Najbolji Linux distro za novog korisnika?

Dr.Jackson

Iskusan
Moderator
Poruka
5.947
Linux дистрибуције које препоручујем новим људима:
  1. ЕlementaryOS - једна реч искуство, ко жели Windows искуство на Linux-y мој савет је ElementaryOS, оперативни систем је тако направљен да све мора да се инсталира или са Store-a или са Flatpak-a или да јуриш deb фајл по сајтовима. Значи интуитивно и тотално онако како си навикао одеш на сајт као на Windows-у и скинеш deb фајл (као exe што скидаш) кликнеш на њега и то је то.
  2. Ubuntu - подршка, има најбољу подршку и највећу заједницу од свих диструбуција, јако стабилан оперативан ситем
  3. Deepin - ако желиш ново. Зашто Deepin? Па зато што ћеш се као нов корисник видно одушевити изгледом и нећеш рећи па ово је као Windows! Апсолутно ћеш знати да је ово нешто ново а изглед има да те закуца за столицу да ће ти Windows и MacOS изгледати као да су изашли из каменог доба.
  4. ZorinOS - ако желиш старо. Зашто ZorinOS? Па ако си видно баш толико човек који не воли промене и баш видно заљубљен у изглед Windows-a а жели нов систем са истим изгледом што може да створи конфузију јер ћеш да ловиш deb фајлове унаоколо.
  5. Debian - ако имаш неког у кући који ће то да намести. Значи апсолутно нема разлога да гледаш ове горе. Једноставно,ако си иоле технички поткован мој савет је да не гледаш ништа осим Debian-a. Све друго биће разочарање. То је неко моје искуство. А ако си упознат са Linux-ом онда можеш било шта у зависности од тога шта волиш, шта желиш од система и колика си "штреберчина". Апсолутно је до тебе.И кад кажем било шта то буквално и мислим. Знам људе којима рачунар само треба да обави посао а више су технички поткованији од многих Аrch корисника а користе ElementaryOS. Значи апсолутно је до тебе нити је било која диструбиција "за почетника".

Oво је мој савет најбољих Linux диструбација за нове кориснике? Које су ваше и зашто?

Poslednja izmena:
Најгора теме за дискусије о линукс дистрибуцијама...
Иако многи још увек верују да је Дебиан неки баук за инсталацију и подешавање, ако имате АМД машину (процесор и графичку) заиста нема шта додатно ни да се намешта...
Другим речима:
За обичног корисника рачунара као радне станице која ради неке уобичајне задатке :
1. Дебиан - стабилна грана - ту нема много нити често ажурирања, све је доста добро утегнуто и до изласка нове верзије можете да заборавите на неко посебно администратирање оперативног система. Што се тиче инсталације, може се инсталирати са ткз живих дискова који долазе са предефинисаним радним окружењем или пак са инсталационог диска при чему у току инсталације бирате радно окружење и додатне пакете које желите да инсталирате. Чак ни инсталација додатних драјвера за eNvidia графичке картице не представља неку муку, само се испрати упутство са Дебиан Викија и толико (укупно 3 команде).
2.Сербиан линукс - за наше говорно подручје са КДЕ радним окружењем - наши људи мало преправише Дебиан, улепшаше га са неким нашим локалним темама, додаше нешто занимљивих пакета (такође доступни и за друге кориснике Дебиана преко посебног складишта)... Све у свему леп и стабилан систем...
За мало напредније кориснике који воле да се нешто дешава са оперативним системом и да очекују какве "проблеме":
1. Дебиан тестинг - додуше на његовој бази настаје Убунту ( и све друге дистрибуције које настају преправљањем Убунтуа) тако да ако сматрате да је Убунту стабилан, онда ово и није неки изазов.
За оне који већ не беже од извесних проблема након ажурирања ту је:
1. Дебиан Сид - нестабилна грана у развоју Дебиана која увек има новије верзије пакета и која предсттавља прво тестирање пакета у оквиру Дебиан екосистема...

Наравно има ту и других дистрибуција које могу без икаквих проблема да користе најобичнији корисници који не прилазе самом оперативном систему. Додуше такви корисници се сами и не упуштају у инсталацију оперативног система. Неке од дистрибуција које могу да користе и обични корисници чак и са USB као живи систем:
АЛТ Линукс,
РОСА линукс,
Calculate Linux,
Федора линукс,
Manjaro linux,

Наравно да би се инсталирала било која од наведених дистрибуција треба знати читати, желети да научиш нешто ново, бити спреман да пратиш све што те систем обавести и мало да размислиш пре него што одлучиш.
Што се тиче самог коришћења - ту заиста не треба бити инжењер лако се снаучи где се шта налази и како изгледају иконице...
Иначе, данас многе дистрибуције могу да се сврстају раме уз раме са Убунтуом како по једноствности инсталације тако и по раду.

Од набројаних, за обичног корисника коме неко други одржава оперативни систем, можда је још и најбољи Calculate linuks који је на бази Генто линукса тако да ту обичан корисник не прилази а при том је систем који је стабилан и сигуран у раду...

Nekad je bio Ubuntu, kao user firendly Debian derivat. Sada ne znam, svima stavljam Manjaro, ali to ja podešavam.
Za nekog ko sam održava, ipak mislim Ubuntu.
Ја сам почео са cp6linux (пројекат превода Убунтуа од стране неких наших факултета финансиран од стране државе) да би потом годинама био на Убунту. Тада сам више пута пробао Дебиан и одустајао. Ипак, данас и Дебиан долази са графчким инсталером при чему је и "текстуални" једноставан и разумљив сваком ко има навику да прочита оно што га систем пита... Приликом напуштања Убунтуа испробао сам и Мањаро, ипак сам се на крају одлучио за Дебиан....

Ја сам почео са cp6linux (пројекат превода Убунтуа од стране неких наших факултета финансиран од стране државе) да би потом годинама био на Убунту. Тада сам више пута пробао Дебиан и одустајао. Ипак, данас и Дебиан долази са графчким инсталером при чему је и "текстуални" једноставан и разумљив сваком ко има навику да прочита оно што га систем пита... Приликом напуштања Убунтуа испробао сам и Мањаро, ипак сам се на крају одлучио за Дебиан....

Код мене је било контра. Мене је Ubuntu одвратио од Linux-a a Debian ме ја задржао, онда ми после било криво што сам на лаптопу са Ubuntu-a прешао на Windows 8 али ајде...

Код мене је било контра. Мене је Ubuntu одвратио од Linux-a a Debian ме ја задржао, онда ми после било криво што сам на лаптопу са Ubuntu-a прешао на Windows 8 али ајде...
prvi distro što sam instalirao je bio slackware tamo negde 1997. Do tada sam misilio da je Linux krsh, pa ga nisam hteo uopšte instalirati,
držao sam se SCO Unixa...

prvi distro što sam instalirao je bio slackware tamo negde 1997. Do tada sam misilio da je Linux krsh, pa ga nisam hteo uopšte instalirati,
držao sam se SCO Unixa...

Па добро, ти си старији доста од мене... :hvala:

Novim korisnicima uopšte ne preporučujem Linux. Mislim onima koji jedva i sa prozorima izlaze na kraj a gro je baš takvih.

Мислим да просечан корисник може да мање да зезне нешто у Linux-у него у Windows-у јер нема вируса. :D

Мислим да просечан корисник може да мање да зезне нешто у Linux-у него у Windows-у јер нема вируса. :D
Slažem se ali prosečnog novog korisnika, da budemo precizniji, će razuđenosti Linuxa, koja je postala ogromna,, da zeza sve u 16. Kriva učenja nikad strmija.

Ne bih da nabrajam, znaš i sam, ali kad malo razmislim, nisam načisto ni koji bih to distro samom sebi predložio da mi sad to nešto treba. Dotle došlo...

Slažem se ali prosečnog novog korisnika, da budemo precizniji, će razuđenosti Linuxa, koja je postala ogromna,, da zeza sve u 16. Kriva učenja nikad strmija.

Ne bih da nabrajam, znaš i sam, ali kad malo razmislim, nisam načisto ni koji bih to distro samom sebi predložio da mi sad to nešto treba. Dotle došlo...
Просто је, већина главних дистрибуција ће да одради већину задатака без проблема. Већ код неких специфичних захтева може да нека дистрибуција покаже погоднијом од неких других...

А што се тиче почетника који би да уче, све већ набројане ће да буду погодне
Што се тиче корисника који не желе да се баве администрацијом (као што се не баве ни на другим оперативним системима) тек је њима неважно коју дистрибуцију уколико имају неко ко ће да се бави са администрацијом....

Просто је, већина главних дистрибуција ће да одради већину задатака без проблема. Већ код неких специфичних захтева може да нека дистрибуција покаже погоднијом од неких других...

А што се тиче почетника који би да уче, све већ набројане ће да буду погодне
Што се тиче корисника који не желе да се баве администрацијом (као што се не баве ни на другим оперативним системима) тек је њима неважно коју дистрибуцију уколико имају неко ко ће да се бави са администрацијом....
Ne kažem da ne radi, nego kako radi? To, oko administracije, bi trebao da bude nečiji full time job I odlično plaćen pri tom, inače ode mast u propast.

Kad bih krenuo da kukam i nabrajam petljancije, bilo bi mnogo žešće nego Mariovo na kršomija, nego navikli smo i navikli se. Samo što to ne znači da treba nekome to i da preporučujemo kao trivijalno jednostavno.

Ne kažem da ne radi, nego kako radi? To, oko administracije, bi trebao da bude nečiji full time job I odlično plaćen pri tom, inače ode mast u propast.

Kad bih krenuo da kukam i nabrajam petljancije, bilo bi mnogo žešće nego Mariovo na kršomija, nego navikli smo i navikli se. Samo što to ne znači da treba nekome to i da preporučujemo kao trivijalno jednostavno.
Шта знам, иако користим линукс као једини оперативни систем на кућним рачунарима, за кућну употребу већ годинама се не бакћем са администрирањем система осим кад мени дођу бубице и одлучим да се играм са системом. За потребе једног школарца чак и током учења од куће није било неких посебних проблема, а камо ли за супругу која је просто корисник рачунара...
За неке ствари које је држава накарадно урадила као што је случај са е-управом и другим државним органима није кривица до линукса већ ипак до оних који имају неке договоре са Мајкрософтом.. За те ствари служи виртуална машина са одговарајућим оперствним системом ...

Шта знам, иако користим линукс као једини оперативни систем на кућним рачунарима, за кућну употребу већ годинама се не бакћем са администрирањем система осим кад мени дођу бубице и одлучим да се играм са системом. За потребе једног школарца чак и током учења од куће није било неких посебних проблема, а камо ли за супругу која је просто корисник рачунара...
За неке ствари које је држава накарадно урадила као што је случај са е-управом и другим државним органима није кривица до линукса већ ипак до оних који имају неке договоре са Мајкрософтом.. За те ствари служи виртуална машина са одговарајућим оперствним системом ...
Valjda cepaš uvek isto pa si u materiji? Dugo ekskluzivno koristim Linux za lične potrebe i mnogo distribucija sam isprobao bar po pola godine.

U retrospektivi jedino su mi Fedora 9(Gnome2), Mandriva (KDE4, 2. izdanja pre nego što su je Rusi preuzeli) i LXLE (LXDE, ne sećam se više verzije) pružili to iskustvo. Instalirao sam ih i koristio neki period a da prstom nikad nisam morao da mrdnem.

Valjda cepaš uvek isto pa si u materiji? Dugo ekskluzivno koristim Linux za lične potrebe i mnogo distribucija sam isprobao bar po pola godine.

U retrospektivi jedino su mi Fedora 9(Gnome2), Mandriva (KDE4, 2. izdanja pre nego što su je Rusi preuzeli) i LXLE (LXDE, ne sećam se više verzije) pružili to iskustvo. Instalirao sam ih i koristio neki period a da prstom nikad nisam morao da mrdnem.
Не, него просто, након инсталације система и потребних и могуће потребних програма од администрације система једино вршим редовна ажурирања (шта ћу волим да знам шта је ново). Иначе на једном рачунару је дебиан у стабилној верзији и то је ћерин рачунар за школу..
Чак ни на другом рачунару где је дебиан тестинг, осим редовних ажурирања немам другог посла..

Не, него просто, након инсталације система и потребних и могуће потребних програма од администрације система једино вршим редовна ажурирања (шта ћу волим да знам шта је ново). Иначе на једном рачунару је дебиан у стабилној верзији и то је ћерин рачунар за школу..
Чак ни на другом рачунару где је дебиан тестинг, осим редовних ажурирања немам другог посла..
Dobar je iDebian ali ne za početnika. Teško bi se snašao za drajvere a i sva druga podešavanja koja se ne tiču GUIa idu iz komandne linije. Pa izvolte, čitajte i tražite po wikijui kad nešto treba da se uradi....

Dobar je iDebian ali ne za početnika. Teško bi se snašao za drajvere a i sva druga podešavanja koja se ne tiču GUIa idu iz komandne linije. Pa izvolte, čitajte i tražite po wikijui kad nešto treba da se uradi....

Види од свих Debian based дитрубуција које сам користио на дуже време а то су Ubuntu, Linux Mint, Trisquel и Debian најстабилнији у раду је био Debian.

Poslednja izmena:
Eво колико заузима сваки декстоп.

FEVP_edXoAQV7p0

Чак и за почетнике који су спремни да мало истражују пре бих препоручио Дебиан него Убунту. Што се тиче драјвера, ако се има АМД графика чак и не треба посебно инсталирати драјвере - за envida графичке се лако долази до упутства и то су буквално 3 команде које се прекопирају и уз мало праћења шта ти систем одговара инсталираш одговарајуће драјвере без икакве муке... Дакле и почетник који је спреман мало да чита...

Што с е тиче корисника којима неко други одржава систем а они само користе - ту заиста може да иде било која дистрибуција са кориснику одговарајућим радним окружењем...

Слажем се да је раније било повуци - потегни на линуксу да ли ће корисник моћи нешто урадити како треба и да је било доста муке око тражења и читања одговарајућих упутстава, али данас са могућношћу инсталирања многих програма преко flatkack - који је сад толико унапређен да прихвата и локализације и редовна ажурирања програма као и ажурирања преко софтверских менаџера ствари су поприлично промењене. Нпр сада је могуће на старијем Дебиану инсталирати најновији Либреофис или неке од игара без преласка на нову верзију Дебиана...
Флатпак је иначе доступан на већини линукс дистрибуција и представља универзални формат чиме се неке ствари на Линуксима унапређују.

Eво колико заузима сваки декстоп.

FEVP_edXoAQV7p0
Ово су неке бројке које доста зависе и од сервиса у оквиру радних окружења које неке дистрибуције укључују а неке искључују.
С друге стране колико ће бити важно колико неко окружење заузима радне меморије зависи искључиво од тога колико меморије има уграђено у саму машину и које задатке планирамо да извршавамо на тој машини..

Back