Znači, žena može da ostane sa detetom bezmalo koliko hoće, tj. ako finansijski može da se pokrpi sa muževljevom platom i dodatkom?
Eto, što je najcrnje, ispade da je ovde isto ili čak povoljnije nego tamo, kad uporediš proseke.
Ovde dodatak ne znači puno, pogotovo jer ga za veće sume iscepkaju, pa stiže na kašičicu i sa zakašnjenjem, ali zato ide 100% plate bar godinu dana (tj. nije realno 100%, umanjeno je za iznos toplog obroka i prevoza). Za trudničko je 65% (osim u BG). Zakonom je takođe zagarantovano radno mesto, ali, kao i svi zakoni, i taj se da izvrdati bez kazne.
E, sad, to što smo mi sirotinja i što je dosta toga skuplje i što nam je prosek bedan i što sa tom lovom ne možeš ništa, a pritom i jezivo kasni, da te bukvalno baci u pravu egzistencijalnu krizu, i što su zakoni puni rupa, tj prekršaji se ne sankcionišu kao što bi trebalo...to je druga priča. Ja znam da u odnosu na mnoge zapadne zemlje Srbija ima veoma povoljnije propise vezano za trudnice i porodilje (u Belgiji je recimo porodiljsko 3 meseca, a rade do porođaja bukvalno) i ne daj bože da i to prepišu od nekog, tek tada naebasmo načisto.
Da se ovde primeni ta varijanta koju ste vi izabrali, 60% proseka plate....ne smem ni da zamislim.