Najbolji antivirus

Najbolja zastita od malware-a je redovno krpljenje OS-a i aplikacija jer ako nema rupa u sistemu onda ni malware ne moze da napravi puno stete.
Ako te zakaci 0-day exploit onda ti ni AV nece pomoci jer nece imati info o tom malware-u. Ako si paranoican i hoces zastitu od 0-day exploits, onda koristi host based IPS (npr eeye blink) jer on moze da prepozna anomalije u ponasanju programa i izblokira sve sto je sumnjivo, a ima i AV i aplikacioni firewall.
Sto se tice AV-a, svi su isti. Ako pratis response time charts godinama onda skontas da se svi oni rotiraju po tim listama, tj. jedne sedmice je symantec najbrzi, druge kaspersky, trece... Vecina ljudi koristi besplatne verzije koje mozes da pojacas sa besplatnim firewall-om, npr zone alarm.
Jos jedna dobra zastita je da pogasis sve sto ti ne treba u OS-u, npr Remote Registry i Server servise, admin shares itd. kao i da generalno koristis nalog bez prava (ne admin) narocito kad surfas, jer bez admin prava malware se ne moze instalirati.

Dok sam koristio WIN imao sam gomilu AV-a.Norton i Kasperski su me služili najbolje uz Zone alarm.Naravno,nikada nisam uspeo duže vreme da sačuvam komp od raznih "boleština".Zadnjih godina ne koristim WIN ( peta godina) nego Linuxove distroe.
Nikada mi nije pao sistem,nemam zaraze i ne brinem o kondomima.
:hvala::bye:

Koristio sam Eset ranije, ali sam po ponašanju računara jasno video da imam neki problem (ne sećam se simptoma, pre više od dve godine je bilo), a NOD ništa.. Skinem NOD, instaliram AVG, on nađe brdo virusa i ja sav srećan, zadržim AVG, al nakon nekih pola godine počne i on da bulazni kao i NOD.. Onda skinem AVG, instaliram Aviru (koju sam izabrao na osnovu gugl rezultata "free antivirus comparison") i ona očisti sve, i Aviru koristim dugo već.. Nikakvih problema nisam imao (teoretski je moguće da imam ali da ja to ne znam), dok drugaru koji mi redovno daje predavanja sa faxa ili nešto slično na flešu Avast 'prećuti' neku gamad :lol:
Imam i Spybot S&D, al kako mi mnogo resursa uzima njega povremeno aktiviram i pretražim sve, a onda ga ponovo skinem.. Sada sam već Windows ogolio do samog minimuma i koristim ga samo za igrice, dok za sve ostalo koristim Linux

Av-Comparatives Retrospective/Proactive Test May 2011

screenshot255.png

screenshot2255.png

Misliš li da postoji najbolji antivirusni program??????????

Norton. Ali pazi, ne kazem savrsen, jer svi znamo da niko ne stiti 100%, ali od ovih postojecih, bez dileme Norton. Ja sam u zadnje 3-4 godine koristio 10-ak av/is, neke i u nekoliko verzija i samo na Nortona nisam nikad imao ni najmanju zamjerku. Mozemo mi da filozofiramo, te svi su oni slicni, svi su dobri, svi su losi, pa to se nikad ne zna tacno, stalno se mjenja odnos snaga, ali naravno necemo ni svoje misljenje formirati na osnovu sedmodnevnog iskustva, vec tokom duzeg vremena.

Norton. Ali pazi, ne kazem savrsen, jer svi znamo da niko ne stiti 100%, ali od ovih postojecih, bez dileme Norton. Ja sam u zadnje 3-4 godine koristio 10-ak av/is, neke i u nekoliko verzija i samo na Nortona nisam nikad imao ni najmanju zamjerku. Mozemo mi da filozofiramo, te svi su oni slicni, svi su dobri, svi su losi, pa to se nikad ne zna tacno, stalno se mjenja odnos snaga, ali naravno necemo ni svoje misljenje formirati na osnovu sedmodnevnog iskustva, vec tokom duzeg vremena.

I gdje je on na ovoj listi....ja takođe kažem iz iskustva da ne postoji najbolji antivirus...

Poslednja izmena:
Pa ne igra ni Messi svaku utakmicu...:) Vidis da su mnogi dobri propustili ovo testiranje,a ovi neki manje dobri jedva docekali priliku da ih neko spomene, pa makar i na dnu liste.

Ја колико видим, углавном је то та "екипа", а ти што фале, вероватно су с разлогом изостављени. Нису стигли да предухитре конкуренцију у лобирању за неко "високо место". Није свеједно! ;)

Ја колико видим, углавном је то та "екипа", а ти што фале, вероватно су с разлогом изостављени. Нису стигли да предухитре конкуренцију у лобирању за неко "високо место". Није свеједно! ;)

Pa koliko se sjecam, na proslom testiranju od prije neki mjesec (on demand), Avast je bio na 2. ili 3. mjestu, a ovde ga nema...Mozda su radnici u Avastu poceli da se opijaju i drogiraju, pa je disciplinska komisija Av-Comparatives odlucila da ih diskvalifikuje :) Nema to veze, pise na sajtu da su ovi izostavljeni na svoj zahtjev. Nije to nista cudno, svaki put neko preskoci testiranje...

Ja vam ljudi svima GARANTUJEM da Norton ima najbolju proactive detekciju na svetu,kada su u pitanju virusi koji se download-uju sa interneta,jer tada rade dodatni mehanizmi nortona kao file insight i reputation tehnologija,dok to ne radi kada se virus pokrene direktno iz foldera,tada na scenu stupa SONAR koji se ne testira u ovakvim testovima,kao ni 2 mehanizma koje sam naveo.
Ovde se stavi folder sa milion virusa koji se skenira i na kraju se sumiraju rezultati.
Kakva je svrha toga ako se svi virusi ne pokrenu?
Mnogi av kao i norton ne detektuju i ne zaustavljaju virus ako se samo skenira,tek kada se pokrene virus,antivurus reaguje,znaci pri kontaktu sa virusom,a takvi se testovi ovde nisu radili,kao ni testovi direktnog download-a sa interneta,jer preko 95% virusa dolazi sa interneta,a ostatak sa prenosivih USB uredjaja.
Moze npr Norton da pri skeniranju foldera od 1 000 000 NEPOZNATIH virusa detektuje samo 40%,a npr avira 60%
Ali kada bi aviri pokrenuo onih 400 000 koji su ostali ona zaustavi 150 000 najvise,a nortonu pokrenes onih 600 000 koje nije detektovao i on zaustavi 550 000,i ko je onda efikasniji?
Ovo nisu pretpostavke,ovo je realnost,i ovako nesto ili sigurno priblizno bi se dogodilo pri pokretanju virusa.

Poslednja izmena:
Ja vam ljudi svima GARANTUJEM da Norton ima najbolju proactive detekciju na svetu,kada su u pitanju virusi koji se download-uju sa interneta,jer tada rade dodatni mehanizmi nortona kao file insight i reputation tehnologija,dok to ne radi kada se virus pokrene direktno iz foldera,tada na scenu stupa SONAR koji se ne testira u ovakvim testovima,kao ni 2 mehanizma koje sam naveo.
Ovde se stavi folder sa milion virusa koji se skenira i na kraju se sumiraju rezultati.
Kakva je svrha toga ako se svi virusi ne pokrenu?
Mnogi av kao i norton ne detektuju i ne zaustavljaju virus ako se samo skenira,tek kada se pokrene virus,antivurus reaguje,znaci pri kontaktu sa virusom,a takvi se testovi ovde nisu radili,kao ni testovi direktnog download-a sa interneta,jer preko 95% virusa dolazi sa interneta,a ostatak sa prenosivih USB uredjaja.
Moze npr Norton da pri skeniranju foldera od 1 000 000 NEPOZNATIH virusa detektuje samo 40%,a npr avira 60%
Ali kada bi aviri pokrenuo onih 400 000 koji su ostali ona zaustavi 150 000 najvise,a nortonu pokrenes onih 600 000 koje nije detektovao i on zaustavi 550 000,i ko je onda efikasniji?
Ovo nisu pretpostavke,ovo je realnost,i ovako nesto ili sigurno priblizno bi se dogodilo pri pokretanju virusa.

Kod Nortona, od trenutka kada hocete da posjetite neki maliciozni url, pa sve do pokretanja tog fajla na svom pc-u, taj malware mora da prodje 9 odlicnih nivoa odbrane. Sjetimo se samo one anegdote kad je lik pokusao da pokrene 10 novih virusa uz Norton koji nije updateovan 125 dana i kad nijedan nije prosao. Meni je to najbolji pokazatelj kvaliteta.

Ja vam ljudi svima GARANTUJEM da Norton ima najbolju proactive detekciju na svetu,kada su u pitanju virusi koji se download-uju sa interneta,jer tada rade dodatni mehanizmi nortona kao file insight i reputation tehnologija,dok to ne radi kada se virus pokrene direktno iz foldera,tada na scenu stupa SONAR koji se ne testira u ovakvim testovima,kao ni 2 mehanizma koje sam naveo

Pre mesec dana na XP sam instalirao Norton Ghost (skinut sa wareza) a na kompu je bio NIS.Slučajno sam primetio u startupu neki nepoznat program i skenirao sa MBAM i našao mi je desetak kojekakvih trojanaca i zaraženih reg fajlova.Obrisao sam i Ghost i NIS i instalirao Kaspersky i ponovio tu istu instalaciju i KAV je u samom instaliranju sve to detektovao i pobrisao.Nema ništa najbolje na svetu samo je pitanje od toliko hiljada virusa gde ćeš baš ti da zabodeš nos.

edit. setio sam se nije bio NIS nego 360 V5

Poslednja izmena:
Pre mesec dana na XP sam instalirao Norton Ghost (skinut sa wareza) a na kompu je bio NIS.Slučajno sam primetio u startupu neki nepoznat program i skenirao sa MBAM i našao mi je desetak kojekakvih trojanaca i zaraženih reg fajlova.Obrisao sam i Ghost i NIS i instalirao Kaspersky i ponovio tu istu instalaciju i KAV je u samom instaliranju sve to detektovao i pobrisao.Nema ništa najbolje na svetu samo je pitanje od toliko hiljada virusa gde ćeš baš ti da zabodeš nos.

Ja ostajem pri svom mišljenju da ne postoji najbolji antivirusni program. Upravo iz razloga koje si naveo...

silovski-
imam 2 pitanja...
1.zasto si norton ghost skinuo sa warez-a a ne sa symantekovog sajta?
2.Postavi taj malwarebytes log da vidim sta je nasao.
Mogu biti i obicni adware-i ili krek nekog programa,posto vidim da posecujes warez :sad2:

Pa da je skidao sa symantekovog sajta nijedan AV nebi ništa pronašao...On ne spominje MBAM da je nešto pronašao nego je Kasper nešto pronašao...

silovski-
imam 2 pitanja...
1.zasto si norton ghost skinuo sa warez-a a ne sa symantekovog sajta?
2.Postavi taj malwarebytes log da vidim sta je nasao.
Mogu biti i obicni adware-i ili krek nekog programa,posto vidim da posecujes warez :sad2:

Da sam skinuo sa Symantekovog sajta trebao bi i da platim logično zar ne :D.Odakle god da sam skinuo to sad nema nikakve veze pa valjda zato i služi AV da detektuje ako instaliram što netreba.Nemam log MB pošto sam prešao na WIN 7 pa je otišlo sa formatiranjem ali ako sam imao nov program i Add or remove i ako je taj program bio u startupu CCleanera i TuneUp znači da nije krek od nekog drugog programa pošto to nisam imao pre te instalacije.A to što posećujem warez sajtove pa valjda mi zato i treba dobar AV,ako nigde ne idem onda AV nema od čega ni da me brani pa zato može da bude i najbolji.

O kojoj instalaciji je rec?
Zbog cega si tu instalaciju skinuo,mislim u koje svrhe?

Sve lepo piše samo treba da čitaš polako.Norton Ghost sam instalirao i dobio sa njim prilikom instaliranja još jedan program u Add or remove i kad sam otvorio CCleaner da isključim startup Ghosta video sam i taj program koji pre sat vremena nije bio tu.Skenirao sa Norton 360 i ništa nije našao,skenirao sa MBAM i nadje mi 10 trojanaca i zaraza.Kad sam to obrisao i restartovao komp više nije bilo ni tog programa u Add or remove.Deinstalirao Norton 360 i Ghost i instalirao KAV.Ponovo pokrenuo instalaciju tog istog Ghosta i KAV na pola instalacije zaskiči i nadje 10 zaraza nisu bili baš istog imena ali je isti broj kao što je obrisao MBAM.Znači nije krek od nečeg,nije bilo u kompu ranije nego je stiglo u paketu sa Ghost instalacijom i prošlo pored Nortona.

Sve lepo piše samo treba da čitaš polako.Norton Ghost sam instalirao i dobio sa njim prilikom instaliranja još jedan program u Add or remove i kad sam otvorio CCleaner da isključim startup Ghosta video sam i taj program koji pre sat vremena nije bio tu.Skenirao sa Norton 360 i ništa nije našao,skenirao sa MBAM i nadje mi 10 trojanaca i zaraza.Kad sam to obrisao i restartovao komp više nije bilo ni tog programa u Add or remove.Deinstalirao Norton 360 i Ghost i instalirao KAV.Ponovo pokrenuo instalaciju tog istog Ghosta i KAV na pola instalacije zaskiči i nadje 10 zaraza nisu bili baš istog imena ali je isti broj kao što je obrisao MBAM.Znači nije krek od nečeg,nije bilo u kompu ranije nego je stiglo u paketu sa Ghost instalacijom i prošlo pored Nortona.

Ja sam te sada u potpunosti razumio...Mislim da jasnije ne može....MBAM je zakon...Prije par dana sam skinuo sa jednog sajta, a znao sam da je maliciozan, jedan serial.exe za ArchiCad 12. Poslao sam ga na virustotal.com i samo su ga dva AV detektovala kao maliciozan. MBAM je odmah po raspakivanju rar paketa djelovao....

Poslednja izmena:
Ako je u add and remove programs,i ako ima instalacije u smislu NEXT NEXT I AGREE itd,onda sigurno nije virus,to je neki adware tj. PUP,jer da je opasan virus ne bi imao sanse da se provice,i ni jedan drugi virus sem adware-a nema instalaciju kao kada instaliras npr screensaver.
Adware su programi kao facebook smileys,koji npr neki antivirusi smatraju PUP tj.potencijalno nepozeljnim programom,a neki ne.
Ja ga koristim,i to u sustini nije nikakva pretnja.
Da si upload-ovao to na virustotal.com video bi da nije "pravi" virus.

Ako je u add and remove programs,i ako ima instalacije u smislu NEXT NEXT I AGREE itd,onda sigurno nije virus,to je neki adware tj. PUP,jer da je opasan virus ne bi imao sanse da se provice,i ni jedan drugi virus sem adware-a nema instalaciju kao kada instaliras npr screensaver.
Adware su programi kao facebook smileys,koji npr neki antivirusi smatraju PUP tj.potencijalno nepozeljnim programom,a neki ne.
Ja ga koristim,i to u sustini nije nikakva pretnja.
Da si upload-ovao to na virustotal.com video bi da nije "pravi" virus.

Jel ti shvataš priču uopšte? Kakav NEXT NEXT I AGREE instalirao sam jedan program a dobio dva,instalirao Norton Ghost i bez ikakvog znanja ili upozorenja dobio još jedan instaliran program koji nema nikakve veze sa njim.Nisam uopšte pokretao nikakvu instalaciju nečeg nego se samo pojavilo u startupu kad sam instalirao Ghost.

Back