Nasilje u OŠ "Jožef Atila" u Novom Sadu

Iskreno, nekad mi je i drago što nisam roditelj. Kad pomislim na roditelja koji oseća da ne može da zaštiti svoje dete... ne bih im bila u koži.[/QUOTE]

U pravu si Valeria...Zaista je tesko biti roditelj u današnje vreme. Učiš dete da se bori protiv nepravde, da se buni, da kaze STOP NASILJU, ma od koga ono dolazilo, a onda, jednog momenta, sateran u ćošak, istom tom detetu kazes: "Ma ćuti, klimaj glavom, ne buni se..." I to onda kada vidis da ce ti dete nadrljati, da ne moze protiv sistema koji u njegovoj školi čine direktor, razredni, nastavnici... Ali ja verujem da rešenje uvek postoji. Mozda baš i ne najadekvatnije, ali svakako najbolje u datom trenutku... ISPIŠI GA IZ TE ŠKOLE I PREBACI GA U DRUGU! Jednog dana će se pitati šta su to uradili kada su ostali bez posla jer neće imati đaka.

Ja sam davno završila osnovnu školu ali... očito se neke stvari nisu promenile ni dan danas.
I u moje doba je bilo nasilnika, i tad je bilo slučajeva da se to karakteriše kao "šala".
Čudo jedno koliko se energije trošilo da se "pomogne" problematičnim đacima, jer eto, oni su iz rasturenih porodica, roditelji im ne rade, itd itd (razlog se uvek nađe).
A nešto se slabo obraćala pažnja na to ko će da pomogne maltretiranim đacima.

Potpuno razumem nemoć roditelja u ovakvim situacijama, jer veći deo dana decu treba da prepuste školi - instituciji - koja nije voljna, ili nije dovoljno moćna ili organizovana da adekvatno zaštiti svoje đake od nasilnika.
Ja sam ko klinka rešila problem tako što sam i sama postajala nasilnik (na batine sam uzvraćala batinama i slično :lol: ), ali to nije rešenje. Samo se ulazi u novu spiralu problema.

Setila sam se reci moje prijateljice koja je inače po struci arhitekta, a radila je kao zamena profesorke u jednoj srednjoj tehničkoj školi. Ona kaže - tu negde - sva deca u suštini žele red.
Čak i nasilnici. I da je svo to penjanje spirale nasilja uzrokovano time što se oseća da sam sistem ne valja, i nedovoljno je zainteresovanosti za pravu dobrobit đaka.

Iskreno, nekad mi je i drago što nisam roditelj. Kad pomislim na roditelja koji oseća da ne može da zaštiti svoje dete... ne bih im bila u koži.

Ne bi im niko bio u kozi. Ali ja i pored svega planiram da imam decu (iako je ovaj svet iskvaren i nikakav), zapravo samo jedno i to cerku :D Jes, imam 17 godina, ali vec razmisljam i o nekim drugim stvarima. Jesam cudan a?

Inace, tesko ce se resiti problem nasilja u skorije vreme, cak i kada krenu nesto da menjaju, trebace vremena.

Hvala puno sto si iznela svoje iskustvo, neznam da li je strasnije ili zalosnije sto tvoj slucaj nije usamljen. U ovoj prici roditelji se itekako bore ali klika u upravi je nazalost jaca i roditelji su primorani da ispisuju decu iz skole. Deca koja su samostalno digla svoj glas jer su naucena da slobodno misle i da se bore protiv nepravde dobijaju ukore. Apsurd je kakve zakljucke mogu da donesu tinejdžeri nakon svega..ustati ili odustati?

Jednog dana će oni koji sada daju ukore i sami dobiti ukor! Ipak "neko to odgore vidi sve" što bi rekao naš Đole...

na ovu temu imam puno toga da kazem, s obzirom da sam tokom svog skolovanja bio svedok zlostavljanja, ponekad zlostavljac (kajem se :zroll:) i umalo zrtva vrsnjackog zlostavljanja (bullyinga), ali ono sto bih prvo zeleo da kazem je da postoji jedan mit koji je veoma, veoma poguban. taj mit glasi: deca (koja zlostavljaju) nisu kriva, krivi su samo roditelji i pedagozi. deca itekako mogu da budu jako zla po svojoj prirodi. svi kriminalci su u detinstvu bili jako problematicni i maltretirali su slabije od sebe.

kada budem imao malo vise vremena napisacu vam moja iskustva sa i dati predloge kako se efektivno boriti protiv bullyinga.

Ja sam davno završila osnovnu školu ali... očito se neke stvari nisu promenile ni dan danas.
I u moje doba je bilo nasilnika, i tad je bilo slučajeva da se to karakteriše kao "šala".
Čudo jedno koliko se energije trošilo da se "pomogne" problematičnim đacima, jer eto, oni su iz rasturenih porodica, roditelji im ne rade, itd itd (razlog se uvek nađe).
A nešto se slabo obraćala pažnja na to ko će da pomogne maltretiranim đacima.

Potpuno razumem nemoć roditelja u ovakvim situacijama, jer veći deo dana decu treba da prepuste školi - instituciji - koja nije voljna, ili nije dovoljno moćna ili organizovana da adekvatno zaštiti svoje đake od nasilnika.
Ja sam ko klinka rešila problem tako što sam i sama postajala nasilnik (na batine sam uzvraćala batinama i slično :lol: ), ali to nije rešenje. Samo se ulazi u novu spiralu problema.

Setila sam se reci moje prijateljice koja je inače po struci arhitekta, a radila je kao zamena profesorke u jednoj srednjoj tehničkoj školi. Ona kaže - tu negde - sva deca u suštini žele red.
Čak i nasilnici. I da je svo to penjanje spirale nasilja uzrokovano time što se oseća da sam sistem ne valja, i nedovoljno je zainteresovanosti za pravu dobrobit đaka.

Iskreno, nekad mi je i drago što nisam roditelj. Kad pomislim na roditelja koji oseća da ne može da zaštiti svoje dete... ne bih im bila u koži.

Verujem u ovo da svi negde žele red- ali da sistem je problem a deca tek treba da postanu deo sistema ali kakvog? Ovakvog? A ne!!

na ovu temu imam puno toga da kazem, s obzirom da sam tokom svog skolovanja bio svedok zlostavljanja, ponekad zlostavljac (kajem se :zroll:) i umalo zrtva vrsnjackog zlostavljanja (bullyinga), ali ono sto bih prvo zeleo da kazem je da postoji jedan mit koji je veoma, veoma poguban. taj mit glasi: deca (koja zlostavljaju) nisu kriva, krivi su samo roditelji i pedagozi. deca itekako mogu da budu jako zla po svojoj prirodi. svi kriminalci su u detinstvu bili jako problematicni i maltretirali su slabije od sebe.

kada budem imao malo vise vremena napisacu vam moja iskustva sa i dati predloge kako se efektivno boriti protiv bullyinga.

Svima treba pomoc apsolutno, mit je mit ali u osnovi nosi uglavnom istinitu pricu, tu si u pravu. Deca imaju prava na greske ali roditelji i odgovorna lica po skolama NE!! Greske se moraju ispravljati i to je istina i netreba bezati od istine i od problema ali smemo li dozvoliti da situacije izmaknu kontroli zbog necijeg profesionalnog nemara?
Beskrajan krug ali u njemu nije zvezda!!

Potpuno se slazem sa tvojim misljenjem da roditelji treba i moraju da se ukljuce u program zastite dece i njihovih prava i ne samo to..ali direktori su uglavnom kao kornjace sa oklopom-nedodirljivi..vlast je cudo..mada malo vike kako ti kazes sigurno leci sve..
Duboko sam povređena odavno ali ovih dana sta se desava to me je dotuklo definitivno, devojčica se ispisuje iz razreda sto je pozivala na PRAVDU I ZAKON koji nastavnici zajedno sa svima ostalima od uprave nisu poznavali i dobija isti tretman kao nasilnik!!?? Devojčica koja je zamalo prebacena preko gelendera u skoli takođe se ispisuje!! I tako se ovde stvari rešavaju, odgovorni čuvaju fotelje( i ne samo ovde) a deca? Kuda ide ovaj brod i da li mu je Titanik ime?

Ne, ime mu je OŠ "Jožef Atila"

sad sam se setio jos jednog mita: nasilnici su uglavnom deca osetljivih drustvenih grupa i ne posvecuje im se paznja
znate da svaki razred ima svoju "elitu" - glavno drustvo u razredu. u mom razredu OS (davno bese) njih sedmorica su cinili tu "elitu". trojica iz te grupe su obozavali da se izivljavaju nad jednim nemanjom. roditelji te trojice su pripadali drustvenom "kremu". jednom je tata bio neki direktor, drugom gradjevinski investitor, a trecem opstinski ministar. sto se tice uspeha, bili su vrlo dobri ili odlicni.
pa sad vi vidite...

Poslednja izmena:
sad sam se setio jos jednog mita: nasilnici su uglavnom deca osetljivih drustvenih grupa i ne posvecuje im se paznja
znate da svaki razred ima svoju "elitu" - glavno drustvo u razredu. u mom razredu OS (davno bese) njih sedmorica su cinili tu "elitu". trojica iz te grupe su obozavali da se izivljavaju nad jednim nemanjom. roditelji te trojice su pripadali drustvenom "kremu". jednom je tata bio neki direktor, drugom gradjevinski investitor, a trecem opstinski ministar. sto se tice uspeha, bili su vrlo dobri ili odlicni.
pa sad vi vidite...

Sigurno su zajedno sa direktorom skole skole igrali tenis, da se nadju jedni drugima..Elita i elitizam? Zasto uglavnom eliti nikad ne pripadaju oni koji bi trebalo?

Nasilje se dešava u mnogim školama ali u ovoj školi (ja sam roditelj jednog đaka) sve se pokušava zataškati na izuzetno perfidan način. "Dečija igra"(reči direktora) je pokušaj učenika da baci učenicu preko ograde ISPRED ZBORNICE sa sprata, "dečija šala" je guranje glave prvaka u WC šolju.."šaljivdžije" se kažnjavaju manjom ocenom iz vladanja. Setite se Aleksa iz Niša koji je izvršio samoubistvo jer nije mogao da trpi više batine i nasilje svojih školskih drugova, treba li još neko da bude Aleksa.??
Niko iz školske uprave ne prihvata odgovornost..Da li položaj ima samo prava ili sa sobom nosi i obaveze? Kuda nas ovo vodi?
RODITELJI, ĐACI- dajte svoja mišljenja, iznesite svoj stav..Nije samo ova škola ugrožena nažalost samo su slučajevi najsvežiji..

To je jako teško.
Gdije toga nema. Nisam ni učitelj niti roditelj ali neke stvari znam iz prve ruke.To što se događa u školama opčenito počinje sa neodgojom vlastite dijece. Onda oni roditelji koji svoju dijecu pouče dobrom već od 1 razreda...oni su žrtva neodgojene dijece.Ravnatelji baš i nemogu puno učiniti jer i oni danas nemaju neki autoritet.Puno je tu stvari problem i jedno, drugo veže i tu nikad kraja..na našu žalost.
Zato nam je svijet takav kakav je jer se problemi nemogu ili ne žele riješiti na vrijeme,....toliko.

To je jako teško.
Gdije toga nema. Nisam ni učitelj niti roditelj ali neke stvari znam iz prve ruke.To što se događa u školama opčenito počinje sa neodgojom vlastite dijece. Onda oni roditelji koji svoju dijecu pouče dobrom već od 1 razreda...oni su žrtva neodgojene dijece.Ravnatelji baš i nemogu puno učiniti jer i oni danas nemaju neki autoritet.Puno je tu stvari problem i jedno, drugo veže i tu nikad kraja..na našu žalost.
Zato nam je svijet takav kakav je jer se problemi nemogu ili ne žele riješiti na vrijeme,....toliko.

Tačno. Dete prvo učim ja, roditelj. A dete sa navršenom 1 godinom već krene u vrtić. Pa kad napuni 2-3 godine, vaspitačica počne da mu preti - Ako ne budeš dobar, poslaću te u mađarsku grupu! Ja sam bio šokiran kada mi je dete to reklo. Kada sam ga pitao - A šta može loše tamo da ti se desi, dete je reklo da tu decu ništa ne razume. Ako, kažem mu ja, bar ćeš naučiti i poneku reč mađarskog jezika. A kazite vi meni koja je poruka te vaspitačice? Monstruozna!
Sledeće - dete se požali vaspitaču da ga je jedno dete udarilo, a vaspitač mu kaže - Udari i ti njega! Koja je poruka tog vaspitača! Takođe monstruozna! A ja ga učim da se sa nasilnom decom ne druži, da ih izbegava i da im otvoreno kaže da neće da se druži sa njima zato što su nasilni..
Ali, ja odvedem dete u vrtić ujutro u 7.30 i dođem po njega u 16.30. U 20h već ide u krevet. Znači ja sam sa njim 3.5 sati dnevno! Starije dete ode u školu pre 14h i vrati se u 20h. I sa tim detetom budem najviše 3 sata dnevno.
Sve manje vremena provodimo sa našom decom, a sve više vremena našu decu umesto nas roditelja vaspitava neko drugi - vaspitači u vrtiću, učitelji, odeljenski starešina, nastavnici, drugari, primeri iz okruženja... a u okruženju strava i užas!
To okruženje činimo svi mi zajedno i jedino vlastitim primerom možemo decu učiti nenasilju...
Ubacite građansko vaspitanje u škole kao obavezan predmet i dovedite stručne i edukovane ljude da rade sa decom!

Tačno. Dete prvo učim ja, roditelj. A dete sa navršenom 1 godinom već krene u vrtić. Pa kad napuni 2-3 godine, vaspitačica počne da mu preti - Ako ne budeš dobar, poslaću te u mađarsku grupu! Ja sam bio šokiran kada mi je dete to reklo. Kada sam ga pitao - A šta može loše tamo da ti se desi, dete je reklo da tu decu ništa ne razume. Ako, kažem mu ja, bar ćeš naučiti i poneku reč mađarskog jezika. A kazite vi meni koja je poruka te vaspitačice? Monstruozna!
Sledeće - dete se požali vaspitaču da ga je jedno dete udarilo, a vaspitač mu kaže - Udari i ti njega! Koja je poruka tog vaspitača! Takođe monstruozna! A ja ga učim da se sa nasilnom decom ne druži, da ih izbegava i da im otvoreno kaže da neće da se druži sa njima zato što su nasilni..
Ali, ja odvedem dete u vrtić ujutro u 7.30 i dođem po njega u 16.30. U 20h već ide u krevet. Znači ja sam sa njim 3.5 sati dnevno! Starije dete ode u školu pre 14h i vrati se u 20h. I sa tim detetom budem najviše 3 sata dnevno.
Sve manje vremena provodimo sa našom decom, a sve više vremena našu decu umesto nas roditelja vaspitava neko drugi - vaspitači u vrtiću, učitelji, odeljenski starešina, nastavnici, drugari, primeri iz okruženja... a u okruženju strava i užas!
To okruženje činimo svi mi zajedno i jedino vlastitim primerom možemo decu učiti nenasilju...
Ubacite građansko vaspitanje u škole kao obavezan predmet i dovedite stručne i edukovane ljude da rade sa decom!

Imam drugaricu koja je na defektoloskom fakultetu zavrsila maloletnu delikvenciju.
Ona radi kao vaspitacica u jaslama, znaci deca do 3 godine i kaze da upravo na taj nacin, decu uce i sta znaci izazvati bol, i sta znaci pretrpeti bol.
Naravno, ona je to drugacije objasnila, ja samo uproscavam.
Drugo, decu treba uciti da se brane, a ne da se sklanjaju od nasilnika, vec da se suoce sa tim.

Direktor ima zaleđinu debelu od strane školskog odbora i većeg dela nastavnika,a kada mu se savet roditelja usprotivio pokušao je da ga smeni pričom o Romima i ostalim manjinama i njihovim zastupljenostima u savetu roditelja!NIJE MU USPELO!!!Sve pokušava da prebaci na drugoga,ima toliko problema u toj školi a da ljudi nisu ni svesni!!!

Postavicu link- snimak je od prosle godine(događaj vezan za nepravedan disciplinski postupak prema jednom nastavniku) gde se vidi kako direktor kao diktator zabranjuje prisustvo medija..a koliko je takvih direktora? I Aleksin je bio sličan!!

ON SAMO ON I NIKO DRUGI!!!On je baba!!!Sve se on pita(tako je i izdao kantinu,salu Boškanu )a da se ne konsultuje s drugima!!

ON SAMO ON I NIKO DRUGI!!!On je baba!!!Sve se on pita(tako je i izdao kantinu,salu Boškanu )a da se ne konsultuje s drugima!!

Danima sam pretrazivala sve clanke vezane za slucajeve nasilja u skolama ali i ostalim problemima- sve se uglavnom svodi na samovolju direktora i ostatka uprave, mali deo odlazi na teret lokalne samouprave( nedostatak novca uglavnom). Aleksina direktora je beskrupulozno odbila bilo kakvu odgovornost i nastavila sa vređanjem i lažima i nakon detetovog samoubistva. Ovaj nas diktator u rukavicama baca ljudima prasinu u oci stalno skrecuci sa teme. Velika vecina roditelja se bori na sve nacine, prvo da ga vrati na pravi put ili da se skloni jer evidentno ne ume. Sve skolske resurse koristi na ko zna kakve nacine gde su deca(zbog kojih skola postoji) ostecena. Kakvu to vojsku neodgovornih ljudi regrutuje ministar prosvete? Ili nije obavesten kao neki?

U nekim skolama na zapadu nastavnici ocenjuju kolege, ucenici nastavnike itd nakon analize ocena direktor skole tj upravni odbor analizira SVE i pokusava da sve sto je zamereno ispravi i popravi. Ni po babu ni po stricevima (nisu to samo privatne ustanove). Kada bi se takva analiza uradila kod nas mnoge skole bi bile trajno obelezene.
Nemogu ali i necu da razumem takve ljude, sitne duse, moralni lopovi, FUJ..
Direktor pokriva nastavnika koji deci citavo polugodiste nije odrzao NIJEDAN cas ( a nije na bolovanju), roditelji traze objasnjenje, njegovo je da nebudemo na kraj srca da covek ne izgubi posao!!!!!!!!!!!!!!! Hej??!!!
Eskurzije? Sramni skolski lopovluk
Ma sramota, a deca koja usput prave izgrede su saljivdžije po njemu..
Volela bih da je ovo samo ruzan san!!
Ogorcena sam, ma slaba rec....................

To će sve trajati dok direktor škole bude ima svoje ljude koji mu štite zaleđinu!školski odbor ne sme da mu se usprotivi jer ga se plaše,savet roditelja mu se verovatno usprotivio,jer stalno im inspekcija duva za vratom!

Neverujem da ga se skolski odbor plasi nego je to ekupa uvlakaca i to profesionalaca. Sto ga se neplasi Savet? Zakoni su nejasni i on to debelo kao i puno njegovih kolega koristi.

Pogledajte primer samovolje direktorke iz skole "Kralj Petar I" iz Beograda..........imaju li prava na takve igre bez granica? Ljudi su skupili par hiljada potpisa peticije za njeno smenjivanje, videcemo sta ce biti, nadam se da ce je skloniti.

Petoro dece i to dobre dece nam u danu ode iz skole na polovini polugodista, treba protestovati. Neka Savet i odbor rade svoj posao ko kako moze a mi ispred skole treba da protestujemo!!!!!!!!!!!!!!!!

Stvarno nije normalno šta se danas dešava u školama...koliko ima nasilnika i ludaka...Direktori škole i svi nastavnici uglavnom brade te učenike koji su,navodno''jadni i bolesni''...Smešno!Ima kod nas u školi jedan takav-malttretira druge učenike,tuše ih..A školska uprva,ništa!Samo ga brane....i neće da ga izbace iz škole...za sve to su krivi roditelji...njihova je anjveća greška...:besan2:

Back