N3W
Iskusan
- Poruka
- 6.596
У смислу моћи Наруто је постао донекле ДБЗ клон, нешто што ме заиста нервира код шонен анимеа. Јесте да је на пољу ликова урадио много бољи посао од других, али beam напади, сторибрејкер моћ над сторибрејкер моћи, непрекидне нове форме је нешто што ми је постало досадно.
Да не говорим да је последња сага, практично микс Neon Genesis Evangelion, Code Geass i DBZ.
Зато рецимо волим ФМА и Маги, зато и више волим први део од другог, јер ликови нису имали сторибрејкер моћи, него су се сналазили са оним што имају.
Мени много недостаје да поново гледам Маги аниме. Са друштвом се скупим, спремимо неку добру клопу и започнемо маратон. Уживали смо у свакоj епизоди Маги.
ФМА је добар аниме и иако обично немам проблема са главним ликовима шта год да гледам, овде су ми сметали и нисам могао да пређем преко тога. Понашали су се атипично за своје године или макар мој доживљај њихове зрелости није узео маха онако како бих ја то желео. Њихову патњу никада нисам доживео као нешто озбиљно. Истина је, пак, да тешка мука начини особу зрелијом но што она то заиста јесте, али било је момената који су били мало ''превише'' зрели те се нису уклопили са атмосфером. Кроз цео аниме најзрелија су била управо главна два лика. На моменте аниме је чак превише мрачан, а сигуран сам да то није била жеља аутора јер се то не промовише кроз аниме.
У Наруто се тај мрак, илтии тај бол, стално враћа као подсетник.
Сад, Маги прича је мало атипично анархична. Постала је баш Sengoku Musuou. Шарено, шарени се, шареније. Ипак, тај аниме волим због комедије првенствено, затим ликова, затим стила анимације, па тек онда приче ту негде на крају. ФМА има далеко бољу причу у односу на Маги, типичну RPG причу a la "We go on an adventure". Тотално могу да видим све то се дешава у том анимеу као у неком strategy turn-based RPG и то сматрам као једну веома добру ствар. Шта знам, девојка више воли ФМА. Мене је сморио. Да ли треба погледати? Да. Да ли је бољи од Наруто? Не бих рекао. За веома малу нијансу га је лакше сварити јер ФМА браћа морају да ''хакују'' своју надмоћ користећи различите ствари директно из малог мозга... Рецимо, мени лично то не смета јер се не трудим да превише размишљам о томе, али ако би реално гледали потенцијал материјалне реализације би био ДАЛЕКО боље установљен. Као прво, алхемичари не би били војници већ грађевинари који би се трудили да побошљају свет. Постали би тотални елитисти, чак догматичнији но било која црква, по питању поспешавања моћи и тренирања ума да материјализује БАШ оно што се замисли.
Алхемичари би живели нешто налик будистичким монасима, што даље од света, што даље од ''обичних'' људи, који би били у стању да им покваре ум. Апсолутно је тешко чак и замислити да се без сумануто јаког тренинга и медитације може материјализовати неки објекат на начин на који је то приказано у ФМА. Браћа су богови концетрације у том случају! Да ти замислиш копље и да оно испадне баш онако како га замислиш морашимати фантастичну интроспекцију и мир у глави. Чак размишљам сада да би деца имала више маште за креацију, а да би се та моћ кроз године губила или постајала све мања. Експертиза би дозволила да се један објекат увек и у било ком тренутку може направити, можда два, највише три-четири. Дакле, постоје пропусти као у свакој ствари али се на то не обазиремо јер их узимамо здраво за готово.
Ни ФМА, а ни Маги немају ту врсту интезитета какав поседује Наруто аниме. Садрже неке тужне аспекте, понекад претужне (сцена са псом), али због света у којем су као и гегова касније, то не изгледа толико упечатљиво.
На пример, ФМА држи интезитет света и окружења као у Наруто Шипудену, док се ликови понашају као у оригиналном Наруто. То је мало аутсајдерски за мој укус. ФМА браћа се никако не уклапају у атмосферу. Наиме, војници су, али не носе војничке униформе? И тако даље...
Маги се сада никада не може отарасити потребе да ради комичне ствари, штавише Маги не би био Маги да нема толико комедије у себи. Наравно, то је још један од анимеа у којем се ставља "We go on an adventure".
Видиш, Наруто је у старту одмах зрелији и од једног, а и од другог. Наруто тачно зна шта хоће. Он жели да постане Хокаге и да чува све људе који су му најмилији. Дакле већ ту добија снагу кроз релацију, односно однос, са другим људима око себе на социјалном нивоу. И то је његова највећа моћ. Не долази од чакре. Не долази од технике. Долази од Срца. ТО је Наруто, који је највише патио када је био одбачен и који је постајао све снажнији што га је више људи прихватало као неки фактор.
Ипак, у праву си око тога да се, рецимо, друга епоха Наруто приказивања потпуно урушила сама у себе због ПРЕЈАКИХ техника које, рецимо, Наруто и Саске врше. Аниме је направио огромну грешку јер је приказивао колико је тешко било Наруту да савлада један мали Расенган, а овамо одједном, да извинеш, вади из дупета технике које смишља на лицу места. Пстоји велики ЈАЗ. Једини начин да се то оправда јесте да кажемо да је начињен огроман преседан у историји тог света у ком ствари су дошле на своју позицију на најтање могуће игре случаја.
Друга ствар која не иде јесте његова чакра која је одједном у толиком квантитету да се може граничити са Курамином чакром, тако да Наруто нема само једну велику батерију, већ две. Одједном је постао веома јак, а то нема везе са генима јер ни Кушина, а ни Минато нисибили нешто ултра сад. Минато је био паметан стратег, аКушина је наследила одличне Seal технике.
Мада не желим да причам даље о проблемима ту јер бих морао да прво погледам Наруто аниме поново (макар две-три последње сезоне) како бих се присетио тока или сагледао да ли је тока уопште па и било који је довео до суманутих висина и нивоа борбе. По свим правилима, ни Наруто, а ни Саске, не могу да се боре on-par са Мадаром, али опет можда грешим и можда је Мадара само био исувише нахајпован да се створила слика о њему као о супер-моћнику. То и метеорити.
Друга ствар, јесте Кишимото сјајно у ликове и моћи комбиновао религију и митологију, али начин на који је Кагуја уведена у причу ми се није допао. Поменута је само 40 поглавља пре појављивања, практично без претходне индикације о било каквом његовом постојању, истрајала 10 поглавља и бачена под воз. Просто ми се није допала чињеница да након детаљно карактеризованих антагониста, прича се завршава ликом без икакве карактеризације сем ,,полудела од воћке.'' Забуза и Хаку су више трајали од ње.
То си апсолутно у праву, али било је наглашаја са Kaguya кланом. Није било ништа специфично. У праву си да нема никаквог build-up и у праву си да је последњи арк живо срање у односу на оно што је могао бити.
Ја то гледам овако. Имамо ми неки цртани филм и у њему ниоткуд се појави Марко Краљевић, необјашњено, без много труда. Очекује се да носи буздован и remove kebab свуда унаоколо, уједно да шарцу даје ''пола да пије''. Аутор не мора да дефинише Марка Краљевића јер он је митска фигура у фолклору. Сматрам да због тога аутор НАрута није осећао велику потребу да презентује или описује још једно биће из фолклора. Њезино присуство је само по себи застрашујуће или се може схватити на тај начин. Ако се тако погледа, има смисла донекле.
Што се Мадаре тиче, напоменуо си га у контексту ''практични бог'' или ''физички бог'', што сам ја узео као Taijitsu master сигурно.
Суштински, њих двојица не би били оно што јесу да нису реинкарнације предака. Наруто не би био обећани да нема најјаче порекло у причи, нити би Саске био оно што јесте да није припадник клана који генетски иде ка злу. Једина разлика њих двојице од других реинкарнација је у томе што је Индрина реинкарнација за промену уразумљена.
На крају, Саске је више пример Шонен лика који тешко ради него Наруто, док је Наруто више таленат коме треба правилан приступ ради показивања резултата, колико год аутор покушао на почетку да их прикаже супротно.
Нисам сигуран за прву реченицу баш. Буквална реинкарнација није могућа, могуће је једноставно наследити ''will" (make of that what you wish) и то путем преноса чакре која је наставила да се прослеђује кроз генерације. Дакле, чакра је та која садржи информације и евентуално ће се појавити људи којиће наследити "will" од два брата. Дакле, они немају њихове душе, немају њихова тела,немају њихове моћи, али имају њихов ментални склоп (донекле).
Ово је можда асоцијација на то да су Наруто и Саске најприближнија реинкарнација два брата јер им је ментални склоп сличан.
Желим скренути пажњу на то да је погрешно рећи да су они њихова чиста реинкарнација.
Треба имати у обзиру да реинкарнисани Мадара нема ту чакру. Његово гориво за целу ситуацију је било преко десеторепог bijuu. Мадара је начинио фаталну грешку тиме што је у себе ставио ћелије Првог, стварајући услове за манифестацију Sage of the Six Paths. Наиме, све bijuu су погрешиле јер су сматрале да је Наруто, у ствари, реинкарнација Sage of the Six Paths. У реалности,нико није његова реинкарнација све док се не споје два одвојена клана. Но, то се није догодило и да није било Мадаре највероватније се никада ни не би догодило.
У ствари, није чак ни реинкарнација јер је једини предуслов имати ''Чакру''. Што значи да су њихова тела садржала могућност, која упоредо са крвном линијом, може да пробуди dormant power која је ван сваке контроле корисника.
ТО ЈЕ УПРАВО исти принцип који су Кушина и Минато користили да спасу Нарута.
Да парафразирам метафорично :
Та моћ није реално од Нарута или од Саскеа, та моћ је њима као позајмљеница, допуна, трећа батерија која након што се испразни завршава своју улогу. Да би та батерија функционисала, морала је да има одговарајући слот. Тај слот је морао да испуни неке услове као што су физичка спремност и висок ниво сопствене чакре. Саске и Наруто су изабрани само зато што су били најближи реалној ствари. А Мадара је тај који је направио hack стављајући ћелије Хашираме у себе због тотално других разлога.
Poslednja izmena: