НАТО и Шведска поздравиле турску ратификацију чланства Шведске

комшија

Stara legenda
Poruka
90.727
1706070676458.png

NATO i Švedska pozdravile tursku ratifikaciju članstva Švedske


1706070731726.png


23.01.2024. 23:40

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je večeras ratifikaciju članstva Švedske u NATO u turskom parlamentu i pozvao Mađarsku da učini isto kako bi skandinavska zemlja postala 32. članica Alijanse.

„Pozdravljam glasanje u turskom paralementu za ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u. Takođe računam na to da će Mađarska završiti ratifikaciju što je pre moguće“, rekao je Stoltenberg i dodao da će „članstvo Švedske učiniti NATO jačim“.

Ratifikaciju je pozdravio i švedski premijer Ulf Kristerson (Kristersson) ocenivši da je njegova zemlja korak ka članstvu.

„Danas smo napravili još jedan korak ka punopravnom članstvu u NATO“, rekao je švedski premijer.

Turski parlament ratifikovao je večeras sporazum o članstvu Švedske u NATO i sad je ostalo da još Mađarska ratifikuje taj dogovor.

Švedska kandidatura odobrena je velikom većinom u parlamentu Turske. Za članstvo Švedske je glasalo 287 turskih poslanika, 55 je bilo protiv i četiri uzdržana.

Švedska, koja je na pragu da postane 32. zemlja članica NATO-a, podnela je kandidaturu u maju 2022. godine, istovremeno sa Finskom, primljenom prošlog aprila.

link

После злочиначке агресије Руске Федерације на Украјину у фебруару 2022. године, било је сасвим очекивано да Шведска, заједно са Финском, напусти традиционалну политику војне неутралности да би затражила заштиту под безбедносним кишобраном НАТО-а. Шведска се овом ратификацијом од стране турског парламента нашла на корак од уласка НАТО! Па зар то није фантастично?!
 

1706112464334.png

Orban: Rekao sam Stoltenbergu da podržavam ulazak Švedske u NATO


Orban: Rekao sam Stoltenbergu da podržavam ulazak Švedske u NATO


24. siječnja 2024.

MAĐARSKI premijer Viktor Orban objavio je na X-u da je glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu rekao u telefonskom razgovoru da mađarska vlada podržava članstvo Švedske u NATO-u. "Ponovno sam potvrdio da mađarska vlada podržava članstvo Švedske u NATO-u", objavio je Orban.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Mađarski premijer dodao je da je Stoltenbergu rekao i da će nastaviti pozivati mađarski parlament da glasa za ulazak Švedske u NATO i zaključi ratifikaciju prvom mogućom prilikom.

Stoltenberg je nakon poziva rekao da Orban i njegova vlada jasno podržavaju članstvo Švedske u NATO-u. "Radujem se ratifikaciji čim se parlament ponovno sastane", objavio je Stoltenberg na X-u. Turski parlament odobrio je u utorak članstvo Švedske u NATO-u, čime je Mađarska ostala jedina članica koja još nije ratificirala švedsko pristupanje NATO-u.
 

1706137097843.png

DEMONSTRACIJA SNAGE: NATO poslao prve brodove prema Europi za najveće vježbe od Hladnog rata

Oko 90.000 vojnika će učestvovati u velikoj vojnoj vježbi nazvanoj Steadfast Defender koja će trajati do kraja maja.

vojni_brod.jpg


Prije 50 min

NATO je poslao svoje prve brodove iz Sjeverne Amerike prema Europi radi najvećih vojnih vježbi u posljednjih nekoliko decenija, piše njemačka agencija dpa.

Prema zapovjedništvu savezničkih snaga u Europi, američki desantni brod Gunston Hall napustio je u srijedu svoju luku u Norfolku u američkoj saveznoj državi Virginiji kako bi započeo putovanje prema Europi. Kanadska fregata će također uskoro zaploviti iz Halifaxa prema Europi.

Oko 90.000 vojnika će učestvovati u velikoj vojnoj vježbi nazvanoj Steadfast Defender koja će trajati do kraja maja.

Zapovjedništvo saveza u belgijskom gradu Monsu objavilo je da će prva veća vježba započeti 11. februara. "Savez će pokazati svoju sposobnost da jača euroatlantsko područje transatlantskim transportima vojnika iz Sjeverne Amerike", rekao je zapovjednik savezničkih snaga u Europi Christopher Cavoli u srijedu.

Prema informacijama koje je primila dpa, a prenosi Hina, scenarij za vojnu vježbu će biti ruski napad na saveznički teritorij, što bi spadalo pod članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora, prema kojem se napad na jednu članicu Saveza smatra napadom na sve članice.

Najveće vježbe NATO-a od kraja Hladnog rata održale su se 2018., uglavnom u Norveškoj, a u njima je učestvovalo oko 51.000 vojnika.

Posljednji manevri Saveza koji su bili veći od onih koje se očekuju ove godine, organizirani su prije raspada Sovjetskog Saveza 1991.
 

Back
Top