Naša biblioteka

Исправио бих те, Гузељ ипак није Рускиња. Она је Татарка. То ти је као да си Бошњакињу назвала Српкињом. Очи би ти ископала за те ријечи. Али добро,Јахина ипак долази из Русије, зато сам и рекао да њен став поштујем јер је ближе извору него неки "западни" колега. Татари имају своје разлоге зашто не воле Русе, као и Украјинци или неки други народи, и сви су у праву са своје тачке гледишта. Руси су империјалистички народ, били и остали, у свако доба, под сваким владаром и сваким режимом, до дан данас. И та подјела на исток и запад затрована страхом и неповјерењем није настала са Путином. Она постоји буквално вијековима.

Ma njih mrze apsolutno svi koji su u nekadašnjoj velikoj državi bili u manjini. Ugnjetavali (čak i blag termin) su sve od reda, i u Ukrajini, Gruziji, Kazahstanu a naročito na Baltiku, Letoniji, Estoniji, Litvaniji.

Waterfall, зашто питаш баш за Валаам, да ли га је посетио? Јеси ли читала, можда, Писма валаамског старца? Ако ниси, обавезно прочитај, много су лепа!

Будући да волиш књиге из руске историје, посебно белетристику, препоручујем од Шишкова роман Јемељан Пугачов. По мени је та књига равна Рату и миру, само је обимнија, није оптерећена реченицама на француском, написана изванредним стилом и врло читљива. Шишков је за то његово главно дело прикупљао грађу деценијама, држао се историјских чињеница што одговара читаоцима који воле такве књиге. Нажалост, није успео да је заврши. Велика мана је и то што тешко може да се набави.
:)

@Наутилус,
za Valaam sam pitala jer je tamo ziveo moj dragi prijatelj, neka vrsta mog duhovnika, bar sam ga ja tako dozivljavala. To je jedan od razloga zasto volim Vaalam.
Nazalost, nisam citala knjigu Pisma valamskog starca ali volela bih svakako.
Kad smo vec kod duhovne literature (iako nisam preterani ljubitelj iste) da li si citao Flavijana Aleksandra Torika?

Zapisacu svakako roman od Shishkova pa mozda uspem da nadjem.
Hvala ti na preporuci. :)

Waterfall, зашто питаш баш за Валаам, да ли га је посетио? Јеси ли читала, можда, Писма валаамског старца? Ако ниси, обавезно прочитај, много су лепа!

Будући да волиш књиге из руске историје, посебно белетристику, препоручујем од Шишкова роман Јемељан Пугачов. По мени је та књига равна Рату и миру, само је обимнија, није оптерећена реченицама на француском, написана изванредним стилом и врло читљива. Шишков је за то његово главно дело прикупљао грађу деценијама, држао се историјских чињеница што одговара читаоцима који воле такве књиге. Нажалост, није успео да је заврши. Велика мана је и то што тешко може да се набави.
Ја сам читао Шишковељевог "Јемељана Пугачова" и имам га у личној библиотеци. Заиста добра књига. Белетриситка а ипак као да је документарна књига. Види се да је Шишков проникнуо до сржи и да је знао о чему пише.

Ma njih mrze apsolutno svi koji su u nekadašnjoj velikoj državi bili u manjini. Ugnjetavali (čak i blag termin) su sve od reda, i u Ukrajini, Gruziji, Kazahstanu a naročito na Baltiku, Letoniji, Estoniji, Litvaniji.
Угњетавање и мржња су ипак прејаке ријечи за овај случај. Нема те болесне, погане, националистичке мржње као код нас. Бар ја нисам примијетио. Можда је и било тамо почетком деведесетих када су се ти народи осамостаљивали (политичарима је био потребан тај националистички набој да би могли остварити своје сецесионистичке планове) али сигуран сам да је то врло брзо спласнуло чим су "угњетавачи" отишли а њихове новонастале државице пропале. И данас имамо милионе и милионе средњеазијата, кавказаца, Украјинаца, Молдована који долазе код својих бивших угњетача да раде. Преплавили су читаву Русију. А док су били сви у једној држави нико није морао ићи нигдје јер су им угљетавачи обезбиједили посао код куће. У средњу Азију (Узбекистан, Таџикистан, Киргистан итд.) Руси су буквално донијели цивилизацију. Када су дошли у другој половини XIX вијека у централну Азију Руси су тамо затекли народе који су живјели у дубуком средњем вијеку, као прије хиљаду година, заостале, неписмене, полудувље, полуномадске племенске заједнице, донијели им писменост, направили им градове, фабрике, научили их радити, обрађивати земљу, у совјетско вријеме им направили и полудржавност давши им статусе република у оквиру СССр-а итд. итд. Прије 30 година су се осамосталили али врло брзо и покајалаи јер се испоставило да је било боље са "угљетачима" него самим, укључујући ту и Украјину, Молдавију, Јерменију, Грузију. Прибалтичке државе не рачунам. Они су имали другачију судбину.

TI zelis da mi "Sovjeti" zavrnu gas pa da lipsem od zime?
To su samo puste zelje 1 neobavestenog Srbinaz:lol:
Pazari se struja atomska iz Francuske, ima i "zelene" struje,
a uvoz gasa iz Rusije je oko 30%, prebrode to ozbiljne drzave
bez da nestaje struja i grejanje.
Ja prosto ne mogu da verujem da neko ( recimo ti sada) zeli smrzavanje
nekim ljudima koji nemaju nikakve veze ni sa njegovim zivotom, nego onako
cisto da se uziva u tudjoj nevolji.

Božićno prepodne u našem domu. Ručak u pripremi, lampice sijaju, mirišljava sveća, i topla atmosfera.
Kuvano vino od juče još uvek čuva rumenilo u mojim obrazima.
Lepe trenutke ovog vikenda želim i vama, uvek s kraja decembra prepliću se seta i iščekivanje.
Praznici su nežnost čak i onima koji osećaju duboku tugu.

O knjizi da kažem, zbog toga sam i otpočela pisanje.
Čitam Ko su oni bili, knjigu na čijoj naslovnici piše: Paklena pomorandža 21. veka.
Ujedno, bila je u izboru i za Bukerovu nagradu.
Autor Gabrijel Krauze završio je englesku književnost, i studentski život jedan je segment njegovog života, jer je s druge strane, on istovremeno i Snups, naduvani deo londonske bande.
Zapravo, već na početku ga srećemo sa ekipom na ulici, kako pokušavaju svim silama da opljačkaju jednu vrlo bogatu ženu.
Sve se odvija tako reći, u spidu, gotovo na ulici, ili na različitim dilerskim ili džanki mestima, sve je u nekim kombinacijama, slengu.
Likovi, lako je zaključiti, nisu simpatični, naprotiv. Međutim, stil pripovedanja iako naizgledno uličarski uspeva da nas prikuje za događaje o kojima autor govori.
Tek što krene o nečemu da kazuje, već nas uvlači toliko da smo u drugom trenu, iako ne želimo, već svedoci događaj u koji želi da nas uputi.

Verovatno i sami shvatate da ovo baš i nije roman koji stilom i temom odgovara mom senzibilitetu. I to jeste istina.
Međutim, došla je do mene, i zainteresovala me brzinom pripovedanja.
Javljam utiske na kraju.

I radujem se jer sitno brojimo od naših spiskova čitanja. :)

Не. Нисам читао, нисам ни чуо али сам се сад заинтересовао.

To je ova knjiga
https://knjizarariznica.rs/?product=flavijan

Namerno sam ostavila link od ove knjizare u koju relativno cesto svracam iako u njoj retko kupujem knjige...Doduse to i nije samo knjizara nego i crkvena prodavnica gde ima proizvoda iz nasih manastira, proizvoda iz Rusije, Belorusije, Grcke, Izraela i svasta nesto lepo. Oni takodje imaju i sopstvena izdanja ali i duhovne knjige drugih izdavaca. Mozda pronadjes u ovoj radnji jos neku knjigu koja bi te zainteresovala.
Sam Flavijan ima vise delova, ja sam ostavila link za prvu knjigu, ostale nisam citala.

TI zelis da mi "Sovjeti" zavrnu gas pa da lipsem od zime?
To su samo puste zelje 1 neobavestenog Srbinaz:lol:
Pazari se struja atomska iz Francuske, ima i "zelene" struje,
a uvoz gasa iz Rusije je oko 30%, prebrode to ozbiljne drzave
bez da nestaje struja i grejanje.
Ja prosto ne mogu da verujem da neko ( recimo ti sada) zeli smrzavanje
nekim ljudima koji nemaju nikakve veze ni sa njegovim zivotom, nego onako
cisto da se uziva u tudjoj nevolji.

Mora da me udarila ova hladnoca u glavu, čim mi pada na pamet da branim Nautilusa... al jbg, pre svega treba biti pravican i moralan.
Nije im poželeo smrzavanje, već ja...

I ne patetisi sad, kako eto ja krvnik želim lično tebi da se smrznes :)
Kako sejes tako i zanjes, ta Rusija im je trn u oku, svim tim zapadnjim silama koje igraju kako im ameri sviraju.
Kad tad ce to dovesti do nekog sranja u svetu, kao što već uostalom i jeste, jer su ameri udarali svom snagom na Kinu, uvodeci sankcije, zabrane, stvarajući udare na njihovu ekonomiju, dok ovima čajnizima nije prekipelo i zavrnuli isporuku čipova i čelika i doveli do toga da pola sveta stane.

Po Rusiji ionako svi sa zapada pljuju, pa kad ih već toliko krive za sve i ič ne vole, neće im teško pasti zavrtanje slavine s gasom :D

Da se vratim malo u nazad.
Čaj od šljiva- Lazar Džamić, meni je bila jako interesantna i duhovita knjiga.
Kada sam svojevremeneo pisala o njoj to je praktično bila preporuka.

Quentinu je Dana najbolji mentor u vezi knjižara u Beogradu. Ja u knjižare praktično i ne ulazim.
Biblioteke su moj svet. Srećom po Quentina, ima nas i drugačijih :D

Elefteriji želim mnogo više uživanja u novom poslu :ortaci3:
I srećnu kupovinu (ne zna se kojih :lol: ) knjiga i njoj i Pahuljici.

@lamar
Aj ne bilo ti zapovedjeno daj neki naslov od Uliickaje, nju bih sada citala.
Meni su se dopale ovim redom:
1.Iskreno vaš Šurik
2.Jakovljeve lestve
3.Slučaj Kukocki

Ti naravno kreni obrnutim redom :manikir:

Mora da me udarila ova hladnoca u glavu, čim mi pada na pamet da branim Nautilusa... al jbg, pre svega treba biti pravican i moralan.
Nije im poželeo smrzavanje, već ja...
Nema potrebe da branis Nautilusa, izmedju nas dvoje postoji neka "tajna veza",
ja sam reagovala na njegov smajli, tvoja nacela o pravicnosti i moralu mene ne zanimaju,
postoji i PDF Politika pa tamo pisi o Putinu i geostrategiji.
Moj komentar oko smajlija trebalo je da bude kao duhovit, ali ok, vidim da si dobio telegrame podrske
za svoje izlaganje, a koje veze nema sa mojom recenicom upucenom Nautilusu.
Nego, samo nek je veselo.

Nema potrebe da branis Nautilusa, izmedju nas dvoje postoji neka "tajna veza",
ja sam reagovala na njegov smajli, tvoja nacela o pravicnosti i moralu mene ne zanimaju,
postoji i PDF Politika pa tamo pisi o Putinu i geostrategiji.
Moj komentar oko smajlija trebalo je da bude kao duhovit, ali ok, vidim da si dobio telegrame podrske
za svoje izlaganje, a koje veze nema sa mojom recenicom upucenom Nautilusu.
Nego, samo nek je veselo.

Ok, sledeći put kad budeš opisivala u kom delu Francuske si na odmoru, ću te rado usmeriti na forum geografija.
A o frizuri tvog džukca Klausa, ću te usmeriti na... gde se već uopšte piše o friškama džukaca!

:D :D

Da, radi. Mislim da sam te ja tamo slala - Mala akademija, u ulici Đure Jakšića (sledeća posle Zmaj Jovine, paralelna sa njom, sa te strane Kneza Mihailove). i u Zepter, koji je isti kao što ga pamtiš (sećam se još tvojih utisaka iz obe - slatko si me nasmejao, kako si sve slikovito i tačno opisao).
Imaš i "Zlatno runo" u Svetogorskoj. Proširili su se, ranije su bili u jednom ćumezu 3 stepenika u suterenu preko puta Ateljea 212, a sad su bliže Radio Beogradu i nisu u suterenu :)
Beopolis nije radio mislim kad si ti bio tada, a sada radi, u Domu omladine. Bookastore (Cara Lazara, Bulevar preko puta ETF-a i u Cara Dušana) ima sve žive i nežive male izdavače. Mislim da im je najveća u Cara Dušana na Dorćolu, možeš i tamo. Napisaću još ako se setim još koje zanimljive
Izvini što ti se ranije nisam zahvalio. Baš ovakav savjet mi je trebao. Planiram da obiđem sve koje si spomenula. Nadam se da će biti izvedivo.

Kraj romana Ko su oni bili je sjajan.
Kako rekoh, definitivno nije delo za kojim bih pojurila da ga ulovim i pročitam, ali se nimalo ne kajem što sam se upoznala sam sa stilom mladog pisca.

Sada čitam Sakupljača Džona Faulsa, i to će biti to od knjiga za ovu godinu.

Veče provodim u pakovanju poklona, pisanju posveta, potom ću da se bacim na Faulsovu knjigu.

Lepo veče želim. :D

Sada čitam Sakupljača Džona Faulsa, i to će biti to od knjiga za ovu godinu.
Kad završiš, napiši nešto knjizi.
Stoji mi na polici, ne znam da da li je vrijedi čitati.

Ingmar Bergman: Najbolje namere

Roman o mladosti i početku braka Bergmanovih roditelja nastao je u poznim godinama života velikog reditelja, kada se ozbiljno počeo baviti pisanjem.
Iako se čini da Bergman nije imao velike književne pretenzije, knjiga je sasvim uspješna. To što je u zanatskom smislu malo nedorađena, što pleše između romana, drame i filmskog scenarija, ne oduzima joj od kvaliteta, čak je čini zanimljivijom i komunikativnom. Takođe, Bergman se nije mučio da se drži porodične faktografije, povremeno napomene čitaocu da je neki dio čista fikcija. I to je sasvim OK, jer biografski roman nije porodični ljetopis, kao što ni istorijski roman nije udžbenik istorije. Istina kojoj teži književnost nije egzaktna, iako nije ništa manje istinita.
Dakle, bez obzira na nepretencioznost, pogrešno bi bilo pomisliti da je knjiga tek Bergmanov neobavezan izlet u drugi medij. Priča o burnoj vezi mladog siromašnog sveštenika i kćerke bogatog upravnika državne željeznice je zanimljiva, povremeno i napeta, opisi društvenog gradskog života, kao i surovog švedskog sjevera, su ubjedljivi, filozofske refleksije inspirativne i nimalo zamorne, a proza, iako neujednačena, na nekim mjestima vrlo kvalitetna.
Sve u svemu, knjiga je bolja od mnogih koji pišu neki kojima je književnost, navodno, primarna specijalnost.

Прочитао две књиге Дубравке Угрешић. Хрвати наглашавају како је била у најужем избору за Нобелову награду, па да видим. Није лоша али типична женска литература.

- Најважније је да будеш весела! – сркнула је Маријана гутљај каве – Кава им је данас збиља добра. Да, то сам хтјела рећ, кад се ти нарогушиш, и ја бих се преплашила. Фрајери ти воле веселе мачке! Ти стално имаш некакав увријеђени израз на лицу. Ко да ти је неко опалио пљуску. То код сваког фрајера изазива осећај кривице.
(Штефица Цвек у раљама живота, Дубравка Угрешић)

:zcool:

Stigli smo do kraja godine, vreme za spisak pročitanih knjiga, ove godine nešto manje nego prošle:

1. Stevan P. Petrović - Droga i ljudsko ponašanje (4+)
2. Elvedin Nezirović - Ništa lakše od umiranja (3-)
3. Popi Z. Brajt - Ukus pelina (priče) (4+)
4. Tea Obreht - Unutrašnjost (3+)
5. Zahar Prilepin - Obitelj (4)
6. Moris Blanšo - Toma Mračni (3)
7. Aleksandar Genis - Dovlatov i okolina (5)
8. Rejmon Keno - Stilske vežbe (4+)
9. Dž. G. Balard - Četvorodimenzionalni košmar (priče) (5-)
10. Novica Petrović - Motiv entropije u delu Tomasa Pinčona i Dž. G. Balarda (5)
11. Brem Stoker - Drakulin gost (priče) (5-)
12. Rej Loriga - Predaja (3+)
13. Antologija japanske naučno-fantastične priče (4+)
14. Filip Rot - Zbogom, Kolumbo (4+)
15. Samanta Šveblin - Spasonosna razdaljina (3+)
16. Antologija poljskog eseja (5)
17. Salvador Dali - Ja sam genije (4)
18. Svetislav Basara - Tajna istorija Bajine Bašte (3+)
19. Nil Gejmen - Nordijska mitologija (4-)
20. Dušan Miklja - Hronika nastranosti (4+)
21. Rju Murakami - U Miso supi (4)
22. Biljana Marinković - Specifičnosti i dometi Bodrijarove misli (4+)
23. Bela Hamvaš - Patam I-III (5+)
24. Huan Gojtisolo - Prognan sa svih strana (3+)
25. Borislav Pekić - Atlantida (5)
26. Agota Krištof - Juče (5)
27. Kurt Vonegat - Hokus pokus (5)
28. Den Simons - Pesma boginje Kali (4+)
29. G. G. Markes - S puta po Istočnoj Evropi (4)
30. Goran Petroviæ - Sitničarnica "Kod srećne ruke" (4)
31. Toni Morison - Voljena (4-)
32. Pol Tilih - Hrabrost bivstvovanja (4)
33. G. G. Markes - Patrijarhova jesen (4+)
34. Mo Jen - Priče o crvenom sirku (4+)
35. Strfan Grabinski - Mračni predeli (priče) (5)
36. G. G. Markes - Skandal veka i drugi tekstovi (4-)
37. Mihail Epštajn - Filozofija tela (5)
38. Žan Re - Malpertui, kuća zla (4)
39. Herman Melvil - Začarana ostrva i druge priče (5)
40. Džon Irving - Svet po Garpu (5)
41. Deže Kostolanji - Zlatni zmaj (5)
42. Čezare Paveze - Ðavo u brdima (4)
43. Bela Hamvaš - Knjiga lovorova (eseji) (5)
44. Vilijam Houp Hodžson - Glas u noći (priče) (4+)
45. Ameli Notomb - Strah i trepet (4)
46. Ameli Notomb - Antihrista (4)
47. Frederik Begbede - Francuski roman (3+)
48. Žan d'Ormeson - Otići ću jednog dana ne rekavši sve (4+)
49. Ernst Jinger - U znaku Halejeve komete (4)
50. Svetislav Basara - Andrićeva lestvica užasa (3)
51. Ljubomir Mašireviæ - Film i nasilje (4+)
52. Antologija kratke priče Japana (4+)
53. Vladimir Nabokov - Eseji (Marsel Prust, Franc Kafka) (5)
54. Ted Ćang - Priče tvog života (4+)
55. G. G. Markes - General u svom lavirintu (4-)
56. Tomas Man - Ispovesti varalice Feliksa Krula (5)
57. Dino Bucati - Tatarska pustinja (5+)
58. Gradac - Antonen Arto (5)
59. Fric Lajber - Noć dugih noževa (3+)
60. Karson Makalers - Srce je usamljeni lovac (5)
61. Vitold Gombrovič - Dnevnik (5+)
62. Cvetan Todorov - Nesavršeni vrt: Humanistička misao u Francuskoj (5)
63. Elfride Jelinek - Ljubavnice (4)
64. Ježi Kosinski - Prisutnost (4+)
65. Antologija japanskog eseja (5+)
66. Ameli Notomb - Dvopolna imena (4+)
67. Olga Tokarčuk - Bizarne priče (4-)
68. Ocuići - Zoo i druge mračne priče (5)
69. Ameli Notomb - Žeđ (5-)
70. Prepiska Lorens Darel - Henri Miler (1935-1980) (5)
71. Halid Halifa - Smrt je mučan posao (4)
72. 15 - Antologija savremene japanske horor priče (5)
73. Džek Blek - Loše ti se piše (4)
74. 16 - Antologija savremene danske i finske noar priče (4-)
75. Ðunićiro Tanizaki - Dnevnik ludog starca (4)
76. Borislav Mihajloviæ Mihiz - Autobiografija o drugima (5)
77. Milo Lompar - Crnjanski i Mefistofel (4)
78. Mišel Uelbek - Karta i teritorija (3+)
79. Dušan Belèa - Sentimentalno putovanje kroz Južni Banat (Putopisni eseji) (4)
80. Margerit Jursenar - Vatre (4-)
81. Vojislav Despotov - Vruć pas (Avanturistički eseji) (4+)

Back