Stižem najzad da pobrojim svoju čitalačku 2022. godinu.
1.
Mi protiv vas, Fredrik Bakman - 4
2.
Prebivališta, Džumpa Lahiri - 2
3.
Sjećanje šume, Damir Karakaš - 5**
4.
Ljubazni leševi, Zoran Penevski, Ivica Stevanović (strip) - 3
5.
Mini je potreban prostor za vežbu, Dorte Nors - 2
6.
Pokretne slike, Edna O'Brajen - 4
7.
Proročka noć, Pol Oster - 4-
8.
Moja borba V tom - K.U. Knausgor - 4+
9.
Molitva za Ovena Minija, Džon Irving - 5-
10.
Poglavnikova bakterija, Boris Dežulović - 3
11. Iz prepiske, Danilo Kiš - 5
12.
Balada dekadenta, Marko Braković - 3-
13. Voli me više od svega na svijetu, Mira Furlan - 3-
14.
Terezin sin, Vjeran Miladinović Merlinka - 3-
15.
Brik i kompanija, Berislav Kosier - 5* (ponovno čitanje, jedna od omiljenih iz detinjstva)
16.
Što na podu spavaš, Darko Cvijetić - 5*
17.
Nevidljiva žena i druge priče, Slavenka Drakulić - 4
18.
Đevđir, Nenad Stanković - 4
19.
Sjaj, Rejven Lejlani - 3-
20.
Drugi mač: Majska povest, Peter Handke - 3+
21.
Male proze, Mišel Turnije - 4
22.
Stručnjak za ljubomoru i druge priče, Ju Nesbe - 3
23.
Sakupljač, Džon Fauls - 4-
Iza sebe sam imala više obimnijih knjiga (Irving, Knausgor, Furlan), time se malo tešim što mi čitalački i nije bila posebno uspešna ni raskošna godina,
Ipak, 2022. bila je posebna godina jer sam upoznala čudnovatost Darka Cvijetića i Damira Karakaša, pri čemu se posve zaljubih u pisanje drugopomenutog, te sam brže-bolje kupila i
Proslavu i
Okretište.
Potom, iznova sam čitala predivnu knjigu koja me je očarala onda kada sam imala 10 godina, a ništa je manje ne volim sa 35 -
Brik i kompanija.
Bilo je osrednjih knjiga, bilo je knjiga nevelikih obimom, bilo je onih stranica nad kojim sam, uprkos nižim ocenama, umela da zaridam, bilo je onih nad kojim sam se nezadovoljno mrštila, bilo je, nesumnjivo, propustivih knjiga koje su svejedno prošle kroz moje ruke. Ne žalim, svakako.
Rezimirala bih da je iščitavanje u prethodnoj godini bilo vrlo slično i mom življenju tokom te godine: čarolije, razočaranja, pusti dani, lenji dani, marljivi, radoholičarski, dani (knjige) za nezaborav, ali i oni koji će ostati po strani, zatureni važnijim uspomenama i stranicama.
Ove godine, uverena sam, biću čitalački posvećenija.
Kasnije ću vas, najavljeno, zapitkivati o vašim spiskovima. A budite slobodni ako vas nešto zainteresuje da i mene priupitate vi.