Naša biblioteka

U ovako losim danima za mene, setim se kako sam pre nekolilo godina usled povrede morala da mirujem 6 nedelja, tada mi je prijateljican poklonila "Kod kuce je najgore" Kison. I odmah mi je bilo bolje 🤣
Kišon je za mene "letnji pisac" - malo čitaš, malo se smeješ, malo šetaš, plivaš, provodiš se i mozak odmara.
Zimi i u jesen čitam knjige koje traže punu pažnju.
Mada, ove jeseni sam se malo više "umno trošila" pa sada odmaram uz Momu Kapora i roman "Ada"

Моја пријатељица то зове ,,књиге за плажу"
@Pinocchio спомену Серенисима, одавно сад читала па сам гуглала да се подсетим, а онда сам се сетила да сам била разочарана. После Страха од летења, искрене и надахнуте приче, ова делује као писање ради писања.
Мада сам често наилазила код писаца да у недостатку инспирације назвекећу роман само да би били присутни.

Моја пријатељица то зове ,,књиге за плажу"
@Pinocchio спомену Серенисима, одавно сад читала па сам гуглала да се подсетим, а онда сам се сетила да сам била разочарана. После Страха од летења, искрене и надахнуте приче, ова делује као писање ради писања.
Мада сам често наилазила код писаца да у недостатку инспирације назвекећу роман само да би били присутни.
Ja je mnogo volim. Nestvarna priča, povratak (u groznici) u doba Šekspira i priča o mladom Vilu.

"Strah od letenja" sam pročitala ponovo posle 30 godina. Totalno razočarenje. Tj. posle drugog dela "Kako spasiti sopstveni život" taj prvi mi je pao u zapećak.
Možda neke knjige ne treba čitati ponovo. Druge godine, nova iskustva... drugačiji utisci.

Uskoro ce mesec dana od nesrece u NS.
Mesec dana od kako se lose osecam, dogadjaji koji se nizu jedan za drugim dovode me u preispitivanja, nesanicu... eh taj Balkan, onda kazem sebi, mogle je i gore, zamisli da si sad u Gazi.
Elem, da ne mracim, u potrazi za knjigom koja ce mi ovu poremecenu paznju i zadrzati duze od desetak strana, naidjoh na Istina o slucaju Klarija Keberta- Zoel Diker.
Citam je na telefonu, i prilicno se "mucim" da li bi neko od Vas prodao ovaj roman, ili pozajmio na citanje, posto mi se konacno posle mesec dana desava da mogu da citam?
U biblioteci u NS nisam nasla ovaj roman.
Zelim vam lep vikend.

Uzeh da čitam na Sajmu kupljeno delo Knjige krvi 2 od Barkera. Pročitao sam prvu priču, prilično moćno. Barker je na vrhuncu bio baš kreativan horor stvaralac, mogao je da napravi užas i stravu i od običnog konopca. Ko je čitao zna o čemu pričam :D

U ovako losim danima za mene, setim se kako sam pre nekolilo godina usled povrede morala da mirujem 6 nedelja, tada mi je prijateljican poklonila "Kod kuce je najgore" Kison. I odmah mi je bilo bolje 🤣
Kison je duhovit,pozitivan,zabavan...Ja ga bas volim.
Nedavno sam citala "Stogodisnjak koji je iskocio kroz prozor i nestao"J.Jonasona i imala je slican stil Kisonu,ali sam se mucila da je citam,nekako mi je sve bilo usiljeno i nazor.Osim par duhovitih recenica,sve je nekako bilo nategnuto i nisam je ni procitala do kraja,toliko mi nije drzala paznju.
Kod Kisona je sve spontano,pitko i neusiljeno.
Bas se opustis i nasmijes.

Kison je duhovit,pozitivan,zabavan...Ja ga bas volim.
Nedavno sam citala "Stogodisnjak koji je iskocio kroz prozor i nestao"J.Jonasona i imala je slican stil Kisonu,ali sam se mucila da je citam,nekako mi je sve bilo usiljeno i nazor.Osim par duhovitih recenica,sve je nekako bilo nategnuto i nisam je ni procitala do kraja,toliko mi nije drzala paznju.
Kod Kisona je sve spontano,pitko i neusiljeno.
Bas se opustis i nasmijes.
takodje sam ostavila nedovrsenog stogodisnjaka, a film mi se bas dopao, roman bas kakvog ga i opisaste.

Uskoro ce mesec dana od nesrece u NS.
Mesec dana od kako se lose osecam, dogadjaji koji se nizu jedan za drugim dovode me u preispitivanja, nesanicu... eh taj Balkan, onda kazem sebi, mogle je i gore, zamisli da si sad u Gazi.
Elem, da ne mracim, u potrazi za knjigom koja ce mi ovu poremecenu paznju i zadrzati duze od desetak strana, naidjoh na Istina o slucaju Klarija Keberta- Zoel Diker.
Citam je na telefonu, i prilicno se "mucim" da li bi neko od Vas prodao ovaj roman, ili pozajmio na citanje, posto mi se konacno posle mesec dana desava da mogu da citam?
U biblioteci u NS nisam nasla ovaj roman.
Zelim vam lep vikend.
Loše se u tom smislu osećam već jako dugo. Veoma loše. Sve to preživljavam, nesanica, bespomoćnost, bes...
Ovo u NS je za misleće i osećajne osobe (u koje bez ikakve zadrške ubrajam i sebe) već za pomračenje uma.
O nesreći par prezivelih ne smem bukvalno ni da pomislim.
A opet mora čovek da živi. Da se bori protiv zla, ali mora da živi. A mi koji čitamo preživljavamo uostalom i pomoću čitanja.
Ja nisam odabrala pravu knjigu, nije laka, mislila sam da je ostavim upravo iz prethodno navedenih razloga i da uzmem nešto laganije.
Ali sam je ipak pročitala, povukla me, nisam je tako lako puštala. Iz jedne nesreće sam praktično bezala u drugu, neku davnu već proživljenu,
Naime radi se o autobiografiji, Andjelin pepepo za koju je autor dobio Pulicerovu nagradu.

Andjelin pepeo – Frenk Mekort, Laguna 410 str, 9/10
https://www.laguna.rs/n5408_knjiga_andjelin_pepeo_autobiografija_laguna.html

„Kada se osvrnem na detinjstvo, pitam se kako sam ga uopšte i preživeo.“
Zaista, pitam se kako je preživeo. Siromaštvo, ono krajnje, katolička Irska, otac alkoholičar...
Ali i pored tako teške teme knjiga nije mučna. Pisac se opredelio za pisanje iz ugla dečaka, tako da je ovo stilsko rešenje doprinelo lakoći čitanja.

Pošto vidim da još ima ljudi koje interesuje ova tema, bilo bi lijepo da za kraj godine spremimo spiskove najboljih knjiga. I nekada smo to radili. Ne mora ništa obimno, recimo pet koje su nam se najviše dopale u ovoj godini. Bez žurbe, ima vremena do kraja decembra. Možda najbolju tek pročitate.
Ja svoj mršavi spisak spremam :strika:
I vašim spiskovima se nadam :cistinaocare:

Pošto vidim da još ima ljudi koje interesuje ova tema, bilo bi lijepo da za kraj godine spremimo spiskove najboljih knjiga. I nekada smo to radili. Ne mora ništa obimno, recimo pet koje su nam se najviše dopale u ovoj godini. Bez žurbe, ima vremena do kraja decembra. Možda najbolju tek pročitate.
Spremiću spisak, mislim da ove godine imam najviše pročitanih knjiga.

Back