guitarrr_babe:
...........................
Šta ako je Bog ostavio ljudima netaknutu sposobnost da odlučuju o svim važnim pitanjima u životu, pa tako i o tome da li će Njegovu vlast prihvatiti kao najvišu? Meni to zvuči kao sasvim racionalno objašnjenje. Ajde recimo ovako... Ti i ja pravimo civilizaciju zajedno, od nule, od prvog do poslednjeg čoveka. Izaberemo da ćemo da napravimo nekakav eksperiment, da usadimo određene osobine svakom čoveku i da gledamo da li će znati da se izbore sa njima. Ostavimo ih da se sami snalaze i vladamo iz senke, kontrolišemo uslove eksperimenta. Da li bismo, dok biramo koje ćemo karakteristike da ugrađujemo ljudima, izabrali i to da ljudi moraju da nas priznaju, poštuju i zahvaljuju nam se? Možda, čak vrlo verovatno. Ali kvaka je upravo u tome što smo mi ljudi, nesavršeni. A Bog je Bog. Zato nam je ostavio i mogućnost izbora po gotovo svim ostalim pitanjima uključujući religioznost.........................
Na ovaj kreacionistički trik ne padam. Ti i ja, pa ni niko, ne može stvoriti civilizaciju isto kao što ni ova nije stvorena čarobnim štapićem, nego je stvarana poslednjih oko 400000 god. od kada je nastao homo sapiens, ili ako ti je milije poslednjih 30000 god. od kako je nastao homo sapiens sapiens tj. mi, ovakvi kakvi smo.
Ti treba da razmišljaš zašto taj Bog koji nas je stvorio, prepušta da stvari teku kao što teku, bez daljeg upliva. Pa ako je On svemoguć i savršen, a stvorio je čoveka po svom liku, zar ne bi treba da vrši neke korekcije da postanemo bolji, pametniji, humaniji, pitomiji i nadasve svesniji njegovog sveprisustva, nego dozvoljava razvrat, kriminal i ono što je vrlo interesantno, dozvoljava negiranje Njega samoga (taj sam

). Zato Njegovu nemoć i neaktivnost pripisujete slobodnoj volji čoveka, pa koji vam je dokaz da je Bog uopšte stvorio čoveka i da danas postoji, ako to ničim ne pokazuje.
Zato Bog koji je "stvorio" civilizaciju a onda se izmakao i posmatra sa strane kako sve to teče i nije neki Bog, već izmišljen od strane čoveka.
Pazi sad: "Ako bi bez predrasuda pristupio razmatrunju čovekovih zamisli o Božanstvu, morao bi da prizna da se reč "bogovi" poglavito koristila za izražavanje skrovitih dalekih, neznanih uzroka čijih je posledica bio očevidac; da pribagava ovom izrazu kada zdenac prirodnih, izvor poznatih uzroka prsetaje da bude vidljiv; čim izgubi nit tih uzroka, ili čim mu um više nije kadar da sledi lanac uzročnosti on rešava poteškoću, okončava istraživanje tako što celu stvar pripsuje bogovima. No, kada pripiše svojim bogovima izazvanje neke pojave,
ne zamenjuje li u stvari time samo tminu valstitog uma jednim zvukom koji je navikao da sluša uz smerno strahopoštovane.
Ovo je napisao Baron od Halbaha daleke 1770. god (uzeto iz knjige "Kosmos" od Segana a ja podvukao ovaj deo), dakle čovek pre više od 200 (dvesta) god, a ti, žitelj XXI veka, u kome je nauka moćna i pokušava da objasni pojave oko nas i učini život lakšim i humanijim (ne pominji mi zloupotrebe), vidi gde se nalaziš tim daljim trljenjem (kao baba lan) o Bogu. Priznajem da je ovo poslednje bilo malo oštro ali ne zameri jer je istina.