Naša biblioteka

Evo liste pročitanih knjiga ove godine:

1. Peter Esterhazi - Ribica, labud, slon, nosorog (književna zoopublicistika) (3+)
2. Žan Žene - Dnevnik lopova (4+)
3. Žarko Zolotić - Nostalgija za paklom (priče) (4)
4. Robert Zetaler - Čitav život (3)
5. Karl Uve Knausgor - U jesen (3+)
6. Mirča Kartaresku - Lepe strankinje (5-)
7. Nagib Mahfuz - Šapat zvezda (priče) (4)
8. Tomas Ligoti - Teatro grottesco (priče) (4)
9. Dejvid Foster Volas - Kratki razgovori sa ogavnim muškarcima (5)
10. Dejan Tiago Stanković - Zamalek (4)
11. Džon Kag - Planinarenje s Ničeom (4+)
12. Nikolo Amaniti - Zverinjak (5)
13. Bekim Sejranoviæ - Tvoj sin Huckleberry Finn (5)
14. Ježi Kosinski - Koraci (5)
15. Anri Šarjer - Papijon (5)
16. Dušan Veličković - Sva lica sveta (4)
17. Vladimir Pištalo - Milenijum u Beogradu (4+)
18. Mirča Kartaresku - Nostalgija (5)
19. Vernon Li - Fantomski ljubavnik (priče) (4+)
20. Tomas Bernhard - Korektura (5+)
21. Venko Andonovski - Vještica (5+)
22. Primo Levi - Zar je to čovjek (5)
23. Žan d'Ormeson - Priča Jevrejina lutalica (5+)
24. Enes Halilović - Ako dugo gledaš u ponor (4)
25. Ivana Dimić - Sve u svemu (priče) (4+)
26. Dejvid Van - Jarčeva planina (4)
27. Ðorđe Lebović - Anđeli neće sići sa nebesa (5)
28. Venko Andonovski - Pupak sveta (4)
29. Džordž Sonders - Deseti decembar (priče) (3+)
30. Bernhard Šlink - Olga (3)
31. Nikolo Amaniti - Ja i ti (4)
32. Delija Ovens - Djevojka iz močvare (5)
33. Alberto Moravija - Dosada (5)
Slabo Badri. Duboko si me razočarao.

Ćaooo, B! Evo smaračice.

Plavo obeležene stvari sa spiska me zanimaju u kraćoj verziji da mi kažeš tek rečenicu dve - kad nađeš vremena, a ako te ne bi mrzelo, naravno.
Ako imaš i mišljenje šta veruješ da bi moglo da mi se svidi od toga, ili makar što bi mi sigurno bilo nedopadljivo, reci mi.
Van me zanima veoma, jer sam čitala Legendu o samoubistvu, ta knjiga me je oduševila kada sam je čitala.

Šlinka veoma volim, vidim dao si mu 3, to me isto kopka - da li ti on uopšte paše ili ti je uvek oko trojčice ili četvorčice?

Zelene sam čitala, iako su u pitanju svega dva naslova, ali su nam se ocene, kako se sećam, poklopile. :) Svejedno, mislim da ti je bila uspešna godina. :)
Sad kad razmislim čini mi se da sam pogrešio sa ocenom Zetalera, ta knjiga ipak zaslužuje veću ocenu. Radnja se događa u malom alpskom mestu gde Andreas Eger ostavši siroče stiže u porodicu koja se prema njemu ne odnosi najbolje. I ova knjiga poput romana Lepi dani, Franca Inerhofera, prikazuje surovost, zaostalost... tih malih planinskih mesta polovinom dvadesetog veka.

Tvoj sin Huckleberry Finn je, kao i svi Sejranovićevi romani, autobiografski, kao što naslov kaže ovaj put je o životu na reci, otud i naslov, omaž Marku Tvenu. Meni su svi njegovi romani odlični, mada moglo bi se reći i da su slični, nekome može biti i dosadno to što uvek piše o sebi.

Kosinski mi je među omiljenim piscima, ovaj roman, mada ne znam koliko se može nazvati romanom, više je niz priča, koje nisu naročito povezane. Kod Kosinskog uvek dominira erotika i nasilje, ali u ovom delu je prisutan i humor, ironija pa i sarkazam.

Fantomski ljubavnik je zbirka horor priča, ali nemoj da te to odbije, da ne dužim, evo šta je Montagju Samers rekao o Vernon Li:
„Doktor Džejms koristi ogromnu antikvarsku i arheološku erudiciju kako bi stvorio prikladnu atmosferu za svoje zloćudne duhove i bolji ambijent ne može im se zamisliti. Njegova briga za detalj vredna je divljenja i beskrajno mnogo govori. Zapravo, znam za samo jednog živog autora koji se po ovom pitanju može uporediti sa njim. Mislim na Vernon Li (Vajolet Pedžet), iz čije zbirke Posednutosti imam privilegiju da ponudim dve priče, ’Amour Dure’ i ’Ouk od Oukhersta’. U prvoj je stari italijanski grad u brdima, a u drugoj engleska vlastelinska kuća; oboje su opisani sa začuđujućom lakoćom. Ništa manje inteligentno nisu urađeni Venecija, Padova i italijansko selo u ’Zlobnom glasu’. Posednutosti su remek-delo književnosti, a čak ni Le Fanu i M. R. Džejms ne mogu se svrstati iznad genija ove dame.“

Priča Jevrejina lutalice je izuzetan roman, jedan od boljih koje sam pročitao u poslednjih nekoliko godina.
"Preko puta Duždeve palate i crkve San Đorđo Mađore s visokim zvonikom, dvoje zaljubljenih slušaju iz večeri u veče priču jedne neobične osobe. Ona ih nosi kroz prostor i vreme, u vrtlog pustolovina u kojima su na potpuno neobičan način prikazani Stendal i Kristifor Kolumbo, Kinezi i Arapi, prokurator Judeje i vikinški ratnici, poreklo nule, sve svetske strasti i nesreće. O svemu pripoveda zagonetni čovek u kabanici, osuđen na besmrtnost zato što je odbio da da čašu vode iscrpljenom Hristu na putu ka Golgoti. Njegova priča o večnosti oživljava mit poput Don Žuana ili doktora Faustusa: mit o Večnom Židu – Jevrejinu lutalici."

Knjiga je napisana izuzetnim stilom, plus bogata zanimljivim događajima i avanturama, tako da je pravo uživanje čitati je, ni na trenutak nije dosadna iako je vrlo obimna.

Jarčeva planina je dobar roman, napisan minimalistički, radnja se događa na Jarčevoj planini gde jedanaestogodišnji dečak ide sa svojim ocem, dedom i njihovim prijateljem, u lov na jelene. Nešto što će on uraditi će im svima promeniti živote. Vrlo surova knjiga.

Što se Šlinka tiče, nije on pisac za mene, previše mi piše bestselerski, generički.

Preporučio bih ti Vešticu, Venka Andonovskog, to mi je bilo otkriće godine, mislim da bi ti se dopalo.

Beskrajno sam zahvalna jer si bio iscrpan i strpljiv sa mnom. Preporuke idu na spisak, nema tu šta. Kosinskog si mi dodatno približio, definitivno ću potražiti, ako ne tu knjigu, onda bilo šta drugo, da otpočnem susret.

Surova je i druga Vanova knjiga, takođe puna neverovatnosti, jeze i traume, definitivno.

Hvala ti još jednom. :)

Ajde da i ja napisem neki mrsavi spisak.
Moje knjige nisu tako ozbiljne. 🙂
1.Solunska 28-Nele Karajlic
2.Top je bio vreo-Vladimir Kecmanovic
3.Ana Marija me nije volela-Ljiljana Habjanovic Djurovic
4.Cernobiljska molitva-Svjetlana Aleksijevic
5.Oprosti mi,Natasa-Sergej Kurdakov
6.Dnevnik ratnog hirurga-Miodrag Lazic
7.Nit-Viktorija Hislop
8.Ostrvo-Viktorija Hislop
9.Jedne avgustovske noci-Viktorija Hislop
10.Vodic po zagonetnim mestima nase planete-Ernst Muldasev
11.Na Drini cuprija 🙂-Ivo Andric (ponovo prvi put posle srednje skole)
12.Sulejman Velicanstveni-Kolin Falkoner
13.Pisma iz Srbije-Bojan Ljubenovic
14.Med-Slobodan Despot
15.Judino drvo-A.Dz.Kronin
16.Gordost i predrasuda-Dzejn Ostin
17.Tajanstvene pojave u nasem narodu-Radovan Kazimirovic
18.Vere i zavere-Aleksandar Tisma-trenutno citam i
19.Velika ocekivanja-Carls Dikens

Ne mogu se sjetiti da li je bila jos koja.
Dosta ih imam "na cekanju".

Beskrajno sam zahvalna jer si bio iscrpan i strpljiv sa mnom. Preporuke idu na spisak, nema tu šta. Kosinskog si mi dodatno približio, definitivno ću potražiti, ako ne tu knjigu, onda bilo šta drugo, da otpočnem susret.

Surova je i druga Vanova knjiga, takođe puna neverovatnosti, jeze i traume, definitivno.

Hvala ti još jednom. :)
Od Kosinskog obavezno čitaj Obojenu pticu, ukoliko već nisi, to mu je definitivno najbolje delo.
Bio je zanimljiv čovek, mada veliki mitoman. :D
Ima ona priča da trebao da bude na večeri kod Šeron Tejt-Polanski onda kad im je upala Menson porodica i pobila ih, ali mu je prtljag izgubljen pa je propustio let. Iako je mitoman izgleda da je ta priča tačna.
https://www.nytimes.com/1984/04/15/books/l-tate-did-expect-kosinski-124051.html

Nema na čemu.

Uvek poseban u smislu odabranih knjiga, čitaš probrano, a svako može da nađe nešto i za sebe. Već si izgrađenog ukusa, pa baš malo "mašiš". Kalvino me zanima, bogme i sama čekam Knausgora kog si visoko ocenio. Možeš li mi više o Banvilovoj knjizi reći? Hvalaa :)

Evo šta sam napisao na temi kad sam pročitao knjigu:
Džon Banvil: The Blue Guitar - Volim Banvila i mislim da je generalno potcijenjen pisac. U ovoj knjizi junak je cijenjeni slikar koji je ostao bez inspiracije, kleptoman i preljubnik koji za sve svoje mane ima filozofsko, čak estetsko opravdanje. Moćan stil, bogat jezik, nelinearna struktura sa mnogo flešbekova. Odlično.

Stižem najzad da pobrojim svoju čitalačku 2022. godinu.

1. Mi protiv vas, Fredrik Bakman - 4
2. Prebivališta, Džumpa Lahiri - 2
3. Sjećanje šume, Damir Karakaš - 5**
4. Ljubazni leševi, Zoran Penevski, Ivica Stevanović (strip) - 3
5. Mini je potreban prostor za vežbu, Dorte Nors - 2
6. Pokretne slike, Edna O'Brajen - 4
7. Proročka noć, Pol Oster - 4-
8. Moja borba V tom - K.U. Knausgor - 4+
9. Molitva za Ovena Minija, Džon Irving - 5-
10. Poglavnikova bakterija, Boris Dežulović - 3
11. Iz prepiske, Danilo Kiš - 5
12. Balada dekadenta, Marko Braković - 3-
13. Voli me više od svega na svijetu, Mira Furlan - 3-
14. Terezin sin, Vjeran Miladinović Merlinka - 3-
15. Brik i kompanija, Berislav Kosier - 5* (ponovno čitanje, jedna od omiljenih iz detinjstva)
16. Što na podu spavaš, Darko Cvijetić - 5*
17. Nevidljiva žena i druge priče, Slavenka Drakulić - 4
18. Đevđir, Nenad Stanković - 4
19. Sjaj, Rejven Lejlani - 3-
20. Drugi mač: Majska povest, Peter Handke - 3+
21. Male proze, Mišel Turnije - 4
22. Stručnjak za ljubomoru i druge priče, Ju Nesbe - 3
23. Sakupljač, Džon Fauls - 4-

Iza sebe sam imala više obimnijih knjiga (Irving, Knausgor, Furlan), time se malo tešim što mi čitalački i nije bila posebno uspešna ni raskošna godina,
Ipak, 2022. bila je posebna godina jer sam upoznala čudnovatost Darka Cvijetića i Damira Karakaša, pri čemu se posve zaljubih u pisanje drugopomenutog, te sam brže-bolje kupila i Proslavu i Okretište.

Potom, iznova sam čitala predivnu knjigu koja me je očarala onda kada sam imala 10 godina, a ništa je manje ne volim sa 35 - Brik i kompanija.

Bilo je osrednjih knjiga, bilo je knjiga nevelikih obimom, bilo je onih stranica nad kojim sam, uprkos nižim ocenama, umela da zaridam, bilo je onih nad kojim sam se nezadovoljno mrštila, bilo je, nesumnjivo, propustivih knjiga koje su svejedno prošle kroz moje ruke. Ne žalim, svakako.

Rezimirala bih da je iščitavanje u prethodnoj godini bilo vrlo slično i mom življenju tokom te godine: čarolije, razočaranja, pusti dani, lenji dani, marljivi, radoholičarski, dani (knjige) za nezaborav, ali i oni koji će ostati po strani, zatureni važnijim uspomenama i stranicama.

Ove godine, uverena sam, biću čitalački posvećenija. :)

Kasnije ću vas, najavljeno, zapitkivati o vašim spiskovima. A budite slobodni ako vas nešto zainteresuje da i mene priupitate vi. :)
Jel možeš nešto više da napišeš o Damiru Karakašu, Darku Cvijetiću i Slavenki Drakulić. Za Darka nisam ni čula, ali vidim da je tebe oborio s nogu. O Damiru sam slušala hvalospeve, a Slavenka je već neko vreme tu negde, ali ja u stvari ne znam šta i o čemu oni pišu. Naravno, treba pročitati, ali moram unapred da pravim neku selekciju.

Isto. Kad sam pročitala neku deceniju kasnije ponovo zapitala sam se "Šta je mene tu toliko oduševilu". Svašta se u međuvremenu promenilo, a verovatno najviše ja. Iskustvo. Neke knjige zaista ne treba čitati ponovo. Ne ide im u korist.
Mene prvi put nije ni malo oduševila. Sad namjeravam da je još jednom pročitam da vidim da li mi je nešto promaklo.

Ajde da i ja napisem neki mrsavi spisak.
Moje knjige nisu tako ozbiljne. 🙂
1.Solunska 28-Nele Karajlic
2.Top je bio vreo-Vladimir Kecmanovic
3.Ana Marija me nije volela-Ljiljana Habjanovic Djurovic
4.Cernobiljska molitva-Svjetlana Aleksijevic
5.Oprosti mi,Natasa-Sergej Kurdakov
6.Dnevnik ratnog hirurga-Miodrag Lazic
7.Nit-Viktorija Hislop
8.Ostrvo-Viktorija Hislop

9.Jedne avgustovske noci-Viktorija Hislop
10.Vodic po zagonetnim mestima nase planete-Ernst Muldasev
11.Na Drini cuprija 🙂-Ivo Andric (ponovo prvi put posle srednje skole)
12.Sulejman Velicanstveni-Kolin Falkoner
13.Pisma iz Srbije-Bojan Ljubenovic
14.Med-Slobodan Despot
15.Judino drvo-A.Dz.Kronin
16.Gordost i predrasuda-Dzejn Ostin
17.Tajanstvene pojave u nasem narodu-Radovan Kazimirovic
18.Vere i zavere-Aleksandar Tisma-trenutno citam i
19.Velika ocekivanja-Carls Dikens

Ne mogu se sjetiti da li je bila jos koja.
Dosta ih imam "na cekanju".
Ja sam isto tako u jednom momentu naređala Viktoriju Hislop. Zanimljivo mi, šta ću. Zelene sam čitala. A onaj Top je bio vreo mi je stalno tu negde u planu, ali ne sasvim. Kakva je ta?

Mene prvi put nije ni malo oduševila. Sad namjeravam da je još jednom pročitam da vidim da li mi je nešto promaklo.
Ja bih ti rekla da ne trošiš vreme. Mada sam i radoznala kakvi bi ti sada bili utisci.
Meni je stalno u planu da još jednom pročitam Sto godina samoće jer sam bila potpuno oduševljena već dva puta. A bojim se da ne prođem kao sa Nepodnošljivom lakoćom postojanja.

Pustinjski cvet, Varis Dirije i (Ketlin Miler), Laguna, 250 str. Ova knjiga nema nikakvu književnu ni umetničku vrednost, ni stil pisanja, ali je ipak zanimljiva autobiografija Varis Dirije (valjda je pomenuta Ketlin pisala u njeno ime), devojčice rođene u Somaliji u nomadskom plemenu koja je uspela da stvori zavidnu manekensku karijeru i korača po najpoznatijim svetskim modnim pistama zajedno sa Sindi Kraford, Naomi Kembel i ostalima tog doba. Opisuje nam siromašni život u Somaliji, stalnu potragu za vodom, pa kako je pobegla od kuće kad je otac hteo da je uda za mnogo starijeg čoveka od kog bi za nju dobio dve kamile, pa stigla nekako do Londona preko Mogadiša čuvajući tuđu decu i čisteći kuće.
Sada je Varis ambasadorka ujedinjenih nacija koja se bori da svet sazna za grozan običaj tzv. ženskog obrezivanja ili genitalnog sakaćenja i da se to spreči. Ne želim da idem u detalje, šta je to, kako se radi, može da se nađe na internetu, ali sam bila zgrožena podatkom da se godišnje dva miliona devojčica uglavnom u Africi, ali i drugim delovima sveta gde žive Afrikanci poreklom, podvrgava tom procesu. Ako i prežive, a mnogo ih umre od infekcija, imaju užasne teškoće i bolove pri mokrenju, menstruaciji i seksu tokom celog života. Vredno je bilo saznati za to. Znala sam da to postoji, ali u kolikoj meri i u kom oblicima nisam mogla ni da zamislim.

Ja sam isto tako u jednom momentu naređala Viktoriju Hislop. Zanimljivo mi, šta ću. Zelene sam čitala. A onaj Top je bio vreo mi je stalno tu negde u planu, ali ne sasvim. Kakva je ta?
Neobicna.Ima neobican stil pripovijedanja,bez uljepsavanja.Lako se cita,i kratka je,ali ostavlja utisak.
Od njega sam procitala i Osama,ali mi je Top,bolja.
A od Viktorije Hislop su mi opustajuce..imaju zanimljive zaplete i radnju,nisu dosadne.

Ja bih ti rekla da ne trošiš vreme. Mada sam i radoznala kakvi bi ti sada bili utisci.
Meni je stalno u planu da još jednom pročitam Sto godina samoće jer sam bila potpuno oduševljena već dva puta. A bojim se da ne prođem kao sa Nepodnošljivom lakoćom postojanja.
Meni je od svih srednjoskolskih lektira Sto godina samoce bila najzanimljivija.Ali sad pojma nemam o cemu se tu radilo.Trebalo bi je ponovo
procitati.Tad mi je bas bila upecatljiva i bila mi je na listi najboljih.

A kad smo vec kod spiskova...duzi je spisak onih koje jos nisam procitala,koje su na cekanju 😀
1.Beograd ispod Beograda-Zoran Nikolic
2.Srce mi cisto sazdaj Boze-igumanija Matrona
3.120 pitanja i odgovora-Vladeta Jerotic
4.Mala knjizara srecnih krajeva-Dzeni Kolgan
5.Ljubav u Toskani-M.Crnjanski
6.Stranci koji su zaduzili Srbiju-Ziza Radivojevic
7.Antiputopis-Dusan Mijatovic
8.Da je bolje,ne bi valjalo-Bojan Ljubenovic
9.Lanjski snegovi-Momo Kapor
10.Dva jaja na oko-Ljubivoje Rsumovic
11.Pisma iz Nemacke-Ljubomir Nenadovic
12.Tesla pronalazac modernog-Ricard Manson
13.Pacovski kanali-Mark Arons
14.Vodic kroz ljubavnu istoriju Beograda-N.Stefanovic
15.Saher-Rodika Denert
16.Teslina posiljka-Vanja Bulic
17.Tesla-Irena Sjekloca Miler
18.Tri posleratna druga-Đ.Balasevic
19.Himerina krv-Slavisa Pavlovic
20.Sifra Nemesis-Agata Kristi
21.Trece prolece-Dragoslav Mihajlovic
22.Sreckovic-Efraim Kison

Uh, kad bi se pravili spiskovi knjige koje namjeravam pročitati ja bih srušio internet.
Svuda imam zapisane neke naslove, imena nekih pisaca, za dobar dio njih više ne znam ni gdje sam za njih čuo ni zbog čega sam mislio da treba da ih pročitam.
Thomas McGuane, Elaine Kraf, Sana Krasikov, Claire-Louise Bennett, Lucy Ives, Marlen Haushofer, David Means...
Naravno, ima i poznatih knjiga i pisaca.
Uglavnom, kad pogledam koliko toga ima i koliko vremena još imam (u nekoj relativno optimističnoj prognozi), ne izgleda baš sjajno.

Uh, kad bi se pravili spiskovi knjige koje namjeravam pročitati ja bih srušio internet.
Svuda imam zapisane neke naslove, imena nekih pisaca, za dobar dio njih više ne znam ni gdje sam za njih čuo ni zbog čega sam mislio da treba da ih pročitam.
Thomas McGuane, Elaine Kraf, Sana Krasikov, Claire-Louise Bennett, Lucy Ives, Marlen Haushofer, David Means...
Naravno, ima i poznatih knjiga i pisaca.
Uglavnom, kad pogledam koliko toga ima i koliko vremena još imam (u nekoj relativno optimističnoj prognozi), ne izgleda baš sjajno.
Капор је рекао како завиди људима који пате од несанице- имају више времена за читање :)

Ја данас бирам шта ћу почети и за викенд да уживам. Решила сам да се фокусирам на оно што сам већ купила а нисам прочитала, а опет тако је слатко када набасаш на нешто ново па те повуче, па журиш кући да је отвориш.

Back