Najsiromašnije evropske zemlje prema kupovnoj moći?

Vi izgleda samo o hrani razmisljate, ima li tu nekih drugih faktora, odeca, bioskop, kirije...?
Sve je duplo jeftinije nego u srbiji iste patike koje nosim u srbiji su 30% skuplje u daihmanu. I ostala garderoba je mnogo jeftinija. Kafa u centru barselone je jedtinija nego u centru beograda.

1000007353.jpg

Услуге су у Србији јефтини то ја фактор.

А и кирије чу отичи низбрдо кад народ се отрезни, тренутно људи праве станове од просечног оца који има још паре до мафијаша, то је бацање капитала.

Али што сам реко, може Исус да преузме власт у Србији док се менталитет народа не промени ништа се неће променити.

Ova tabela je totalna glupost , Grčka, Slovačka a mislim i Turska su ispred nas , recimo u Slovačkoj je minimalac oko 850 evra a prosečna plata oko 1400, u Grčkoj isto tako negde (minimalac je negde oko 5 evra po satu rada) s tim da je prosečna plata oko 1200,1300 evra, u Turskoj isto plate nisu manje nego ovde mada Turska je specifična, ogromna zemlja i verovatno ima dosta onih planinskih i ruralnih regija u unutrašnjosti zemlje koje su siromašne (nije Turska samo Istanbul, Ankara i primorje), ali Slovačka i Grčka sigurno nisu iza nas to znam provereno.

Inače Albanija koja je uvek bila sinonim za bedu i siromaštvo nije više iza nas i u najmanju ruku je sad ekonomski tu negde bara-bara sa nama, i tamo je minimalac oko 400 evra a prosečna plata navodno oko 840 evra (iako verujem da u realnosti nije i da su i tamo te cifre žestoko napumpane kao i kod nas), Moldavija isto i tamo je sad prosek kao oko 700 evra , mada opet ako je u nekoj zemlji prosečna plata niža za 10% ili 20% u odnosu na neku drugu to ne znači da je ona za 10% ili 20% siromašnija, na primer u Belorusiji su slične plate kao i kod nas ali recimo tamo je dosta jeftinija hrana, znatno manje kirije, ne plaćaju tolike režije, imaju besplatnu školarinu, zdravstvenu zaštitu i razne pogodnosti i benefite koje mi nemamo, itd.

Услуге су у Србији јефтини то ја фактор.

А и кирије чу отичи низбрдо кад народ се отрезни, тренутно људи праве станове од просечног оца који има још паре до мафијаша, то је бацање капитала.

Али што сам реко, може Исус да преузме власт у Србији док се менталитет народа не промени ништа се неће променити.
Nisu, restorani su isto džabe u španiji 10-12 evra pica u restoranu, orada velika 20 evra itd.
https://forum.krstarica.com/threads/zasto-su-restorani-u-eu-jeftiniji-nego-u-srbiji.1012580/
1000007391.jpg

Poslednja izmena:

Gasoline Prices in Belarus remained unchanged at 0.64 USD/Liter in July. Gasoline Prices in Belarus averaged 0.77 USD/Liter from 1998 until 2025, reaching an all time high of 1.33 USD/Liter in December of 2008 and a record low of 0.34 USD/Liter in December of 1998.​

Gasoline Prices in Serbia decreased to 1.76 USD/Liter in July from 1.81 USD/Liter in June of 2025. Gasoline Prices in Serbia averaged 1.47 USD/Liter from 1995 until 2025, reaching an all time high of 1.84 USD/Liter in December of 2013 and a record low of 0.56 USD/Liter in December of 2000.​

Navodno jedna od najsiromasnijih zemalja u evropi belorusija placa 70 dinara po litru benzina dok mi placamo 180 dinara, ko koga j*be ovde?

Ово није куповна моћ, већ просечна плата.

Да би била куповна моћ, морала би просечна плата да буде упоређена са ценама роба и услуга.

Даље, овде пише да је просечна плата у Србији 2276 долара. Очигледно је да је тај податак погрешан. Можда је посматрао бруто плату.

Мсм...грчка 2072 долара, а Фосна 2212. Па, колега Емих би скакао од среће да му је плата 2212 долара.
nije valjda da sumnjas u Rotschildovu statistiku ?

ићи у најскупљи кафић.

U Turskoj je prosek 507 evra a lira iz meseca u mesec gubi vrednost

Na naša gradilišta i u voćnjake stižu radnici iz Turske i Kine ...

Dolaze ovde trbuhom za kruhom

Живим и ја у Аустирји али ове миграције немају више смисла сваки бауштелац и возаћ аутобуса је овде из биве Југославије, а ми увозимо људе из Бангладеша.

Ја да сам занатлија би се вратио у Србији, не знам шта раде овде још.

U Turskoj je prosecna plata 507 evra a lira iz meseca u mesec gubi vrednost

Nije, u Turskoj prosečna plata je negde oko 35,000 njihovih turskih lira što je negde oko 750 evra (čak i zvanično imaju nešto malo i veći taj GDP po glavi stanovnika od nas), mislim u Istanbulu recimo i tim većim centrima sigurno nisu manje plate nego u Beogradu ali je fora u tome što je Turska ogromna zemlja, ima oh 85-90 miliona i sigurno ima dosta tih slabo razvijenih, ruralnih i planinskh regija u unutrašnjosti koje su siromašne i koje dosta obaraju prosek na nacionalnom nivou.

Живим и ја у Аустирји али ове миграције немају више смисла сваки бауштелац и возаћ аутобуса је овде из биве Југославије, а ми увозимо људе из Бангладеша.
plate vozaca autobusa su vec redovno preko sto hiljada dinara neto (znaci 1500 sa beneficijom), vozaci kamiona 1500e neto laganeze

nepalci dobijaju za 500, 600e voze isto koliko i nasi za 1500e

autobusa su vec redovno preko sto hiljada dinara neto (znaci 1500 sa beneficijom), vozaci kamiona 1500e neto laganeze

nepalci dobijaju za 500, 600e voze isto koliko i nasi za 1500e

Па реко сам да знам неки занат ја би се вратио, као клинац сам само био смотан за то, а имам огроман таленат за друштвене науке. Да сам занатлија на Убу би био и уживао.

Dobro mi nisi dao savet da sednem, popijem kafu i pobegnem :lol:

У центру Београду има изгледа људи било туристи или домаћи који су спремни то да плате.

А сваки послодавац који би у тој ситуацији сманио маржу би био дебил. Исто важи за продавнице народ плаћа те цене и није спреман куповати негде другде.

Кафићи и продавнице су фирме а не социјалне установе.

Ја да сам занатлија би се вратио у Србији, не знам шта раде овде још.

Pa to je potpuno logično, idu tamo da rade za znatno više para, mislim znam jednu devojku koja je u Frankfurtu radila kao spremačica i imala oko 3000 evra i normalno da će pre da ide tamo da radi za 3000 nego ovde da radi to isto za 50,60 hiljada dinara, isto tako zašto bi neko ovde vozio autobus za recimo 70,80 hiljada kad negde može to isto da radi za tipa 3 hiljade evra ili zašto bi se neka naša žena koja negde tamo preko radi kao kasirka ili prodavačica da ovde radi u Maksiju za minimalac , nema nikakve logike , i realno kod nas jedino i mogu da dolaze tako neki iz Bangladeša i sličnih zemalja gde je plata 100 ili 200 evra, gde možda ni nema nikakvog penzionog fonda niti penzija niti ničega pa im je ovih naših 500,600,700 evra još i super.

Recimo primera radi neki pominju sad kao Ganu i radnike iz Gane ali realnost je da ni Gana više nije tako siromašna, recimo oni sad imaju i svoj veštački satelit u orbiti, svoj institut za istraživanje robotike i tako neke stvari koje mi još nemamo i Gana je danas relativno stabilna ili prosperitetna zemlja i ljude koji tamo planiraju da se isele negde preko slabo interesuje Srbija i uglavnom ih interesuju Nemačka, Velika Britanija (recimo tamo je njihova dijaspora baš velika i brojna) i u nešto manjoj meri SAD i Kanada , ili ne znam primera radi Kenija, ono danas Najrobi ili Mombasa izgledaju bolje i razvijenije nego Beograd, relativno su obrazovani, plate su im danas negde oko 600,700 evra (znači tu negde iste kao i ovde) i ono zašto bi sad oni dolazili masovno ovde već i ako budu išli negde tražiće negu bogatiju izemlju a ovde pre mogu da dolaze tako neki recimo iz Somalije, Čada, Nigera i tako nekih zemalja koje su i u Africi na dnu i spadaju među najsiromašnije ili ne znam iz Bangladeša,Pakistana i tako nekih zemalja.

Pa pazi tamo ti je sad otprilike negde blizu 15 evra po satu rada neki minimalac , tako da i nije to tamo ne znam koja plata, plus imaju u vidu da su sad tamo takvi poslovi malo bolje plaćeni jer uglavnom niko neće da ih radi (pogotovo ne Nemci).

Mislim u Švabiji negde oko 45-50 hiljada evra godišnje ti je neka prosečna zarada što znači da je ona imala još i ispodprosečnu platu, mislim ako je kod nas i u Albaniji navodno prosek oko 800 evra (iako realno nije) onda računaj da je tamo bar 3000 , kažem ti sad ti je minimalac tamo oko 13,14 evra po satu (što je nešto malo preko 100 evra dnevno) i tamo nema više niko da radi ispod 2500-3000 evra pa čak ni one neke manje zahtevne i slabije plaćene poslove.

Generalno neki je globalni trend da su naizgled svuda osetno skočile plate ali ne usled porasta standarda već zbog devalvacije i inflacije i verujem da neki tamo Švabo danas ne živi ništa bolje danas sa 3000 ili 4000 evra negde što je možda pre 10-15 godina živeo sa 1500 ili 2000 kao što ni ovde danas prosečni Srbenda sa recimo 600 evra ne živi ništa bolje nit ima veću kupovnu moć nego pre 10-15 godina sa 300.

Back