Народ славјано-сербски

Ne, mislio sam baš od ranije. U principu je reč o spajanju bloka Česi, Slovaci i Poljaci sa ostalim Slovenima, gde je kardinalni korak premošćavanje jaza između katoličke i pravoslavne crkve. Dve najajče države Poljska i Rusija zbog svoje istorije nisu mogle da rade na razvoju tih odnosa u odgovarajućoj meri, ali je zato Srbija bila među prvima na listi. Tako smo završili sa njihovim Načertanijem, slovačkom himnom, itd..

https://sr.wikipedia.org/wiki/Франтишек_Зах

To je baš dobro, jer smo prijateljski nastrojeni i prema njima i prema Rusiji.

Шта је по Вама била поента термина славјански у имену славјано-сербског народа, како се Срби често називају током 18. века?

Ево ја имам један предлог који ће можда бити интересантан на ову тему. Читајући ових дана црногорске повеснице, летописе, писма и др. документа, поред још неких, почињем да примећујем једну конзистентност: србословенски етноним јавља се у мноини често, док се српски народ употребљава изричито у једнини. Нпр. кратка историај Јована Балевића из 1757: Ево тачке бр. 4 у којој каже да су Црногорци словеносрпског народа:

Bal1.PNG

Ево тачке бр. 12:

Pogledajte prilog 498636

Набрајају се даље словеносрпски народи који огружују Црногорце и наводе, заправо, брђанска племена. С друге стране, када се говори о њиховој општој етничкој припадности, онда се само каже да су сви ти словеносрпски народи српског православног народа.

Слично се може видети и у Историји о Црној Гори владике Василија из 1754. године. У уводном делу он пише о словеносрпском црногорском народу и говорио и о другим словеносрпским народима, док на једном месту спомиње и чудновату синтагму илиросрпски народи. С друге стране, по приповедању историје кнез Лазар каже у српском народу, патријарх Арсеније Црнојевић води српски народ у Угарску и у додацима, где се описују српски архијереји, наводи се искључиво, у једнини, српски народ.

Back