Naša biblioteka

Дајте један филм који је бољи од књиге, хаха.
Моје реаговање није било у смислу да сам супротног мишљења, већ усхићење како си одговорила, како си се снашла (а нова на дискусијијама). :)
Узгред, мислим да је бољи филм Лет изнад кукавичјег гнезда.

Моје реаговање није било у смислу да сам супротног мишљења, већ усхићење како си одговорила, како си се снашла (а нова на дискусијијама). :)
Узгред, мислим да је бољи филм Лет изнад кукавичјег гнезда.
Није ми први родео, што би рекли Амери. Није ми први форум. :)

Нисам прочитала Лет изнад кукавичјег гнезда, ако смем да кажем. А и Николсон ми је један од омиљених глумаца па би моја оцена опет била пристрасна. :D

Waterfall, прочитао сам Флавијана протојереја Александра Торика, на твоју препоруку. Стварно је добра.

И сетих се магичне формуле (тако сам је тада доживљавао): ''Свјатиј Боже, Свјатиј Крепкиј, Свјатиј Бесмертниј, помилуј нас! Код нас у пуку су је многи пилоти знали, изговарали су је у екстремним ситуацијама, и – помагала је! При томе су је изговарали и верујући и неверујући.
(Флавијан, протојереј Торик)

Nautilise,
bas mi je drago da ti se dopala knjiga :) Flavijan ima i nastavke ali njih nisam citala.

Vec sam ti preporucivala knjigu, posto ako se dobro secam volis istoriju, Meri Daram "Kroz srpske zemlje''
https://www.decani.org/sr/kroz-srpske-zemlje
Mislim da bi ti se dopala. Ono sto je zanimljivije od njenog putopisa i crteza
je njena biografija - od njene odusevljenosti Srbima i narodima sa ovih prostora do spijunuranja na stetu tih istih Srba koje je toliko hvalila.

Nautilise,
bas mi je drago da ti se dopala knjiga :) Flavijan ima i nastavke ali njih nisam citala.

Vec sam ti preporucivala knjigu, posto ako se dobro secam volis istoriju, Meri Daram "Kroz srpske zemlje''
https://www.decani.org/sr/kroz-srpske-zemlje
Mislim da bi ti se dopala. Ono sto je zanimljivije od njenog putopisa i crteza
je njena biografija - od njene odusevljenosti Srbima i narodima sa ovih prostora do spijunuranja na stetu tih istih Srba koje je toliko hvalila.
Да, да, прочитао сам је, на твоју препоруку.

Ми смо склони да говоримо о Србима Србије као ''јединим'' Србима, и да заборавимо да је данашња Србија новија држава, коју су Велике силе самовласно нацртале на карти, и да су најистинскији представници великог Српског царства, у ствари, Црногорци, који се пет стотина година боре против ''непријатеља њихове вјере и слободе'' и живе за идеал – за ослобођење своје нације [од Турака].
(Дарам: Кроз српске земље)

Kapije poljubaca, Makenzi Ford, Evro-Giunti 436 str.
Mnogo mi se svidela njegova/njena (ne znam jel žensko il muško, to mu/joj je pseudonim) knjiga Sunce iz oblaka: Afrika, Kenija, arheolozi, ubistvo, ljubav, ljubomora, pa odmah uzela i drugu koju sam našla, ali nije ostavila ni blizu tako lep utisak.
Ova se dešava u vreme Prvog sv. rata, uglavnom u Britaniji i toliko je bila spora na početku da sam htela da odustanem. Ali nisam u petak stigla da je vratim u biblioteku, pa sam nastavila za vikend. I posle je bila spora, tj. ima mnogo ponavljanja, bespotrebnih opisa i događaja: išli su pozorište, tetka je čuvala dete, pa su išli na koncert, pa su išli u šetnju... Međutim, ipak je prevladala radoznalost da saznam šta je bilo na kraju, jer je cela radnja bazirana na laži, tačnije prećutanom važnom podatku. Naravno da sam slutila da će se otkriti jer u suprotnom ne bi bilo razloga da se uopšte piše roman, ali me zanimalo kako. I zadovoljna sam kako je to rešeno.
A pošto pisca zanima istorija bilo je dosta interesantnih podataka i momenata iz rata. Naravno i gubitka nekih života koje uopšte nisam očekivala. Sve u svemu nije gubljenje vremena, ali moja najčešća zamerka - predugačko. Da je kraće i zgusnutije bilo bi bolje.

Ćao, drugari dragi. :)
U terminu smo kada mnoge knjižare i izdavačke kuće pokreću osmomartovski popust, a u NS se održava i Sajam. Planirate li kupovinu i šta biste uzeli?

Da li je neko čitao autobiografiju Mire Furlan? Utisci?
Iskreno, kopka me, ali me nervira već manir izdavačke kuće da izdanja gura u frižidere pa ne mogu da pobegnem od preporuka, bukblogera, tekstova... Zamorno mi je.

Lepo i osunčan pozdrav iz jedne tihe kancelarije. :)

Isak Basevic Singer ROB Predivna ljubavna prica .Trenutno sam u toj fazi :heart::heart::heart:
Читао сам ту књигу, стварно је добра.

Слободна воља постоји, али постоји и предодређеност. Све је предодређено, али је човеку препуштено да се определи. Свака душа мора да изврши свој задатак, иначе не би била упућена на овај свет. (Роб, Сингер)
:)

Pročitao sam sve njegove pripovetke, ima izuzetnih, najbolje su mi one koje žanrovski pripadaju gotskom hororu, upravo se te i najčešće nalaze po raznim antologijama.
Sklonost ka ovom književnom žanru kod Poa, veoma interesantno, sa psihološkog stanovišta su pojasnili Vladimir Stanojević u knjizi "Tragedija genija" i Vladimir Adamović u delu "Umetnik i bolest".
Ova dvojica lekara su kroz delo i biografije znamenitih ličnosti iz sveta kulture rasvetlili poluge koje su pokretale stvaraoce na rad.

Sklonost ka ovom književnom žanru kod Poa, veoma interesantno, sa psihološkog stanovišta su pojasnili Vladimir Stanojević u knjizi "Tragedija genija" i Vladimir Adamović u delu "Umetnik i bolest".
Ova dvojica lekara su kroz delo i biografije znamenitih ličnosti iz sveta kulture rasvetlili poluge koje su pokretale stvaraoce na rad.
I Dejan Ognjanović u svojoj knjizi Poetika horora ima odlično poglavlje o Pou. Inače to mu je doktorska disertacija, jedini u Srbiji koji je doktorirao na temu horora u književnosti.

Poetika horora.jpg

Uh. Počela ja da čitam jednom Potpaljivačicu (tako mi se čini da je naziv) Stivena Kinga.
Ma nikada neću zaboraviti taj strah :bljuc:
Za malo pa da gledam uveče ispod kreveta :lol:
Ma idi bre. Malo mi horora u svakodnevnici još da ga dodajem preko knjige.
Neka. Dobro je meni u ovom svetu knjiga koji konzumiram.
Neš me ubedit :D
Ako se i od Kingovih romana plašiš onda definitivno nisi za horor, šta bi tek bilo da čitaš Barkerove Knjige krvi. :D

Volim esejistiku i književnu kritiku, zaintrigirao me je naslov, pa ću najverovatnije da potražim knjigu.
To je dobra knjiga, nije uopšte akademski suvoparna, vrlo je zanimljiva, Ognjanović je i prozni pisac.

Back