Научна веровања Vs Наука

Ateista znaci da nisi ubedjen i ne verujes u price iz religija , to me cini ateistom , ali nisam 100% ubedjen da ne postoji neka visa sila ,sto me valjda cini agnostikom.
Да, то је тачно за агностика, али не и за атеисту, атеист је ријеч која је изведена из теист као њен антоним, па према томе не значи да није убијеђен, него у старту негира и одбацује постојање Творца.

Не ја нисам лупао главу обликом земље, али зато знамо за неке који су у своје вријеме сматрани научницима и који су тврдили да је земља центар свемира, па су за њима дошли други који ѕу тврдили да је сунце центар свемира. Према онима који су то доводили у питање су се односили на исти начин као садашња мејнстрим наука према онима који је данас преиспитују и доводе у питање неке њене постулате, трудећи се на све начине да шиканирају опоненте, исмеју их и изврну руглу у медијима, огрaниче приступ финансијским фондовима, итд. Не знам да ли можете пратити и да ли увиђате везу између данашњих заступника "научне истине" и њихових претеча у односу према неистомишљеницима, или вам требају додатна појашњења и примјери.
Verovatno zaista ima i onih koji su malo "tvrdji" po pitanju novih ideja, preispitivanju.......... Ogromna vecina danas nove ideje (smislene) proverava i onda daje sud. I ne samo to, sva dosadasnja saznanja se bez prestanka proveravaju i eventualno dopunjuju.
Obzirom na ono sto si napisao verovatno si dobro obavesten o slujavevima "tрудећи се на све начине да шиканирају опоненте, исмеју их и изврну руглу у медијима, огрaниче приступ финансијским фондовима", pa bi te zaoleo da nam ovde ispricas o nekom slucaju.

Не пратиш контекст, да су се повиновали табуима, не би било нових сазнања, а модерна наука управо обилује истима и не дозвољава њихово преиспитивање, читава ТЕ се између осталог, темељи и на свом настојању да избаци Творца из рачунице по сваку цијену, што је мало чудан научни метод кад се унапријед одбацује нешто о чему немаш довољно сазнања.
Nemo se ljutis ali ovo je velika glupost sto napisa. Kako ne shvatas da kada bi ovo bila istina kos bi lovili rukama i ziveli po pecinama. Upravo zato sto je obrnuto od onoga sto ti ovde napisa tu smo de jesmo.

Да, то је тачно за агностика, али не и за атеисту, атеист је ријеч која је изведена из теист као њен антоним, па према томе не значи да није убијеђен, него у старту негира и одбацује постојање Творца.
Ateizam ima vise znacenja , zavisi koga pitas , ja jednostavno nisam ubedjen u tvrdnje svetskih religija , sto ne znaci da znam 100% da ne postoji neka vise sila u svemiru.

Verovatno zaista ima i onih koji su malo "tvrdji" po pitanju novih ideja, preispitivanju.......... Ogromna vecina danas nove ideje (smislene) proverava i onda daje sud. I ne samo to, sva dosadasnja saznanja se bez prestanka proveravaju i eventualno dopunjuju.
Obzirom na ono sto si napisao verovatno si dobro obavesten o slujavevima "tрудећи се на све начине да шиканирају опоненте, исмеју их и изврну руглу у медијима, огрaниче приступ финансијским фондовима", pa bi te zaoleo da nam ovde ispricas o nekom slucaju.
Примјера ради већ сам ти навео тзв "пандемију", било је јасно и да добар дио форумаша просто дрхти од страха на основу оног што су им пласирали "научењачки" извори.

Nemo se ljutis ali ovo je velika glupost sto napisa. Kako ne shvatas da kada bi ovo bila istina kos bi lovili rukama i ziveli po pecinama. Upravo zato sto je obrnuto od onoga sto ti ovde napisa tu smo de jesmo.
Немој ти да се љутиш, али ово што си написао нема везе са везом, довољно си одрастао да почнеш разликовати научнике који без страха својим радом и ширином погледа помјерају границе сазнања, од научењака који вођени неким интересима као папагаји понављају напамет начене парадигме.

Где је по вама та граница, тј. Ко ју је одредио?

Зашто је у Православљу Црква са Црквеним учитељима, једини ауторитет од Бога дарован планети ради утврде свега, па и науке Христом Богом?

kada bi zoologija ili botanika bile spremne da priču o stvaranju učine suvišnom (=> Darvin), ili religija ili nauka imaju problem. ako mineralogija sazna da se starost zemlje može meriti u milijardama, a ne u nekoliko hiljada godina, isto važi i za nju. ako geografija južne hemisfere čini zemlje i kontinente naseljene ljudima, a ne nenastanjive antipode ili prazna vodena prostranstva, kako uči crkva, isto tako. a ako lingvisti u nekim klinopisnim pločama nađu iste priče kao u bibliji, samo mnogo starije...

religije (ili barem one monoteističke) stavljaju ljude u centar univerzuma tj ako više ne bukvalno, barem ideološko. nauka uči da smo mi proizvod nevođenog procesa i da smo evoluirali manje-više slučajno, na planeti od triliona, daleko u neistraženim pustošima potpuno nemodnog produžetka zapadnog spiralnog kraka galaksije, malog žutog jedna orbita sunca (na osnovu Daglasa Adamsa).

nauka je metod sticanja novog znanja nezavisno od religioznih spisa, a to se prečesto ne sviđa onima koji svoj obrazovni monopol, a time i autoritet, izvode iz tumačenja ovih spisa

Примјера ради већ сам ти навео тзв "пандемију", било је јасно и да добар дио форумаша просто дрхти од страха на основу оног што су им пласирали "научењачки" извори.
Believe in science!
Go get your boosters!
safe and effective!

ја би још додао "људи су г.вна"

Believe in science!
Go get your boosters!
safe and effective!

ја би још додао "људи су г.вна"
to je bila zavera, a zaista je trebalo biti glup pa poverovati da je bil gejts olicenje naucnika, ili jos gluplji pa poverovati da je entoni fauci sama nauka

mi zaista naucnici se nismo pelcovali, i nista im nismo verovali

to je bila zavera, a zaista je trebalo biti glup pa poverovati da je bil gejts olicenje naucnika, ili jos gluplji pa poverovati da je entoni fauci sama nauka

Проблем је што су обични мали, приглупи, безвезни ваксери заговарали да нас остале треба "позатварати и побити"?

ja sam radio za svo vreme plandemije, niko me nije zatvarao
и ја сам
али су и пријетили да ће "затварати и побити" чак (колеге на послу, њих 5-6 иако би ја сам могао свима одврнути главу заједно за силеџијама које доведу као помоћ)

и ја сам
али су и пријетили да ће "затварати и побити" чак (колеге на послу, њих 5-6 иако би ја сам могао свима одврнути главу заједно за силеџијама које доведу као помоћ)
secamo se svi svega, a oni se sada misle sta su im ubrizgali

Не карикирај, нико се не хвата Гејтса, већина доктора и виролога у свијету су се држали исте мантре.
О каквој завјери говориш, ко стоји иза ње, који је циљ и на крају најважније питање у оквирима ове теме, преко кога је та прича пласирана, пошто није преко аутомеханичара, нити преко шофера јавног превоза, у коју браншу спадају ти на чијим "сазнањима" су се темељиле те тврдње!?

to samo pokazuje da su vec bili mentalno oboleli, pozatvaracemo mi njih u specijalne bolnice, gde ce dobiti tretman za svoje bolesti
Зар не налазиш занимљивим то да је управо већина ових наших форумских научењака тада била прва у осуди оних који доводе у питање оно што "струка и наука" кажу, да су одмах проглашавали људе антиваксерима, равноземљашима и затуцаним и необразованим глупацима чија вјера и знање су на нивоу каменог доба? :mrgreen:

Не карикирај, нико се не хвата Гејтса, већина доктора и виролога у свијету су се држали исте мантре.
ma, ne karikiram uopste! pa drzali su se iz interesal vidi, isto ti je i u religiji - ja sam uveren da dosta ljudi misli kao i ja za ovo "otkrivenje", ali ne smeju da dignu glas protivu njega, jer bi sami sebe ugrozili
О каквој завјери говориш, ко стоји иза ње, који је циљ и на крају најважније питање у оквирима ове теме, преко кога је та прича пласирана, пошто није преко аутомеханичара, нити преко шофера јавног превоза, у коју браншу спадају ти на чијим "сазнањима" су се темељиле те тврдње!?
zavera je kompleksna, i postoje sigurno nivoi, a mi ne mozemo sve ni da znamo, ali i ovoliko koliko znamo o vakser lobiju nam je dovoljno da izvlacimo zakljucke.. samo razmisli da li je svetu u interesu da umesto vojne imamo zdravstvenu ili klimatsku diktaturu? oni koji je sprovode su ubedjeni da su u pravu, i da rade nesto dobro i napredno, kao i moj lekar opste prakse koji mi prepisuje lek, a ja se bunim, i kazem, smeta mi...

Зар не налазиш занимљивим то да је управо већина ових наших форумских научењака тада била прва у осуди оних који доводе у питање оно што "струка и наука" кажу, да су одмах проглашавали људе антиваксерима, равноземљашима и затуцаним и необразованим глупацима чија вјера и знање су на нивоу каменог доба? :mrgreen:
pa, znas i sam sta mislim, ali gledaj, ja uopste ne mislim da je njima pamet vise oprana nego ovim apokalipticnim sektama, ama svima koji veruju u lazno otkrivenje
znaci, ja sam za vreme korone dao sve od sebe da ih raskrinkam, sve je to silovanje zdrave pameti, ali opet nisu svi podlegli, secas se one dr. stojkovic? dakle, opet se radi o interesu, prodane duse farmamafiji su to, a ljudima je uteran strah i pelcovani su rizicnim i neproverenim "vakcinama" - samo lud bi pristao na to, ali ja to i fvrdim da je vecina izgubila pamet i to odavno

prvi su izgubili pamet ovi koji kazu otkrivenje od boga, a ono zabranjeno na liturgiji! e, to su ti ove "vakcine" autorizovane po ekspresnom postupku, iliti "NA KVARNO", PREVAROM, redovno nikad ne bi mogle

izmenis definiciju vakcina, i definiciju boga, izopacis sve, e onda moze kako su neki zamislili, ali mi koji mislimo svojim glavama, kod nas NE MOZE

Poslednja izmena:
ma, ne karikiram uopste! pa drzali su se iz interesal vidi, isto ti je i u religiji - ja sam uveren da dosta ljudi misli kao i ja za ovo "otkrivenje", ali ne smeju da dignu glas protivu njega, jer bi sami sebe ugrozili

zavera je kompleksna, i postoje sigurno nivoi, a mi ne mozemo sve ni da znamo, ali i ovoliko koliko znamo o vakser lobiju nam je dovoljno da izvlacimo zakljucke.. samo razmisli da li je svetu u interesu da umesto vojne imamo zdravstvenu ili klimatsku diktaturu? oni koji je sprovode su ubedjeni da su u pravu, i da rade nesto dobro i napredno, kao i moj lekar opste prakse koji mi prepisuje lek, a ja se bunim, i kazem, smeta mi...
Ма све је то у реду, али никако да кажемо да су они на чијим тврдњама се заснивала та прича у ствари "научни радници", небитно је што су неки плаћени, а неки били корисни идиоти, ствар је у тренду кориштења и злоупотребе науке у одређене сврхе и циљеве који немају никакве везе са науком.

you are not suppose to question science
Believe!
skroz safe and effective

očigledno nisi razumeo moju poentu.

totalitarno mišljenje karakteriše činjenica da se odnosi na celinu stvarnosti i daje apsolutne izjave čak i u oblastima u kojima su moguće samo preliminarne izjave o delimičnim aspektima stvarnosti. u oblasti prirodnih nauka i empirijskih istraživanja, apsolut ne može biti predmet saznanja. u principu, svaka naučna teza se može pobiti.

važno je napraviti ove razlike. teologija i prirodne nauke odvijaju se na različitim intelektualnim nivoima. ako religiozni ili antireligijski fundamentalisti nisu u stanju ili ne žele to da vide, vera postaje iracionalizam, a nauka postaje antireligijska ideologija, racionalno prikrivena kvazi-religija. ovo je više od pogrešnog razmišljanja, ono dovodi do netolerancije i sužavanja intelektualnog života. na kraju, religiozni i antireligiozni ziloti završavaju u istoj bolnici, doduše na različitim spratovima.

kosmopolitsko društvo napreduje na svesti da razum i vera nude svaki svoj, smislen pristup stvarnosti. nauka je alat koji se koristi za prikupljanje znanja, generisanje znanja, sprovođenje istraživanja, ali to nije pogled na svet. nasuprot tome, religija je pogled na svet, ali ne i oruđe naučnog saznanja

Ма све је то у реду, али никако да кажемо да су они на чијим тврдњама се заснивала та прича у ствари "научни радници", небитно је што су неки плаћени, а неки били корисни идиоти, ствар је у тренду кориштења и злоупотребе науке у одређене сврхе и циљеве који немају никакве везе са науком.
jasno je meni sta ti tvrdis, ali nemas pojma da su vecina studija narucene i da postoji sukob interesa, ako ne direktan, a oni indirektan, znaci korupcija i ucenjenost statusom, poslom, sredstvima za rad, istrazivanja itd, pa i samom profesijom, oduzimanjem licence i sl.
Па то долази из исте кухиње, ваше америчке. :mrgreen:
pa jeste, tramp i njegova warp-speed vakcina, 'bala ga ona... ali vidi, postoji i siri kontekst, postavljao sam vec linkove, evo npr.

The difference between germ theory and terrain theory

ove dve bih ja razlozio kao na fokusiranje vs siri kontekst, ali naucnici ne zele siri kontekst, drze se teorije o bacilima kao jedine odgovorne za bolesti, a nas nazivaju teoreticarima zavera

Poslednja izmena:
Велики прасак нико никад на свету није поменуо, до 20тог века...

Што се тиче Библијске књиге Постање ... она траје већ 35 векова, што јој даје малену предност од 33 века научне подлоге за теорије о постању васељене и свега створеног у универзуму (човека, биљака, историје, закона, пророштава)...

kao što to često biva sa tvojim upisima, manipulišeš hrišćanskim tezama

teorija relativnosti takođe ima svoje nedostatke, ona ne može da odgovori na pitanje šta se dogodilo pre velikog praska, pa čak ni na nultu tačku, jer matematičke jednačine ne uspevaju. sa teorijom struna, koja kombinuje teoriju relativnosti i kvantnu mehaniku, možemo razjasniti mnoga pitanja, a takođe nam omogućava da damo izjave o vremenu pre velikog praska. eksperimenti za dokazivanje teorije uskoro će biti sprovedeni na ISS.

međutim, matematički opis je izuzetno komplikovan i detekcija ovih nizova nije tehnički moguća (danas). gravitonska struna je veoma niske energije i oko 80 puta je veća od Plankove dužine. uz dokaz o ovim česticama, teorija struna je sada obećavajući kandidat za kvantnu gravitaciju, čovečanstvo bi bilo korak ispred svetske formule ...

Back