Натпис на споменику ?

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

KraNp

Veoma poznat
Poruka
10.725
Молим модератора да остави тему до сутра после нека је избрише. У сеоском гробљу стоји споменик који је подигао мој прадеда свом брату који је умро, вероватно почетком 20. века. Може ли неко од вас да протумачи текст боље него ја. По мени овде пише "Радисав Јанковић из Скржути, поживео 19. год. Умро 8 марта (Сад годину не могу да растумачим) Споменик подигнула браћа Љубомир и Вук". Да ли се и вама чини да то пише ? Иначе, жеља ми је да га обновим код каменорезца и продубим слова и офарбам.

Молим модератора да остави тему до сутра после нека је избрише. У сеоском гробљу стоји споменик који је подигао мој прадеда свом брату који је умро, вероватно почетком 20. века. Може ли неко од вас да протумачи текст боље него ја. По мени овде пише "Радисав Јанковић из Скржути, поживео 19. год. Умро 8 марта (Сад годину не могу да растумачим) Споменик подигнула браћа Љубомир и Вук". Да ли се и вама чини да то пише ? Иначе, жеља ми је да га обновим код каменорезца и продубим слова и офарбам.
Možemo pokušati ako staviš sliku, ali ti predlažem da nađeš u SUP-u ili AMSS nekog od onih likova što rendgenom provaljuju koji su bili stvarno ukucani brojevi na motoru i šasiji. Verujem da bi mogli i ovo.

Па где је фотографија?

Извињавам се......баш сам кретен. Заборавио сам да ставим.

121282129_1673021452878890_8407534904545994398_n.jpg

Po meni godina je 1911. Probao sam malo da obradim:

Za kranpa 121282129_1673021452878890_8407534904545994398_n.jpg

Ostalo je čini mi se onako kako si napisao. Šta kažu ostali?

Вероватно је длугомир у праву за годину. Код оваквих ствари, добро је имати фотографије из више углова. Због преламања светлости, често је тешко ухватити прави угао за читање, поготово када је реч о фотографији.

Што се тиче неке рестаурације споменика, због ових пукотина мислим да не би изджао веће физичке интервенције. Можеш пробати четкицама очистити урезе и евентуално прећи слова масном фарбом. Искорити тада прилику и да га тачно препишеш.

у књижари купи пак папир великог формата... Натрон га зову још, то је онај смеђи... купи и сликарски угаљ... имају оне јефтиније, у катронској кутијици... штапићи угљенисаног дрвета...најбоље с неким да одеш, па један да држи папир преко површине, а други да благо прелази преко папира угљем...то ће најбоље да покаже на папиру контуре слова... што мањи притисак, то се крупније контуре исцртавају... треба мало вежбе док се осети, док се нађе прави интензитет, али ни папир ни угаљ нису скупи а моћићеш за пар покушаја да добијеш ваљан отисак на папиру који је лакше читати него са камена...
Ово је исти принцип са графитом и пароим испод папира...

pencil-rubbing-of-a-1-coin-D4P56M.jpg

Мислите да није паметно да га дам каменорезцу да глодалицом уреже исти текст само дубљи ?
Никако... углавном су немарни и може лако да се деси да је камен порозан, тако да ће површина да страда још више... најбоље што можеш је да га темељно очистиш од лишајева... они у кмбинацији с влагом највише штете површини... можда да га премажеш неким хербицидом да површина буде мање подложна новим слојевима лишајева и маховине...

Мало ми чудно......ако је прадеда Љубомир рођен 1882. испада да је подигао споменик брату са својих 10 година ако пођемо од тога да је датум смрти 1911. год. Он јее фактички био дете још увек.

Мало ми чудно......ако је прадеда Љубомир рођен 1882. испада да је подигао споменик брату са својих 10 година ако пођемо од тога да је датум смрти 1911. год. Он јее фактички био дете још увек.
Možda je podigao spomenik mnogo godina nakon smrti brata

ova matematika mi nije bas jasna...ili sam odvec ostario, ebem li ga...

@KraNp
Probaj da onako prepipaš spomenik. Možda pod prstima uspeš da osetiš o kom se slovu/broju radi.
Ne bih znao da kažem ko to radi ali je sigurno izvodljivo protumačiti svaki delić spomenika.
Kada su pre nekoliko godina ovi iz Vreoca premeštali lokalno groblje u Lazarevac zbog širenja RB Kolubara, svaki pa i najoštećeniji spomenik su prefarbali u belo i crnom pocrtili slova i brojeve do potpune razgovetnosti. Mislim da sam čak i slikao kada sam bio na tom groblju, probaću da nađem.
Ili da se prosto obratiš lokalnoj crkvi jer u crkvenim knjigama možeš da nađeš podatke koji te zanimaju.

Back