Шведска полиција је у потпуности корумпирана према истраживачком извештају

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

БелиВук

Domaćin
Poruka
3.983
Ауторска- Стефан Холгерсон, истраживач и полицајац, дуго је прикупљао информације о корупцији у шведској полицији. Сада излази у јавност као узбуњивач са обимним извештајем.

Полицијска управа је прожета пријатељском корупцијом која не само да крши устав, већ и спречава решавање многих друштвених проблема, посебно тешке банди криминала.

То тврди истраживач и полицајац Стефан Холгерсон у истраживачком извештају који је поднет управи као пријава узбуњивача.

Стефан Холгерсон је дуго прикупљао податке за извештај, рад који је омогућен научним истраживачким грантом за истраживање корупције у полицији. Оно што је открио сажима као нешто што ризикује да уруши поверење не само у полицију, већ и у целокупни јавни сектор.

– Ако се као правосудна власт не може водити властита делатност у оквиру важећих правила и закона, како онда неко може имати поверење у ту власт, каже он за Дагенс ЕТЦ.

Извештај обухвата низ регрутација и унапређења која нису припала најквалификованијима и како је полиција потом покушала да сакрије истраге кршећи принцип јавности.

Један случај се односи на познати скандал са Линдом Стааф и Mats Löfving и истрагу коју је наручио шеф полиције и која је једнострано окривила Löfvingа, што је довело до његовог самоубиства. Случај је детаљно описан и према извештају је јасно да је полиција прекршила низ правних и етичких принципа у поступању.

– То што се превенција криминала не схвата озбиљно у садашњој организацији ће довести до већих проблема касније, каже Стефан Холгерсон, аутор истраживачког извештаја о пријатељској корупцији у полицији.

Позиције су даване пријатељима

Случај Стааф и Löfving који је анонимно описан, није једини погрешно руковати случај у извештају.

Чак и руководеће позиције у Националној оперативној јединици (НОА), најважнијој јединици у Полицијској управи, су додељиване без јавног конкурса и попуњаване су из круга људи који су радили заједно и у многим случајевима имали пријатељске везе.

Још један пример је позиција шефа Одељења за посебне истраге (СУ), која независно истражује полицајце и друге у правосудном систему осумњичене за кривична дела. Позицију је добио кандидат под именом К, иако није имао искуство у кривичним истрагама и упркос другим кандидатима са јачим квалификацијама.

К-ова квалификација је била блискост са шефом полиције у својству шефа кабинета шефа полиције, као и политичка позадина, између осталог као повереник Модерата у Стокхолму.

Именовани без конкурса

Извештај наводи још случајева политички мотивисаних именовања, укључујући и особу под именом Ф, бившег шефа кабинета министарке правде из редова Модерата, Беатрис Аск. Када је напустио владу, добио је важну позицију у полицији без конкурса. Касније је постао шеф развојног одељења, упркос недостатку кључних квалификација.

Од 2022. Ф је на неплаћеном одсуству и ради као државни секретар за министарку миграција Марију Малмер Стенергард.

Извештај такође наводи пример именовања директора за људске ресурсе без одговарајућих квалификација и синдикалног вође који је именован за полицијског мајстора у кабинету шефа полиције након што је склопио критикован споразум о радном времену.

JO критиковао полицију

Стефан Холгерсон пише у свом извештају да особе са позадином у националној ударној јединици имају повлашћени статус у НОА, али да проблем непоштених именовања постоји у целој полицији:

– У многим случајевима позиције нису јавно објављене, већ су попуњене одлукама руководства. То омогућава руководиоцима да именују пријатеље и колеге на руководеће позиције без да други, квалификованији кандидати, добију шансу да конкуришу, каже Стефан Холгерсон.

Неке од ових именовања су оспорене пред Државним одбором за жалбе, који их је поништио. Упркос томе, два полицајца су задржала своје руководеће позиције, што је довело до критике од стране Омбудсмана правде (JO):

„Неприхватљиво је да једна власт игнорише одлуку вишег органа као што је Полицијска управа урадила. Својим понашањем, Полицијска управа није само поништила основни принцип управног права, већ је и онемогућила контролу коју врши одбор за жалбе. Полицијска управа заслужује озбиљну критику за своје поступке.”

Прерасподела након критике

Извештај такође описује како запослени који су критиковали руководство бивају кажњени и дискриминисани приликом именовања. У једном случају, полиција је занемарила сопствену интерну ревизију када су ревизори указали на чињенице које нису у интересу руководства.

Након критичке ревизије Националног форензичког центра (НФЦ), његов шеф је захтевао измене у ревизорском извештају. Шеф интерне ревизије полиције је направио виталне измене, што је довело до тога да ниједан од тројице ревизора није био спреман да потпише извештај.

Одговорни ревизор је обавестио шефа полиције Андерса Торнберга о ситуацији. Није добио одговор, али је касније позван код шефа интерне ревизије где му је речено да је нелојалан и да неће наставити да ради као ревизор. Уместо тога, премештен је на позицију развојног процеса за снабдевање возилима.

Кршење устава

Извештај Стефана Холгерсона се фокусира на корупцију у вези са регрутацијом, унапређењем и репресалијама:

– Ова питања су кључна за поверење у полицију, каже он. У уставу, у закону о влади, јасно је наведено да се приликом запошљавања морају узети у обзир само објективни разлози, као што су заслуге и стручност.

– Полиција ово често крши, што има последице како за рад, тако и за поверење у полицију. То нормализује пријатељску корупцију у другим јавним институцијама и доприноси расту корупције у Шведској.

Одбацивање критике

У извештају се наводи шта се може десити са неправилним именовањима, укључујући касно схватање озбиљности криминала банди, полицијски рад на превенцији криминала, али и једноставне проблеме као што је хаос са издавањем пасоша пре пар година када је полиција управљала тим процесом.

Извештај није усамљен у својој критици. И Државна ревизорска канцеларија и Канцеларија за државну управу су раније критиковали полицију, али та критика није уродила плодом.

– Критика полиције, чак и конструктивна, се доживљава као злонамерна и ретко има утицај. Није дозвољено критиковати полицију. Онај ко то учини добија веома оштар одговор, каже Стефан Холгерсон.

– Полиција се разликује од других институција са сличним проблемима по томе што је интерна култура ћутања изгледа јача. Запослени у државној управи су критиковали именовања пријатеља гувернера Стокхолма Ане Кинберг Батрс, а запослени у Каролиншкој универзитетској болници су отворено критиковали управу због поступања са једним главним лекаром. У полицији влада само тишина.

Проблеми ће се нагомилати уколико полиција настави да одговара на проблеме и како је Стефан Холгерсон сам био третиран, пише бивши шеф полиције у Стокхолму Гуно Гунмо у предговору извештаја:

„Организација често третира критичаре на незрео, недостојанствен и контрапродуктиван начин. Стефан Холгерсон је јасан пример овога. Запослени који идентификују проблеме се сматрају проблематичним и треба их ућуткати.”

Стефан Холгерсон такође наводи да слика коју полиција представља о свом раду, не указујући на проблеме, постаје лажна и контрапродуктивна.

– То што се превенција криминала не схвата озбиљно у садашњој организацији ће довести до већих проблема касније и ми у полицији ћемо опет бити други на лопти.
 
jel ono Svedska bese u NATO ?
Јесу. Сад су мета Русији, типичи хистерични западњаци кад је Русија ушла у Украјини, баш их брига кад су Американци са НАТО лажима геноцидно бомбардовали Србе на Балкану.
 
Јесу. Сад су мета Русији, типичи хистерични западњаци кад је Русија ушла у Украјини, баш их брига кад су Американци са НАТО лажима геноцидно бомбардовали Србе на Балкану.
al svedjani ne sme da pisnu.............imaju najvise migranata po glavi jednog svedjana. Eno, u Francuskoj narod mislio da moze sam da bira vlast, pa sad imaju gradjanski rat.........francuzi protiv "francuza" sa lose naucenim francuskim jezikom..........pa da vidim dal ce da rade protiv americkih interesa.
 
al svedjani ne sme da pisnu.............imaju najvise migranata po glavi jednog svedjana. Eno, u Francuskoj narod mislio da moze sam da bira vlast, pa sad imaju gradjanski rat.........francuzi protiv "francuza" sa lose naucenim francuskim jezikom..........pa da vidim dal ce da rade protiv americkih interesa.
У г'внима су као многе западњачке земље, поетична правда, баш ми драго:D
 
У г'внима су као многе западњачке земље, поетична правда, баш ми драго:D
kad sam pre 20-tak godina cuo da se u nekim svedskim firmama uvodi cipovanje radnika , sto se celom svetu nametalo kao primer jer, molim vas, nije to francuska, irska, amerika, to je bre Svedska, sam vrhunac dostignuca ljudske civilizacije, shvatio sam da je amerika otpocela "napad" na Svedsku. Tada je pocela americka infiltracija u Svedsku, uz napomenu da su jos neku deceniju ranije, CIA organizovala vise atentata na svedske politicke prominente, kao opomenu ostalim svedskim politicarima da igraju kako vasington svira.U isto vreme Svedska se po pitanju Juliana Asanza pokazala veoma kooperativna sa vasingtonom izmisljajuci aferu po kojoj je Asanz u Stokholmu optuzen za silo.vanje (po ustaljenom CIA-scenariju izmisljenih zrtava) kako bi Asanz bio uhapsen u Svedskoj......ostalo, znamo kako se Asanz-proces odvijao. Potom je dosla migrantska kriza u kojoj je opet Svedska "briljirala" u zapadnim medijima kao primer humanosti, demokratije..........Svedski gradovi su u to vreme bili prekriveni plakatama sa kojih se vide nasmejana lica srecnog crnog nigerijanca i jos srecnije plavuse svedjanke u smislu "dodjite dragi migranti, docekacemo vas sretni i nasmejani"...........................od tada su i najgluplji shvatili da je Svedska pala pod potpunu kontrolu Rotschildovog sistema.
Kao finale svega ovoga nabrojanog, konacno, Svedska je usla u NATO i poluvekovni zadatak CIA je zavrsen.
Od nekada socijalno, tehnoloski, industrijski najprosperitetnije i , uopste, civilizacijski najrazvijenije nacije u svetu, svedjani su postali topovsko meso za americke interese u sukobu sa Rusijom.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top