Narcis i njegova simbolika

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
340.150
nartsis-_narcissus_-poeticus-actaea-2190-1.jpg

Narcisi su jedne od najpopularnijih prolećnih lukovica zbog svojih zadivljujućih zlatnih i belih boja.
Simbolizuju ponovno rođenje i nove početke. Briga o narcisima je prilično jednostavna, a jednom kada ih zasadite, želećete da ih iz godine u godinu imate.
Poreklom su iz severne Evrope i uzgajaju se u umerenoj klimi širom sveta. Zvanični su cvet Velsa i tradicionalno se nose na Dan Svetog Davida, koji se obeležava 1. marta.

Postoji 13 glavnih vrsta narcisa koje se obično uzgajaju u baštama, . Najčešće sorte su truba narcisi, dupli narcisi, Triandrus i drugi.
Jesen je vreme sadnje lukovica narcisa. Ovi vesnici proleća mogu da se sade do sredine oktobra, a ako vremenske prilike dozvole i kasnije. Sadnju treba obaviti najkasnije 2-4 sedmice pre nego što temperatura padne ispod nule. Narcisi pripadaju porodici Amaryldaceae. To su višegodišnje, veoma otporne biljke. Cvetaju krajem zime i početkom proleća, tokom marta i aprila.

Na cvetnoj stabljici se razvija jedan cvet. On se sastoji iz 6 latica i trubaste krune. Osnovna boja cvetova je bela, žuta i narandžasta, a mogu da budu jednobojni ili dvobojni. Selekcijom su dobijeni cvetovi u drugačijim bojama. Listovi su dugački, linearni. Razmnožavaju se pomoću lukovica, pri tome jedna lukovica može da formira 5-7 novih lukovica.

Narcisi se često sade u kombinaciji sa zumbulima i lalama. Zbog sadržaja određenih materija narcisi odbijaju miševe i voluharice, ali i veverice, srne i zečeve. Zahvaljujući toj svojoj osobini narcisi se sade od davnina kao cveće koje čuva kuće i skladišta hrane od tih štetočina. Možemo da ih sadimo u voćnjacima da bismo zaštitili stabla od miševa i voluharica, ali im tokom vegetacije treba obezbediti da pola dana provedu na sunčevoj svetlosti.
61Nc7z31TYL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg
 

Back
Top