NAJBOLJI PAS

Moj pas, ups, nas pas, ustvari ja sam sa mojom ruznijom polovinom 4 godine i kad smo poceli da se zabavljamo on je vec imao psa. Nemackog ovcara, kog ja sad obozavam. Zivimo u kuci sa dvoristem, tako da je on uglavnom napolju i ima svoju lepu i ogromnu kucicu. Ali kad dodje zima, slihtara uvek udje u kucu i spava pored vrata, i tada su dlake svuda i ja poludim, ali,ali,ali sta cu kad ga obozavam.Do tad ja nikad nisam imala psa i smatram da je to velika obavez i odgovornost. Svaki slobodan trenutak koristimo da ga mazimo i da se igramo sa njim, bez obzira sto izgleda strasno, on je jedna velika maza. On je jedini preziveo stenecak iz legla i decko koji je vlasnik njegovih roditelja je dao njega na poklon mom buducem suprugu. Ja ga hranim i naravno mene voli najvise.
Pre kad god sam pomislila na psa , nekako sam uvek zelela da imam rota, valjda zbog svoje velicine i jos mnogo cega.

;-) Filozofija je volim zivotinje, dakle volim pse, samim tim volim i pekinezera i labradora i...
Pudle su prica za sebe (naravno, hehe), prvi utisak o njima je cesto pogresan, ali to su toliko inteligentni i druzeljubivi psi da im je zaista tesko odoleti. Osim toga, ne linjaju se, uz minimalnu negu nemaju miris, pa su idealne za stan. Velicina ove tri manje dozvoljava da sa njima lagodno putujete, da ih unosite u radnje, galerije (sva mesta osim onih gde se prodaje hrana), a da ljudi ni ne primete da nosite psa sa sobom ;-). Dakle, volim pudle...
Sto se izgleda tice, najlepsi su mi hrtovi.

Ulazim ja kad tate u kucu,nenajavljeno-scena-
moj tata spava u bracnom krevetu,nepokriven,na nekom malom jestucetu uz ivicu kreveta a pored njega nas zlatni retriver,ne bas tako mala beba od 5 meseci,cupav i beo,namestio glavu na velikom jastuku,cistoj posteljini,uredno pokriven,rastegao se,cini se kao preko celog kreveta...
eto sta ti je ljubav...
da se on onako lep i umiljat nije pojavio ja umalo da nisam poverovala kako vecne ljubavi ne postoje...

Ja kao glumim strogocu pa ga nekada izbacim iz kreveta,kao nema spavanja sa mnom-e,onda pocinje to neodoljivo retriversko "slihtanje"
korak 1.
prvo me kao zbunjen gleda i rasiri one njegove crne oci i kao samouverno pridje i lizne me po ruci (JA VEC DA UMREM I DA GA POPNEM NA KREVET),na sta ja samo strogo podviknem "NECE MOCI"
korak 2.
aha..vidi on nije mu to proslo,pa kao seta oko kreveta i cak malo kao uvredjen zalaje(MADA ME PRE NEKAKO TAJ "LAVEZ" PODSECA NA MACKU NEKO NA PSA) ali ja teram po svome..
korak 3.
dobro...nije ni to proslo-misli se on i udara u krajnju patetiku..pridje krevetu,spusti glavu do moje i kao spava tako 2 minuta-sve stojeci..onde malo proviri-aha,ja nista-i OP,eto je jedna sapa,pa kao ponovo spava..malo malo,eto je i druga sapa,ali veioma pazljivo,da ga ne oteram..
hm..vidi on,upalila taktika..jos samo dve noge...
ja ne reagujem,,,super-misli on,krece jedna zadnja noga pa polako i druga uz tesku muku da podigne neprimetno svoje debelo dupence..
E!kada je to sve odradio sledi momentalna KOMA u spavanju uz blago hrkanje i na mozes ga pomeriti do sutra...
KORAK 4.
On i ja...spavamo i ne mrdamo...
I KAKO POSLE COVEK DA GA NE VOLI?

Moja pekinezerka je prava alavica i obožava da jede. Kada mi sedimo da jedemo ona izvodi najrazličitije akrobacije ne bi li joj dali da klopa .... Stajanje na dve noge, obigravanje oko stola, skakanje - pa na kraju i lajanje ne bi li privukla pažnju na sebe.
Meni je najbolja scena kada ona sedne na guzu i bulji u tebe onim njenim okama i malte ne ti govori ''ako mi ne daš da jedem ja ću umreti od tuge'' ... :) cica mala :)

Ja sam uvek planirala da uzmem nekog psa koji ce biti takav da svako ko prodje na ulici dok ga setam zastane i divi mu se! Ali eto jednog dana otisla sam u selo i na kraju vratila sam se sa seoskim dzukcem. Mislim slatka je ona, ali je bezobrazna!

Mnogi poznati veterinari sveta utvrdili su da je jedan od najboljih rasa pasa njufaundlander (njufaundlandski pas), zbog svog karaktera. Obozava decu i veoma je miran, ali problem je u njegovoj velicini. Ogroman je! U proslosti je sluzio za spasavanje ljudi iz vode (mora) i ima nepromociv sloj dlake...

Ukoliko ti trazis psa za sebe (NatasaNatasa), mislim da je najbolje da izaberes springer spanijela. To su divni i prelepi psi, jedino sto su predvidjeni za lov, pa im je potrebno dosta aktivnosti...

Dosta dugo ignorišem ovu temu, jer mi liči na teme tipa "Da li da uzmem plavi auto jer je brži od crvenog?".
Summa summarum, pse ne možemo deliti na dobre ili loše, i ne možemo ih gradirati ni po jednom osnovu.
Činjenica je da chow-chow neće isterati fazana, baš kao što poenter neće uloviti pacova, ili seter biti čuvar, ili dalmatinac markirati... iako će svi to (sve) pokušati. Njihov neuspeh ih ne diskredituje, možda samo iznevere naša očekivanja - što je naš problem, problem našeg ega.

Slažemo se, svako pri odabiru psa ima neke svoje kriterijume, da ne kažem potrebe, i prema tome i bira psa koji je za njega "najbolji". Za mene će zauvek jedan maleni mešanac pekinezera ostati najbolji, najlepši i najpametniji pas na svetu, iako sam objektivno svesna da je to daleko od istine. (Inače, okruživao je ovce kad ih je prvi put "upoznao" izbliza i kad čuva kuću/dvorište, lajao je produbljenim glasom.)

Najbolji pas je onaj koji vam najvise odgovara za vas licno prema vasim kriterijumima kao i svim drugim mogucnostima(vreme za setnju,novac za nabavku,agresivnost,velicina...).Najbitnije je da se vama pas svidja i da pas moze da ispuni vasa ocekivanja kao i vi njegova pre svega mislim na setnju i poslusnost.Svaki pas je dobar nema loseg psa nego losegodabira i loseg gazde .

Back