Након посете Вучића САД, аналитичари кажу – Београд размишља о признању Косова

Poruka
2.890
Након посете Вучића САД, аналитичари кажу – Београд размишља о признању Косова
19:42 21.08.2019.

Након састанка председника Александра Вучућа са државним секретаром САД Мајком Помпеом, из Стејт департмента је саопштено да је он охрабрио Србију да обнови дијалог са Косовом који би водио међусобном признању. Платформа Београда очигледно је узнапредовала до тачке да се размишља о признању, оцењује спољнополитички коментатор Бошко Јакшић.

У саопштењу Стејт департмента наводи се да су Помпео и Вучић разговарали о билатералној визији стабилног, сигурног и просперитетног региона Западног Балкана и континуираној подршци Сједињених Држава Србији на путу ка Европској унији.
kosovo-678x381.jpg

Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj
„Секретар Помпео је охрабрио Србију да се фокусира на тај стратешки циљ убрзаним спровођењем реформи и да обнови дијалог са Косовом о свеобухватној нормализацији односа који води међусобном признању“, наводи се у саопштењу.
Вучић је након састанка поновио да је Београд спреман да настави дијалог чим Приштина укине таксе на робу из Србије и навео да је замолио Помпеа да Сједињене Државе покушају снажније да утичу на власти Косова да то ураде.
„По том питању нема сумње да имамо америчку подршку. Говорио сам и о томе да је Србија спремна чим се таксе укину да кренемо у отворени политички дијалог са Албанцима. Дакле, није важна политичка цена коју морате да платите, јер то људи имају у нашој земљи прилично нежне уши – не воле да слушају ствари које имају везе са реалношћу, већ више оно што има везе са нашим митовима“, оценио је председник.
Вучић је, међутим, у изјави за телевизију Прва прецизирао да се ће се дијалог у „најбољем случају“ наставити почетком децембра, односно након избора на Косову.
Новинар Бошко Јакшић слаже се са проценама о евентуалном наставку дијалога, али истиче да се очигледно ради на убрзавању темпа решавањ питања Косова.
„Круна онога што је речено, ја бих обратио пажњу на реченицу Александра Вучића када је рекао ‘није важна политичка цена која ће се платити’. То ми говори да је то наставак процеса припреме јавности у Србији за решење које може да води међусобном признавању. Дакле, очигледно се политичка платформа Београда променила и узнапредовала до тачке да се размишља о признавању“, оцењује Јакшић.
Осим порука са састанка, пажњу јавносту у Србији изазвала је и информација да је, како је навео репортер Ал Џазире из Вашингтона, сусрету Вучића и Помпеа присуствовао и некадашњи премијер Велике Британије Тони Блер. Да ли је то тачно, питао је на Твитеру бивши шеф српске дипломатије Вук Јеремић.
„Ако је заиста Блер био на састанку, то онда указује да је Блер изузетно близак сарадник Александра Вучића и да је политика коју је Александар Вучић на том састанку заступао таква да можете имати Блера у делегацији док такве ствари изговарате, а то није у складу са званичном државном политиком Србије, која, колико ми је познато, није промењена“, навео је Јеремић.
Вучић до сада није јавно одговорио да ли је Блер присуствовао састанку, а на то питање телевизије Н1 није одговорила ни саветница председника Србије за медије Сузана Васиљевић.

http://rs.n1info.com/Vesti/a509508/Bosko-Jaksic-Vucic-razmislja-o-priznanju-Kosova.html
https://srbin.info/politika/nakon-p...ri-kazu-beograd-razmislja-o-priznanju-kosova/

ЗАШТО ОВО НЕ ОБЈАВЕ СРПСКИ МЕДИЈИ? Помпео тражи договор и обострано признање Србије и Косова!
21-08-2019 13:48 Издвојено Србија Политика
Амерички секретар Мајк Помпео охрабрио је Србију да обнови преговоре са Косовом о постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа, који води узајамном признању, објављено је на сајту Стејт департмента.

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)
Занимљиво, али ово “узајамном признању” нису објавили медији наклоњени СНС, већ је избачено из саопштења које је пренео српски огранак руског Спутњика.
Помпео је током разговора са председником Србије Александром Вучићем у Њујорку поновио да обе стране треба да избегавају провокације које ометају процес нормализације и да се ангажују у духу компромиса и флексибилности, неопходном за постизање споразума, како би се искористили потенцијали обеју земаља.
Помпео је похвалио и снажну везу између САД и Србије и подржао интеграцију Србије у ЕУ.

„Државни секретар и председник Вучић разговарали су о заједничкој визији стабилног, безбедног и просперитетног Западног Балкана, као и о наставку америчке подршке Србији на путу ка Европској унији“, пише у саопштењу.

https://www.pravda.rs/2019/8/21/zas...ogovor-i-obostrano-priznanje-srbije-i-kosova/

По том питању нема сумње да имамо америчку подршку. Говорио сам и о томе да је Србија спремна чим се таксе укину да кренемо у отворени политички дијалог са Албанцима. Дакле, није важна политичка цена коју морате да платите, јер то људи имају у нашој земљи прилично нежне уши – не воле да слушају ствари које имају везе са реалношћу, већ више оно што има везе са нашим митовима“, оценио је председник.

Kome se ovo pripisuje, Vucicu?

Covek ima pricu za svako okruzenje.

ЗАШТО ОВО НЕ ОБЈАВЕ СРПСКИ МЕДИЈИ? Помпео тражи договор и обострано признање Србије и Косова!
21-08-2019 13:48 Издвојено Србија Политика
Амерички секретар Мајк Помпео охрабрио је Србију да обнови преговоре са Косовом о постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа, који води узајамном признању, објављено је на сајту Стејт департмента.

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)
Занимљиво, али ово “узајамном признању” нису објавили медији наклоњени СНС, већ је избачено из саопштења које је пренео српски огранак руског Спутњика.
Помпео је током разговора са председником Србије Александром Вучићем у Њујорку поновио да обе стране треба да избегавају провокације које ометају процес нормализације и да се ангажују у духу компромиса и флексибилности, неопходном за постизање споразума, како би се искористили потенцијали обеју земаља.
Помпео је похвалио и снажну везу између САД и Србије и подржао интеграцију Србије у ЕУ.

„Државни секретар и председник Вучић разговарали су о заједничкој визији стабилног, безбедног и просперитетног Западног Балкана, као и о наставку америчке подршке Србији на путу ка Европској унији“, пише у саопштењу.

https://www.pravda.rs/2019/8/21/zas...ogovor-i-obostrano-priznanje-srbije-i-kosova/
Zasto ....

Jer sendvicarski mozgovi vise vole zvaljinu laz nego surovu realnost ...

Otvara nezavrsene autoputeve , radna mesta za 200e --- sta te cudi i ovo ...

Ko razmislja? Vucic, on je glavni krivac sto smo se nasli u mat poziciji.

Nista on nije kriv. NI-STA!

Amerikanci sprovode SVOJU POLITIKU na Balkanu.

NEMA TE SILE DANAS NA SVETU koja tu nesto moze promenuti ili uticati. :nono3:

21.08.2019.
Vučić: Nije novina da SAD traže priznanje Kosova, ali mi ne menjamo stav
Beta
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je za Srbiju loše što SAD traže međusobno priznanje Beograda i Prištine, ali da to ne predstavlja suštinski veliku novost.

Posle razgovora s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom i današnjih sastanaka sa zamenikom Pompeovog pomoćnika Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom, Vučić je za RTS rekao da su za Srbiju dobre stvari što SAD podržavaju njen evropski put i "ne ulaze u to kako treba da izgleda dogovor" Beograda i Prištine, a da je loše što "traže međusobno priznanje" Srbije i Kosova.

"To jeste novo, ali suštinski to nije velika novost. To nije potpuno nov stav SAD, oni su 2008. priznali nezavisnost Kosova. Mi tu odluku nećemo da promenimo, a trudili smo se da uživamo u sopstvenim mitovima", kazao je Vučić.

On je naveo da je na sastancima sa američkim zvaničnicima izneo stavove Srbije i da je ponovio da "ne dolazi u obzir mogućnost da Srbi ne dobiju ništa, a da Albanci dobiju sve".

"Veoma sam zahvalan i Pompeu i Palmeru i Vilsonu. Za mene je bilo važno da mogu da iznesem stavove Srbije. I za pedalj ako pomerimo stav SAD prema Srbiji, mi smo napravili malo čudo. A nisam naivan da verujem da će SAD da odustanu od prizanja nezavisnosti Kosova, niti ću da dajem lažna obećanja", rekao je Vučić.

On je ponovio da situcija nije laka za Srbiju, već "veoma teška" i dodao da će srpske vlasti "nastaviti da štite svoju zemlju i srpski narod na Kosovu".

Е сад КО лаже а КО говори истину - ЈОШ УВЕК НЕ ЗНАМО .............

21.08.2019.
Vučić: Nije novina da SAD traže priznanje Kosova, ali mi ne menjamo stav
Beta
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je za Srbiju loše što SAD traže međusobno priznanje Beograda i Prištine, ali da to ne predstavlja suštinski veliku novost.

Posle razgovora s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom i današnjih sastanaka sa zamenikom Pompeovog pomoćnika Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom, Vučić je za RTS rekao da su za Srbiju dobre stvari što SAD podržavaju njen evropski put i "ne ulaze u to kako treba da izgleda dogovor" Beograda i Prištine, a da je loše što "traže međusobno priznanje" Srbije i Kosova.

"To jeste novo, ali suštinski to nije velika novost. To nije potpuno nov stav SAD, oni su 2008. priznali nezavisnost Kosova. Mi tu odluku nećemo da promenimo, a trudili smo se da uživamo u sopstvenim mitovima", kazao je Vučić.

On je naveo da je na sastancima sa američkim zvaničnicima izneo stavove Srbije i da je ponovio da "ne dolazi u obzir mogućnost da Srbi ne dobiju ništa, a da Albanci dobiju sve".

"Veoma sam zahvalan i Pompeu i Palmeru i Vilsonu. Za mene je bilo važno da mogu da iznesem stavove Srbije. I za pedalj ako pomerimo stav SAD prema Srbiji, mi smo napravili malo čudo. A nisam naivan da verujem da će SAD da odustanu od prizanja nezavisnosti Kosova, niti ću da dajem lažna obećanja", rekao je Vučić.

On je ponovio da situcija nije laka za Srbiju, već "veoma teška" i dodao da će srpske vlasti "nastaviti da štite svoju zemlju i srpski narod na Kosovu".

Е сад КО лаже а КО говори истину - ЈОШ УВЕК НЕ ЗНАМО .............
Za sad je jasno samo da on mora da podnese ostavku.

Ali to je jasno samo nesendvičarima

Pustiće ga da vlada još par godina i onda će kao i Gruevskog da ga odbace a dovedu nekog Zaeva. Čim se Pompeo angažovao sve ide ka tome. Inače Pompeo je i Skoplje posećivao pred sporazum pa kad dodje u BG znajte vreme je, cenim tamo 2024. A i bojkot ukazuje da idemo ka makedonskom scenariju jer i tamo je bojkot postojao dok nije opozicija konačno dobila izbore.

Ne razumem sta je hteo da kaze, ovo je jos cudnija izjava od prethodne.

Pustiće ga da vlada još par godina i onda će kao i Gruevskog da ga odbace a dovedu nekog Zaeva. Čim se Pompeo angažovao sve ide ka tome. Inače Pompeo je i Skoplje posećivao pred sporazum pa kad dodje u BG znajte vreme je, cenim tamo 2024. A i bojkot ukazuje da idemo ka makedonskom scenariju jer i tamo je bojkot postojao dok nije opozicija konačno dobila izbore.
Malo mi se prisere kako to zapad cuva demokratiju i njene vrednosti ...
Posle se vi ultra liberali cudite kada dodje do promena ... :per:

Malo mi se prisere kako to zapad cuva demokratiju i njene vrednosti ...
Posle se vi ultra liberali cudite kada dodje do promena ... :per:
Zapad čuva demokratiju na svom prostoru a koristi nesposobnost drugih naroda da sebi stvore normalnu demokratiju. To inače svaka sila radi.

Predsednik Vucic je veliki vizionar.On dobro zna,da narod u srbiji nije realan,ne ume razumno da razmislja.Ako se postavlja pitanje opstanka
Srbije,zbog nepriznavanja Kosova,pa razumljivo je ,da je opstanak zemlje najvaznije pitanje.Mi koji zivimo u Srbiji,treba da budemo potpuno sigurni,
da ce Predsednik Vucic,doneti razumno resenje,po pitanju,Kosova.Bice to najveca politicka pobeda jednog Predsednika.Ukoliko Vucic resi to
pitanje Kosova,koje razjeda Srbiju kao kancerozno tkivo,ubedjen sam,da ce dobiti Nobelovu nagradu za mir.!

Šešelj je član aktuelne vlade.

Milošević nije idealan protivkandidat, njega još podržavaju samo @Громовик i @Komunistkinja

Zato predlažem da to bude neko pametniji od Vučića, a to su doslovno svi ljudi na planeti, i dobar deo životinja.

Šalim se, sve životinje.
Izgleda je uspeo i Blajbija da ubedi da je on novi Tito ali nista od toga ... ni 1/4 ...

Back