Nauka i religija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
proximo:
Moze li bog stvoriti toliko veliki i tezak kamen da ni sam ne moze da ga podigne, reci ristob?
Бог не може створити ништа што превазилази његове моћи у било ком погледу, јер би то био парадокс. Дакле, он је лимит за све што постоји и ништа што постоји не може бити ни веће ни јаче од њега.

Бог не може створити ништа што превазилази његове моћи у било ком погледу, јер би то био парадокс. Дакле, он је лимит за све што постоји и ништа што постоји не може бити ни веће ни јаче од њега.

Dakle on nije svemoguc???

E, a dobra ti je fora, proximo, mada je to čisto filozofski pristup, skoro pa kao Dekartov dokaz o postojanju Boga (koji mi je, istini za volju, sjajan primer razmišljanja, ali nije preterano prihvatljiv u naučnim raspravama).
Ma, poštujem, pobediti protivnika njegovim oružjem, tojest, nas, vernike, filozofskom mišlju. Ništa se ne bunim, sve dok ovo vodimo pametno. :-D Thumbs up, upravo zato što sam ostala zamišljena nad ovime. Iako se, jelte, u postavci problema ne slažemo :-)

proximo:
Moze li bog stvoriti toliko veliki i tezak kamen da ni sam ne moze da ga podigne, reci ristob?

Имам и ја за тебе просто питање из математике: На дрвету стоји пет птица, наиђе ловац и из пушке убије три птице које падоше на земљу. Колико је птица остало на дрвету?

шумахер:
Имам и ја за тебе просто питање из математике: На дрвету стоји пет птица, наиђе ловац и из пушке убије три птице које падоше на земљу. Колико је птица остало на дрвету?
Nula - ako su preživele ptice odletele. Dve - ako su gluve i/ili lude pa ne čuju pušku. 8-)

Sve što je bilo koja religija, crkva, mistika, filozof ili bilo koji teolog rekao za Boga ne mora da znači da je Bog takav kakvim ga prikazuju, što opet ne negira Njegovo postojanje. Pitanja i komentari koje iznose Proximo, Ober, stnco, Ilić... i mnogi drugi, samo su filozofskog karaktera kojim se ništa niti dokazuje niti opovrgava, a oni ozbiljno misle da su izveli krunski dokaz da Bog postoji samo u glavama vernika.

Astral-Blade:
Ја бих волео да је тако и да грешим, али бојим се да су ствари ипак другачије. Човек има вољу и одређен карактер, али на основу чега тврдиш да та воља слободна и (претпостављам) карактер изграђен?
Na primer, na osnovu našeg slučajnog razgovora na forumu Krstarice. Ako hoćeš da testiraš tvoju slobodnu volju, onda nemoj jedno vreme postovati na Krstarici. Inače, imaš milion načina da testiraš svoju slobodnu volju. Ipak, čovekova slobodna volja je uslovna, jer i za nju važe (Božji) zakoni.

ristob:
Na primer, na osnovu našeg slučajnog razgovora na forumu Krstarice. Ako hoćeš da testiraš tvoju slobodnu volju, onda nemoj jedno vreme postovati na Krstarici. Inače, imaš milion načina da testiraš svoju slobodnu volju.Ipak, čovekova slobodna volja je uslovna, jer i za nju važe (Božji) zakoni.
Ја бих рекао да је то само привид, али је за већину људи неприметно. Иначе, шта је по теби извор те (слободне) воље и уопште људског карактера. И како то да се људи често понашају тотално ирационално, раде ствари које им очигледно не иду на корист, а опет их нешто "тера" да се враћају томе и понављају неке бесмислене ствари. Даље, како тумачиш што немају сви људи исту снагу воље, дакле способност да се наметну другима или са друге стране одоле нечему што им се намеће. Откуда те разлике по теби? П.С. Ја бих могао престати да пишем на Крстарици, само што то овог момента не би била моја воља, тј. жеља већ пре ствар неке опкладе или неког доказивања, а никако нешто спонтано, тј. слободан избор.

Astral-Blade:
Ја бих рекао да је то само привид, али је за већину људи неприметно.
Samo da vidim da li sam razumela šta ovde piše - kažeš da ljudi uglavnom ne shvataju da je njihova slobodna volja zapravo samo privid?
Astral-Blade:
И како то да се људи често понашају тотално ирационално, раде ствари које им очигледно не иду на корист, а опет их нешто "тера" да се враћају томе и понављају неке бесмислене ствари.
Kao npr šta? Pitam čisto da imam uvid u to kuda ovaj razgovor vodi, ništa posebno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back