nezamislivo za NBA, da ne postoji vise igra u reketu, da kosarka izgleda poput kečera koji više glume nego igraju.

Gledao sam Denver - Lakerse. Denver je zadrzao "hemiju" iz prethodne sezone, jako je tesko igrati protiv tako dobro ukomponovanog tima. Lebron se cuva koliko moze jer ipak je u ozbiljnim godinama. Davis kao da je nestao u drugom poluvremenu, da li je problem sa glavom ili necim drugim ne znam.
San Antonio i Dallas igraju nocas u 3:30. To ce biti zanimljiv mec, ako izdrzim gledacu.

Gledao sam Denver - Lakerse. Denver je zadrzao "hemiju" iz prethodne sezone, jako je tesko igrati protiv tako dobro ukomponovanog tima. Lebron se cuva koliko moze jer ipak je u ozbiljnim godinama. Davis kao da je nestao u drugom poluvremenu, da li je problem sa glavom ili necim drugim ne znam.
San Antonio i Dallas igraju nocas u 3:30. To ce biti zanimljiv mec, ako izdrzim gledacu.
Lebron je igrao dobro, ali Lejkersi se suviše oslanjaju na njega, a on je na kraju karijere. On uvek može da pređe preko celog terena i zakuca (u četvrtoj utakmici u plejofu imao je 40 poena, juče 21 za manje od 30 minuta), Denver čak nije ni pokušavao uvek da ga spreči u tome, pustiš njega da da 2, daš 3 i u plusu si. Mnogi primećuju da KCP u Denveru nije isti KCP koji je bio u Lejkersima. Naravno da nije, jer nije u senci Lebrona. Ravnopravan je na terenu i pokazuje svoje kvalitete, u odbrani i u napadu.
Dejvis bi trebalo da bude ta neka nova osovina tima (kao Jokić u Denveru), ali izgleda da on nema glavu za to. Izgleda da je navikao da bude u Lebronovoj senci i možda zasija tek kad ne bude Lebrona u timu (ne mislim na minutažu na klupi, nego skroz van tima). Možda bi za njega bilo korisno da se Lebron povredi i preskoči par utakmica da bi on osetio odgovornost i možda se "probudio". Naravno, ja ću navijati za Nagetse.

E, da, i Luka Dončić je počeo sezonu tripldablom.

Ja iskreno njega vise gotivim od Jokica i nekako uvek sam vise voleo da ga gledam od Jokica (nevezano za to sto se Jokic nije odazvao reprezentaciji da igra na SP), ja ga bas gotivim jer mi deluje kao da ima onu neku harizmu koju su imale stare NBA zvezde iz 80-ih i 90-ih zbog kojih smo mi i zavoleli kosarku a sto je danas zaista prava retkost i sto se tesko moze naci makar i za jednu supenu kasicicu.

Sto se tice Lebrona ja i nesto nisam ubedjen da je na zalasku karijere, ja ga vidim da igra bar jos jedno 4,5 godina, sad videcemo da li ce zeznuti Toma Brejdija ali verujem da ce sigurno igrati i posle 40-te, i ko zna mozda nije iskljuceno da nakon sto je postao najbolji strelac lige ikad da obori jos jedan rekord i postane i najstariji igrac u ligi ikad, inace rekord kao najstariji igrac u ligi ikad drzi Net Hiki koji je svoju poslednju NBA utakmicu odigrao 2 dana pre svog 46-og rodjendana, sad u neka moderna vremena drugi na toj listi je Kevin Vilis koji se povukao 2007-me sa nepunih 45 godina, treci je legendarni Robert Peris koji se povukao par meseci pre svog 44-og rodjendana, sledeci je na toj listi mislim Vins Karter koji je imao pune 43 godine kada se povukao kao i Judonis Haslem ove godine cini mi se, Stiv Nes je isto imao negde 41 ili 42 kada se povukao, Manu Djinobili 41, Dirk Novicki isto 41, Tim Dankan isto 41 (ili mozda okruglo 40 nisam sad siguran), Pau Gasol je isto 41 kada je u Barseloni odigrao svoj poslednji mec ( u NBA mislim da je da 39 ili 40 odigrao svoj poslednji mec onda kada se povredio nakon cega je dugo pauzirao pa je presao u Barsu gde je odigrao jednu sezonu).
Doduse imamo sad i primere Oskara Smita koji je igrao mislim do 47-me godine ili Mijaila Grusanovica koji je igrao skoro do svoje 50-te ali oni nisu igrali u NBA.
Tako da Lebron je jos "mlad" i ima jos mnogo da igra ako zeli da udje u istoriju i kao najdugovecniji igrac ikad (zasad i dalje igra odlicno i sjajno se drzi iako mozda na prvu i ne deluje narocito mladoliko, ali sto se tice nivoa igre i stanja tela to je jos uvek besprekorno, tako da eto zasad ima odlicno prolazno vreme).
Takodje recimo i Kris Pol mi deluje kao neko ko bi isto mogao bas dugo da igra (pogotovo sa njegovim stilom igre gde akcenat nije na fizikalijama).
Mislim kako se granice pomeraju, kako danas ljudi sve duze ostaju sveziji i kako je napredovala sportska medicina i sve to mislim da je samo pitanje vremena kada ce neko i 50-ti rodjendan proslaviti kao jos uvek aktivan igrac.

Inace sto se tice Entoni Dejvisa on je svoju najbolji kosarku odigrao u Nju Orleansu gde je bio prospekt i gde je sve bilo podredjeno njemu i gde ekipa nije imala neke narocite ambicije i imperativ rezultata (slicno kao recimo Demarkus Kazins u Sakramentu , Vestbruk u Oklahomi narocito nakon odlaska Durenta i Hardena, pa donekle i Harden u Hjustonu) , mislim on jeste svakako odlican igrac ali mislim da on nije kadar da bude lider jedne ozbiljne ekipe koja ima sampionske ambicije.

Dončić za moj ukus previše forsira. Gledao sam juče prco poluvreme protiv Spursa i nije mi se dopalo šta radi.

Pa ono ume nekad malo bespotrebno da forsira, mada to je i razumljivo jer ipak je jos klinac i sigurno da iako je vec bio 4x Ol'Star, 4x u prvoj petorci lige na kraju sezone, bio je vec i klupski i reprezentativni prvak Evrope i MVP Evrolige i drugi strelac lige prosle sezone i najbolji strelac ovog nedavno zavrsenog Svetskog prvenstva i sta ja znam sigurno da oseca da itekako ima jos sta da dokazuje i da se ono glavno i ono najbolje od njega tek ocekuje i svestan je da je na njemu uvek pritisak i da se od njega ocekuje da na svakoj utakmici bude najbolji igrac u svom timu i nosi taj tim i da ono cim ne ostvari tripl-dabl uz 30+ poena da se to odma smatra "slabom" utakmicom za njega i da nesto nije u redu sa njim i onda prosto hteo ne hteo mora da uzme loptu i da resava jer se od njega to i ocekuje.

Takodje to je mozda malo i subjektivni osecaj nekad, jer evo i nocas, ok delovalo je da malo forsira u nekim momentima ali opet na kraju sut iz igre preko 50% (13/25) uz tripl-dabl sa 33 poena, recimo sut za 3 jeste malo silio i tu imao samo 3/11 ali opet na kraju njegove 2 trojke u finisu su prelomile mec.
Mislim sad od njega se ocekuje da ce odma dati kos cim ga neko vidi sa loptom i da doslovno svaki sut ubaci u kos sto je naravno nemoguce pa onda cim promasi ili veze par promasenih suteva sto je normalno odma nekima deluje kao da sili ili forsira.
Pritom treba imati i u vidu da je to NBA i da to nije kosarka koja se igra kao kod ne znam Duleta Vujosevica ili Duska Ivanovica gde ono svaki sut ili napad mora da bude 100% racionalan, gde je svaki kos kao gol i gde ono ako vezes par promasaja odma letis na klupu ili ako jednu utakmicu se malo ispucas sledecu ili sledece dve ni ne igras.
Recimo i NBA se ne ceni preterano to kalkulisanje, preterana racionalizacija u igri vec se vise ceni zalaganje, hrabrodt, ucestvovanje u igri, doprinos, znaci tamo niko te nece narocito ceniti zato sto si imao sut iz igre ne znam 3/5 i zato sto trosis malo lopti ali ce istolerisati sut iz igre ne znam 3/15 ako vide da si imao zelju za dokazivanjem, da si trazio loptu i suteve, da si bio aktivan i ucestvovao u igri, da nisi bezao od lopte i od odgovornosti, itd (a sad sto te nije hteo sut jbga bice valjda bolje na sledecoj utakmici, ima ih 82 + plej of).

Back