Najznačajniji filmovi u istoriji rokenrol muzike

Neno

Elita
Poruka
20.947
Čuvena rečenica Show me a boy who never wanted to be a rock star, and I’ll show you a liar iz filma Stardust, proglašena je za jednu od najboljih filmskih poruka u istoriji rokenrola. Publika je sa oduševljenjem prihvatila ostvarenja poput tog, odnosno priče o talentu, ambiciji, uspehu i neizbežno, muzičkim razlikama i razočarenjima. Za vas smo ovom prilikom izdvojili njih 20.

1. The Girl Can’t Help It

The Girl Can Help It (1956) je jedan od najznačajnijih filmova u istoriji rokenrola. Takođe, članovima legendarnog benda The Beatles bio je važan podsticaj za početak karijere.

2. Jailhouse Rock

Jailhouse Rock iz 1957. je jedno od najuspešnijih ostvarenja u filmografiji Elvisa Prislija. Za taj film je napisan niz pesama od kojih su neke (Treat Me Nice, Jailhouse Rock…) postale veliki hitovi. Režiju potpisuje Ričard Torpe.

3. Privilege

Privilege (1967) se bavi mladim rokerom koji sticajem okolnosti postaje zvezda, a njegova popularnost ga čini apsolutnim autoritetom omladine. Na sadržaj tog filma je u velikoj meri uticao Lonely Boy, kanadski dokumentarni film posvećen popularnom pevaču Polu Anki iz 1962. godine.

4. School of Rock

Ovaj film iz 2003. godine režisera Ričarda Linkletera, Džeku Bleku je za ulogu rok muzičara Djuija Fina doneo MTV filmsku nagradu. Fin je neko kome faktički ništa ne ide od ruke, a povrh svega, kasni sa plaćanjem kirije za stan u kome živi sa svojim dugogodišnjim prijateljem Nedom. Kada Ned dobije poziv za posao u jednoj školi, Fin odlučuje da se pretvara da je on kako bi rešio svoje finanisijske probleme i učenike priprema za Borbu bendova.

5. Phantom of the Paradise

Phantom of the Paradise je horor filmski mjuzikl iz 1974. godine, čiju režiju potpisuje Brajan de Palma. U filmu, unakaženi kompozitor piše muziku za ženu koju voli. Međutim, njegov producent ga izdaje i krade njegova dela kako bi otvorio rok palatu. Uprkos početnom neuspehu, Phantom of the Paradise je vremenom postao jako gledan.

6. Stardust

Stardust, koji predstavlja nastavak filma That’ll Be the Day, bavi se lošom stranom slave. U njemu su glumili Dejvid Eseks i Adam Fejt.

7. Slade in Flame

Slade in Flame, poznat i kao Slade, govori o bendu Slade, koji je stekao popularnost za vreme glam roka ranih 70-ih godina prošlog veka. Brojne grupe su navodile Slade kao svoj uzor, a među njima su, između ostalih, Nirvana, Smashing Pumpkins, The Clash, The Ramones, Sex Pistols, Kiss, Def Leppard i mnoge druge. Britanski kritičar Mark Kermod nazvao je ovaj film Građaninom Kejnom rok mjuzikla.

8. All You Need Is Cash

Ovo ostvarenje Erika Ajdla iz 1978. bavi se grupom The Rutles, koja je od fiktivne postala stvarna. Kako je magazin TV Guide istakao, svaka sličnost sa bendom The Beatles je čisto — i satirično— namerna.

9. Breaking Glass

Breaking Glass je prikazan van konkurencije na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu 1980. godine. Režirao ga je Brajan Gibson, a bavi se usponom i padom Hejzel O’Konor.

10. Ladies and Gentlemen, The Fabulous Stains

Ladies and Gentlemen, The Fabulous Stains (1982), iza kojeg stoji Lu Adler, govori o tinejdžerkama koje su osnovale pank bend.

***
 

11. This Is Spinal Tap

Film This Is Spinal Tap Roba Rajnera iz 1984. godine, vrti se oko fiktivnog hevi metal benda Spinal Tap. Od strane čitalaca britanskog časopisa Time Out proglašen je za najbolju komediju svih vremena, a 2002. je, zbog svog kulturnog, istorijskog ili estetskog značaja, uvršćen u arhiv Kongresne biblioteke SAD.

12. The Commitments

Na osnovu novele The Commitments irskog pisca Rodija Dojla, 1991. godine nastao je istoimeni film u režiji Alana Parkera, koji govori o Džimiju Rebitu, muzičkom fanatiku, rešenom da osnuje bend u Baritaunu, propalom predgrađu Dablina.

13. Singles

U zanimljivom ostvarenju Singles režisera Kamerona Kroua iz 1992. glume Bridžet Fonda, Kempbel Skot, Kira Sedžvik i Met Dilon. Krou se u njemu bavio pripadnicima generacije X iz Sijetla u vreme kada je grandž muzika bila na vrhuncu popularnosti. Film je poznat po kameo nastupima raznih popularnih grupa, među kojima su i Pearl Jam, Alice in Chains i Soundgarden, pa je suvišno govoriiti o uspehu koji je postigao među publikom.


14. Airheads

Airheads je američka komedija iz 1994. sa Brendanom Frejzerom, Stivom Busemijem i Adamom Sendlerom u glavnim ulogama. Oni su u filmu muzičari koji imaju bend The Lone Rangers, ali nikako ne uspevaju da proguraju svoju muziku. Stoga odlučuju da sa plastičnim pištoljima provale u jednu radio stanicu kako bi pustili svoj demo snimak.

15. Velvet Goldmine

Velvet Goldmine Toda Hejnsa iz 1998. godine je priča o pop zvezdi, čiji je lik zasnovan uglavnom na Bouijevom liku Zigija i odvija se u Britaniji u vreme glam roka, početkom 70-ih. Inače, i naslov filma je zapravo ime istoimene Bouijeve pesme.

16. Almost Famous

Delimično zasnovan na iskustvima režisera Kamerona Kroua iz mladosti, dok je za magazin Rolling Stone radio kao dopisnik, Almost Famous iz 2000. godine je zasigurno njegov najkvalitetniji film.

17. Hedwig And The Angry Inch

Džon Kameron Mičel, američki reditelj, glumac i scenarista, napisao je 1998. mjuzikl o transrodnoj rok muzičarki iz Nemačke koja juri svog bivšeg momka, jer joj krade pesme. Tri godine kasnije, Mičel je snimio i istoimeni film, koji je postigao veliki uspeh kod kritičara, ali i kod publike.

18. Rock Star

U ovom filmu iz 2001. glavne uloge tumače Mark Volberg i Dženifer Aniston. To je priča o Krisu Iziju Koulu, pevaču tribjut benda koji mašta o tome da postane frontmen svoje omiljene grupe. Bazirana je na istinitoj priči o Timu Riperu Ovensu, vokalisti grupe Judas Priest, koji je izabran da zameni Roba Halforda.

19. Rock’n’Roll High School

Rock’n’Roll High School je muzička komedija iz 1979. koja je obavezno filmsko štivo za sve ljubitelje pank rok muzike.

20. Pink Floyd – The Wall

Kultni film Pink Floyd – The Wall režisera Alana Parkera iz 1982. godine inspirisan je albumom The Wall grupe Pink Floyd. Film se, kao i album, bavi Pinkijem, izuzetno povučenim mladićem, koji je prošao kroz brojne depresivne momente tokom najranije mladosti. Vremenom je oko sebe počeo da gradi zid, a izlaz iz svega video je u tome da postane rok zvezda. Scenario je napisao Rodžer Voters, a lik Pinkija je tumačio Bob Geldof.

Kafenisanje.rs
 

Back
Top