Nastajanje zla...

Lovorovo zrnevlje

Primećen član
Poruka
790
Zanima me sta mislite,kako nastaje zlo u recimo djeci od 8~9 godina...
Da li odnos roditelja prema njima izaziva stvaranje mrznje prema drugim ljudima..
Ovo kazem,inspirisana raznim maltretiranjima koja se desavaju kod djece..(i ono ne mislim na zacikavanja vec bukvalno na zlo,destruktivno,svjesno psihicko maltretiranje)
Komentarisite pliz xD zanima me uzasno sta mislite xDxD

Niko se ne rađa zao.
Deca koja mrze ili pevaju ,, Ubij Srbina ( Hrvata, pedera, ovog, onog ) čula su to u svojoj kući, porodici, rodbini.
Onaj ko je normalno vaspitan, ni u najtežim vremenima neće ukaljati svoj obraz. Oni koji dobiju drugačije
,, vaspitanje ''... znamo posledice. Naravno, uvek ima pojedinačnih odstupanja, i najbolje vaspitan može postati loš, i iz loše
porodice može izaći dobro dete i sutra čovek. Ali generalno, mislim da je porodica ta koja decu uči zlu, uz svesrdnu podršku
medija i okoline.
Moje mišljenje, naravno- ne mora značiti da sam u pravu.

Primeri iz okoline i zelja dece da se uklope i budu "normalna" nesvesno izgradjuje zle ljude, roditelji svojim primerom i/ili prihvatanjem ponasanja koja deca pokupe takodje su bitan faktor.

da upravo. pripadnost grupi kod dece je vazna. mozda pocinje od dvoje ili troje, koji formiraju grupu. ostali se priklanjaju da ne bi stracali i prihvataju postavljeni obrazac ponasanja.

...Djecu, u tom uzrastu najvise formiraju roditelji i "ulica", tj. drustvo...i skola, i ostale ustanove sl. tipa + sve sto gledaju/citaju, usvajaju...
Ja sam prije neke 2 god cula klince ispred zgrade kako jedni druge kunu-"Dabogda dobila rak!" :eek:
Vjerujem da su negdje od nekog cula...a pojma nemaju sta izgovore...
...onaj drugi oblik zla, na djelu-maltretiranje vrsnjaka ili mladjih, i zivotinja i sl. ...je neki oblik potisnute agresije koju neko nad njima isto vrsi...i/ili po uzoru na nekog starijeg...uticajnijeg...ne bi li dokazali nesto, nekom...

Deca postaju zla jer nisu imala mogucnosti da u porodici spoznaju ljubav i neznost, cesto su maltretirana i zlostavljana....Posto uce po modelu, ona ovaj obrazac ponasanja ispoljavaju u svojoj vrsnjackoj grupi - u obdanistu i osnovnoj skoli....Iako deluju sirovo, agresivno, jako i samouvereno ovo su sve malene dusice koje su uplasene i koje strepe za svoju sigurnost a ne znaju kako da se drugacije ponasaju jer jadni nista lepse nisu ni doziveli pa i ne znaju kako da se drugacije ponasaju....

Obicno deca u skoli ili predskolskim uzrastima postaju nemirna i na ovaj nacin podsvesno stavljaju do znanja da im treba pomoc, da nisu dovoljno kuci voljena i da na njih neko ne obraca dovoljno paznje pa ovim nacinom reagovanja indirektno traze paznju......

U praksi se to automatski resava represivnim merama - kaznama, zabranama, batinama i ZATO NIKADA I NEMA REZULTATA, TO DETE ZAVRSI SA JOS NEKOLIKO KRIVICNIH DELA, DODELI MU SE PRVO UKOR, PA POJACAN NADZOR ORGANA STARATELJSTVA, PA ONDA DOGURA U VASPITNO - POPRAVNI DOM ZA MAL.DELIKVENCIJU I ODATLE KADA SE OPUNOLETI , ODE U ZATVOR.

A sve ovo jer se nije resio osnovni problem i pravi uzrok ponasanja deteta !

Vidim da te ova tematika zanima, mogu da ti preporucim da proucavas knjige - Metodologija rada samaloletnim delikventima, Kriminologija maloletnicke delikvencije, ili bilo koja stiva koja se izucavaju na fakultetu specijalne pedagogije - Ovo je srz tog fakulteta, to su spec.pedagozi koji su se specijalizovali samo za proucavanje maloletnicke delikvencije - uzrok-posledice-resenja...

Mala digresija:

Da li se secate serije "Sivi dom" ?

Tu je najgori sticenik bio Crni, koga glumi Branislav Lecic. Cutao je i delao, sa opasnim zlim pogledom....Prosto nekako da te jeza uhvati kada ga vidis...

Kada se malo proceprka po "njegovoj psihologiji" zapazamo jednu bitnu cinjenicu - Kada je bio mali majka ga je bacila u kantu za djubre...ne nije ga ostavila ili dala nekomdrugom nego ga je bacila u kantu za djubre.....

Saznavsi to + nepovoljni uticaji sredine eto sta su napravili od njega.....

Ljudi ne postaju zli zato sto promene referentnu tacku, merilo, granice vrednosti, svoj ugao posmatranja.
Ne desava se da se ljudi ponasaju zlo zato sto su u nekom trenutku poverovali da to vise nije zlo.
Ne.
Svaki covek, verovatno i svako bice, je sposobno da razlikuje dobro od zla.
Pitanje je samo kada ce, ili zasto, doneti odluku, svesnu odluku, da bude zao.

Zanima me sta mislite,kako nastaje zlo u recimo djeci od 8~9 godina...
Da li odnos roditelja prema njima izaziva stvaranje mrznje prema drugim ljudima..
Ovo kazem,inspirisana raznim maltretiranjima koja se desavaju kod djece..(i ono ne mislim na zacikavanja vec bukvalno na zlo,destruktivno,svjesno psihicko maltretiranje)
Komentarisite pliz xD zanima me uzasno sta mislite xDxD
Niko se ne radja zao, zato je bitno vaspitanje...
Ako se deca ispravno vaspitavaju i u ljubavi, ovo je kljucno, u ljubavi, onda nece biti zla...
Prema ispravnim moralnim normama..

Ako postanu zla, nesto ne stima u porodici...

Takodje lose drustvo moze uticati na decu, ali opet ako su u decu usadjene moralne vrednosti od malena, onda se ona mogu odupreti losem uticaju i sama...

Nema te ulice koja može da pokvari dobro uradjen roditeljski posao. Nije isto odrastati uz ljubav, pažnju i podršku roditelja:heart::D i uz grdnju i batine:( :rumenko:. Jedno je zaspivati uz uspavanke i bajke a drugo je zaspivati uz šamare. Zlo je ružno u svakom obliku, a zlo prisutno u bilom kojem detetu je duplo gore. Poražavajuća je činjenica da neka deca, ma kako andjeoskih plavih očiju bila, sa uživanjem nanose drugoj deci zlo...sa osmehom na licu nazivaju vršnjake pogrdnim imenima, o fizičkom nasilju da ne govorim... :think:

Sve je to lepo i krasno, ali meni su poznata i deca koja su rasla uz uspavanke i bajke, pa su danas najklasičniji sadisti, ko iz priručnika; i neki kojima su roditelji bili nezainteresovani ili čak i nasilni alkoholičari; kockari, skotovi i šta god oćete - pa im na pamet ne bi palo da povrede išta što živi i postoji na svetu.

Mada znam da je protivno uvreženom mišljenju, nikada neću zanemariti genetsko nasleđe, naprimer; čak ni ako decu oveštalih krimilaca i dijagnostikovanih ludaka uzmu da odgajaju posve ok ljudi još u ranoj dobi, usled koje nisu imali skoro nikakvih kontakata sa svojim biloškim roditeljima; i stvarno verujem da se neki, prosto, rađaju zli. Jer, kako objasniti (takođe više put viđenu) činjenicu da dvoje dece istih roditelja izrastu u sasvim različite ljude, i da jedno od njih bude krasno i divno, a drugo baraba? I to u roditelja koji nisu pravili nikakvu katastrofalnu veliku razliku između njih; niti jedno odgajali s ljubavlju a drugo šutali u glavu.

Ljubav je reč koja se toliko često potencira da se odavno olinjala, više joj retko ko uopšte sluti značenje a najveći deo ljudi nema o njoj blagog pojma, Mada ih to ne sprečava da vrlo glasno i zvučno iznose svoje mišljenje, ali, opet, kad je to sprečavalo čoveka?

Sve se ne može rešiti samo ljubavlju; i ljubav nije odgovor na sve u univerzumu. Čak ni onima koji znaju da se ljubav pre tiče hladne glave nego genitalija i poetike - ili možda pogotovo njima.

Nema te genetike koju dobro ili lose roditeljstvo i okolina ne mogu da promene.

Covekov um je veoma osetljiv objekat, a drustvo prema njemu ima grube instrumente i alate, zato rezultati nisu predvidljivi. Medjutim, ako roditelj ili njegov zamenik finim podesavanjem pre ukljucenja u sire okruzenje podesi mehanizme samo vrlo jakim pritiskom moze da se pomeri podesavanje, kako u jednom, tako i u drugom smeru.

Nema te genetike koju dobro ili lose roditeljstvo i okolina ne mogu da promene.

Covekov um je veoma osetljiv objekat, a drustvo prema njemu ima grube instrumente i alate, zato rezultati nisu predvidljivi. Medjutim, ako roditelj ili njegov zamenik finim podesavanjem pre ukljucenja u sire okruzenje podesi mehanizme samo vrlo jakim pritiskom moze da se pomeri podesavanje, kako u jednom, tako i u drugom smeru.
Deca od bioloskih roditelja nasledjuju gene:)

Mala digresija:

Da li se secate serije "Sivi dom" ?

Tu je najgori sticenik bio Crni, koga glumi Branislav Lecic. Cutao je i delao, sa opasnim zlim pogledom....Prosto nekako da te jeza uhvati kada ga vidis...

Kada se malo proceprka po "njegovoj psihologiji" zapazamo jednu bitnu cinjenicu - Kada je bio mali majka ga je bacila u kantu za djubre...ne nije ga ostavila ili dala nekomdrugom nego ga je bacila u kantu za djubre.....

Saznavsi to + nepovoljni uticaji sredine eto sta su napravili od njega.....

uproscavas mnogo. ni ti zli nisu potpuno "zli". recimo oni profesionalni kriminalci (zemunski klan :) ) cesto imaju 3-4 dece, zenu, verovatno su brizni roditelji...
a to je ionako serija. mada krimosi verovatno nisu pravi primer zla, oni su cesto "zli" koliko moraju, ne vise
zlo nastaje kad nesto u tebi nije razreseno. ?

Poslednja izmena:
Niko se ne radja zao, zato je bitno vaspitanje...
Ako se deca ispravno vaspitavaju i u ljubavi, ovo je kljucno, u ljubavi, onda nece biti zla...
Prema ispravnim moralnim normama..

Ako postanu zla, nesto ne stima u porodici...

Takodje lose drustvo moze uticati na decu, ali opet ako su u decu usadjene moralne vrednosti od malena, onda se ona mogu odupreti losem uticaju i sama...

a deci mora i da se podvikne i da se sprece da rade neke stvari. znaci ipak nisu samo leptirici. bolje da dobijes neku neprijatnost od roditelja npr batine nego da postanes delikvent. batine nisu idealne ali roditelj u trenuku nema bolje resenje.
od batina je gora psiholoska manipulacija. ovo je ko zoran milivojevic.
ja ne znam bas da podviknem???...
a neko prosto ode na tu stranu i mislim da to mora tako, vecina ljudi ne ide u zatvor i ne ubija? mada sada je opet istorijski tesko vreme i ljudi su pred teskim izborima, kao pred II svetski rat... pa posle se malo grade drzave, lepo je raspolozenje i tako.

Mada znam da je protivno uvreženom mišljenju, nikada neću zanemariti genetsko nasleđe, naprimer; čak ni ako decu oveštalih krimilaca i dijagnostikovanih ludaka uzmu da odgajaju posve ok ljudi još u ranoj dobi, usled koje nisu imali skoro nikakvih kontakata sa svojim biloškim roditeljima; i stvarno verujem da se neki, prosto, rađaju zli. Jer, kako objasniti (takođe više put viđenu) činjenicu da dvoje dece istih roditelja izrastu u sasvim različite ljude, i da jedno od njih bude krasno i divno, a drugo baraba? I to u roditelja koji nisu pravili nikakvu katastrofalnu veliku razliku između njih; niti jedno odgajali s ljubavlju a drugo šutali u glavu.

Ljubav je reč koja se toliko često potencira da se odavno olinjala, više joj retko ko uopšte sluti značenje a najveći deo ljudi nema o njoj blagog pojma, Mada ih to ne sprečava da vrlo glasno i zvučno iznose svoje mišljenje, ali, opet, kad je to sprečavalo čoveka?

Sve se ne može rešiti samo ljubavlju; i ljubav nije odgovor na sve u univerzumu. Čak ni onima koji znaju da se ljubav pre tiče hladne glave nego genitalija i poetike - ili možda pogotovo njima.

a jesi ti rodjen'a dobra ili zla?... ako si dobra pretp. znash za ljubav jer si tako prosvetljena ali nju delish dobrima a zlima ne?
znaci i nisi nesto posebno.

Back