najgori srpski umetnik

• Začetnik teme Začetnik teme djart
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
qwertyu:
Zasto u Mnogim zemljama postoji Akademija Lepih Umetnosti? Jel' postoji i Akademija Ruznih?

E, pa da vidis i mene zanima da li je taj pojam iz XIX veka jos uvek validan u danasnje vreme. Mnoga sahvatanja su od tada promenjena, pa i pojam lepog. Ta Akademija "ruznih" umetnosti, svakako bi bila mnogo kvalitetnija od danasnjih, jer bi verovatno negovala avangardne pravce i ja bih rado studirao na takvoj Akademiji. Nesreca je sto iz danasnjih Akademija izlaze poluobrazovani umetnici (cast izuzecima koji su shvatili da je najbolje obrazovanje samoobrazovanje), koji se danas ne snalaze u savremenoj umetnosti.

Drugi profil jesu oni Losi umetnici sa dobrim marketingom (Lobijem) koji se jako dobro snalaze na (uglavnom domacem) trzistu. Ovde glasamo za najveceg Majstora koji objedinjuje ove dve krajnosti. Svakako, i od njih treba nesto nauciti.
Baba Olja je nadzivela Tapija!

Mogu ti reći da mi se dopada pitanje o Akademiji lepih umetnosti. Da vidimo, ima li u nas Akademije lepih umetnosti? - Ima! Čija je to Akademija? - Karićeva! Oooooo, pa zar Karići imaju Akademiju? Imaju i to dve svečane akademije povodom 29. novembra, Dana Repubkile. Sedeli su odmah iza Miloševića koji je završio iste akademije i tako su zajedno postali akademski građani. Šta je sa profesorima te ALU? Pa, ima tamo i dobrih ljudi, ali osiromašilo u periodu 1989-1999, pa krenulo trbuhom za kruhom. Rade kod Karića kao gastarbajteri. Prodaju ono što imaju - pamet. A šta će da im ostane kad prodaju pamet? - Pare!!! A šta će Karići dobiti kad kupe pamet? - Pare. Kod njih se pamet ne zadržava mnogo. Oni to odmah pretvore u pare. A, posle?
Posle će Ljubomir da nam soli pamet preko TV-a kako je on najbolji kandidat za predsednika Srbije. Jes' da ne može da ubode svaki padež, a o akcentima da i ne govorimo, ali - Srbiji to treba. Neko ko će napokon da dokaže da škola nije potrebna. Dovoljno je da se u'vatiš za "armuniku" kad je vreme za "armuniku", za cevi kad je vreme za cevi, za vođu kad je vreme za vođu, pa za "demukratiju" kad je vreme za "demukratiju". Sada ispada da je Ljubomir (žao mi je što se u tekstu ne čuje akcenat kojim izgovaram ime Ljubomir) "otkrijo" "demukratiju" u "Srbiju". Će nas odvede u Evropu, majke mu ga... A, onda, kad počne po tu Evropu da pravi Akademije lepih umetnosti, će zaje** i renesansu, a kamoli savremenu umetnost. Će vide oni koji smo mi Srblji.
Ete ti ga, tako ti je to s akademije... A, posle toga ovaj topic ce biti prepun novih imena.
Ako vi se dopadne, će bude još.

Mislim da prica o Karicima ne moze da se vodi pod temom "najgoreg srpskog umetnika", iako je tacno da oni nemaju pojma o savremenoj umetnosti. Njihovom zaslugom neki od umetnika su stekli izvesnu popularnost i nesto para, kao deo novokomponovanog kruga ljudi, ali oni mogu biti nova tema na forumu. Trazimo imena "umetnika".

za olju ivanjicki se ne slazem ali tapi nije umetnik
ljudi nemojte brkati umetnike sa plagijatima
u ovoj drzavi svako moze da buda umetnik samo ako ima pomoc medija u bilo kom obliku
dakle olja jeste umetnik do neke mere ali mislim da je tu meru odavno presla i zalutala u nekim drugim vodama :twisted: :twisted: :twisted:

djarte,
ovaj post itekako ima veze sa temom "Najgori umetnik". Evo dokaza:
"Ete ti ga, tako ti je to s akademije... A, posle toga ovaj topic ce biti prepun novih imena." To su buduća imena u srpskoj kulturi i umetnosti o kojima ćemo ovde raspravljati.
Pozdrav :oops:

poslednje sto je bilo blizu umetnosti otislo je sa pajom jovanovicem. sve posle njega su mahom obicne budale.kladim se da svi vi mozete da umocite cetku u nesto i naslikate boj na kosovu za par sati!!!!bas kao "veliki" lubarda!lako je prevariti laika...

Anonymous:
poslednje sto je bilo blizu umetnosti otislo je sa pajom jovanovicem. sve posle njega su mahom obicne budale.kladim se da svi vi mozete da umocite cetku u nesto i naslikate boj na kosovu za par sati!!!!bas kao "veliki" lubarda!lako je prevariti laika...

Posto priznajes da si laik, pokusaj da provociras nekog drugog. Predlazem ti forum " KUKICANJE "
Mozda se tamo nadjes "blizu" umetnosti.

da li si nekad cuo za pojam "vuk u jagnjecoj kozi"? pogresno si shvatio ovo za laike, ali dobro, ubuduce cu ti jednostavnije pisati da se ne bi opet zbunio. ako branis lubardu, pretpostavljam da si postovalac...poenta je u tome da se tek u poredjenju sa velaskezom, riberom i sardzentom vidi kakva je jama moderno slikarstvo; zato se i drzite zbijeni kao.....hajde sad lepo sedi, razmisli, i pokusaj da napises nesto "blizu" pametnom.

moler:
da li si nekad cuo za pojam "vuk u jagnjecoj kozi"? pogresno si shvatio ovo za laike, ali dobro, ubuduce cu ti jednostavnije pisati da se ne bi opet zbunio. ako branis lubardu, pretpostavljam da si postovalac...poenta je u tome da se tek u poredjenju sa velaskezom, riberom i sardzentom vidi kakva je jama moderno slikarstvo; zato se i drzite zbijeni kao.....hajde sad lepo sedi, razmisli, i pokusaj da napises nesto "blizu" pametnom.

Lubardin "postovalac", Lubardu najradije sa tobom ne bi komentarisao, jer mesas babe i zabe. Mesas spanski barok sa srpskom modernom! Moderno slikarstvo je za tebe ocigledno "spansko selo", a ja nemam nameru da te besplatno edukujem.

OLJA,A?Pa, Mediala uopste nije sranje.A baba je nekada bila riba( koja se kupala u mleku),za babu zna ceo svet,a usla je i u enciklopediju najznacajnijih ljudi sveta 20 veka.To sto ona radi,malo kica za provincijalce radi kesa ,sto da ne(to se naravno jedino zna) ,a ostalo(malo vise) npr. slika Teuta,uopste nije sranje mozda je jedna od najjacih slika naseg postmodernizma ,i gomila projekata vajarskih i arhitektonskih i ostalih slika koje su ovde nazalost manje vidjane jer su nastajale u vreme odredjene politicke ideologije koja diktira specijalan "kvalitet" u umetnosti

OLJA,A?Pa, Mediala uopste nije sranje,A lEONID SEJKA ne bi trpeo nekog "nekvalitetnog" pored sebe.A baba je nekada bila riba,za babu zna ceo svet,a usla je i u enciklopediju najznacajnijih ljudi sveta 20 veka.To sto ona radi,malo kica za provincijalce radi kesa ,sto da ne(to se naravno jedino zna) ,a ostalo(malo vise) npr. slika Teuta,uopste nije sranje mozda je jedna od najjacih slika naseg postmodernizma ,i gomila projekata vajarskih i arhitektonskih i ostalih slika koje su ovde nazalost manje vidjane jer su nastajale u vreme odredjene politicke ideologije koja diktira specijalan "kvalitet" u umetnosti.A, to sto se blesavi malo pod stare dane,sto da ne,ako joj je zabavno, seljaci se primaju,isprovocirani su,to je konceptuala...

lepo mi je dejan medakovic opisao modernu umetnost-umetnik napravi tri fleke i to nazove "kosmicke transverzale" ili "tastina praznine". evo spiska ljudi koji su se zadesili u slikarstvu-aralica, besevic, celebonovic, stojan celic, gvozdenovic, naravno boza ilic, konjovic(ljubimac svih koji vole pastu), pa onda nadezda(ljubimac svih mladih slikarki), veliki lubarda koji je bio posvecen kamenu, zora petrovic, velickovic(kome je to valjda terapija)....e sad, milunovic ima kvalitetnih faza, dobrovic je interesantan, sumanovic ima izuzetne pejzaze......danas svi prate modu, svi su slicni iz straha da pokusaju nesto drugo i budu ismejani...pogledajte dalijeve i pikasove omaze velaskezu-to je vise nego smesno! dok je on to jadan slikao mesecima, oni su uhvatili sustinu u par minuta umetnickog grca; pikaso je svojim devojkama gasio cigarete po telu, van gog je pred kraj zivota pisao kako je shvatio da je njegova umetnost posledica psihicke bolesti i da je to oboljenje kao i fizicke bolesti....vreme ce,kao jedini pravi kriticar, pokazati da su ostali pravci u umetnosti u odnosu na realizam u manjoj ili vecoj meri stranputice...

moler:
lepo mi je dejan medakovic opisao modernu umetnost-umetnik napravi tri fleke i to nazove "kosmicke transverzale" ili "tastina praznine". evo spiska ljudi koji su se zadesili u slikarstvu-aralica, besevic, celebonovic, stojan celic, gvozdenovic, naravno boza ilic, konjovic(ljubimac svih koji vole pastu), pa onda nadezda(ljubimac svih mladih slikarki), veliki lubarda koji je bio posvecen kamenu, zora petrovic, velickovic(kome je to valjda terapija)....e sad, milunovic ima kvalitetnih faza, dobrovic je interesantan, sumanovic ima izuzetne pejzaze......danas svi prate modu, svi su slicni iz straha da pokusaju nesto drugo i budu ismejani...pogledajte dalijeve i pikasove omaze velaskezu-to je vise nego smesno! dok je on to jadan slikao mesecima, oni su uhvatili sustinu u par minuta umetnickog grca; pikaso je svojim devojkama gasio cigarete po telu, van gog je pred kraj zivota pisao kako je shvatio da je njegova umetnost posledica psihicke bolesti i da je to oboljenje kao i fizicke bolesti....vreme ce,kao jedini pravi kriticar, pokazati da su ostali pravci u umetnosti u odnosu na realizam u manjoj ili vecoj meri stranputice...

OBOZAVAM LIKOVE KOJI SE POZIVAJU NA RAZLICITE AUTORITETE (POPUT POMENUTOG D.M. - PREDSEDNIKA SANU, pred cijim pomenom bih verovatno trebalo da zanemim, sta li?)

"MALU ZEMLJU CINE MALI LJUDI"

ispade da je u srbiji TESNO i za DVA SRBINA!!!

Blindirani brod:
OLJA,A?Pa, Mediala uopste nije *,A lEONID SEJKA ne bi trpeo nekog "nekvalitetnog" pored sebe.A baba je nekada bila riba,za babu zna ceo svet,a usla je i u enciklopediju najznacajnijih ljudi sveta 20 veka.To sto ona radi,malo kica za provincijalce radi kesa ,sto da ne(to se naravno jedino zna) ,a ostalo(malo vise) npr. slika Teuta,uopste nije * mozda je jedna od najjacih slika naseg postmodernizma ,i gomila projekata vajarskih i arhitektonskih i ostalih slika koje su ovde nazalost manje vidjane jer su nastajale u vreme odredjene politicke ideologije koja diktira specijalan "kvalitet" u umetnosti.A, to sto se blesavi malo pod stare dane,sto da ne,ako joj je zabavno, seljaci se primaju,isprovocirani su,to je konceptuala...

BLINDIRANI, JEL DOPIRE MALO PROMAJE POD TVOJ OKLOP?

Anonymous:
Blindirani brod:
OLJA,A?Pa, Mediala uopste nije *,A lEONID SEJKA ne bi trpeo nekog "nekvalitetnog" pored sebe.A baba je nekada bila riba,za babu zna ceo svet,a usla je i u enciklopediju najznacajnijih ljudi sveta 20 veka.To sto ona radi,malo kica za provincijalce radi kesa ,sto da ne(to se naravno jedino zna) ,a ostalo(malo vise) npr. slika Teuta,uopste nije * mozda je jedna od najjacih slika naseg postmodernizma ,i gomila projekata vajarskih i arhitektonskih i ostalih slika koje su ovde nazalost manje vidjane jer su nastajale u vreme odredjene politicke ideologije koja diktira specijalan "kvalitet" u umetnosti.A, to sto se blesavi malo pod stare dane,sto da ne,ako joj je zabavno, seljaci se primaju,isprovocirani su,to je konceptuala...

BLINDIRANI, JEL DOPIRE MALO PROMAJE POD TVOJ OKLOP?
[b Gost,pa poseti i mene,mislim unesi malo promaje i kod mene,mozda te i provozam za uzvrat[/b]

moler:
da bi prozivao predsednika srpske akademije nauka i umetnosti, hajde bar postani clan.....ne vidim cemu takav komentar...

Nije mi bila namera da prozivam doticnog, ti si se prvi pozvao na njegov autoritet, ali ako hoces, mogu ti svoj stav i obrazloziti:
Zahvaljuci konzervativizmu i inertnosti clanova doticne institucije pozicije kulture u nasoj zemlji su takve kakve su. Clanstvo u takvim organizacijama uglavnom se stice linijom lojalnosti rezimu, sto se vise puta pokazalo tacnim. Tamo sede ljudi za koje umetnost posle 1950. godine ne postoji: Reljic, Srbinovic itd. Medakovic je strucnjak za srednji vek, pa ne bi trebao da istice sudove o modernom slikarstvu.
U svakom slucaju njihovo misljenje me ne predstavlja nikakav parametar (iako, recimo cenim Reljiceve radove).
Temu sam na forum postavio iz zezanja i drago mi je sto imas zelju da kazes nesto o tome.
Istina je da nase moderno slikarstvo nije bogzna sta (u svetskim okvirima), i nisam "lubardin obozavalac", ali mislim da tvoj pristup nije dobar kada poredis umetnike raznih epoha i pravaca. Takodje razumem da si opsednut realizmom, ali to je stvar tvog ukusa i to nema veze sa pravim stanjem u umetnosti.
Nasa umetnost (pa i slikarstvo Paje Jovanovica i Urosa Predica) je vise umetnost velikih evropskih centara: Beca, Minhena, Pariza. Samo su teme tih umetnika "nacionalne".
Nama fali kontinuitet u umetnosti, koji nazalost, nakad tudjom,a nekad svojom krivicom ne umemo da odrzavamo sa svetom.

Pozdrav Djart

pravo stanje u umetnosti je da ona vise ne postoji, mnogo duze nego sto se misli. pikaso je najveca prevara u umetnosti, samo me cudi da za sezdeset godina niko nije stao i rekao-ljudi, cekajte, mozda su nas obmanuli! tako se ponasa stado ovaca. vec dugo sam u slikarstvu, i jos nisam shvatio sta je tu tako genijalno i duboko, a imao sam par iskrenih pokusaja. umetnost se danas svodi na sok i anegdotu, ali ne mozes da budes sokiran dve godine. traje koliko i osrednji vic. mnogo misionara je pokusalo da me preobrati, i priznajem da je prica vrlo sladunjava-ti si kopista, deskriptivac, uhvati sustinu, u jednoj boji, nadji poruku....dobri ljudi, verujte mi, nema tu nicega! ni kod pikasa i njegovih plavih faza sa roze tufnama, ni kod braka, poloka, mondrijana......zvaka za ludaka. pazi tek ideju-menjajmo svet slikama! svet se menja tomahawk raketama i bombama; i posle rata, svi uzese da slikaju avione, cizme, bodljikave zice; uvek na prvu loptu. ima prica o vojnicima koji su upali u koredjov atelje i zatekli ga kako slika vazu sa cvecem-gledali su se kratko i ostavili umetnika da radi svoju sliku.....lako je velicati gvozdenovica kad svaki student prve godine slikarstva moze da slika kao on; hajde velicajte korovina, levitana. ponavljam da se jedino u poredjenju sa "las hilanderas" vidi kakva je mocvara savremeno slikarstvo.......lepo je biti ilegala!

boja,cetkice,platno,zasto neporediti slikare razlicitih epoha i pravaca. Moderniste je tesko porediti i medju sobom.Kako odrediti mesto necemu ako nepostoje pravila i koordinate.Kako kriticari odredjuju izmedju dve fleke koja je bolja. Pusti me tih fora trenutna inspiracija...Za dobru sliku mora kicma da ti otbadne i oci pobele,a to je veliki problem za danasnje moderniste.

simun:
boja,cetkice,platno,zasto neporediti slikare razlicitih epoha i pravaca. Moderniste je tesko porediti i medju sobom.Kako odrediti mesto necemu ako nepostoje pravila i koordinate.Kako kriticari odredjuju izmedju dve fleke koja je bolja. Pusti me tih fora trenutna inspiracija...Za dobru sliku mora kicma da ti otbadne i oci pobele,a to je veliki problem za danasnje moderniste.

simune, pre svega, trebalo bi da znas da postoje pravila i u pravopisu, a ne samo u umetnosti.
Moderniste nije tesko porediti medju sobom, ali se ne moze reci da su slikari baroka bolji od renesansnih, ili romantizam je bolji od realizma - svaka epoha ima svoje predstavnike. Drugo odredjenje je prema geografskoj pripadnosti. Modernizam je nastao u Americi, prosirio se na Evropu, pa "zakacio" i nase krajeve. On je vise "Sistem", a manje "dobra slika". Poredjenja su moguca, ali cesto neumesna.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back