Najveci vladar u istoriji?

Стаљин.

Зато што је апсолутистички владао највећом земљом на свету у време када је била и војно најмоћнија. Свидело се то нама или не (лично презирем комунисте) СССР је био сила какву свет никада није видео до тада, а Стаљин је био њен апсолутни владар.

Данашње САД су свакако без преседана у економско-војној моћи, али немају (нити су имале) апсолутног владара.

Mislim da je nezahvalno pricati o tome ko je bio najveci vladar.
Razliciti veliki ljudi su bili aktuelni u razlicitim situacijama koje se medjusobno ne mogu porediti. Pa i kriterijumi za odredjivanje velicine su razliciti, te zaista ne bih mogao da odgovorim na ovo pitanje.

Pa ipak da pomenem jedno ime. To je stari persijski car Kir, koji je od cobanina postao vladar najmocnije drzave tog vremena, a otkrivena svedocanstva govore o tome da ga je krasilo milosrdje, te da je suprotno tadasnjim obicajima bio milostiv prema pobedjenim narodima.

занимљиво да сви кад се спомене највећи владар, одмах помисле на оног који је или био диктатор или освајао насилно туђе територије, а само ретки спомињу оне који су учинили без крви и насиља нешто за свој народ, не чинећи истовремено ништа против ниједног другог

vicente:
занимљиво да сви кад се спомене највећи владар, одмах помисле на оног који је или био диктатор или освајао насилно туђе територије, а само ретки спомињу оне који су учинили без крви и насиља нешто за свој народ, не чинећи истовремено ништа против ниједног другог

Vrlo mi se svidja ovakvo razmisljanje!

igracina:
vicente:

Vrlo mi se svidja ovakvo razmisljanje!

хвала

igracina:
Ko je bio najveci vladar u istoriji covjecanstva?
Zbog cega?

Misljenja su sigurno vrlo razlicita!

Zamisli onog koji je neizmerno voleo svoj narod, ko je prosirio svoju drzavu ne praveci velike gubitke, ko je bio olicenje pravednosti, mocan a opet milostiv, ciji postupci nisu imali uzasne posledice posle njegove smrti.E,ako takav neko postoji, slobodno mi javite!

igracina:
Guliverr:
igracina:
Ko je bio najveci vladar u istoriji covjecanstva?
Zbog cega?

Misljenja su sigurno vrlo razlicita!

za mene ti necu reci!

Necu moci da zaspem veceras, jer sam uskracen za misljenje takvog visokoumnog genija kao sto je Guliverr :!:
Hajde reci nama svima, svi zeljno cekamo tvoj sud na ovu temu :!:

Ne pricaj u mnozini obratio sam se iskljucivo tebi! ZA TEBE JE SIGURNO NAJVECI MILO DJUKANOVIC! A za mene kao sto rekoh neces saznati mogao ti ili ne mogao da spavas!

Back