Malo sam gledao poslednje strane ove veoma znacajne teme...
Moram priznati da nije tesko primjetiti da srle i nick imaju znanja...ali nema potrebe za arogancijom;-)
////Takodje...moram zamjeriti Srlu sto je uopste morao da dira necija nacionalna osjecanja...ja sam Crnogorac i tako se osjecam od kada sam mogao da shvatim sta sam!
Za takve stvari nijesu potrebne neke velike godine...mnogo puta sam posjetio Beograd i imam tamo rodjake...Srbija je komsijska zemlja i to je sve ok...neko vremenom moze da zavoli Beograd...to je vezano vise za karakter,zato sto se dolazi iz manje sredine...ali to ne znachi da je svakome Crnogorcu najmiliji Beograd...toliko o tome!////
A sad da se vratimo kosarci...pratim je od svoje 5./6. godine...uvijek sam uzivao u potezima preko bare i nikada necu moci dovoljno da postujem evropsku kosarku jer sam uspio da upoznam NBA...
Vrlo je tesko uporedjivati igrace razlicitih epoha...subjektivan mogu biti samo kada je u pitanju Ajverson ali i tada se trudim da sam realan...mogu samo reci da Kuzi ne bi imao sanse!
Kada pogledamo Rasela i Cemberlena...to su igraci koji su napravili istoriju NBA...barem kada su centri u pitanju...smatram da se njih dvojica ne mogu porediti po ucincima u karijeri...Cemberlen je bolji igrac koliko god da je sebican! ali to ne umanjuje vaznost Rasela i titula koje je osvojio...
Slican primjer...danas imamo izvanrednog all-around igraca Son Meriona ali uglavnom igra 3/4 a naspram njega Horija ili Orija (kako god volite) ...da li je Hori bolji zato sto je osvojio titule a Merion nije? naravno da to nema veze!
Zna se ko ima veci kvalitet i pored nebrojenih trojki Horija u posljednjim trenucima!
Kada bismo uporedjivali O`Nila sa Raselom dosli bismo do problema u fizickom smislu...O`Nil odradjuje toliko zakucavanja da je postao dosadan!

O`Nil bukvalno jede malu decu i njegov glavni problem da ne bude bolji je upravo on sam...jer ima gradju tenka a sa takvom gradjom tesko je biti konstantan...njemu je to dugi niz godina ipak uspjevalo...najbolje se pokazalo koliko taj igrac znachi ekipi kada je otisao iz Lejkersa...kada je odradjen jedan od ljepsih trejdova!
Tesko da bi Rasel mogao da stane na megdan O`Nilu jer danas imamo jos jednog sjajnog igraca Garneta koji bi bio isti Rasel(razlika je u poenima ali slicnost je i suvise vidljiva) da je imao bolje igrace oko sebe...ali opet nikad nije mogao da neutralise O`Nila...niti je to iko mogao kada je O`Nil bio u najboljoj formi(primjer finale 2001. protiv Sixersa ---- Mutombo jedan od najboljih odbrambenih ikad nije mu mogao nista...zavrsavao je utakmice sa modricama)
Ali opet kada bi bilo stani/pani kao najboljeg centra izabrao bih Cemberlena jer niko nije mogao njega da iskopira a on je mogao sve ostale centre!
Danas postoji jedan igrac koji ima sansu da postane veoma veliki...kao drugi igrac ikad koji uspijeva da zavrsi sezonu sa preko 20p i 15sk po utakmici a kad se jos doda da ima i procenat suta preko 60%(tj.da zakucava ludacki!)...jao jao kakve su to mogucnosti i da ima samo 21 godinu...e da, to je Dvajt Hauard...a sta mislite ko je ovaj prije njega?! Cembrlen!
Olajdzuan je isto sjajan igrac koji je smetao Dzordanu i njegovim bulsima da sijaju jos vise...i sve u svemu odlucuju sitnice koga cemo staviti prvog ili drugog tj. ko ce nam biti losiji ili bolji igrac...jer svi su pravili istoriju ovog sporta...
a o Dzordanu i njegovoj poziciji i ljudima koji su mozda bolji neki drugi put jer se ovaj post bas oduzio:wink:
uvijek je tesko naci najboljeg medju najboljima! samo OpustenO8)
post scriptum
uzivajte u NBA! :razz: