Narodne nošnje Srba i Albanaca sa Kosova

Lamasu

Iskusan
Banovan
Poruka
5.190
Koje su sličnosti i razlike između srpskih narodnih nošnji sa Kosova i albanskih narodnih nošnji sa Kosova?

Na ovoj stranici je predstavljena tradicionalna nošnja sa Kosova.
http://www.thelovelyplanet.net/traditional-dress-of-kosovo/

Kosovo-Folk-Costumes-Evrens-Trip-to-Light.jpg

Ovo je Albanska narodna nošnja sa Kosova. Kako izgleda srpska narodna nošnja sa Kosova? Ili je ovo i srpska narodna nošnja sa Kosova?

Poslednja izmena:
Dimije se vezuju za Vranje i taj sam jugoistok Srbije.

Srpska narodna nošnja sa Kosova i Metohije izgleda ovako:

19-1.jpg

Ibarski kolašin

880024-1.jpg

Gnjilane

kosovska-narodna-noC5A1nja-1.jpg

Gnjilane

Emuzej-SveanaenskanonjaizMetohije-1.jpg~original

Metohija

Dakle poprilično liči na ostale okolne srpske regione.

Muškarci nose šubaru ili šajkaču, belu košulju, jelek, pojas, bele pantalone, čarape i opanke.
Žene nose oglavlje, belu košulju, jelek, pojas, suknju, pregaču, čarape i poanke.
zimi još zubun, kakvo krzo i to je to.

Ima li kojih sličnosti između Albanaca i Srba na Kosovu?
Ne baš. Muška nošnja je potpuno drugačija. Ženska možda liči, zbog pregače i jeleka, ali su boje i šare drugačije.

Albanci kažu da je Metohija albanskog prijekla. Stoga bi više volio čuti tvoje mišljenje.
Metohija predstavlja zemljišni posed crkve. I taj naziv je cela oblast dobila zbog brojnih manastira i njihovih poseda. Sama reč dolazi iz grčkog jezika (μετοχή).

Kosovo je skraćeno od Kosovo polje, a kos je vrsta ptice dok je sam toponim rasprostranjen širom slovenskog govornog područja:
toponimkosovo-1.jpg

Jel mi možeš objasniti ovu mapu?

Na maloj mapi Metohija je lijevo dolje a Kosovo gore desno?

Na velikoj je druga pjesma?!?
Mala mapa prikazuje Kosovo (sever i istok) i Metohiju (jug i zapad)
Velika mapa pokazuje čitavu Istočnu Evropu i učestalost toponima Kosovo u njoj.
Takav toponim, kao jedan od učestalih toponima u slovenskim jezicima, pronalazimo širom slovenskih država Srbija, BiH, Hrvatska, Bugarska, Češka, Poljska, Ukrajina, Belorusija i Rusija.

Dimije se vezuju za Vranje i taj sam jugoistok Srbije.

Не везују се. Ношња из Пчиње:

slika1.jpg

Популарна "Коштана" је крива за све, па тако циганске игре и ношња из Горње Чаршије постадоше симбол Врања :think:

Српкиње никад нису носиле димије, шалваре и сл.

Poslednja izmena:
Na istoj stranici sam pronašao srpsku narodnu nošnju.
Serbian-Traditional-Costumes.jpg
Ovo nikako nije srpska nošnja nego je nošnja Vlaha Istočne Srbije. Premda je ova nošnja vrlo koreografisana, kao rezultat decenija stilizovanih folklorskih ("narodnih") igara i festivala. Takođe -- zbog jakih istorijskih, političkih, vernih, društvenih, ekonomskih, itd pritisaka -- 85% Vlaha Srbije se izjašnjavaju Srbima.

Ovo nikako nije srpska nošnja nego je nošnja Vlaha Istočne Srbije. Premda je ova nošnja vrlo koreografisana, kao rezultat decenija stilizovanih folklorskih ("narodnih") igara i festivala.

Previše je stilizovana, a ove žute marame na glavama obično su oznaka (u sadašnjem vremenu folklornih društava) Bosilegrada i bliskih graničnih krajeva.
Resa na pregačama ima kod stanovnika Bosne i Hercegovine u mnogim krajevima, čini mi se da su u Zmijanju najduže
http://www.bosnafolk.com/sehara/nnosnje.php
http://www.opanci.com/nosnje3.asp

No te rese nisu nacionalna oznaka, nego proizvod načina života, žene stočari nemaju vremena ni tradicije da dugo (kao žene u ravnicama gde se u toku zime završava sve i svašta, a najviše izrada ruha) rade odeću..zato su im i šare obično krupnije i od vune pravljene (jer to imaju u izobilju) pa dpdju nekako oštrije nego ravničarski jeleci i sl. vezeni zlatnim koncem- srmom.

И појам Косово је старији од косовске битке, није област добила назив по бици, него обрнуто.
Verovatno je poreklo naziva mitološke prirode, tek posredno vezano za štetočine- kosove (ptice), kojih ima svuda na balkanskom tlu gde imaju šta da jedu sa drveća i njiva.

Не везују се. Ношња из Пчиње:
Pogledajte prilog 362587
Популарна "Коштана" је крива за све, па тако циганске игре и ношња из Горње Чаршије постадоше симбол Врања :think:
Српкиње никад нису носиле димије, шалваре и сл.
Istina, dimije nikada nisu nisu bile dominantne, a i nošene su pre svega u gradskoj sredini.
Razume se da nikada nisu bile zastupljene u meri u kojoj to prikazuju kulturno-umetnička društva danas, ali reći da ih srpkinje nikada nisu nosile je neozbiljno.
To je uticaj orjenta, kao što se kod muškaraca mogao videti fes ili turban.
301a079e64f3ea1180f630fa6a998063.jpg

94cf072b8da85dd4428ecfda5201fd01.jpg

90cb65ff8d629f9fabb793ebe63866f3.jpg

30be3a93a0dc6c8a8cc93ddafe20b77b.jpg

0fd7d00c07dfabdc74299bef800b201c.jpg

Појам Косово је старији од насеља Косово Пољем Косово Поље је место које је добило назив по Косову као географској области- висоравни, како већ рекох. И појам Косово је старији од косовске битке, није област добила назив по бици, него обрнуто.
Kada sam napisao Kosovo Polje nisam ni mislio na naselje, podrazumeva se da je ono mlađe. Mislio sam na bukvalno polje na kom se bitka odvijala i po kojem sama bitka nosi naziv. Pogrešio sam što sam polje napisao velikim slovom.
Ne znam kada je prvi zabeležen naziv Kosovo za neku veću oblast. Ali verovatno je nakon bitke čitava regija polako postajala prepoznatljiva pod terminom Kosovo.
Tako su Turci u kasnoj fazi osmanskog carstva imali Kosovski Vilajet kao administrativnu jedinicu.

Prilozi

• 30be3a93a0dc6c8a8cc93ddafe20b77b.jpg
    45,1 KB · Pregleda: 46
Istina, dimije nikada nisu nisu bile dominantne, a i nošene su pre svega u gradskoj sredini.
Razume se da nikada nisu bile zastupljene u meri u kojoj to prikazuju kulturno-umetnička društva danas, ali reći da ih srpkinje nikada nisu nosile je neozbiljno.
301a079e64f3ea1180f630fa6a998063.jpg

94cf072b8da85dd4428ecfda5201fd01.jpg

90cb65ff8d629f9fabb793ebe63866f3.jpg

0fd7d00c07dfabdc74299bef800b201c.jpg

Kada sam napisao Kosovo Polje nisam ni mislio na naselje, podrazumeva se da je ono mlađe. Mislio sam na bukvalno polje na kom se bitka odvijala i po kojem sama bitka nosi naziv. Pogrešio sam što sam polje napisao velikim slovom.
Ne znam kada je prvi zabeležen naziv Kosovo za neku veću oblast. Ali verovatno je nakon bitke čitava regija polako postajala prepoznatljiva pod terminom Kosovo.
Tako su Turci u kasnoj fazi osmanskog carstva imali Kosovski Vilajet kao administrativnu jedinicu.

Dimije su nosile i pravoslavne žene na "južnoj pruzi"
Niš - Priština"
Uostalo pogledajte film "Zona Zamfirova"
Dogadjaj se desio u Prištini (to je istina)
samo su ga "filmadžije" prebacile i Niš.

Polje gde se odigrala finalna bitka je Gazimestan
Sultan je sahranjen u Muratovom turbetu blizini,
gde je i bila (posle uništena) bista Miloša Obilića
na mestu gde su mu odsekli glavu.

PS: Mušarac ne nosi ni fes ni turban, već šubaru,

Poslednja izmena:
Ovo nikako nije srpska nošnja nego je nošnja Vlaha Istočne Srbije. Premda je ova nošnja vrlo koreografisana, kao rezultat decenija stilizovanih folklorskih ("narodnih") igara i festivala. Takođe -- zbog jakih istorijskih, političkih, vernih, društvenih, ekonomskih, itd pritisaka -- 85% Vlaha Srbije se izjašnjavaju Srbima.

Pa onda i jeste srpska ipak. :)

Tacno. Dimije su onda bile kao pomodarstvo po gradovima, dok su se nosnje
zadrzale po selima. Zene su nosile fute, kosulje, bosce...
U Gnjilanu i Prizrenu nosenje dimija , u nekim prilikama, zadrzalo se cak i do 80-tih godina.
U svakom slucaju dimije kod Srba na Kosovu nemaju veze sa sadasnjom albanskom nosnjom.

Dimije su nosile i pravoslavne žene na "južnoj pruzi"

Носиле су их ћерке и жене богатих трговаца из градова који су седели са Турцима у кућама са оградама од 3 метра.
Дакле 1% становништва.
Па и то у комбинацији са осталим традиционалним деловима народне ношње.
Обичне жене Српкиње су носиле футе, то јест сукње.

Немам ништа лично против димија/шалвара али ме нервира кад се стално југ Србије, а посебно Врање и његов фолклор, представља циганско-муслиманско-османлијским ношњама и играма.

Као што рекох, за то је крива популарност "Коштане" и такозване "Врањанске свите" из исте представе.
А овако отприлике изгледа српски фолклор и ношња из тог краја:

Back