Nadarenost za programiranje

• Začetnik teme Začetnik teme Nona2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li treba biti nadaren za programiranje?

• Da- moras imati talenat.

glasova: 7 43,8%
  • Ne- svako moze da nauci da programira.

glasova: 9 56,3%

• Ukupno glasova
    16
Pa dobro, to je generalna istina, ali se po toj logici može reći i da je većina dece glupa za violinu, a da je Jehudi Menjuhin inteligentan pa je brže ukapirao kako da svira briljantno.
Ne, ne moze da bude ni generalna istina, zato sto vrlo cesto deca koja ne kapiraju matematiku kapiraju istoriju ili biologiju. Ne moze da se kaze za nekoga da je glup samo ako nije nadaren za neki vid nauke ili umetnosti. Nekoga jednostavno nesto ne interesuje ('ajd da kazem svoj primer iz srednje,iz hemije su me zvali u Petnicu a istoriju sam jedva izbegavao popravni, jednostavno mi je dosadna bila, i ostala). Glup covek ne razume osnovne pojmove o zivotu.

Ја имам есктровертно логичко пресуђивање по Фројду што значи да сам добар у примењеној матеметици или матеметици базирана на већ готивим формулама који треба да се примене као што је физика, хемија, економија... Предмет где заиста блистам и који лепим "природно" за себе одувек је била физика (електротехнику сам на факсу прешао као огранску хемију на бившем у пар дана целу) а предмет који сам волео као клинац је била хемија. Тешко је кад се нађеш у љубавном троуглу. :andjeo:

Но кажем Web Dev ("програмер") може да буде свако са просечним iQ-ом.
brate matemAtika

Evo da i ja kazem sta mislim na ovu temu:

Znaci postoji 9 vrsta inteligencije:

Verbalno-lingvistička ili jezička inteligencija​

Logičko-matematička inteligencija

Vizuelno-prostorna inteligencija​

Telesno-kinestetička inteligencija

Muzička inteligencija

Interpersonalna inteligencija

Intrapersonalna inteligencija

Naturalistička, prirodna inteligencija

Dakle, mislim da ne postoji specificna nadarenost za programiranje vec se radi o pojedincima koji su izuzetno logicko- matematicko inteligentni ( i mozda jos neka kombinovana izuzetnost od ovih 9).
Ali log-mat. inteligencija nije rezervisana samo za ljude u svetu racunara.

Muzička inteligencija

Dakle, mislim da ne postoji specificna nadarenost za programiranje vec se radi o pojedincima koji su izuzetno logicko- matematicko inteligentni ( i mozda jos neka kombinovana izuzetnost od ovih 9).
Сад испаде да ни Моцарт није био надарен него само музички интелигентан. Машала.

Онда би ме баш занимало разграничење музичке надарености и музичке интелигенције.
Pa sve sto je u vrhu prelazi u nadarenost.....
Samo je razlika u tome sto ne postoji inteligencija koja se zove "programerska inteligencija" koja bi u nekom momentu mogla biti opisana kao nadarenost.......
S druge strane "muzicka inteligencija" postoji.......

Изузетна интелигенција прелази у надареност? Ово ми личи на љекарске савјете из седмичних магазина.
Kakve savete? Niko nikom ne deli savete.. Daj i meni te pecurke.

.........mislim da su to nespretno nazvali inteligencija jer mi je tesko da povezem telesno i inteligenciju ali svaka od tih 9 "inteligencija" ima u svom vrhu genijalne pojedince....

Ма какве печурке, ја сам само надарен изузетном маштом... ;)
Та наука која је изњедрила разноразне интелигенције, могла би то лако доказати тако што би код свих надарених мјерила изизетно високу интелигенцију. Оће ли то скоро?

Muzička inteligencija

teligencija.jpg

Ово?

Интровертно логичко пресуђивање је кључ за доброг програмера. Ја имам есктровертно логичко пресуђивање по Фројду што значи да сам добар у примењеној матеметици или матеметици базирана на већ готивим формулама који треба да се примене као што је физика, хемија, економија... Предмет где заиста блистам и који лепим "природно" за себе одувек је била физика (електротехнику сам на факсу прешао као огранску хемију на бившем у пар дана целу) а предмет који сам волео као клинац је била хемија. Тешко је кад се нађеш у љубавном троуглу. :andjeo:

Но кажем Web Dev ("програмер") може да буде свако са просечним iQ-ом.
al taj ciji je IQ iznad proseka, ne pada mu na pamet da se bavi sa programerstvom.
Uostalom 99 posto programera su programeri zato sto su alavi na pare, materijalisti..............a ta osobina je osobina nize inteligencije.
Pogledaj samo koliko je programera napustilo Srbiju i otislo u Ameriku... *** i tamo idu bez ikakvog razmisljanjа **** ...............SAMO ZNAJU DA TAMO MOGU DA NAMLATE DEBELE PARE.

Poslednja izmena od moderatora:
AMO ZNAJU DA TAMO MOGU DA NAMLATE DEBELE PARE.

У Америку зе иде зато што је земља слободе и могућности а не зато што ће да намлате паре. Тесла ти је најсвежији пример. Ако желиш да намлатиш паре нема потребе да запуцаш у Америку, имаш Немачку што се најчешће и дешава... :andjeo:

У Америку зе иде зато што је земља слободе и могућности а не зато што ће да намлате паре. Ако желиш да намлатиш паре нема потребе да запуцаш у Америку, имаш Немачку што се најчешће и дешава... :andjeo:
samo kad bi ti "programeri" znali da je nemacka bliza od amerike i da su plate mnogo vece u nemackoj nego u americi.

Obrisite vi macku o rep sto postoji vise vrsta inteligencija...
To se narod vadi , krivo im pa se vade....
Merenje performansi daje razlicite rezultate, a inteligencije mogu da budu samo 2.
Primena inteligencije kao konkretni rezultat zavisi od kvaliteta nervnog , a i razumese izvrsnog dela sistema coveka...
Dakle npr u smislu muzike....kvalitet nerava motorike, kvalitet nerava do slusnih organa, inteligentan mozak ce pre ukapirati kako da poveze i podesi tu motoriku , samim tim ce osoba biti veci talenat, i bez startne prednosti u epigenetici...
Startna prednost postoji, isto kao sto postoji prednost uvezbavanja grupa tkiva dok si mladji od 18 godina....ko ne razume sta je napisano , ima sire o tome u 10 knjiga koje mora da procita , a da ja ne bih sirio svoj post.

Isto vazi u smislu socijalnih vestina....predmet primene inteligencije se izabere, inteligencija pocne da radi ostalo...uklone se prepreke tipa moral i predvaspitanje i imas cist rezultat da se moze u rezultatu videti , "videti" cisti socijalni ili emotivni genije...

Sama inteligencija je takodje slozen sistem, koncentracije, bafer memorije, brzine rada mozga, asocijativnosti , rekombinacije, opste memorije.
Uzmite istu osobu , promenite parametar, npr koncentraciju i gledajte rezultat...pad drastican.
Uzmite istu osobu , promenite parametar rekombinacija, npr time sto izaberete neku drugu oblast i dobijate pad rezultata.
Uzmite istu osobu , promenite kvalitet logike, ubacivanjem zelje, i dobicete drastican pad rezultata, koristi se npr kod igranja saha, razhebes protivnika time sto se kladis sa njim u novac...
Logika, komponenta koja pokazuje koliko su Srbi zaostao narod , jer ne shvataju da je to deo koji je jako vazan..
Logika nad zatvorenim skupom je relativno prosta stvar, imas definisanu tabelu i imas rezultat, ali retki su zatvoreni logicki skupovi.
Nad otvorenim skupom, tu se mesa i kvalitet logike, a to je za Srbe i uopste prost narod (ali neki narodi to ozbiljnije shvataju) neresiv problem..
Uvek je navika da se nasiljem resava pa nije nikad bilo potrebe da se dodje u poziciju da se shvati vaznost podesene i razvijene logike...
Tj ono sto jedva neko nazire pa kaze ima pedantno razmisljanje, dok ostali svi sretni zovu nesto drugo zdravom logikom...bistrinom...

Naravno sve ovo je uzalud napisano , jer ne bi srpski kod bio srpski kod kad bi ovo imalo uticaja na ijednog srbina koji ovo procita...
Mozda neko dete od 11 godina, podsvesno ostavi u glavi , zasto ovaj cika tvrdi da samo postoje 2 vrste inteligencije, a da je ostalo samo izvedeno na osnovu oblasti primene....

У Америку зе иде зато што је земља слободе и могућности а не зато што ће да намлате паре. Тесла ти је најсвежији пример. Ако желиш да намлатиш паре нема потребе да запуцаш у Америку, имаш Немачку што се најчешће и дешава... :andjeo:
Da, to je vazilo dok je kapitala bilo uobilju , videcemo sad kad malo manje bude kapitala....za sada jos uvek vazi ovo napisano...
Ameri su suprotno Srbima u tom smislu , a opet mentalno su isti...sto se alavosti tice..
Ali ameri su zaradili dosta preko otkrivanja novih tehnologija pa znaju gde lezi zec, a srbi su zaradili dosta kradjom od drugih pa za njih tu lezi zec...
Za oba vazi , nebranjeno se otima...to je zakon alavosti..

Ne unistavam, nego pokazujem sta je sve drustveno okruzenje, a ono odredjuje sta je potrebno i zahtev da bi neko bio talenat, bas kao sto odredjuje da je neko sa 4 godine rada u nekoj struci odjednom danas ekspert, a nekad bi se zvao samo stariji segrt...

IT je prava oblast koja pokazuje te trendove, gde ti vrhunski programer prodaje neznanja , a i dalje je vrhunski za ono sto programira, ali se zaigrao pa misli da je sve sa neta sto je chatao istina....to je ono sto zapadnjaci kazu , uza specijalnost i nista vise....za ostalo sam glup , kao sto stvarno i pokazuje praksa...niti ga interesuje, niti zna...

Ne unistavam, nego pokazujem sta je sve drustveno okruzenje, a ono odredjuje sta je potrebno i zahtev da bi neko bio talenat, bas kao sto odredjuje da je neko sa 4 godine rada u nekoj struci odjednom danas ekspert, a nekad bi se zvao samo stariji segrt...

IT je prava oblast koja pokazuje te trendove, gde ti vrhunski programer prodaje neznanja , a i dalje je vrhunski za ono sto programira, ali se zaigrao pa misli da je sve sa neta sto je chatao istina....to je ono sto zapadnjaci kazu , uza specijalnost i nista vise....za ostalo sam glup , kao sto stvarno i pokazuje praksa...niti ga interesuje, niti zna...
Jel znaš da su programeri imuni na alchajmera?

Back