možda i nije odbijen...moguća varijanta da je bio ograničeno sposoban...ali, jedno je sigurno, on nije odslužio vojni rok...u mojoj klasi, bilo je i redovnih vojnika, koji si poslati kući posle mesec ili neki dan više služenja vojnog roka...prisustvovao sam nemilim scenama u mom garnizonu i to više puta...nervni slom, iz neshvatljivih razloga...pokušaj samoubistva...potezanje oružja iz čista mira
Spasavao sam ja jednog cigu, nezno ga negovali , jedinac, ali dzabe, vaspitali ga da ne sme nista sam....Ja odradim sam skupljanje trulih tela kucica , on povraca na 5 min, kazem da se prikrije da ne ispadne da radim za njega a da njemu uvale nesto drugo, ali on nije smeo....otpust psiholoske prirode posle mesec dana (ali cisto sumnjam da je ostao citav)
A za samoubistva, to zavisi od onog podmuklog sistema mucenja, kad sam nanjusio u jednoj kasarni da ce toga biti, nisu uspeli da me namole ni generali da ostanem , a znaju me i vide da nesto nije u redu cim onoliko insistiram da idem makar i u pm samo ne u kaznenu kasarnu , a da odem odatle...Bilans 6 samoubistava na 100 vojnika u sledeca tri meseca...Al sam ga nanjusio.
A to ograniceno sposoban, to nije palilo u vojsci, osim ako nije debela veza, cak i +7 ili -7 dioptrija...Tako se skinuo moj kolega sa pevanja, ja dosao po lek antibiotik u neku lokalnu vojnu ambulantu u gostima, kad tamo u cekaonici smrzo se da ga ne ofiram moj kolega sa pevanja...stavio danca +10 i ceka otpust....
Ja ga samo pitao jel treba pomoc, on kaze ne treba, sve sredjeno...
I dan danas mrzim taj pasivno agresivan i banditski bulling...Tako su do samoubistva doveli ono dete sto je bilo agresivno malo u cigan maloj u Nisu...
Ali ljudi ne shvataju da je zaebana ta pasivna agresija...Jedan te saceka na ulazu, drugi ti krade torbu dok si u WC, treci te budi dok spavas, a ako se policija drzi zakona u realu u nekom gradu, takva banda pocne da urnise zivot ljudima...ali ako se primeni sistem iz bezbednosti SFRJ , pa posalju dvojicu prvo da opomenu, a posle da malo razvale jednog pa drugog pa treceg iz bande, da vidis kako se smiri grad i upristoji...
Naravno u BG je uvek taj sistem izivljavanja....I dan danas u skolama , cak i onim bogataskim na NBG ima toga....
Sto je vise seljaka da se nakote u mentalitetu to je vise tog kao bezazlenog podhebavanja a ustvari teskog maltretiranja..