Nacionalna arheologija

Da li treba da postoji predmet pod imenom Nacionalna arheologija na visokoobrazovnoj instanci

• Da

• Ne

• Možda

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Тиборово писање се јасно разликује од те изјаве од 1-3% досељеног становништва. То смо већ ти и ја прешли на другој теми.

Друга ствар, навео сам ти баш Живковићево писање одакле најстарији препис DAI-а потиче. Јасно је да су списи након четвртог крсташког рата "заглавили" на западу, али као и доста других списа након пада Цариграда.
Не већ да је дословно Порфирогенитов извор за Србе и Хрвате антипапа Анастасије библиотекар најобразованији човек са запада тада који је знао грчки који је био способан да напише више биографија римских папа.

Тибор каже "Срби иза Бојке"
Али очима из Венеције не из Цариграда!
Дакле прочитај ствари које је тврдио за Анстасија да трагови у Порфирогениту имају балистички за то време тежину отиска прста!

Не већ да је дословно Порфирогенитов извор за Србе и Хрвате антипапа Анастасије библиотекар најобразованији човек са запада тада који је знао грчки који је био способан да напише више биографија римских папа.

Тибор каже "Срби иза Бојке"
Али очима из Венеције не из Цариграда!
Дакле прочитај ствари које је тврдио за Анстасија да трагови у Порфирогениту имају балистички за то време тежину отиска прста!

О чему ти, заправо, пишеш?

Ја стварно не разумијем.

Нико никада у науци није тврдио да је DAI фалсификат, нико никада, а поготово Тибор.
Нити постоји неко тајно значење у писању Тибора Живковића.

О чему ти, заправо, пишеш?

Ја стварно не разумијем.

Нико никада у науци није тврдио да је DAI фалсификат, нико никада, а поготово Тибор.
Нити постоји неко тајно значење у писању Тибора Живковића.
Ја нисам рекао да је Тибор Живковић тврдио да је фалсификат већ о генези самог списа и његових извора.
Написао сам ти тачно шта је тврдио и тотално је бесмислен разговор док последње дело Тибора Живковића не прочиташ.

Не постоје 'фалсификати" у том смислу Константин је имао сараднике и изворе за своје дело како је источни Рим сведен на Цариград са неким обликом власти у Тракији црквено ту није било разарања и Солун и неке делове обале Јадрана и комуникацију бродом са Италијом до негде 8. половине 9. века црквени систем и администсција колабира на Балкану враћају се у 9. веку на ове просторе где долазе у контакт са Србима макар поново након 7. века. Према Тибору Живковићу податке које Порфирогенит користи нису старији од 845. године или 850.
Дакле уопште се не ради о фалсификату већ ко је Порфирогенитов извор за Србе и Хрвате а то је свакако антипапа Анастасије библиотекар који је у време свог изгнанства боравио у Цариграду и био велики непријатељ патријарха Фотија и помогао у његовом свргавању.

Ја нисам рекао да је Тибор Живковић тврдио да је фалсификат већ о генези самог списа и његових извора.
Написао сам ти тачно шта је тврдио и тотално је бесмислен разговор док последње дело Тибора Живковића не прочиташ.

Хајде постави тачан цитат Живковића, па да видимо шта пише.

Имају они и заједничких потписаних радова требали би бити јавно доступни. Да Тибор јесте доказао да извор потиче са запада јесте и то је оставио у својој књизи. Сад да ли га је и даље сматрао аутентичним или легитимним или није питање је она сигурно није.
Међутим ако погледамо овде су неки отворено пљували по мртвима звали их фалсификаторима , ксенофобицима, људима који не знају историју, лажовима шта већ још.Ја овде не видим да неко вређа Тибора Живковића.
Што се тиче фалсификата њена теорија је иста као теорија Тибора Живковића 70% истина 30% лаж као цифра звучи разумно само је питање на које ствари је ових 30% примењено.

Zajedničkih? Ko? Jelena i Tibor?

Имају они и заједничких потписаних радова требали би бити јавно доступни. Да Тибор јесте доказао да извор потиче са запада јесте и то је оставио у својој књизи. Сад да ли га је и даље сматрао аутентичним или легитимним или није питање је она сигурно није.
Међутим ако погледамо овде су неки отворено пљували по мртвима звали их фалсификаторима , ксенофобицима, људима који не знају историју, лажовима шта већ још.Ја овде не видим да неко вређа Тибора Живковића.
Што се тиче фалсификата њена теорија је иста као теорија Тибора Живковића 70% истина 30% лаж као цифра звучи разумно само је питање на које ствари је ових 30% примењено.

Da nisi ti to nešto pomešao ili pogrešno razumeo (ili upamtio)?

Ко има заједничкох радова? Ја још увијек нисам видио ниједан рад од Јелене Малешевић.

Mislim da je jako čudno strpavati ih u isti koš obrni-okreni zato što je Tibor Živković imao jako loše mišljenje o novoromantičarima, a koje je povremeno iznosio i za javnost. I to, po mom mišljenju, bio je baš ekstreman. On se zalođio svojevremeno i da se udari jasno po džepu onima koji takve paraučne publikacije distribuiraju.

Mislim da je jako čudno strpavati ih u isti koš obrni-okreni zato što je Tibor Živković imao jako loše mišljenje o novoromantičarima, a koje je povremeno iznosio i za javnost. I to, po mom mišljenju, bio je baš ekstreman. On se zalođio svojevremeno i da se udari jasno po džepu onima koji takve paraučne publikacije distribuiraju.

На шта конкретно мислиш? Нисам никада видио/чуо тако нешто.

Sve su discipline podložne iskrivljivanjima, zvale se ovako ili onako. Neke su jednostavno nestale, kao astrologija. Arheologija postoji, solidna je, no može se podijeliti na opću, ovu, onu...

U Izraelu, koliko znam, to je društvena disciplina br.1. da dokažu svoju povijesnu prisutnost. Obavili su velik posao, našli niz velevrijednih iskopina- ne samo židovski, nego i grčkih i rimskih- ali zbog kritičnoga pristupa nisu upali ni u kakve bajke i sami su arheolozi raskrinkali stanovit broj nalaza koji nisu bili krivotvorine, nego više dvojbene po podrijetlu.

Prema tom, nije toliko važno je li zasebna katedra, nego koji su ljudi i kakav je stupanj stručnosti i znanstvenosti, umrežen s "velikim" svijetom.

На шта конкретно мислиш? Нисам никада видио/чуо тако нешто.

U nekoliko novinskih članaka se izjašnjavao tako i u par predavanja je komentarisao, pre svega kafani mu postavljao neko pitanje.

Npr. u ovom intervjuu za NSPM:

Рани средњи век, колико год временски далек и магловит био, предмет је најжучнијих полемика у одређеним круговима, пре свега међу лаицима заинтересованим за националне историје и њихове политичке интерпретације, окупљених око тзв. српске аутохтонистике школе (новоромантичара), а такође и друге балканске државе имају своје пандане нашим параисторичарима. Све је кренуло деведесетих, али се тај талас наставио и у двехиљадитим, издавањем бројних ,чак високотиражних књига, одржавањем трибина, оснивањем интернет форума. Интересовање за теорије о Србима као најстаријем народу је и даље велико, и свако помињање досељавања Срба на Балкан, буде пропраћено љутитим коментарима о завери, великој лажи Ватикана и германске школе. Има ли изгледа да ће се ова полемика окончати, када знамо да ни Вук Бранковић још није рехабилитован, иако је још у 19. веку одбачен сценарио о његовој издаји?

Сами сте рекли да је рани средњи век предмет полемика у одређеним круговима, пре свега међу лаицима. Све сте овим казали. Наука се пише у тишини радне собе, нешто ређе библиотеке, док лаици то чине, онако, како би се науком у кафани бавили. Да будем прецизан до краја, наука пре свега подразумева метод, па тако и историографија, а то се учи током основних, а потом и постдипломских студија, али историје, не машинства или медицине. Без методологије, нема науке. Псеудоисторичарима мањка тај важан сегмент, који би њиховим тумачењима додао на тежини. Нешто друго је по среди када су у питању новоромантичари – новац. Пласирање незнања, упакованог у бајке о небеском народу, најстаријем народу, пранароду, даје јако добру финансијску жетву. Народу, који једва да има неколико процената факултетски образованих људи, лако је подметати и њиме манипулисати. Али, то је шири феномен којег су новоромантичари само део. Када већ помињете то весело друштво, сећам се да је негде 1994. године, на телевизији Палма или тако некако, редовно емитован позив донаторима који би помогли издавање српских извора. Паметном доста. Професионални историчари углавном стоички игноришу новоромантичаре,уз изузетак проф. Радивоја Радића, и понекад, далеко ређе, моје маленкости. Мислим да их не треба игнорисати. Овај народ мора, дословце, да се бори за сваког човека, за што више образованих, како би се, надајмо се, некако кренуло у мало лепшу будућност. А борба са произвођачима лажи и опсена најбоље ће се водити уз одређену законску регулативу усмерену према џеповима оних који ту маглу продају.

http://www.nspm.rs/kulturna-politika/sami-smo-odsekli-deo-nase-istorije.html

On nije bio stava da je normalno samo ćutati i ignorisati ih, odnosno bio je među malobrojnim pripadnicima naučne zajednice koja je smatrala da bi trebalo reagovati i protiv novoromantičara se aktivno i boriti. I kao što rekoh, imao je dosta negativno misljenje o njima, jer je čak pod borbom podrazumevao ne neko učestvovanje nužno u nekim polemikama ili otvaranje dijaloga, već na udaranje na ono gdeih najviše boli i što je glavi razlog mnogima zašto to rade.

Čini mi se da je jedmom svojevremeno priznao da nekada mislio drugačije, al daje primetio da je dijalog sa tim ljudima gotovo nemoguć, zato što se uvek svodi na racionalizaciju stava koji se dogmatski usvaja i za čije dovođenje uopšte u pitanje se napada direktno ličnost. Još davne 2004. godine on se uključio u jednu od takvih polemika, oko [I]DAI[/I] (da, još pre više od 20 godina su oni ponavljali listom sve iste demantovabe stvari...koje samo ponavljaju i sada) da zato kaže kako Deretić, Antić, Jarčević i Radomir Đorđević (a zapravo mislim da je u toj polemici ako se dobro sećam bio čak i Đorđe Janković na njihovoj strani) uglavnom samo dezinformacije plasiraju, a da ništa o tom spisu uopšte i ne znaju.

A evo i pominjanog priloga za NIN:

Спорни спис и спорни писци

Бојим се да је изазов сметењака који се представљају као стручњаци за српску историју, изазов струци, а не појединцима из историјске науке

Овог лета на страницама НИН-а објављено је више текстова проф. Радивоја Радића о научној вредности радова појединих аматера који су се латили историјских истраживања (Слободан Јарчевић, Јован Деретић, Радомир Ђорђевић) у намери да покажу како је српски народ свесно варан од такозване нордијске школе, односно српских историчара. Можда су читаоци НИН-а стекли утисак да је проф. Радивоје Радић заправо Дон Кихот, будући да су колеге историчари током трајања полемике у НИН-у мирно стајале по страни. С једне стране то је и разумљиво, једноставно нису желели да троше речи дискутујући о стварима које су њима савршено јасне и о којима заправо нема шта да се расправља. Будући да је расправа отишла предалеко, и да псеудоисторичари очигледно нису ништа научили из Радићевих текстова, принуђен сам да додам неколико обола на тас у корист проф. Радића. Узгред, бојим се да је изазв сметењака који се представљају као стручњаци за српску историју, изазов струци, а не појединцима из историјске науке. Зарад струке, дакле, присиљен сам да напишем ових неколико редова, а не из жеље да полемишем са господом Јарчевићем, Деретићем или Ђорђевићем.

Теоријама псеудоисторичара највише смета спис цара Константина Порфирогенита, у науци познат као De administrando imperio (DAI), а настао 948/949. године. Читајући текстове Деретића и његових следбеника, уочио сам да они сматрају да је тај спис написан на латинском језику, да је настао у XVI веку, и да је српска историја садржана у њему заправо фалсификована у Ватикану. Наведени ставови псеудоисторичара навели су ме на закључак да они никада нису видели поменути рукопис, па би било поучно, истине ради, написати неколико редака о самом рукопису.

De administrando imperio сачуван је у четири рукописа. Три рукописа садрже комплетан текст, док је у четвртом сачуван само део. Како је уобичајена пракса да сваки рукопис има своју сигнатуру, тако је имају и ова четири рукописа. Codex Parisinus gr. 2009, Codex Vaticanus-Palatinus gr. 126, Codex Parisinus gr. 2967, Codex Mutinensis gr. 179.

Најстарији рукопис је Codex Parisinus gr. 2009 и писан је грчким језиком. На крају текста налази се кратка реченица кописте: „Књига цезара Јована Дуке, писана руком његовог секретара Михаила.“ У византијским изворима могу да се нађу подаци о цезару Јовану Дуки у раздобљу 1059 - 1081. године, па тако је сасвим лако одредити приближно време настанка овог преписа.

Користећи овај најстарији рукопис, настао је следећи препис познат под сигнатуром Codex Vaticanus-Palatinus gr. 126, који је сачинио познати хуманиста пореклом са Крфа, Антоније Епарх (1491 - 1571). Узгред, и овај рукопис је писан грчким језиком, а у Ватикан је доспео тек 1623. године.

Codex Parisinus gr. 296 је настао између 1509. и 1529. године, а као предложак је послужо Codex Vaticanus-Palatinus gr. 126. Да ли уопште треба трошити речи и рећи да је и овај рукопис сачињен на грчком језику?

Најзад, Codex Mutinensis gr. 179 преписао је Андреа Дармари између 1560. и 1586.

Пошто је више него јасно да су сачувани рукописи DAI писани грчким језиком, поставља се питање како су псеудоисторичари закључили да је он заправо писан на латинском. Изгледа да је проблем у следећем. Наиме, сва доцнија издања DAI, после оног из 1611. године, имала су поред грчког оригинала и латнски превод - нпр. Бандуријево издање из 111, Мињеово из 1864, Бекерово из 1840. Језик науке је у време издања ових рукописа био латински, па су приређивачи покуали на тај начин да грчки текст приближе што већем броју стручњака. Наравно, нису успели да га приближе Јарчевићу, Деретићу или Ђорђевићу, из простог разлога што они не знају латински.

Пошто смо утврдили када је настао латински текст DAI, остаје да закључимо како поменута господа, перјанице псеудоисторичарске школе, никада у рукама нису држала ниједно издање DAI, јер би у противном могла да уоче како је пол странице писано грчким алфабетом, а друга половина латиницом. Изгледа да су они читајући литературу наишли на цитате из DAI на латинском језику, па су отуда помислили да је дело и писано на том језику. Сходно овоме, они никада нису ни прочитали читаво дело Константина Порфирогенита, па самим тим и не могу да дају свој суд о њему.

Др Тибор Живковић,
директор Историјског института САНУ

Poslednja izmena:
Он је био лик за сарадњу рецимо за аукцију о Стројимировом печату је сазнао Тибор Живковић који је дојавио Ђорђу Јанковићу који је преко Коштуничиног кабинета успео да издејствује да се то купи.
Под тим новоромантичарима није сматрао археологе сигурно јер рецимо Нани је први отворено заступао ту идеју континуитета Ђорђе Јанковић му се противио дуго сматрао је да није тако до пред крај своје каријере.

Како год било став Тибора Живковића о сеоби елита а не народа је став антрополошког гледишта на феномен који се десио и начин тумачења догађаја.
Став гледишта и интерпретације историје.
Тог става је и Флоријан Курта који није новоромантичар.
Већ атхеолошких доказа о већим миграцијама нема ту је Курта приказао све могуће каталоге и налазишта једноставно нема.
Онда је дошао на још сумснутију идеју да је неко становништву променио језик.

Он је био лик за сарадњу рецимо за аукцију о Стројимировом печату је сазнао Тибор Живковић који је дојавио Ђорђу Јанковићу који је преко Коштуничиног кабинета успео да издејствује да се то купи.
Под тим новоромантичарима није сматрао археологе сигурно јер рецимо Нани је први отворено заступао ту идеју континуитета Ђорђе Јанковић му се противио дуго сматрао је да није тако до пред крај своје каријере.

Како год било став Тибора Живковића о сеоби елита а не народа је став антрополошког гледишта на феномен који се десио и начин тумачења догађаја.
Став гледишта и интерпретације историје.

Ja nisam napisao da je Tibor Živković uljez, već Jelena Malešević.

Ja nisam napisao da je Tibor Živković uljez, već Jelena Malešević.
Добро понављањем свог става нећеш то претворити у истину ко што си за мене ти уљез рецимо и нечије мишљење о томе апсолутно ништа не значи.

Коме уопште значи мишљење човека од сламе без научних дела, каријере коме је највећи научни домет крстарица и одлазак у Ватикан.
Исто и за мене важи можемо размењивати мишљења али слаба вајда од тога.

Добро понављањем свог става нећеш то претворити у истину ко што си за мене ти уљез рецимо и нечије мишљење о томе апсолутно ништа не значи.

Коме уопште значи мишљење човека од сламе без научних дела, каријере коме је највећи научни домет крстарица и одлазак у Ватикан.

Ниче, јел теби јасно да је Јелена Малешевић све, дословно све, у оном клипу слагала?

Ниче, јел теби јасно да је Јелена Малешевић све, дословно све, у оном клипу слагала?
То су јако, јако једноставне ствари у животу. Особа са именом и презименом је особа школована за праисторију Нанијев ученик . Сад ако особа са именом и презименом нешто измишља она је под кривичном и материјалном одговорношћу тога што говори.
Не капирам шта би ту добри духови без имена и презимена могли да учине осим да изађу са именом и презименом и кажу шта имају или се њој лично обрате.
Душебрижници са форума или патриоте са тастатура ту никакву улогу не играју у тој причи.

На пример свачије право лично да умисли на пример да је Тибор Живковић лично и да су његови лични ставови и фрустрације заправо фрустрације Тибора Живковића.
Али то ништа не доказује то се у психијатрији зове пројекција најчешће и најтужније тотално неостварених амбиција и каријера и сад та особа још мора бити симбол мојих испројектованих ставова и фрустрација и сад то што ја лично мислим то је мислио Тибор Живковић.

Ово још само што нисмо почели са ескадрилама и Титоизмом да се бавимо.

Па нисам лингвиста нити преводилац мислим да постоји неко издање српско-српски речник нешто тако.

Па видио си шта је Тибор изјавио. Јел ти сад доводиш у сумњу да је неко фалсификовао, измислио текст и потписао Живковића?

Па Живковић то све пише у својим дјелима, у вези DAI-а. Видјели смо шта пише у оном дјелу којем сам цитирао.

Него гдје је онај твој цитат из поменутог дјела? Или си слагао на Живковића?

Па видио си шта је Тибор изјавио. Јел ти сад доводиш у сумњу да је неко фалсификовао, измислио текст и потписао Живковића?

Па Живковић то све пише у својим дјелима, у вези DAI-а. Видјели смо шта пише у оном дјелу којем сам цитирао.

Него гдје је онај твој цитат из поменутог дјела? Или си слагао на Живковића?
Аман човече прочитај бре дело шта ту има да се цитира опште позната ствар већ прихваћена код нас предавање Бориса Стојковског почиње са тим "Србија пре Немањића"
Ако мислиш на Анастасија Библотекара или уопште не знам на шта мислиш и шта желиш да ти се цитира?

Ne, ja uopšte nikakav stav nisam iznosio.

Aman, kao možeš da porediš Dragoslava Srejovića i Đorđa Jankovića sa fakulteta, Tibora Živkovića direktoa Istorijskog instituta i Nanija iz Arheološke zbirke sa njom?

Zamisli da neko sad kaže dobro imamo Georgija Ostrogorskog, Slobodana Antonića, Miloša Kovića, Tibora Živkovića, kao i Tešu Tešanovića i da onda odjednom kad ti postaviš pitanje šta to pričaš dobiješ odgovor tipa "dobro, to je tvoj stav".

Ne radi se ovde ni o kakvom "stavu". O ničijem "stavu" be diskutujemo, već kao je to što si naveo (objektivno govoreći) izuzetno nekorektno. I, još bitnije od toga: potpuno nelogično.

Ti misliš da je pitanje zbog čega si osobu sa nekoliko YouTube emisija interpolisao među stručna lica 'pretvaranje diskusije na lični nivo'?

OK, evo imaš priliku da lepo objasniš kako bi ti to na ispravan način postavio pitanje vezano za skup od 6 činilaca da li jedan od njegovih konstitutivnih elemenata pripada tu, a da se diskusija be shvati kao pretvaranje na lični nivo'.
Врло једноставно нисам је ја интерполисао већ ти јер си ме линковао поред њеног клипа који је поставио @Mrkalj и сам је увео у причу и због њене изјаве која је тачна ти и отворио ову тему.

Пази сад која је то замена теза ја је интерполисао а ти ме линковао почео расправу и отворио ову тему због њеног клипа??!😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
:mrgreen:

Back