Nacionalizam kao dijagnoza

Милан Ракић је српски националиста. Изразити. Сам је о себи тако говорио. Као и Пупин. А ти изјденачаваљш националисте и шоцвинисте и теби су они исто што се види из свог тог писања.
To samo ti mozes tako da vidis, sto je izrazito zlonamerno. Pronacices mi gde su to njih dvojica sebe nazivali nacionalistima (bas tim izrazom). Uzgred, Pupin je odlican primer kako se za nasu stvar mozre raditi pamecu, a ne silom i vatrenim govorima. O primeni sile u cilju unistavanja kompletnih naroda naravno da kod njih dvojice ne moze biti govora i gde sam onda ja to sve kao izjednacio? Izmisljas, po obicaju.

Исторјску чињенцицу, да је постојао логор за клање срспке деце, зовеш манипулацијом.
Opet neistina, nigde to tako nisam napisao. Kako ti ne dosadi da se time sluzis, bar ovde gde mozes videti da to ne prolazi?

А исто тако зовеш манипулацијом, то што су Идеја, Рода и Маркатор продавнице већи ланац ( ради се о истом хрватском власникуу), одд на пример ДИСа који је српски ланац ( у Србији), називаш исто тако манипулацијом. Кад се саберу све хрватске малопродаје ( Идеја, Меркатор Рода) Србији, веће су од темпа у Србији. Кад се уз то дода Дијамант, Фриком, Бакина Тајна, Соко Штарк, Гранд Кафа, Цетропром, дај нам реци ко је већи у Србији од хравата. А то је само делић, Само оно што сам се сетио и што знам поуздано да је хрватско. И то је власништво само две хрватске фирме. А у Србији ради 250 хрватских рпедузећа.
Naravno da je manipulacija kad na osnovu toga iznosis misljenje da Hrvati drze 70% srpske privrede pored cinjenice da u Srbiji ima preko 330.000 registrovanih firmi, od cega 873 najvecih, te da su recimo ''NIS'', “Delta holding”, Industrija mesa “Matijević” , “MK grupa”, “Telekom Srbija”, “Telenor”, “Tarket ” vece od onih s udelom hrvaskog kapitala. Zasto lepo ne kazes da tebi smeta bilo kakvo ucesce hrvatskih firmi ovde, da si spreman da zrtvujes hiljade radnih mesta i egzistencije ljudii (uglavnom Srba) samo da bi oni nestali. Hajde bar jednom za promenu budi iskren.

I nikad tim gluvima i slepima nece uci u usi, da je nacionalizam, ljubav prema svom narodu ...
Čak i ako je tako nacionalizam može doneti samo štetu svom narodu.

Onaj ko na takav način izdvaja "svoje" iz "svoje države", isto će tako izdvajati i "svoje" sugrađane pa će mu biti miliji oni iz njegovog mesta nego ostali.
Onda će mu opet biti miliji oni koji su i rođeni u istom mestu, pa će ih deliti na "rođene Meštane" (ma koje to mesto bilo) i na one koji su doseljeni. Ili će izdvajati navijače jednog u odnosu na navijače drugog kluba, itd.
I tako se podele nastavljaju dok ne dođu do granice i pređu van pameti - jer je uvek neko deo bližeg ili daljeg okruženja.

Onaj ko na takav način izdvaja "svoje" iz "svoje države", isto će tako izdvajati i "svoje" sugrađane pa će mu biti miliji oni iz njegovog mesta nego ostali.
Onda će mu opet biti miliji oni koji su i rođeni u istom mestu, pa će ih deliti na "rođene Meštane" (ma koje to mesto bilo) i na one koji su doseljeni. Ili će izdvajati navijače jednog u odnosu na navijače drugog kluba, itd.
I tako se podele nastavljaju dok ne dođu do granice i pređu van pameti - jer je uvek neko deo bližeg ili daljeg okruženja.

Evo ti prost primer.
Tebi su milija tvoja deca nego bila čija druga. Šta god drugačije od toga rekao biće licemerno jer i ti i ja znaćemo da sve van toga nije tačno. Onda su ti mila deca tvoje sestre ili brata ako ih imaš pa onda dečica iz šire familije, pa komšiluka a o deci u tamo nekom drugom gradu i ne razmišljaš.
Da li na osnovu ovoga znači da ti osim svoje dece ostalu mrziš?
Eto tako ti postavljaš stvari a to je pogrešno.

Na prvom mestu mi je moj narod i šta je tu loše?

Mator covek a tako plitko misli.

Ti mozes voleti svu decu sveta , ali svoju si DUZAN da odhranis ; i ako to neces da cinis , KRIV SI.
Jer to je tvoja obaveza.

Srbi nisu patriote , jer patriota i nacionalista vole svoju zemlju. Nema kod nas Srbina da nije na nekoj funkciji a da nije pokrao drzavu ili nije jos samo zato jer mu se nije ukazala prilika a ukrasce prvom prilikom

Kako mozemo mi da volimo svoju drzavu i svoj narod kad samo gledamo da nesto od nje maznemo. Od politicar direktora sekretara pa do portira svima se osladilo da nesto maznu. Makar tolet papir iz javnog WC.

Jedan Nemac ili Japanc voli svoju drzavu njemu je ispoda casti da nesto od nje ukrade. Ima tamo korupice i kod njih ali na nivou statisticke greske. A zato mi Srbi po lopovluku smo presli sve granice.

Samo da se kraducka pa makar, bilo sta. I da mi neko kasnije prica kako smo mi Srbi patriote ma malo moregen...

Poslednja izmena:
Srbi nisu patriote , jer patriotai nacionalita vole svoju zemlju. Nema kod nas Srbina da nije na nekoj funkciji a da nije pokrao drzavu ili nije jos samo zato jer mu se za to jos nije ukazala prilika a ukrasce prvom prilikom

Kako mozemo mi da volimo svoju drzavu i svoj narod kad samo gledamo da nesto od nje maznemo. Od direktora pa do portira svima se osladilo da nesto maznu. Makar tolet papir iz javnog WC.

Jedan Nemac ili Japanc voli svoju drzavu njemu je ispoda casti da nesto od nje ukrade. Ima tamo korupice i kod njih ali na nivou statisticke greske. A zato mi Srbi po lopovluku smo presli sve granice.

Samod da se kraducka pa makar, bilo sta. I da mi neko kanije prica kako smo mi Srbi patriote ma malo moregen...

- - - - - - - - - -

Srbi nisu patriote , jer patriotai nacionalita vole svoju zemlju. Nema kod nas Srbina da nije na nekoj funkciji a da nije pokrao drzavu ili nije jos samo zato jer mu se za to jos nije ukazala prilika a ukrasce prvom prilikom

Kako mozemo mi da volimo svoju drzavu i svoj narod kad samo gledamo da nesto od nje maznemo. Od direktora pa do portira svima se osladilo da nesto maznu. Makar tolet papir iz javnog WC.

Samod da se kraducka pa makar, bilo sta. I da mi neko kanije prica kako smo mi Srbi patriote ma malo moregen...

Nazalost u pravu si.
Nigde vise laznog nacionalizma a nigde manje iskrenog.

I ti lazni nacionalisti nista nisu bolji od onih koji napadaju nacionalizam.Sta vise , gori su jer se jos i lazno predstavljaju.

Poslednja izmena:
Па Пупин је био изразити националиста. Прецедник Српске Народне Одбране, изразито родољубивог карактера. Он је идеалан спој националсте и космополите. А никад и никако интернационалисте или мондијалисте. Он то нје био.
Наравно да је био националиста, као и Црњански.
Ајд сад, ти мени кажи, зар не видиш разлику између Црњанског и Павелића. Код Црњанског је у читавом низу телстова које је написао за чаоспис Идеје, 1934-1936, национализам нај чешћа реч. Овде све што говориш ипак упућује да је у питању једноставно твоја терминолошка заблуда изведена из твојих идеолошких заблуда.

- - - - - - - - - -

To samo ti mozes tako da vidis, sto je izrazito zlonamerno. Pronacices mi gde su to njih dvojica sebe nazivali nacionalistima (bas tim izrazom). Uzgred, Pupin je odlican primer kako se za nasu stvar mozre raditi pamecu, a ne silom i vatrenim govorima. O primeni sile u cilju unistavanja kompletnih naroda naravno da kod njih dvojice ne moze biti govora i gde sam onda ja to sve kao izjednacio? Izmisljas, po obicaju.

Opet neistina, nigde to tako nisam napisao. Kako ti ne dosadi da se time sluzis, bar ovde gde mozes videti da to ne prolazi?

Naravno da je manipulacija kad na osnovu toga iznosis misljenje da Hrvati drze 70% srpske privrede pored cinjenice da u Srbiji ima preko 330.000 registrovanih firmi, od cega 873 najvecih, te da su recimo ''NIS'', “Delta holding”, Industrija mesa “Matijević” , “MK grupa”, “Telekom Srbija”, “Telenor”, “Tarket ” vece od onih s udelom hrvaskog kapitala. Zasto lepo ne kazes da tebi smeta bilo kakvo ucesce hrvatskih firmi ovde, da si spreman da zrtvujes hiljade radnih mesta i egzistencije ljudii (uglavnom Srba) samo da bi oni nestali. Hajde bar jednom za promenu budi iskren.

хе боте. Железница, ЕПС,
Највећа је лаж на свету да није битно ко је власник.
Држе огорман део српске прехрамбене индустрије. Фриком и уљаре су веће од Матијавића кога си споменуо. Смета ми само што нема реципроцитета. Ништа друго.

- - - - - - - - - -

Ово су глупости.

- - - - - - - - - -

[QUOTE="Gogilli";32184857]Evo ti prost primer.
Tebi su milija tvoja deca nego bila čija druga. Šta god drugačije od toga rekao biće licemerno jer i ti i ja znaćemo da sve van toga nije tačno. Onda su ti mila deca tvoje sestre ili brata ako ih imaš pa onda dečica iz šire familije, pa komšiluka a o deci u tamo nekom drugom gradu i ne razmišljaš.

Na prvom mestu mi je moj narod i šta je tu loše?[/QUOTE]

тачно. ништа није природније од љубави према својој мајци, без обзира што се поштују све остале жене. Исто тако љубав према свом народу, не смета поштовању свих народа.

Poslednja izmena:
[QUOTE="Gogilli";32184857]Evo ti prost primer.

Na prvom mestu mi je moj narod i šta je tu loše?[/QUOTE]

Sad je pitanje da li ti brkas osecaje prema osobama koje licno poznajes i prema grupama od kojih ogromnu vecinu clanova nikad u zivotu nisi videla ili svesno zamenjujes teze dovodeci u istu ravan te dve nespojive stvari. U prvom slucaju bi se radilo o masivnom promasaju. Sasvim je logicno da imas neke osecaje prema porodici i prijateljima, ali je geoma cudno ako na razlicite nacine posmatras recimo nekog Srbislava iz Nisa i Hrvoja iz Siska, a inace nikad u zivotu nijednog od njih nisi upoznala.

Ako je medjutim rec o onom drugom, odnosno o tome da ti svesno spajas situacije koje inace jedna s drugom nemaju veze, onda se tu naravno radi o manipulaciji, kojoj su nacionalisti dokazano skloni. Zato je nacionalizam potencijalno veoma opasna ideologija, narocito kada ga zastupaju sposobni promoteri. Takvih je kroz istoriju itekako bilo.

Još gori nacionalizam je kao OPSESIJA.Hoćete još krvi? Hoćete li da vaša deca oblače unofome i ne vraćaju se kući?Znate li koliko krvavih unoiformi sam otpakovala na Krmitehnic?.Ninajednoj nije pisala nacionalnost.Nemojte da ptičati o čemu ne znate.Jedno je kuckati postove po forumu,a drugo shvatiti kako je u krvavoj kutiji leži nečiji život,život njegove suprige ..porodice.Stanite,ljudi:.Ubijanje je jedno u RL nešto ...krvavo.U virtuali ..samo prazni ,beznačajni postovi,svađe,zabijenja noževa u leđa.Zaista želite da vača deca,unuci,..da se vaćaju u krvavo obojenim kutijama u Krim tehniku???Kuda idete? Šta mislite? Da li razmišlate svojim ili tuđim mozgovima?Na vama je da li će vaš unuk da se vrati u... krvavoj kutiji,pa --odaberite budućnost,ako HOĆETE?:think:

Dakle rodoljublje ya tebe ovbavezno vodi u rat???
Da li mozete konacno da umete recnik. To je naj bolje i naj brze.
Rodoljubi ne vode u ratove. Rodoljubi vole svoju zemlju i svoj narod. Ni manje ni vise.

Превише је сна у твом надимку, превише родољубља у грудима... А родољубље заиста води у рат, зато сваку примисао родољубља и треба искоријенити. Нема рата који се не може избјећи. Сваки рат се, дакле, може избјећи и то на веома једноставан начин – нападнути треба само да пристане да се не брани и ето, нема рата, нема крви, нема мртвих у ковчезима, нема обогаљених, расељених... Родољубље подразумијева не само љубав према свом роду, него и спремност на одбрану. Е, то је оно што савременим миротворцима срећу квари. Капиши? ;)

Rodoljubi ne vode u ratove. Rodoljubi vole svoju zemlju i svoj narod. Ni manje ni vise.

Slažem se s tobom.( ..rečnik, ali najbolje i najbrže se piše zajedno ali nebitno.Izvini,nije provokacija.)Samo hoću da kažem ,molim vas, ne mislite TUĐIM mozovima.Ne volim da se petljam u Politiku ali veruj mi,misris krvi,misris nekadašnjih života i mladosti,tuđe sudbine u kutijama..:fdlan:.ne bih nikome ovde poželela da to oseti i ....vidi.Rodoljublje je OK. sve dok ne dođe do krvi.Mrzim krv.(Oprosti,ali postoje i emotivci.I ta sam)To je prestanak nadanja,..života..nečijeg,nekoga ko je imao snove ,poodicu,one koji su ga voleli.I sve to stane u jednu ..crvenu kutiju.Bez Imena.:(Zar nije okrutno ?:(

Превише је сна у твом надимку, превише родољубља у грудима... А родољубље заиста води у рат, зато сваку примисао родољубља и треба искоријенити. Нема рата који се не може избјећи. Сваки рат се, дакле, може избјећи и то на веома једноставан начин – нападнути треба само да пристане да се не брани и ето, нема рата, нема крви, нема мртвих у ковчезима, нема обогаљених, расељених... Родољубље подразумијева не само љубав према свом роду, него и спремност на одбрану. Е, то је оно што савременим миротворцима срећу квари. Капиши? ;)

Наравно да разумем.
Али авај. Они у Придворици и Дракулићима, ни бранили се нису. Нису у опште пружали отпора, па нико није преживо. Ни дете у колевци.

- - - - - - - - - -

Slažem se s tobom.( ..rečnik, ali najbolje i najbrže se piše zajedno ali nebitno.Izvini,nije provokacija.)Samo hoću da kažem ,molim vas, ne mislite TUĐIM mozovima.Ne volim da se petljam u Politiku ali veruj mi,misris krvi,misris nekadašnjih života i mladosti,tuđe sudbine u kutijama..:fdlan:.ne bih nikome ovde poželela da to oseti i ....vidi.Rodoljublje je OK. sve dok ne dođe do krvi.Mrzim krv.(Oprosti,ali postoje i emotivci.I ta sam)To je prestanak nadanja,..života..nečijeg,nekoga ko je imao snove ,poodicu,one koji su ga voleli.I sve to stane u jednu ..crvenu kutiju.Bez Imena.:(Zar nije okrutno ?:(

Да. Орутно. Свирепо. Гвадно. А по некад, ето и узалудно.
Онолике српске жртве из првог стветског рата, дакле, наше најбоље генерације икад, бачене су у ветар стварањем државе која није била њихова. Јгославије. То је, ето један од примера. А теби предлажем да пређеш на под форум поезија или књижевност. Тамо ће ти бити сасвим удобно и љупко. А и тамо и те како има шта да се каже и напише.

Hvala ti, Sanovnik,ali probudi se iz sna na vreme.. NiKAD ne idem na ove teme,ali osetiti miris tuđih ,Nekadašnjih života ,snova i nadanja je teško.Ne mislim na ove što raznose dinamitom i sebe i ostale.Za njih opravdanja nemam.Nemoj ,molim te ,da me pogrešno shvatiš,ali treba postaviti granice između nacionalizma i ljubavi prema otadžbini jer sve ostalo neminovno vodi u ludilo,..rat.krv,smrt.Zar nije DOSTA?:hvala: na sugestiji.Ovo je prejaka tema za nekog ko je video i čuo ono što sam ja.:hvala:Nema ljutiš?:bye:

Hvala ti, Sanovnik,ali probudi se iz sna na vreme.. NiKAD ne idem na ove teme,ali osetiti miris tuđih ,Nekadašnjih života ,snova i nadanja je teško.Ne mislim na ove što raznose dinamitom i sebe i ostale.Za njih opravdanja nemam.Nemoj ,molim te ,da me pogrešno shvatiš,ali treba postaviti granice između nacionalizma i ljubavi prema otadžbini jer sve ostalo neminovno vodi u ludilo,..rat.krv,smrt.Zar nije DOSTA?:hvala: na sugestiji.Ovo je prejaka tema za nekog ko je video i čuo ono što sam ja.:hvala:Nema ljutiš?:bye:

Нема људиш, наравно. Супер си ти цурица. Мало конфузна и доста уплашена, а то је , верујем одраз здравља. Треба поставити границе између љубави према отаџбини, даклем родољубља или национализма, што је исто, ( значи исто то пише у речнику страних израза и термина). а кашиговати и протерати шовинизам и ксенофобију. Иначе, освешћени Срби су и пробуђени Срби. Немој мислити да ја нисам видео и то изблиза. Ја сам будан, ал ипак сањам о времену без претње.
Препоручујем ти књигу Ребеке Вест. Нека те не заведе, то што ју је Винавер завео. Препоручујем ти исто тако штива и мемоаре Ђорђа Роша. Верујем да ћеш уживати.

Poslednja izmena:
Ti misliš da postoji vreme bez pretnje.OVO NEMA KRAJA,TOGA SE BOJIM.NE ZBOG SEBE,NEGO ZBOG DRUGIH .SAMO SE PITAM ..KUDA SVE OVO IDE?U BESMISAO?i IZVINI,kaps luk nenamerno zakačila,a postove ne ispravljam.Ali ,realno,pogledaj svet za 10,20 godina...ne vidim ništa dobro:confused:.Ili da pređemo na pp:think:;)

Па Пупин је био изразити националиста. Прецедник Српске Народне Одбране, изразито родољубивог карактера. Он је идеалан спој националсте и космополите. А никад и никако интернационалисте или мондијалисте. Он то нје био.
Наравно да је био националиста, као и Црњански.
Ајд сад, ти мени кажи, зар не видиш разлику између Црњанског и Павелића. Код Црњанског је у читавом низу телстова које је написао за чаоспис Идеје, 1934-1936, национализам нај чешћа реч. Овде све што говориш ипак упућује да је у питању једноставно твоја терминолошка заблуда изведена из твојих идеолошких заблуда.

- - - - - - - - - -
Cekaj, ti sad hoces da kazes da sam ja izjednacio masovnog ubicu sa ostalim koje si pomenuo? Sta je s tobom? Ovo je pdf Psihologija, psiholoski profil osobe koja je spremna da izvrsi hladnokrvno ubistvo ili nardi tako nesto je poseban fenomen, kako mislis da trpas to u kos sa svim ostalim?

хе боте. Железница, ЕПС,
Највећа је лаж на свету да није битно ко је власник.
Држе огорман део српске прехрамбене индустрије. Фриком и уљаре су веће од Матијавића кога си споменуо. Смета ми само што нема реципроцитета. Ништа друго.
Dobro, postavio sam ti ovde nekoliko lista o velicini firmi, ukupne rezultate, sve sto dokazuje da je laz bila pre svega tvoja tvrdnja kako Hrvati ovde imaju 70% privrede. Mozes muljati koliko hoces, ali to je tako. Kazes da samo hoces reciprocitet? Da li on postoji u privrednim odnosima sa bilo kojom zemljom? Ne, znas i sam. To je postojalo samo jedno vreme u nekom obliku prilikom privrednih odnosa SFRJ i SSSR, gde je bila ona menjaza tante za kukuriku. Dakle bila su to komunisticka vremena dirigovane trgovine i ti se sad zalazes da se tako nesto vrati. Cudno, sve ove godine sam bio ubedjen da si ti zestoki antikomunista, a sad vidim da je upravo suprotno. Eto, priznajem da sam to pogresio.

тачно. ништа није природније од љубави према својој мајци, без обзира што се поштују све остале жене. Исто тако љубав према свом народу, не смета поштовању свих народа.
Ako za za Gogi nisam siguran da li je u pitanju omaska ili svesna obmana, u tvom slucaju nemam dilemu. Ljubav prema osobama koje licno poznajemo je jedno, a odnos prema grupama osoba koje inace u zivotu nismo videli, a imamo samo zajednicko poreklo je nesto sasvim drugo.

Poslednja izmena:
Pa bas u recniku pise i deo koji ti namerno preskaces:

nacionalizam postaje agresivan prema drugim narodima i teži da podjarmi i eksploatiše manje i slabije razvijene narode i nacije; ističe kvalitete svoje nacije i negira vrednosti drugih nacija
http://onlinerecnik.com/leksikon/srpski/nacionalizam
Sustina problematicnosti cele price je u tome sto nacionalista smatra da je po necemu bolji od pripadnika drugog naroda. On ne shvata da postovanje mora da se zasluzi ucinjenim delima, a ne samim rodjenjem s ovakvim ili onakvim poreklom

Kada se nešto ne može pobiti dokazima prelazi se na vređanje neistomišljenika.

Šta time pokazuješ? Da si u pravu? Ne, ne bih rekao. Ali da nešto pokazuješ nije sporno.

Ja te nisam vredjala pa nisam primetila da si mi nešto dokazao i da si u pravu.

Inače čitajući postove na ovoj temi dolazim do zaključka da rat potenciraju samo ovi što se izjašnjavaju da nisu nacionalisti naravno u smislu kako nacionalisti bi ratovali sa svima redom.

Sad je pitanje da li ti brkas osecaje prema osobama koje licno poznajes i prema grupama od kojih ogromnu vecinu clanova nikad u zivotu nisi videla ili svesno zamenjujes teze dovodeci u istu ravan te dve nespojive stvari. U prvom slucaju bi se radilo o masivnom promasaju. Sasvim je logicno da imas neke osecaje prema porodici i prijateljima, ali je geoma cudno ako na razlicite nacine posmatras recimo nekog Srbislava iz Nisa i Hrvoja iz Siska, a inace nikad u zivotu nijednog od njih nisi upoznala.

Ako je medjutim rec o onom drugom, odnosno o tome da ti svesno spajas situacije koje inace jedna s drugom nemaju veze, onda se tu naravno radi o manipulaciji, kojoj su nacionalisti dokazano skloni. Zato je nacionalizam potencijalno veoma opasna ideologija, narocito kada ga zastupaju sposobni promoteri. Takvih je kroz istoriju itekako bilo.

Naravno da različito posmatram ali ne u smislu da jedan treba da živi a drugi da umre ili u smislu da jedan treba da živi na grbači onog drugog.
Valjda se svako brine za svoje dvorište a tvoje je dvorište valjda Srbija i ljudi koji su u njoj a ne npr. Hrvatska.
Sve je tako prosto, kao što ti je na prvom mestu svoja porodica (nemoj samo reći da nije) a to odmah ne znači da ostale mrziš i da bi ih pobio, tako je valjda i svoja otadžbina primarna a ne tamo neka druga država, da bi se dokazalo šta?

Back