Nauka i religija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...o kom ti sada Bogu govoriš. O onom hrišćanskom i biblijskom kao i svi vernici, ili o onom kojeg si ti izmislio uz pomoć svemoćne astrologije, koja je toliko moćna da negira hrišćanskog Boga a ukazuje na nekog drugog, bar tako si ti rekao na ovoj temi.[/QUOTE]

ja se ukljucujem sa zakasnjenjem, ali nisam znala da se u periodu od par meseci "pojavio jos jedan Bog", narocito nisam znala da astrolozi imaju "svoga Boga".
Zasto to nisu objavili na nacionalnoj TV u 19:30?

Zalutala_13:
ja se ukljucujem sa zakasnjenjem, ali nisam znala da se u periodu od par meseci "pojavio jos jedan Bog", narocito nisam znala da astrolozi imaju "svoga Boga". Zasto to nisu objavili na nacionalnoj TV u 19:30?
А ти мораш другог да цитираш, не смеш мене директно да питаш или шта. Као прво, када говорим о Творцу говорим са позиције неког ко је креациониста, а пошто се доста добро разумем и у астрологију, рекао сам да ако је астрологија истина (а јесте), онда хришћански Бог тешко или никако не може бити истинит, јер негира судбину и заговара слободну вољу и могућност избора у животу сваког човека, што је у директном сукобу са астрологијом. Додуше, има и таквих астролога које не виде никакав проблем на овој релацији, али њих не узимам за озбиљно зато што не читају библијски извештај дословно, већ како њима одговара и не мисле да планете утиче на нас, него да само описују оно што нам се дешава. Они дакле верују и убеђени су у синхроницитет, док ја заступам тезу о каузалном односу небеске механике и дешавањима на Земљи, а главни аргумент ми је цикличност у кретању планета и небеске сфере, коју исто тако прати циклично понављање људских особина и карактера и свега осталог, што по мени јасно говори о узрочним односима.

Дакле, астролози нису јединствени кад је у питању вера у Бога. Већина њих су атеисти, неки су верујући и убеђени да су хришћани, а понеко (као ја нпр.) је креациониста, дакле сигуран у постојање некаквог Бога, Креатора свега што постоји, али то није онај описан у Библији и не могу га прихватити, јер би у супротном починио интелектуално самоубиство, а то наравно не могу. Мада бих најискреније волео да грешим и то због општег неморала на овој нашој планети Земљи, која просто вапи за некаквом божанском интервенцијом.

П.С. Астрологија је упркос широкој популаризацији још увек окултно, дакле тајно знање и обичан народ углавом нема појма о чему се ту ради и како ствари функционишу, а пошто су медији углавном под окупацијом и имају задатак да људима темељно испирају мозак и да их што више заглупе, онда је потпуно узалудно очекивати од њих да просветле народ на било који начин, па и астрологијом.

Imaš li ti bilo kakvu fleksibilnost u stavovima?
Dozvoljavaš li sebi sumnju?

No, još nešto. Ako nam već planete diktiraju sve,

a) imaju li životinje horoskopske znake?
b) da li planete diktiraju i sudbinu svega živog na zemlji?
b) gde tu ubacuješ Boga? On komanduje planetama, a planete nama, ali onda da bi razgovarao sa Bogom, moraš poznavati planete? Nisu li ta neka međuplanetarna zbivanja dovoljna sama po sebi da determinišu sudbinu svega što postoji, od nastanka do nestanka sveta?

Pretvorila sam se u uvo.

Astral-Blade:
Ја бих рекао да је то само привид, али је за већину људи неприметно. Иначе, шта је по теби извор те (слободне) воље и уопште људског карактера. И како то да се људи често понашају тотално ирационално, раде ствари које им очигледно не иду на корист, а опет их нешто "тера" да се враћају томе и понављају неке бесмислене ствари. Даље, како тумачиш што немају сви људи исту снагу воље, дакле способност да се наметну другима или са друге стране одоле нечему што им се намеће. Откуда те разлике по теби? П.С. Ја бих могао престати да пишем на Крстарици, само што то овог момента не би била моја воља, тј. жеља већ пре ствар неке опкладе или неког доказивања, а никако нешто спонтано, тј. слободан избор.
Živi organizam, pa i čovek kao najsavršeniji predstavnik, nije ništa drugo nego jedan jako, jako savršeni kompjuter u kojem je softwer (genom) ugrađen ("napisan") u organskoj materiji, a hardwer je neorganska materija. Znači, živi organizam nije samo organska materija, nego je to inteligentnom kreacijom napravljena "simbioza" ogranske i neorganske materije, tako da taj sistem dobija one vitalne karakteristike koje mi nazivamo životom. Takoođe, cjelokupni živi svet koji postoji na našoj planeti "ukomponovan" je u jedan globalni kompjuterski sistem. (I ovde je neorganska Zemljina okolina hardwer, a sav živi svet je softwer). Šta-više, i čitava vasiona se ponaša kao kompjuterizovani sistem. Čini se da je, kod ovakvog gledanja na živi i neživi svet, sve determinisano i da je sudbina svakome i svemu unapred određena. Međutim, nije tako. Tvorac je svim tim kopjuterizovanim sistemima dao slobodu izbora tj. "ostavio" ih je da se sami snalaze kako znaju i umeju. Ipak, ta sloboda izbora im je ograničena tako što ih, u svakom slučaju, "čeka" delovanje (Božjih) zakona koji su ugrađeni, kako u neživu prirodu, tako i u živu.
Ilustrovaću to sa dva primera.
Prvi primer. Ako čovek počne slobodno da pada sa veće visine, pod dejstvom prirodnog (Božjeg) zkona Zemljine gravitacije, mora nastradati (ako ne i usmrtiti se) ako ga (Božje) "čudo" ne spasi. Drugačije rečeno, ako čovek radi zlo, "čeka" ga Božji zakon da će mu zlo biti još veće. Isto tako, ako radi dobro, onda ga "čeka" dobro još veće.
Drugim primerom želim naglasiti delovanje (Božjih) zakona u domenu čovekovih psihičkih odrednica tj. u njegovom duhovnom biću. Čini mi se, na ovoj temi, forumaš Obersturmfuehrer je priložio fotografiju Hrista čiju glavu je, sa brutalnim cinizmom, postavio u nimalo pristojnom okruženju. Zašto ovo navodim? Navodim zbog toga što znam da će se glava pomenutog forumaša, jednog dana, pod dejstvom Božjih zakona, bukvalno naći tamo gde je on postavio Hristovu glavu. Dalje znam, pošto je on nadasve objektivan i nepristrasan (bar misli za sebe da je takav) kada se to dogodi, otvoreno će kazati svima nama na forumu. Nisam i siguran da će mu to, zbog njegove slepe vere nauci, biti "trigger" kojim će konačno ugledati Boga, nego će naravno i za taj slučaj nalaziti naučna objašnjenja. (Ovo nisam ranije htio da iznosim iz razloga što bi mi bilo protumačeno kao krajnji cinizam).
Znači, ono što ljude "tera" da rade to što rade, pa i ono što je loše po njih, je delovanje Božjih zakona, koji su satkani tako, jer je sam Bog tako hteo (hrišćanski: po Božjoj promisli). Delovanje Božjih zakona na ljudske živote prenosi se na generacije. Ako su neki ljudi generacijama činili dobro, njihova "loza" je sve jača i jača i, naravno, tako idu u "večni život". Nasuprot tome, ako ljudi generacijam čine zlo, njihova "loza" je sve slabija i slabija i, na kraju, se ugasi tj. postižu "večnu smrt".
Iz istog razloga, svi ljudi nemaju jednaku snagu volje ali, u bilo kojoj generaciji, mogli bi je pojačati. Znači, ukoliko čovek skupi što više snage da se odupre onome što ga "tera" na zlo, to će njegove šanse za "večni život" biti veće.

Svakom normalnom čoveku je jasno da se dobro ne nagrađuje dobrim i obrnuto. Sve zavisi. Neki dobri ljudi loše prođu u životu, neki dobro, neki loši prođu fantastično, a neki dobiju zasluženu kaznu.

Sve je stvar slučajnosti.

9. Kad udjes u zemlju koju ti Gospod Bog tvoj daje, ne uci se ciniti gadna dela onih naroda.
3 Moj. 18:26 5 Moj. 12:29

10. Neka se ne nadje u tebe koji bi vodio sina svog ili kcer svoju kroz oganj, ni vracar, ni koji gata po zvezdama, ni koji gata po pticama, ni urocnik,
3 Moj. 19:26

11. Ni bajac, ni koji se dogovara sa zlim duhovima, ni opsenar ni koji pita mrtve.
1 Sam. 28:8

12. Jer je gad pred Gospodom ko god tako cini, i za takve gadove tera te narode Gospod Bog tvoj ispred tebe.
3 Moj. 18:24

13. Drzi se sasvim Gospoda Boga svog.
14. Jer ti narodi koje ces naslediti, slusaju gatare i vracare; a tebi to ne dopusta Gospod Bog tvoj.
2 Car. 21:6

15. Proroka isred tebe, izmedju brace tvoje, kao sto sam ja, podignuce ti Gospod Bog tvoj; njega slusajte,
4 Moj. 24:17 Isa. 11:1 Mat. 11:3 Mat. 21:11 Luka 2:25 Luka 2:27 Luka 2:32 Luka 2:34 Luka 4:16 Luka 4:20 Luka 4:22 Luka 7:16 Luka 24:19 Jovan 4:19 Jovan 4:26 Jovan 5:46 Jovan 6:14 Dela 3:22 Dela 7:37
Ево шта каже 10 стих пете књиге Мојсијеве о гатању по звездама.Прво правило Трулског сабора каже да се гатар по звездама одлучи од причешћа 6 година а ако се не покаје да се трајно одлучи од цркве.Прича о судбини по звездама је врло наивна јер би свак могао по тој логици да баци бомбу у дискотеку па да каже '' судбина''.

Sizif:
Svakom normalnom čoveku je jasno da se dobro ne nagrađuje dobrim i obrnuto. Sve zavisi. Neki dobri ljudi loše prođu u životu, neki dobro, neki loši prođu fantastično, a neki dobiju zasluženu kaznu.

Sve je stvar slučajnosti.
Da potkrepiš teoriju evolucije! Ta materija je toliko kompleksna da bi se tako olako, od oka, mogli dati ispravni sudovi o njoj.
Ništa nije slučajno. Sve potpada pod (Božji) zakon.

ristob:
Da potkrepiš teoriju evolucije! Ta meterija je toloko kompleksna da bi se tako olako, od oka, mogli dati ispravni sudovi o njoj.
Ništa nije slučajno. Sve potpada pod (Božji) zakon.
Nikada nisam rekao da sam siguran kada i kako je nastala prvobitna "živa" materija. Evoluciju vidimo svuda oko sebe. Samo za našeg života, koliko je stotina životinjsih vrsta izumrlo, a koliko novih je nastalo i kreirano! Jel ti stvarno misliš da se to dešava samo u 21-om veku? Pa tako je bilo i u istoriji, jači preživljavaju, slabiji i neprilagođeni umiru, to samo slep čovek ne vidi. To je evolucija.

шумахер:
Прича о судбини по звездама је врло наивна јер би свак могао по тој логици да баци бомбу у дискотеку па да каже '' судбина''.
Naivno je misliti da je Biblija neophodna da se ne bismo poubijali. Evo ja sam ateista pa ne idem i ne ubijam ljude okolo. Ne verujem ni u sudbinu (ne znam zapravo ni šta je tačno "sudbina", jer se ne može ni dokazati ni opovrgnuti!) a ne verujem, normalno, ni u astrologiju, jer je potpuno jasno da položaj Plutona u trenutku rođenja bebe nema veze sa njenim karakterom. (pokazano u svim ozbiljnim studijama)

Sizif:
ni u astrologiju, jer je potpuno jasno da položaj Plutona u trenutku rođenja bebe nema veze sa njenim karakterom.
Necu da branim astrologiju jer mislim da nema mnogo smisla, ali bih samo jednu stvar da napomenem sto sam saznao od nekoga ko je prilicno ozbiljno proucavao astrologiju. Naime, astrologija ne kaze da planete uticu na ljude. Astrologija samo koristi planete kao jedan (pre)komplikovan sat/kalendar, tacnije kao kazaljke na tom satu.

lightm:
. Astrologija samo koristi planete kao jedan (pre)komplikovan sat/kalendar, tacnije kao kazaljke na tom satu.
Postoji i takvo shvatanje. U tom slučaju nema objašnjenja za recesiju, tj. pomeranje ose rotacije Zemljine kugle - ono što je nekada bilo riba danas je vodolija - horoskop u ovom obliku je bio tačan jedan ili dva veka posle Hrista, a danas su svi znakovi pomereni otprilike za jedan, ali to niko ne uzima u obzir.

Drugim rečima - ni to ne valja, jer ukoliko je istina da su planete samo pokazatelj nekog svemirskog "superčasovnika", onda bi trebalo vršiti korekciju horoskopa u skladu sa promenama njihovog položaja u odnosu na zemaljsko vreme, a to se uopšte ne radi.

lightm:
Necu da branim astrologiju jer mislim da nema mnogo smisla, ali bih samo jednu stvar da napomenem sto sam saznao od nekoga ko je prilicno ozbiljno proucavao astrologiju. Naime, astrologija ne kaze da planete uticu na ljude. Astrologija samo koristi planete kao jedan (pre)komplikovan sat/kalendar, tacnije kao kazaljke na tom satu.
Да, то јесте став неких астролога, можда су чак и већина, али пази, то не значи да су у праву. Постављам питање, како другачије објаснити чињеницу да на пример сваке године у време пролећне равнодневнице Сунце прелази из знака Риба у знак Овна и ми видимо да долази до једне чудесне трансформације људког карактера, пре свега воље и темперамента, који прелазе из једног флегматичног, неизраженог, пасивног стања у један одушевљени, страстан, холеричан, егоистичан карактер са наглашеном снагом воље, него управо тим да планете и небеска механика утичу на нас. Све ово се дешава у делићу секунде сваке године без изузетка и са математичком прецизношћу, дакле не може се десити да је неко мало Риба мало Ован, већ може бити само једно.

П.С. Мислим да астролози које тврде другачије, раде то (свесно или несвесно) да би држали клијенте у уверењу како им могу бити од користи и узимати паре на конто тога. Ја тврдим да је астрологија само информативног карактера и да астролог не може пуно помоћи клијенту сем да му задовољи ту неку радозналост спрам живота и судбине.

@sizif, прецесија ни на који начин не утиче на хороскопске знаке који су уско везани за смену годишњих доба и прате ритам и однос Земље и Сунца, него утиче "само" на смену такозваних ера или епоха које се смењују отприлике сваких 2000 година и које мењању колективну свест и делују на глобална дешавања.

guitarrr_babe:
@stnco: ma, naravno da nisam ovo protumačila kao razlog da se hvatamo za gušu, čini mi se da je istina uvek između dva apsoluta, pa smo tako i ti i ja bogatiji za jedan uvid.

A krajnje mi je zanimljivo. Nemam sad baš beskonačno vremena da odgovorim na tvoj post (#1780) a ostalu diskusiju sam samo letimično pročitala, ali ostajem ti dužna, što bi se reklo, utuk na utuk :-D

Nego, mislim da bi ti se dopalo mišljenje Vladana Desnice u Proljeća Ivana Galeba (moja apsolutno omiljena knjiga) gde u diskusiji o smrti i besmrtnosti kaže, parafraziraću: "Bog je samo vid ljudske borbe protiv smrti." Ostala sam prilično zamišljena nad tom izjavom, kao i nad tvojim postovima :-D Dobra stvar u pauzama od biohemije.
Pa on je "moj čovek". Samo da me je "pitao" za savet ja bih dodao "i neznanja". Hteo sam da naglasim i ono dalje, jer mi se jako svidelo, ali sam video onog smajlija i rekoh "ma daj zeza se ona". Gde vernik može da počne ozbiljno da sumnja u postojanje Sve(ne)mogućeg:D. No, kada si ti naučila da veruješ u Boga? Nadam se da nisi rođena kao teista:D

Sizif:
Nikada nisam rekao da sam siguran kada i kako je nastala prvobitna "živa" materija. Evoluciju vidimo svuda oko sebe. Samo za našeg života, koliko je stotina životinjsih vrsta izumrlo, a koliko novih je nastalo i kreirano! Jel ti stvarno misliš da se to dešava samo u 21-om veku? Pa tako je bilo i u istoriji, jači preživljavaju, slabiji i neprilagođeni umiru, to samo slep čovek ne vidi. To je evolucija.
To je tačno. Međutim, da li je to evolucija, kako zvanična nauka tvrdi, ili nešto sasvim drugo ili treće, to je veliko pitanje. Kako treba da se nazivaju oni koji su kreirali nove žive organizme? Šta su onda ti tako kreirani (sintetički) živi organizmi?

шумахер:
9. Kad udjes u zemlju koju ti Gospod Bog tvoj daje, ne uci se ciniti gadna dela onih naroda.
3 Moj. 18:26 5 Moj. 12:29

10. Neka se ne nadje u tebe koji bi vodio sina svog ili kcer svoju kroz oganj, ni vracar, ni koji gata po zvezdama, ni koji gata po pticama, ni urocnik,
3 Moj. 19:26

11. Ni bajac, ni koji se dogovara sa zlim duhovima, ni opsenar ni koji pita mrtve.
1 Sam. 28:8

12. Jer je gad pred Gospodom ko god tako cini, i za takve gadove tera te narode Gospod Bog tvoj ispred tebe.
3 Moj. 18:24

13. Drzi se sasvim Gospoda Boga svog.
14. Jer ti narodi koje ces naslediti, slusaju gatare i vracare; a tebi to ne dopusta Gospod Bog tvoj.
2 Car. 21:6

15. Proroka isred tebe, izmedju brace tvoje, kao sto sam ja, podignuce ti Gospod Bog tvoj; njega slusajte,
4 Moj. 24:17 Isa. 11:1 Mat. 11:3 Mat. 21:11 Luka 2:25 Luka 2:27 Luka 2:32 Luka 2:34 Luka 4:16 Luka 4:20 Luka 4:22 Luka 7:16 Luka 24:19 Jovan 4:19 Jovan 4:26 Jovan 5:46 Jovan 6:14 Dela 3:22 Dela 7:37
Проблем са овим цитатима је то што астрологије нико не мора ни бити свестан, а камоли да "гата или гледа у звезде", она ће опет функционисати. А видиш, Библија не објашњава тај феномен, него га чак шта више у потпуности игнорише.
шумахер:
Ево шта каже 10 стих пете књиге Мојсијеве о гатању по звездама.Прво правило Трулског сабора каже да се гатар по звездама одлучи од причешћа 6 година а ако се не покаје да се трајно одлучи од цркве. Прича о судбини по звездама је врло наивна јер би свак могао по тој логици да баци бомбу у дискотеку па да каже '' судбина''.
Није наивна, јер неће то свако урадити, нити ће му пасти на памет, нити сматра да је то у реду. И заиста могао би теоретски на суду да се позове на судбину (кад би тамо седели астролози), исто као што би могао на генетику и на домаће васпитање (што је став званичне науке о пореклу карактера :rolleyes: , али ни нас као друштво, а богами ни суд не интересује узрок, него последица која се мора санкционисати, јер у супротном одосмо у анархију.

VIRGINIJA:
Jeste da se ubacujem u sred polemike,sorry...ali me stvarno interesuje,..: "O kom Bogu vi govorite?"
O Bogu o kojem ljudi govore odkad postoje; o Bogu koji je (večno) živ; o Bogu koji je sveprisutan; o Bogu koji sve vidi, sve čuje i sve zna; o Bogu koji "vidi" i izvršava čovekove misli; o Bogu koji je neizmerna Ljubav; o Bogu koji i nas, svakog trenutka, poziva da mu se pridružimo...

guitarrr_babe:
Imaš li ti bilo kakvu fleksibilnost u stavovima? Dozvoljavaš li sebi sumnju?
Око истине никад не правим компромис нити видим потребу за флексибилношћу, јер је то пут ка лагању и самозаваравању, а сумња је увек пожељна када влада цензура или нема довољно информација по било ком питању.
guitarrr_babe:
No, još nešto. Ako nam već planete diktiraju sve,

a) imaju li životinje horoskopske znake?
b) da li planete diktiraju i sudbinu svega živog na zemlji?
b) gde tu ubacuješ Boga? On komanduje planetama, a planete nama, ali onda da bi razgovarao sa Bogom, moraš poznavati planete? Nisu li ta neka međuplanetarna zbivanja dovoljna sama po sebi da determinišu sudbinu svega što postoji, od nastanka do nestanka sveta? Pretvorila sam se u uvo.

а) нисам сигуран за знак (ко је рекао сумња :) ), али се сасвим сигурно налазе под астролошким упливима. Ако ништа друго 6. поље и знак Девице представљају домаће, а поље 12 и знак Рибе означавају дивље животиње. Такође, свака животиња има неку своју сродну планету која је представља. Разлика између нас и животиња је што човек има веома развијен предњи (чеони) режањ мозга где су смештени центри за духовност, моралност и сл., тако да је и то један од разлога зашто оно што важи за човека не важи и за животиње и обрнуто.

б) Ако мислиш на бактерије и слично, делују али само посредно преко одређене планете, знака и кроз човеков хороскоп.

ц) Не командује Он планетама директно, него је креирао један механизам чије су оне саставни део. Замисли неку врсту супер сложеног "компјутерског програма" који руководи дешавањима на Земљи, са нагласком на човека. То је отприлике суштина, а зашто је то тако и ја бих волео да знам. Можда живот "од крви и меса" и не може другачије функционисати или је све ово нечији гигантски експеримент, а ми некакви заморчићи, не знам стварно, али да је језиво, јесте.

Astral-Blade:
Око истине никад не правим компромис нити видим потребу за флексибилношћу, јер је то пут ка лагању и самозаваравању, а сумња је увек пожељна када влада цензура или нема довољно информација по било ком питању..

ODSUSTVO sumnje je put ka laganju i samozavaravanju! Ne govorim o kompromisima, govorim o tome da je ponekad potrebno zamisliti se dvaput, deset puta, pedeset puta oko toga zašto misliš tako kao što misliš, i zašto drugi ljudi ne misle kao ti. Ako otpisuješ svačije mišljenje kao netačno, moraš se zapitati zašto je (i da li je tvoje tačno). U duhu naučne misli je sumnja u postojeće. Ti ne sumnjaš u svoje stavove, ne preispituješ ih i ne dozvoljavaš da su netačni. Doduše, nije to samo tvoj problem, mnogi naši sagovornici na ovom forumu su takođe pristalice tako jednostrane misli, ali evo sad si me podstakao da ovako nešto prokomentarišem.

Svaka apsolutna ubeđenost vodi dogmatizmu, a trebalo bi da se klonimo dogmatizma jer se predstavljamo kao borci za istinu.

Drugo, u ljudskoj prirodi je fleksibilnost u stavovima. Moraš biti spreman na to da se pokaže da nisi u pravu.

Astral-Blade:
б) Ако мислиш на бактерије и слично, делују али само посредно преко одређене планете, знака и кроз човеков хороскоп.

Iskreno, mislila sam na to da li planete kontolišu broj Plavih kitova, najezdu skakavaca, životni ciklus mahovina, nastanak koralskih sprudova, jednostavno, celokupan živi svet.

Astral-Blade:
Не командује Он планетама директно, него је креирао један механизам чије су оне саставни део. Замисли неку врсту супер сложеног "компјутерског програма" који руководи дешавањима на Земљи, са нагласком на човека. То је отприлике суштина, а зашто је то тако и ја бих волео да знам. Можда живот "од крви и меса" и не може другачије функционисати или је све ово нечији гигантски експеримент, а ми некакви заморчићи, не знам стварно, али да је језиво, јесте.

Pokušavam da zamislim. Čime konkretno Bog upravlja? Tim kompjuterskim mehanizmom čije su planete izvršioci? Da li se Bog upliće direktno ili indirektno u život svakog čoveka? Da li je negde u hiperkompleksnom sistemu ispisao neki program po kojem će se neka planeta postaviti tako da... Ne razumem. Pliz samo mi objasni.

Astral-Blade:
Око истине никад не правим компромис нити видим потребу за флексибилношћу, јер је то пут ка лагању и самозаваравању, а сумња је увек пожељна када влада цензура или нема довољно информација по било ком питању.

а) нисам сигуран за знак (ко је рекао сумња :) ), али се сасвим сигурно налазе под астролошким упливима. Ако ништа друго 6. поље и знак Девице представљају домаће, а поље 12 и знак Рибе означавају дивље животиње. Такође, свака животиња има неку своју сродну планету која је представља. Разлика између нас и животиња је што човек има веома развијен предњи (чеони) режањ мозга где су смештени центри за духовност, моралност и сл., тако да је и то један од разлога зашто оно што важи за човека не важи и за животиње и обрнуто.

ц) Не командује Он планетама директно, него је креирао један механизам чије су оне саставни део. Замисли неку врсту супер сложеног "компјутерског програма" који руководи дешавањима на Земљи, са нагласком на човека. То је отприлике суштина, а зашто је то тако и ја бих волео да знам. Можда живот "од крви и меса" и не може другачије функционисати или је све ово нечији гигантски експеримент, а ми некакви заморчићи, не знам стварно, али да је језиво, јесте.
Ako istinski Voliš, onda nije jezivo.

Astral-Blade:
Постављам питање, како другачије објаснити чињеницу да на пример сваке године у време пролећне равнодневнице Сунце прелази из знака Риба у знак Овна и ми видимо да долази до једне чудесне трансформације људког карактера, пре свега воље и темперамента, који прелазе из једног флегматичног, неизраженог, пасивног стања у један одушевљени, страстан, холеричан, егоистичан карактер са наглашеном снагом воље, него управо тим да планете и небеска механика утичу на нас. .
To se zove PROLEĆE, Astral.

Svi živi organizmi se bude u proleće ne zato što je Sunce u znaku Ovna, nego zato što nastupa lepše vreme, toplije je, biljke niču, život buja.

Zima - flegmatična, pospana, pasivna - proleće - vedro, dinamično, strasno.

Isto se dešava na južnoj hemisferi u septembru, kad Sunce (navodno) prelazi iz Device u Vagu.

Uzgred, svoje neznanje iz elementarne astronomije astrolozi često pokazuju, a ko ne zna ne bi ni primetio - u vreme prolećne ravnodnevnice Sunce je u sazvežđu RIBE i tek oko 20. aprila prelazi u sazvežđe Ovna.

Ali to su sitnice, jer kao što znamo astrologija je ionako čist bullshit.

guitarrr_babe:
ODSUSTVO sumnje je put ka laganju i samozavaravanju! Ne govorim o kompromisima, govorim o tome da je ponekad potrebno zamisliti se dvaput, deset puta, pedeset puta oko toga zašto misliš tako kao što misliš, i zašto drugi ljudi ne misle kao ti. Ako otpisuješ svačije mišljenje kao netačno, moraš se zapitati zašto je (i da li je tvoje tačno). U duhu naučne misli je sumnja u postojeće.Ti ne sumnjaš u svoje stavove, ne preispituješ ih i ne dozvoljavaš da su netačni. Doduše, nije to samo tvoj problem, mnogi naši sagovornici na ovom forumu su takođe pristalice tako jednostrane misli, ali evo sad si me podstakao da ovako nešto prokomentarišem.
Никад нисам рекао да не сумњам (прочитај пажљивије претходни пост), а није тачно ни да други људи не мисле као ја, само што су по правилу у мањини. Никад се не треба поводити за већином зато што већина не уме самостално да размишља, него им други обликују или намећу мишљење, а они само понављају једну те исту мантру која им се сервира. И пошто немају вере у сопствене мисли, плаше се конфронтације и подсмеха околине и иду линијом мањег отпора, редовно на своју штету. BTW, у духу научне мисли (барем оне званичне) није да сумња у постојеће, него напротив да не таласа сувише и да се покорава актуелној идеологији и својим финансијерима, дакле, пуки конформизам.
guitarrr_babe:
Svaka apsolutna ubeđenost vodi dogmatizmu, a trebalo bi da se klonimo dogmatizma jer se predstavljamo kao borci za istinu. Drugo, u ljudskoj prirodi je fleksibilnost u stavovima. Moraš biti spreman na to da se pokaže da nisi u pravu.
Хех, права си Вага и флексибилност и компромиси јесу у вашој природи, али не у мојој :wink: Иначе, постоји ли ишта на овом свету што си спознала као истину или си неодлучна и несигурна по свим питањима, пошто ми тако делујеш?
guitarrr_babe:
Iskreno, mislila sam na to da li planete kontolišu broj Plavih kitova, najezdu skakavaca, životni ciklus mahovina, nastanak koralskih sprudova, jednostavno, celokupan živi svet.
Искрено, нисам се бавио тиме и то је доста тешко проверити, па ти не могу рећи ништа контретно. Ипак, у односу на многа друга питања, ово је од периферног значаја. Хајде прво да видимо како се утицаји испољавају на човека, а лако ћемо за животиње и друге ствари.
guitarrr_babe:
Pokušavam da zamislim. Čime konkretno Bog upravlja? Tim kompjuterskim mehanizmom čije su planete izvršioci? Da li se Bog upliće direktno ili indirektno u život svakog čoveka? Da li je negde u hiperkompleksnom sistemu ispisao neki program po kojem će se neka planeta postaviti tako da... Ne razumem. Pliz samo mi objasni.
Индиректно, у то нема сумње. И није у питању никакав компјутер, то сам ја само мало карикирао да ти дочарам о чему се ради. Јесте, исписао је "програм", тј. законе по којима се планете и читава небеска механика крећу и дефинисао правила по којима оне утичу на човека и дешавања на Земљи.

Sizif:
To se zove PROLEĆE, Astral. Svi živi organizmi se bude u proleće ne zato što je Sunce u znaku Ovna, nego zato što nastupa lepše vreme, toplije je, biljke niču, život buja. Zima - flegmatična, pospana, pasivna - proleće - vedro, dinamično, strasno.
Па не бих се сложио и нисам на то мислио. Него, ради се о томе да је типичан Ован увек страстан, динамичан и одушевљен, док је типична или просечна Риба флегматична, пасивна и успорена преко целе године, тј. целог живота. Уосталом посматрај и једне и друге, па ће ти се само касти, што већи узорак, то боље.
Sizif:
Isto se dešava na južnoj hemisferi u septembru, kad Sunce (navodno) prelazi iz Device u Vagu.
Заправо, не дешава се, проверио сам и то тако што сам "из прве" и без трунке сумње погодио неким Аустралијанцима сунчев знак, што не би било могуће да си ти у праву.
Sizif:
Uzgred, svoje neznanje iz elementarne astronomije astrolozi često pokazuju, a ko ne zna ne bi ni primetio - u vreme prolećne ravnodnevnice Sunce je u sazvežđu RIBE i tek oko 20. aprila prelazi u sazvežđe Ovna. Ali to su sitnice, jer kao što znamo astrologija je ionako čist bullshit.
Не знам што помињеш сазвежђа, нисмо у Индији. Они практикују сидералну астрологију (која је по мени врло дубиозна), док ми овде причамо о тропској, заснованој на знацима као деловима еклиптике чија полазна тачка је пролећна равнодневница као својеврсна константа.

Astral-Blade:
Никад се не треба поводити за већином зато што већина не уме самостално да размишља, него им други обликују или намећу мишљење, а они само понављају једну те исту мантру која им се сервира. И пошто немају вере у сопствене мисли, плаше се конфронтације и подсмеха околине и иду линијом мањег отпора, редовно на своју штету.

Zašto si sad ovo naveo? Ne razumem koji deo mog posta je uzrokovao ovakav odgovor? Ili je ovo čisto konteplacija na zadatu temu.

Astral-Blade:
BTW, у духу научне мисли (барем оне званичне) није да сумња у постојеће, него напротив да не таласа сувише и да се покорава актуелној идеологији и својим финансијерима, дакле, пуки конформизам.

A ti si, hvala Bogu, u svojim istraživanjima prodro u sve nivoe naučne misli, infiltrirao se u sve naučne skupine i vrlo dobor znaš kuda stremi današnja nauka? Da li si ti sam naučnik? Da li su tvoji dobri prijatelji naučnici? Da li si lično učestvovao u nekim od velikih istraživanja? Ili si čuo od nekoga ko propagira teorije zavere?

Astral-Blade:
Хех, права си Вага и флексибилност и компромиси јесу у вашој природи.
Tako su i meni rekli :-D

Astral-Blade:
Иначе, постоји ли ишта на овом свету што си спознала као истину или си неодлучна и несигурна по свим питањима, пошто ми тако делујеш?
Greška u proceni. Nisam neodlučna (naprotiv) i nisam nesigurna (vrlo naprotiv) što mislim da je krajnje očigledno iz mojih postova. Samo volim da budem obazriva, posebno kada uzimam udela u nečemu ozbiljnom, i da ostavim sebi mesta da na miru porazmislim, pre nego što uletim u zaključak o istini.

Plus, istina je krajnje subjektivna, dok se njena objektivnost ne dokaže. Mnogi ljudi, i teisti i ateisti su ovde iznosili dokaze i u jednom i u drugom smeru, samo ti nisi, ostalo je da ti "verujemo na reč".

Astral-Blade:
Искрено, нисам се бавио тиме и то је доста тешко проверити, па ти не могу рећи ништа контретно. Ипак, у односу на многа друга питања, ово је од периферног значаја. Хајде прво да видимо како се утицаји испољавају на човека, а лако ћемо за животиње и друге ствари.

Pre svega pitanje nije nevažno jer definiše ulogu koju nebeska mehanika ima u postavci Sveta. Ako je to mala stvar, onda ne znam šta je velika... Uticaj zvezda na ljude je značajniji od uticaja zvezda na čitavu postavku Života i cikluse u prirodi? Ne bih rekla. Ako je astrologija tako očigledna kao što ti kažeš, i ako je uticaj astrologije tako sveprožimajući, ne vidim zašto bi trebalo a bude teško da se nešto proveri.

Astral-Blade:
Индиректно, у то нема сумње. И није у питању никакав компјутер, то сам ја само мало карикирао да ти дочарам о чему се ради. Јесте, исписао је "програм", тј. законе по којима се планете и читава небеска механика крећу и дефинисао правила по којима оне утичу на човека и дешавања на Земљи.

I povukao se i sad ništa ne radi, niti se ikako meša u naše svakodnevne poslove?

guitarrr_babe:
Zašto si sad ovo naveo? Ne razumem koji deo mog posta je uzrokovao ovakav odgovor? Ili je ovo čisto konteplacija na zadatu temu.
Зато што си ми навела као "аргумент" то што већина људи другачије мисли, боље рећи верује, а што си само потврдила у овом цитату испод.
guitarrr_babe:
A ti si, hvala Bogu, u svojim istraživanjima prodro u sve nivoe naučne misli, infiltrirao se u sve naučne skupine i vrlo dobor znaš kuda stremi današnja nauka? Da li si ti sam naučnik? Da li su tvoji dobri prijatelji naučnici? Da li si lično učestvovao u nekim od velikih istraživanja? Ili si čuo od nekoga ko propagira teorije zavere?
А ти научнике доживљаваш као истинољубиве, непоткупљиве и моралне особе? :roll: Види се да си још млада и зелена.
guitarrr_babe:
Greška u proceni. Nisam neodlučna (naprotiv) i nisam nesigurna (vrlo naprotiv) što mislim da je krajnje očigledno iz mojih postova. Samo volim da budem obazriva, posebno kada uzimam udela u nečemu ozbiljnom, i da ostavim sebi mesta da na miru porazmislim, pre nego što uletim u zaključak o istini. Plus, istina je krajnje subjektivna, dok se njena objektivnost ne dokaže. Mnogi ljudi, i teisti i ateisti su ovde iznosili dokaze i u jednom i u drugom smeru, samo ti nisi, ostalo je da ti "verujemo na reč".
Ништа није било на реч, све настојим да аргументујем, колико ми време дозвољава и увек кажем људима да и сами провере неке ствари.
guitarrr_babe:
Pre svega pitanje nije nevažno jer definiše ulogu koju nebeska mehanika ima u postavci Sveta. Ako je to mala stvar, onda ne znam šta je velika... Uticaj zvezda na ljude je značajniji od uticaja zvezda na čitavu postavku Života i cikluse u prirodi? Ne bih rekla. Ako je astrologija tako očigledna kao što ti kažeš, i ako je uticaj astrologije tako sveprožimajući, ne vidim zašto bi trebalo a bude teško da se nešto proveri.
Па морала би у том случају да знаш датум и време рођења неке животиње и време или макар датум почетка неког од тих догађаја које си навела и да издвојиш време за све то. А друга ствар, планете и уопште астрологија су ту пре свега због човека, јер он је духовно биће и једини има довољно развијен чеони режањ у мозгу, тако да може да прима све утицаје онако како је и предвиђено.
guitarrr_babe:
I povukao se i sad ništa ne radi, niti se ikako meša u naše svakodnevne poslove?
То би морала њега да питаш, можда се бави нечим другим или само посматра са стране и садистички ужива у свом експерименту у коме само он види неки смисао и крајњи циљ.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back