Nauka i religija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Можемо ми причати и научно о постанку земље и космоса.Можеш рећи да је земља настала хлађењем усијане лаве а ја ћу на све што кажеш рећи: од чега је то постало? ...и доћићемо до почетка да је нешто настало из ничега?Баш ''научно''.

Obersturmfuehrer:
ajde samo da se zacas zadrzimo na tom 'prvom ljudskom paru'....kako to da smo mi opstali do sad, kada bi trebalo da vucemo milion genetskih deformacija, s ozbirom da svi poticemo od istih roditelja?
Da, i ja sam se u pocetku to pitao.Medjutim o cemu se radi. Ako je Bog stvorio prvi ljudski par, logicno je pomisliti da su oni imali savrsenu genetsku strukturu (bez ikakvih anomalija) sto je eliminisalo problem krvnog srodstva,barem jedno vreme - nekih 1000 do 1500 godine (tj.sve do potopa). Sta se tada desilo? Nestao je vodeni omotac iznad atmosfere,koji je uz Zemljino magnetno polje stitio ziva bica od stetnog zracenja iz kosmosa, tj. indukovanih mutacija i ujedno odrzavao idealnu klimu na zemlji (nije bilo vetra,prasine, kao ni kise npr.) Posle ove globalne katastrofe ljudski vek dramaticno pada i to za svega nekoliko generacija, javljaju se brojne bolesti i deformacije i sve to iz prostog razloga sto su mutageni faktori dosli do izrazaja. Da se ne bih pravio suvise pametan, niti gubio vreme na silno pisanje, evo ti ova dva super zanimljiva linka. Procitaj, neces se pokajati.

http://www.cps.org.yu/Cks7/cks702.html
http://www.cps.org.yu/Cks8/cks8.html

lightm:
Ako bog postoji oduvek onda je vrlo nesposoban kad ovaj je svemir sve sta je za citavu vecnost uspeo da napravi.
Бог је цео свемир и земљу са свим живим бићима створио за 6 дана а седми дан је сео да се одмори.То је било 5508 год.пре н.е. у месецу марту.

Astral-Blade:
Da, i ja sam se u pocetku to pitao.Medjutim o cemu se radi. Ako je Bog stvorio prvi ljudski par, logicno je pomisliti da su oni imali savrsenu genetsku strukturu (bez ikakvih anomalija) sto je eliminisalo problem krvnog srodstva,barem jedno vreme - nekih 1000 do 1500 godine (tj.sve do potopa). Sta se tada desilo? Nestao je vodeni omotac iznad atmosfere,koji je uz Zemljino magnetno polje stitio ziva bica od stetnog zracenja iz kosmosa, tj. indukovanih mutacija i ujedno odrzavao idealnu klimu na zemlji (nije bilo vetra,prasine, kao ni kise npr.)

procitao sam ono sta ima na linkovima koje si dao i uopste nisam odusevljen...
Mislim, o cemu mi govorimo ovde....vodeni omotac koji stiti zemlju od zracenja iz kosmosa? pa koliko je taj omotac bio debeo? jel on lebdeo negde iznad zemlje? ne razumem bas najbolje...U idealnom slucaju voda se providi do maksimalno oko 80 metara dubine (debljine :) ), a na taj dubini nivo sunceve svetlosti je takoreci 0. Cak i na 20m dubine sunceva svetlost je jako slaba. Hoces reci da su adam i eva ziveli u polumraku? Ili cak mraku?

Druga stvar, kako to da nije bilo kishe? Kako je biljni svet prezivljavao u uslovima bez dovoljno svetlosti i bez dovoljno vode?

i na kraju nojeva barka je fizicki neostvariljiva...strpati sve zivotinjske vrste, bakterije, viruse, biljke u jedan prostor je apsolutno nemoguce...

шумахер:
Бог је цео свемир и земљу са свим живим бићима створио за 6 дана а седми дан је сео да се одмори.То је било 5508 год.пре н.е. у месецу марту.

nadam se da je pre toga stvorio sebi i stolicu na koju je seo...

Obersturmfuehrer:
procitao sam ono sta ima na linkovima koje si dao i uopste nisam odusevljen... Mislim, o cemu mi govorimo ovde....vodeni omotac koji stiti zemlju od zracenja iz kosmosa? pa koliko je taj omotac bio debeo? jel on lebdeo negde iznad zemlje? ne razumem bas najbolje...U idealnom slucaju voda se providi do maksimalno oko 80 metara dubine (debljine :) ), a na taj dubini nivo sunceve svetlosti je takoreci 0. Cak i na 20m dubine sunceva svetlost je jako slaba. Hoces reci da su adam i eva ziveli u polumraku? Ili cak mraku?
Pitanje je na mestu i ja sam o tome razmisljao. Koliko je tacno bio "debeo" taj sloj vode tesko je reci, jer se konkretna cifra u Bibliji ne spominje. Medjutim, po kolicini vode u okeanima,sigurno da nije bila mala. Mada treba naglasiti da ne potice sva voda u okeanima iz tog vodenog omotaca, nego je dobrim delom dosla iz utrobe zemlje (ogromni rezervoari podzemne vode) sto jasno pise u biblijskom izvestaju. I jos nesto, mogu samo da pretpostavim da je prozirnost vode daleko veca kada se ona nalazi na par desetina kilometara iznad Zemlje (jos tacnije iznad atmosfere), nego kad lezi na samom tlu.
Obersturmfuehrer:
Druga stvar, kako to da nije bilo kishe? Kako je biljni svet prezivljavao u uslovima bez dovoljno svetlosti i bez dovoljno vode?
Kise nije bilo jer nije bilo ni vetra ni oblaka kao preduslova za njeno postojanje. A biljke su "prezivljavale" zbog velike vlaznosti vazduha i pare koja se dizala sa tla, kao i obilja podzemnih voda. Klima u to vreme je bila veoma prijatna, idealna zapravo, o cemu svedoci izuzetno bogatstvo flore i faune. Ugalj i ostaci tropskih biljaka su masovno zastupljeni na Antraktiku ili recimo Sibiru sto jasno potvrdjuje ono sto sam naveo. Danas postoji svega 1% biljnih i zivotinjskih vrsta koje su zivele u predpotopno vreme.
Obersturmfuehrer:
i na kraju nojeva barka je fizicki neostvariljiva...strpati sve zivotinjske vrste, bakterije, viruse, biljke u jedan prostor je apsolutno nemoguce...
Za mene biljke predstavljaju enigmu. Kako je prikupljeno svo to seme? Zivotinje nisu problem, jer prema dimenzijama barke to je otprilike moglo da stane, a dovedene su verovatno uz pomoc onoga ciji je to bio plan,dakle Tvorca. Bakterije i virusi su verovatno lebdeli u vazduhu, a neki su se "prosvercovali" :) na Nojevoj barci.

P.S. Inace, dimenzije i oblik Nojeve barke su po svim danasnjim merilima i proracunima idealni sa aspekta stabilnosti. Znaci, ne moze bolje. Najpriblizniji tom obliku su danasnji tankeri,ne bez razloga. Pitam se kako su to ljudi znali pre nekih 3500 - 4000 godina, kada je brodogradnja priznaces, bila prilicno nerazvijena?

nezelim diskusiju o Bogu, samo zelim da kazem da ko veruje u price o kreacionizmu, modernom geocentrizmu, vodenom omotacu oko zemlje, stvaranju zemlje pre 6000 godina, nojevoj barkci itd onda taj stvarno treba da se zabrine i zapita roditelje gde su oni pogresili, zato sto su te price fizicki, hemijski, bioloski, geoloski, astronomski i u svakom drugom pogledu neverovatne budalastine i gluposti...

JaNaravno:
samo zelim da kazem da ko veruje u price o kreacionizmu taj stvarno treba da se zabrine, zato sto su te price fizicki, hemijski, bioloski, geoloski, astronomski i u svakom drugom pogledu neverovatne budalastine i gluposti...
Ocekivao sam da ce ovo biti debata zasnovana na cinjenicama i intelektualnom postenju, ali ako je ovo nacin da umiris sopstvenu savest, samo napred.
S druge strane, sigurno ti je poznato da su najvece pristalice i zagovornici kreacionizma takodje naucnici, visokoobrazovani i skolovani ljudi, tako da tvoja prica o budalastinama i glupostima jednostavno ne stoji. U ostalom, treba pustiti ljude da sami procene sta je istina,a sta ne. Ali evolucionisti se toga silno plase, zato i uvode CENZURU i sprecavaju svaku javnu raspravu i medijsko eksponiranje onih koji zastupaju drugacije stavove. Nekome ko misli svojom glavom bi vec to bio dovoljan razlog da makar posumnja u ispravnost koncepta evolucije.

Astral-Blade:
I jos nesto, mogu samo da pretpostavim da je prozirnost vode daleko veca kada se ona nalazi na par desetina kilometara iznad Zemlje (jos tacnije iznad atmosfere), nego kad lezi na samom tlu.

mozda, kada bi ona bila u tecnom stanju :) na 10km je temperatura od -30, pa do -50....

Astral-Blade:
Danas postoji svega 1% biljnih i zivotinjskih vrsta koje su zivele u predpotopno vreme.

Za mene biljke predstavljaju enigmu. Kako je prikupljeno svo to seme? Zivotinje nisu problem, jer prema dimenzijama barke to je otprilike moglo da stane, a dovedene su verovatno uz pomoc onoga ciji je to bio plan,dakle Tvorca. Bakterije i virusi su verovatno lebdeli u vazduhu, a neki su se "prosvercovali" :) na Nojevoj barci.

ok za bakterije i viruse....
nego ako sada zivotinjskih vrsta ima oko 250 000 (ovo sma odvalio, taj broj mi je u glavi, al' moguce je cak i da je veci), a to je svega oko 1% onoga sto je bilo ranije, pa koliki bi to brod bio potreban...
cak i da se napravi tolika brodina, kako bi resio problem ishrane? mesojedi bi sigurno pravili probleme biljojedima :). Da bi nahranio jednog tigra, moras malo vise od jegnog para antilopa da stavis u taj brod, sto visestruko povecava zapreminu toga broda.
Takodje, tu je pitanje tekuce vode, pa onda specificnih uslova u kojima zive neke zivotinje i tako dalje.
Inace, koliko ja znam najveci brod koji od drveta, zbog svojstava drveta kao materijala, moze da bude oko 100m u duzinu, u suprotnom ce se slomiti pod svojom tezinom.

Astral-Blade:
Pitanje je na mestu i ja sam o tome razmisljao. Koliko je tacno bio "debeo" taj sloj vode tesko je reci, jer se konkretna cifra u Bibliji ne spominje. Medjutim, po kolicini vode u okeanima,sigurno da nije bila mala. Mada treba naglasiti da ne potice sva voda u okeanima iz tog vodenog omotaca, nego je dobrim delom dosla iz utrobe zemlje (ogromni rezervoari podzemne vode) sto jasno pise u biblijskom izvestaju. I jos nesto, mogu samo da pretpostavim da je prozirnost vode daleko veca kada se ona nalazi na par desetina kilometara iznad Zemlje (jos tacnije iznad atmosfere), nego kad lezi na samom tlu.

Kise nije bilo jer nije bilo ni vetra ni oblaka kao preduslova za njeno postojanje. A biljke su "prezivljavale" zbog velike vlaznosti vazduha i pare koja se dizala sa tla, kao i obilja podzemnih voda. Klima u to vreme je bila veoma prijatna, idealna zapravo, o cemu svedoci izuzetno bogatstvo flore i faune. Ugalj i ostaci tropskih biljaka su masovno zastupljeni na Antraktiku ili recimo Sibiru sto jasno potvrdjuje ono sto sam naveo. Danas postoji svega 1% biljnih i zivotinjskih vrsta koje su zivele u predpotopno vreme.

P.S. Inace, dimenzije i oblik Nojeve barke su po svim danasnjim merilima i proracunima idealni sa aspekta stabilnosti. Znaci, ne moze bolje. Najpriblizniji tom obliku su danasnji tankeri,ne bez razloga. Pitam se kako su to ljudi znali pre nekih 3500 - 4000 godina, kada je brodogradnja priznaces, bila prilicno nerazvijena?

Posle ovakvog necega mogu samo da se slozim sa JaNaravno. Ko poveruje u ovo je neverovatno naivan i sa vrlo malim znanjem. Ko pokusava u ovo da ubedi druge ima za cilj da ljudi vecno strepe u strahu i neznanju.
Vodeni omotac iznad atmosfere!? Pa jos providan!? Providnost veca na vecoj visini!?
Nije bilo kise ni vetra a velika vlaznost vazduha i izuzetno bogatstvo flore i faune!?
Bez vetra vecina te flore i faune bi se ugusila u takvim uslovima. Velika vlaznost vazduha bi jos smanjila kolicinu svetlosti koja nekim cudom prodje vodeni omotac iznad atmosfere. Na Zamlji bi vladao vecni mrak (to kreacionisti ocigledno i zele). Takav nepropustivi sloj bi delovao i kao izolator u suprotnom smeru i efekat staklene baste bi bio ekstreman. Pod takvim uslovima Zemlja ne bi bila raj nego pakao gde se sve zivo kuva u vreloj vodenoj pari.

mada mi se ovo najvise svidja...

Tvrdnja : “Voda za Potop je došla iz vodenog omota oko Zemlje. Taj omot je takođe činio Zemljinu površinu rajski plodnom, i štitio ju je od kosmičkog zračenja, što je omogućavalo ljudima da žive mnogo duže i zdravije nego danas.”

Odgovor : Ovaj kreacionistički “argument” je stvoren kao odgovor na pitanje odakle je došla voda neophodna za Potop. Sa tipičnim dubokim neznanjem o osnovnim naučnim činjenicama, kreacionisti su smislili ideju vodenog omota, sloja atmosfere koji je sadržao dovoljno vodene pare da potopi čitav svet. Ta ideja je onda razvijena u kreacionističkoj literaturi, i ovom sloju su date razne magične osobine – zaštita od kosmičkog zračenja, duži životni vek ljudi koji su živeli pod njim, itd. Ovde ćemo pomenuti samo nekoliko većih problema sa ovom “teorijom”.

Potop je, po opisu u Bibliji, prekrio sve planine na Zemlji. Ovo bi danas zahtevalo da visina vode bude devet kilometara veća nego danas. Neki kreacionisti, međutim, kažu da su planine danas više nego što su nekada bile. Diskusije radi, uzmimo da je planina Ararat, na kojoj se po legendi zaustavila Nojeva barka, u ono vreme bila najviša planina na Zemlji. Ararat se izdiže više od pet kilometara iznad današnjeg nivoa mora.

Prema tome, u “vodenom omotu” Zemlje moralo bi da bude dovoljno vodene pare da pokrije celu planetu vodenim slojem debljine pet kilometara. Pogledajmo sada šta ovo tačno znači za planetu ispod takvog omotača.

Standardni vazdušni pritisak na nivou mora danas iznosi približno 10 Njutna po kvadratnom centimetru (10N/cm2 ). Uzrok ovog pritiska je težina samog vazduha. Ako na obali mora iscrtamo kvadrat površine 1 cm2 , skupimo sav vazduh koji se nalazi iznad tog kvadrata od površine Zemlje do ivice atmosfere, pa izmerimo težinu tog sakupljenog vazduha, težina bi bila oko 10N (na površini Zemlje to odgovara masi od približno 1kg). Iz ovog razloga planinari imaju problem sa niskim pritiskom na vrhovima planina: pošto su se popeli iznad dobrog dela atmosfere, manje vazduha je ostalo iznad njih da ih pritiska.

Kada voda ispari i postane vodena para, ona postane ređa, ali i dalje ima istu težinu. Ako bi se u atmosferu ubacila količina vode kakva je potrebna da pokrije čitav svet omotom debelim pet kilometara, atmosferski pritisak bi bio oko 500 puta veći nego danas. Ovakvi pritisci bi bukvalno smrvili ljude, njihove zgrade i alatke.

Isparavanje svih tečnosti, pa i vode, zavisi od pritiska. Na obali mora, voda će ključati na 100oC. Na vrhu Everesta, pritisak vazduha je nizak, i na njemu voda ključa (pretvara se od tečnosti u paru) na temperaturi od 72oC. Ako se poveća pritisak, vodena para sama od sebe prelazi u tečno agregatno stanje ako se pritom ne poveća i temperatura. Da bi voda ostala u gasovitom stanju na ovim pritiscima, temperatura vodenog omotača oko Zemlje bi morala da bude 15500oC. Na ovoj temperaturi, kamenje i metali bili bi ne samo istopljeni, već bi većina njih bila pretvorena u ultravrelu paru.

Pretvaranjem pare u tečnost oslobađa se energija. Oblaci i kiša nastaju tako što talas vlažnog vazduha naleti na talas hladnog vazduha. Toplotna energija u vodenoj pari pređe na hladan vazduh i zagreje ga, ali pritom se vodena para ohladi ispod potrebne temperature da ostane u gasovitom stanju, i pređe u tečnost – otud nastaje kiša. U slučaju potopa, vodena para koja se pretvara u vodu bi svoju toplotnu energiju oslobodila na površini Zemlje. Povećanje nivoa vode na celoj Zemlji za 50cm iz vodene pare bi oslobodilo dovoljno energije da podigne temperaturu svih mora do ključanja. Gvožđe bi počelo da se topi u trenutku povećanja nivoa mora za samo sto metara. Termalna energija oslobođena prilikom kondenzacije dovoljne količine vode da potopi celu Zemlju slojem debljine pet kilometara je više nego dovoljna da istopi celu Zemljinu koru; a Noje ne bi plovio po moru, već kroz oblake ultravrele pare.

Kreacionisti kažu da bi vodeni omotač štitio Zemlju od kosmičkih zraka. U pravu su. Omotač koji bi sadržao ovoliku količinu vode bi zaustavio sve kosmičke zrake, uključujući tu i svetlost. Površina Zemlje bi bila u konstantnom mraku.

Infracrveni zraci koji nose toplotu bi, međutim, mogli da prođu, i da budu zadržani efektom staklene bašte, što bi izazvalo topliju klimu. Ako bi vodeni omotač bio dovoljno debeo da prekrije celu Zemlju sa samo 30cm vode, klima bi bila zaista tropska: temperatura bi bila veća od 100oC.

Neki kreacionisti su pokušali da naprave “moderniju verziju” ovog argumenta, tvrdeći da je voda možda bila u orbiti Zemlje, u vidu komada i čestica leda, koji su se kod Potopa obrušili na Zemlju, isparili u atmosferi, i izazvali potop. Zakon konzervacije energije, međutim, ne da se tako lako zaobići: gravitaciona potencijalna energija bi bila pretvorena u toplotnu, dižući temperaturu na površini Zemlje na hiljade stepeni.

Od svih takozvanih argumenata za mladu Zemlju, ovaj argument je verovatno koštao kreacioniste najviše sramote.

Zanimljivo pitanje : Gde su se vode povukle nakon Potopa?

JaNaravno:
zanima me samo da li ste Vi istovremeno i geocentristi, posto je moderni geocentrizam pseuodonauka koja tvrdi da je zemlja u centru sveta i pokusava pomocu stapa i kanapa da obori celu dosadasnju fiziku i astronomiju?

Astral blade navedi mi te naucnike...
Tu se vidis razlikujemo. Meni imena (tj. autoriteti) zaista ne znace puno. Mnogo mi je bitnije da li je ono sto se propagira istina ili ne. Ako bas toliko zelis neko konkretno ime, evo da pomenem dr Roberta Dzentrija (Gentry) i njegovo otkrice polonijumovih oreola (sicusnih prstenova) u granitu sto ukazuje da je pomenuta stena na kojoj leze kontinenti morala nastati za manje od 3 min, jer toliko iznosi vreme poluraspada Po, uz napomenu da nisu nadjeni nikakvi tragovi (oreoli) Urana (kao potencijalnog roditeljskog elementa). Tako nesto danas ne postoji nigde u prirodi (da Po nastaje sam od sebe). Vrlo brzo nakon toga, covek "nije imao kud" i postao je kreacionista. Drugim recima, Gentry je sasvim slucajno otkrio da je Zemlja zaista stvorena za jedan dan (u bukvalnom smislu reci), kako i pise u biblijskom izvestaju. Koliko mi je poznato to otkrice se i dan danas ignorise (evolucinosti su ga nazvali MALA MISTERIJA STVARANJA), a kao 'nagradu" covek je izbacen sa univerzitata na kojem je radio. Za ostala imena poseti bilo koji sajt posvecen kreacionizmu i saznaces vrlo lako.

Sto se tice geocentrizma i njegove ispravnosti, zavisi kako se posmatra. Zemlja najverovatnije nije centar svemira (kako to uopste dokazati,kad nemamo predstavu koliko je zapravo univerzum, a i bilo bi vise nego prepotentno izjaviti tako nesto) ali je za nas ljude centar sveta jer mi zivimo na njoj, a ne recimo na Marsu. Ovo bi narocito podrzali oni koji se razumeju u astrologiju, ali to je vec pitanje nivoa svesti kod pojedinca.

JaNaravno:
Ovaj kreacionistički “argument” je stvoren kao odgovor na pitanje odakle je došla voda neophodna za Potop. Sa tipičnim dubokim neznanjem o osnovnim naučnim činjenicama, kreacionisti su smislili ideju vodenog omota, sloja atmosfere koji je sadržao dovoljno vodene pare da potopi čitav svet.
Pa nisu oni to izmislili tek tako, nego su testirali ono sto pise u biblijskom izvestaju.

JaNaravno:
Potop je, po opisu u Bibliji, prekrio sve planine na Zemlji. Ovo bi danas zahtevalo da visina vode bude devet kilometara veća nego danas. Neki kreacionisti, međutim, kažu da su planine danas više nego što su nekada bile.

Pretvaranjem pare u tečnost oslobađa se energija. U slučaju potopa, vodena para koja se pretvara u vodu bi svoju toplotnu energiju oslobodila na površini Zemlje. Povećanje nivoa vode na celoj Zemlji za 50cm iz vodene pare bi oslobodilo dovoljno energije da podigne temperaturu svih mora do ključanja.

Kreacionisti kažu da bi vodeni omotač štitio Zemlju od kosmičkih zraka. U pravu su. Omotač koji bi sadržao ovoliku količinu vode bi zaustavio sve kosmičke zrake, uključujući tu i svetlost. Površina Zemlje bi bila u konstantnom mraku.
Infracrveni zraci koji nose toplotu bi, međutim, mogli da prođu, i da budu zadržani efektom staklene bašte, što bi izazvalo topliju klimu. Ako bi vodeni omotač bio dovoljno debeo da prekrije celu Zemlju sa samo 30cm vode, klima bi bila zaista tropska: temperatura bi bila veća od 100oC.

Neki kreacionisti su pokušali da naprave “moderniju verziju” ovog argumenta, tvrdeći da je voda možda bila u orbiti Zemlje, u vidu komada i čestica leda, koji su se kod Potopa obrušili na Zemlju, isparili u atmosferi, i izazvali potop. Zakon konzervacije energije, međutim, ne da se tako lako zaobići: gravitaciona potencijalna energija bi bila pretvorena u toplotnu, dižući temperaturu na površini Zemlje na hiljade stepeni.
U redu su ti podaci koje si naveo, ali mi nije jasno zasto stalno pominjes vodenu paru. U biblijskom izvestaju se kaze da je Tvorac razvojio vodu iznad svoda (ocigledno se misli na atmosferu), od vode ispod svoda. Nigde se ne pominje agregatno stanje te vode sto je iznad svoda niti njena "debljina", mozemo samo da pretpostavimo da je takodje bila u tecnom stanju.
Kao drugo (mozda i vaznije), potopnu vodu nije cinila samo voda iz tog omotaca, nego se jasno kaze (u Bibliji - knjiga postanja) da je na povrsinu pocela da izbija voda iz utrobe Zemlje. To bi mogao biti i odgovor na tvoje pitanje,gde se jednim delom povukla ta potopna voda. Upravo tamo odakle je i dosla. I jos nesto, kolika je tacno bila prosecna visina kontinenata u predpotopno vreme mozemo samo da nagadjamo, ali je po svemu sudeci bila daleko niza nego danas, sto je u skladu sa tezom o idealnoj klimi u to vreme.

JaNaravno:
Od svih takozvanih argumenata za mladu Zemlju, ovaj argument je verovatno koštao kreacioniste najviše sramote.
Otkud ti ideja da je vodeni omotac iznad Zemljine atmosfere argument za mladu Zemlju. On se pre svega navodi kao argument za idealnu klimu i zivotne uslove na nasoj planeti u predpotopno vreme i za objasnjenje (jednim delom) ovolike kolicine vode za Zemlji. Starost Zemlje ima tek posredne veze sa tim, i kreacionisti sigurno nece stavljati taj argument u prvi plan kada ukazuju na evolucionisticke zablude i podmetacine vezano za starost nase planete.

JaNaravno:
Zanimljivo pitanje : Gde su se vode povukle nakon Potopa?
Kao sto rekoh, nazad u utrobu Zemlje (najverovatniji scenario), a ostatak su danasnja mora i okeani. Btw., kako ti kao evolucionista objasnjavas ovoliku kolicinu vode na nasoj planeti. Ne znas, jel da? Nesto mi to mnogo ima slicnosti za pricom o potopu kao globalnoj kataklizmi. Koliko znam nema civilizacije na svetu koja u svojim predanjima ne pominje pricu o potopu. Da budem precizniji 216 takvih predanja sirom sveta. Tesko da je u pitanju slucajnost.

Astral-Blade:
centar sveta jer mi zivimo na njoj, a ne recimo na Marsu. Ovo bi narocito podrzali oni koji se razumeju u astrologiju, ali to je vec pitanje nivoa svesti kod pojedinca.

pa ti, koji se razumeju u astrologiju bi sasvim sigurno to podrzali...
medjutm, oni koji se razumeju u astronomiju ne bi...ne samo zato da se ne bi slagali sa astrolozma vec zato sto postoje prilicno dobro razvijene teorije o velicini kosmosa.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back