Zašto su restorani u EU jeftiniji nego u Srbiji?

mario80

Legenda
Poruka
69.282
Kafa sa šlagom u centru barselone 300 din, pice po restoranima na samoj obali mora od 10-13 evra. Jeftinije od big pice tj brze hrane u beogradu. Dakle kako je moguće da su restorani u španiji na samoj obali jeftiniji od brze hrane u srbiji?!??

IMG_20240929_152416.jpg
IMG_20240929_152409.jpg

IMG_20240929_152359.jpg

IMG_20240929_155258.jpg

IMG_20240929_165205.jpg
IMG_20240929_155305.jpg

IMG_20241003_213452.jpg

Ja sam uvek mislio da su nase kafane jeftinije od stranjskih....mislim udjes , ono kelnerica koja vise radi po WC nego po sali , nakupi se tu love , pa ne trazi veliku platu....

Bese nekoliko filmova na tu temu , neko zove andjeliju , pa oni filmovi sa kafanom motelom meni se cinilo isti objekat...kao na autoputu....

Ali si u pravu , sad se setim nekih restorana, jedan do drugog, na jednom jastog 2500 na drugom 5000....sto je ipak razlika, nije ako se gleda da ce vecera biti 35000, ali ipak jeste razlika...
Isto kao kad zalutas u resavu , kao studentski pub, a ono racun ti stigne , bez da je ista ukradeno 14000, stvarno mozda jedno vino , ali sumnjam i to da je dopisano...
Nego cene takve, a zenske se hvataju kad drugi placa za skupa vina i koktele...a kad one placaju za koka kolicu pa vlaze usne celu noc...mozda rade jos nesto , ali to mi promice..

Stvarno nije skupo za Cirih...
Jos ako mi kazes da je ovo racun za sve a ne samo za solju....uuuuuu

Zato sto srpski gazda gleda da sto pre zaradi pare ,to nema mozak ni zelju da razvije posao,samo brza lova,bmw itd...
To je delimicno tacno ....Ja sam kad sam bio mali mislio da je tacno , ali nije..

Zato sto ne moze se menjati stanje ako si samo jedan u ekonomiji...
Dakle jedan koji hoce da menja mentalitet koji vlada kod svih u ekonomiji nece promeniti nista....Ostali ce samo da se istale na njemu i to je to....
Kao kad prodajes paradajz ili prasu ili luk po nekoj realnoj ceni i dodje nakupac sa kamionom i prvo pocisti lokalni pijac tako sto pokupuje sve od svih prodavaca robu sto ce da je prodaje..

Sta se desava kad prodajes hleb po 35 dinara....?
Pocnu da ga kupuju kao hranu za pilice i svinje....postaje duh u smislu hleba...ne aktivni trzisni element..

Kafa sa šlagom u centru barselone 300 din, pice po restoranima na samoj obali mora od 10-13 evra. Jeftinije od big pice tj brze hrane u beogradu. Dakle kako je moguće da su restorani u španiji na samoj obali jeftiniji od brze hrane u srbiji?!??

Pogledajte prilog 1621960Pogledajte prilog 1621961
Pogledajte prilog 1621962
Pogledajte prilog 1621963
Pogledajte prilog 1621965Pogledajte prilog 1621964
Pogledajte prilog 1621966
Kod nas je sve po EU standardu,a plate mnogo na nizem nivou.Tako se sve firme prodajne vode EU standardom,koga briga kolike su plate i penzije kod nas.

To je delimicno tacno ....Ja sam kad sam bio mali mislio da je tacno , ali nije..

Zato sto ne moze se menjati stanje ako si samo jedan u ekonomiji...
Dakle jedan koji hoce da menja mentalitet koji vlada kod svih u ekonomiji nece promeniti nista....Ostali ce samo da se istale na njemu i to je to....
Kao kad prodajes paradajz ili prasu ili luk po nekoj realnoj ceni i dodje nakupac sa kamionom i prvo pocisti lokalni pijac tako sto pokupuje sve od svih prodavaca robu sto ce da je prodaje..

Sta se desava kad prodajes hleb po 35 dinara....?
Pocnu da ga kupuju kao hranu za pilice i svinje....postaje duh u smislu hleba...ne aktivni trzisni element..
Nema to veze ni sa cenom,skupocom ,jeftinocom,
srpski vlasnik restorana treba da izgradi neki sopstveni ukus,mini brend pracen kvalitetnom hranom i sto je jos vaznije da taj standard odrzi.
Ako trziste diktira cenu,postoji potraznja i pored toga sto su restorani skuplji nego po Evropi ,to je u redu.Samo treba ostaviti i proleterima neko mesto,da se i oni osete zivima

Nema to veze ni sa cenom,skupocom ,jeftinocom,
srpski vlasnik restorana treba da izgradi neki sopstveni ukus,mini brend pracen kvalitetnom hranom i sto je jos vaznije da taj standard odrzi.
Ako trziste diktira cenu,postoji potraznja i pored toga sto su restorani skuplji nego po Evropi ,to je u redu.Samo treba ostaviti i proleterima neko mesto,da se i oni osete zivima
Slazem se sa svim recenim....bas sa svim...

Pogledajte prilog 1621960Pogledajte prilog 1621961
Pogledajte prilog 1621962
Pogledajte prilog 1621963
Pogledajte prilog 1621965Pogledajte prilog 1621964
Pogledajte prilog 1621966
Pa kafane i restorani i treba da su nedostupni vecini ljudi. Cim su dostupni , narod se preda bahanalijama i kaze dobro se zivi, zapusti svoju porodicu , materijalnu poziciju itd

Ja jeo danas giros veci ovde za 800 nego u grckoj za 1200
Ja majke mi ne razumem giros....probao sam da razumem prednost girosa...ali ne razumem

Pre bih izabrao , vesalicu sa rostilja, pre bih izabrao pljeskavicu Nisku , cevape Niske, naglasavam Niske zato sto oni imaju luk u sebi u mesu ....pre bih izabrao pohovanu piletinu sto je bila u Bulevaru kod Lole pa je oterase odatle, to je bila em najavljena dobra plietina, em je tu bilo i drugih stvari jako dobrih i normalne cene....ostalo u secanju...

Ne mogu da izaberem MAXI pljeskavice, brate niti ima ujednacenost niti to lici na nesto kad krljnu dzigerice i slano , ne lici na nista...

Pre bih izabrao prasetinu iz pecenjare...ili hladno od juce ili vrelo od malo pre, ali pre nego giros..
Ili pljesku i pohovani kackavalj iz indexa..i to bih pre nego giros...a giros skuplji od svega toga....

I zato nista ne razumem...probao i u grckoj nekoliko puta i kod nas i dzabe...
Cak mi dzigerica u skrami koja je pisijada jeftina bolje izgleda i ukus ima od girosa...

Znaci nesto ne kapiram...a nisam pomenuo jagnjetinu ....najcudnije mi to oko vesalica i girosa...meni vesalice ukusnije duplo od girosa...tako da tu mi nesto nije jasno....

Pa kafane i restorani i treba da su nedostupni vecini ljudi. Cim su dostupni , narod se preda bahanalijama i kaze dobro se zivi, zapusti svoju porodicu , materijalnu poziciju itd
A ne slazem se uopste....
Kavane i restorani moraju da budu dostupni svima, jer treba da se svi hrane u restoranima opsteg usmerenja, a ne lux....

Inace drustvo ima samo stetu...a mora da ima korist od restorana opsteg smera....
Ako je drustvo glupo onda se desava prelaz na ulicnu ishranu , sto je gora varijanta, cini mi se da se to zove junk food...
Drzava treba da ima ponudu restoranske hrane koja je opste prihvacena....to je pametno drustvo...

Ja majke mi ne razumem giros....probao sam da razumem prednost girosa...ali ne razumem

Pre bih izabrao , vesalicu sa rostilja, pre bih izabrao pljeskavicu Nisku , cevape Niske, naglasavam Niske zato sto oni imaju luk u sebi u mesu ....pre bih izabrao pohovanu piletinu sto je bila u Bulevaru kod Lole pa je oterase odatle, to je bila em najavljena dobra plietina, em je tu bilo i drugih stvari jako dobrih i normalne cene....ostalo u secanju...

Ne mogu da izaberem MAXI pljeskavice, brate niti ima ujednacenost niti to lici na nesto kad krljnu dzigerice i slano , ne lici na nista...

Pre bih izabrao prasetinu iz pecenjare...ili hladno od juce ili vrelo od malo pre, ali pre nego giros..
Ili pljesku i pohovani kackavalj iz indexa..i to bih pre nego giros...a giros skuplji od svega toga....

I zato nista ne razumem...probao i u grckoj nekoliko puta i kod nas i dzabe...
Cak mi dzigerica u skrami koja je pisijada jeftina bolje izgleda i ukus ima od girosa...

Znaci nesto ne kapiram...a nisam pomenuo jagnjetinu ....najcudnije mi to oko vesalica i girosa...meni vesalice ukusnije duplo od girosa...tako da tu mi nesto nije jasno....
Pa ima neki smek zbog.zacina i onako pomesano sve nije lose,ne da se jede svaki dan jednom u par meseci

Dokupili smo jedan kofer od 20 kila i napunili ga kobasicama i sirevima. Duplo jeftinija hrana u eu. Evo davimo se u ovčijim i kozjim sirevima koji su 8-9 evra kilo. Već planiramo sledeći "turistički" obilazak EU. Karte nas izađu džabe!

Vidi ovo, 50 metara samo sirevi!

Pogledajte prilog 1621978
nosio si pun kofer sireva i kobasica?
ne verujem.
naplatili bi ti carinu jer se tretiras kao nakupac svercer

da ne pricam da bi ti se pokvarila roba..
a na stranu sto postoji zabrana iznosa mesa i mlecnih proizvoda vecih od kolicina za sopstvenu potrebe

Back