Nacionalizam kao dijagnoza

dulgomire ne brukaj se po stare dane dugo si na forumu, dozvoljavaš sebi da spadaš na nivo postavljačice teme... pa u bogatijim i sređenijim zemljama žive pravi nacionalisti koji imaju sve atribute nacionaliste, vole svoju zemlju, narod, rade za dobrobit iste, pošteni su, manje krše zakone, manje korupcije itd. kod nas su uglavnom licemjeri zato nam je ovako uglavnom. Primarni faktor smo mi, pa onda spoljni.
Najmocnije zemlje se vec dugo bave uspesnom prodajom nacionalisticke price malim narodima koje tako guraju u ratove i onda se prikazuju kao njihovi navodni prijatelji prodajuci im oruzje i ostalo i stavljajuci ih pod svoju zavisnost svesno manipulisuci njihovim kolektivnim strahovima. Ispravno su zakljucili da je to za njih lakse i korisnije nego nekadasnja situacija u kojoj su ih drzali kao kolonije. Inace se u uredjenim zemljama svesno podsticanje netpeljivosti kaznjava na razne nacine. Dakle jedna je prica za njih unutra, a druga koju prodaju drugima.

Vi svi imate pogešnu sliku koji kritikujete nacionalizam, prvo brkanje sa mržnjom i šovinizmom,
drugo smatrate da je nacionalista onaj ko urla kosovo, stavlja sliku legije i arkana za profil, putina itd.
Ne.
Ovde se uglavnom na taj nacin legitimisu, pa kad je vec tako, zasto i mi ostali ne bi to prihvatili?
Nacionalista je dobar, pošten, radi za dobrobit zajednice...
Sacuvaj nas Boze nacionalisticke dobrote. Sovinizam i nacionalizam nisu razliciti pojmovi, nego se sovinizam u manjoj ili vecoj meri moze sresti kod svih nacionalista. Neki su iskreni, pa to i priznaju, drugi nisu. To je deo njihove prirode. Teoretski je naravno moguce da postoji i nacionalista kod kojeg nema ni mrvice sovinizma, ali u praksi je to cesto taman koliko i lavovi koji ne bi pojeli ljude. Ima ih ponegde, moze se naci primer da to poneko ima i u svojoj kuci (mada mi nije poznato da se neko u Srbiji osmelio na tako nesto), ali je to ipak veoma retko.

Strahovi su dakle kljucno oruzje za podsticanje nacionalizma. To je nesto sto svako potencijalno u sebi nosi i promoteri te ideologije svesno podsticu i usmeravaju takva osecanja na nacin kako im odgovara.

Poslednja izmena:
.. ja bih nacionalizam zavela pod .. dijagnoze ..
.. razlozi su višestruki ..:

1.
.. čovek je čovek .. a nije pas ..
.. psihologija nacionaliste je psihologija psa koji pripada čoporu ..

2.
.. nacionalizam se bazira na iracionalnom osećaju pripadnosti ..

3.
.. nacionalizam se bazira na duboko ukorenjenoj iracionalnoj mržnji ..

4.
.. nacionalizam povlači za sobom određene fobije .. u odnosima s drugim nacijama ..

.. setiću se ja još .. ovo za početak ..

U Srbiji tj. medj' Srbima onaj koji nije nacionalista nije na prvom mestu ni covek niti ima dovoljno mozga.

Samo totalno djubre i glupan moze biti neutralan i nezainteresovan na sve sto nam se dogadja.

Tipican iskaz nacionaliste - apsolutna gluvoca za svakog ko ne misli poput njega. Ikljucivost prema bilo kome van zadate grupe, mi, mi i samo mi.

Nacionalizam obuhvata 2 karakteristike.

Prvi je nacionalni INTERES koji treba postici.

Drugi je stvaranje mitova o kvalitetu nacije.

Preterana doza nacionalizma jeste jako losa, ali umerena je veoma dobra.

A to o cemu ti pises je vise karakteristicno za one koji smatraju da MORA da se odrzi gej parada, zar ne?

1.

2.

3.

4.
.. nacionalizam povlači za sobom određene fobije .. u odnosima s drugim nacijama ..

E sad zavisi kako definises nacionalizam, neki ga poistovecuju sa patriotizmom a neki sa sovinizmom. Ali kapiram da je u tvom slucaju ovo drugo, tako da opravdavam teoremu. Samo sto mislim da to nije duboko ukorwnjena mrznja, nacionalisti uglavnom postaju takvi da bi se dokazali odredjenoj drustvenoj grupi, tako da je on sustinski izleciv, i ne bi ga ni bilo da nije te drustvene grupe koja ppdstice nacionalistu da se dokaze. Marcelo je to lepo izneo u pesmama kao sto su "senke" i "pegla".

Nacionalizam obuhvata 2 karakteristike.

Prvi je nacionalni INTERES koji treba postici.

Drugi je stvaranje mitova o kvalitetu nacije.

Preterana doza nacionalizma jeste jako losa, ali umerena je veoma dobra.

A to o cemu ti pises je vise karakteristicno za one koji smatraju da MORA da se odrzi gej parada, zar ne?
Ne, ovo s gej paradom nema veze. Objasnjavao sam na prosloj strani, teoretski je moguce da postoje i nacionalisti koje nije obuzeo i sovinizam, ali u praksi su to uglavnom pojave koje zajedno deluju.

Ne, ovo s gej paradom nema veze. Objasnjavao sam na prosloj strani, teoretski je moguce da postoje i nacionalisti koje nije obuzeo i sovinizam, ali u praksi su to uglavnom pojave koje zajedno deluju.

Nije tako. Uglavnom su liberali takvi da ne prihvataju bilo kakve kompromise.

Ja sebe smatram takvim nacionalistom. Umerenim. I ne mrzim nikog, ali vi kao nacionaliste vidite samo one ekstremisticke organizacije i ljude tog kova.

To je ono kad oces da ujedinis gomilu ljudi koji se medjusobno ne trpe pa im proturis Djokovica kazes Djokovic je Srbin teniser broj jedan u svetu aj navijajte za njega i oni svi navijaju i kao slozni su ali cim nestane taj Djokovic odmah se vrate u realnost i shvate koliko se u stvari mrze, nesto kao droga naprimer.

Neprirodno je terati ljude da se vole kad se ne vole cak i kad je to teranje prijatno. Ljudi se vole ili se ne vole. Ja recimo ne volim svoje komsije, to su jedni bezobrazni ljudi.

Logicno. Prirodan i normalan refleks je da ne volis ljude koje smatras losim bez obzira na to kojoj naciji pripadaju. Medjutim stav da se ljudi vole ili ne vole je iskljuciv. U stvarnosti podela nije tako cvrstai jasna. Svet nije beo ili crn, nego uglavnom siv i zato postoji pojava da prema vecini ljudi zapravo nemas posebna osecanja, ni ljubavi ni mrznje.

Poslednja izmena:
Ја бих ову четврту интернационалу, мондијализам или анационалност, обескорењеност одмах завоео као дијагнозу. У осталом као и трећу интернационалу. Нема нникакве суштинске разлике између бољшевичке интернационале и ове сад. Као што нема суштинске разлике између комунизма и глобализације. Да поновимо... национализам је исто што и родољубље. Не бити родољуб, на европском тлу, значи бити примитивац.

Ne znaci. U osnovi rodoljublja je ljubav, a u korenu nacionalizma mrznja. Zato je u Evropi upravo obrnuto - nacionalisticke stranke najcesce podrzava do 10% populacije, a tako je sad otprilike i kod nas. Zato se upravo i nacionalista smatra onakvim kakve si druge nazvao, jer je njegov um ogranicen kolektivizmom. To je jedna od karakteristika i komunizma. Zato je prelaz iz komunizma u nacionalizam bio tako lak, i to ne samo ovde.

1.

2.

3.

4.

Četri golema promašaja.

Nacionalizam je ljubav prema sopstvenom narodu i njegovoj kulturi i tradiciji.Bazira se na ljubavi prema prethodno navedenom.nema nikakve mržnje prema drugim nacijama osim kod Hrvata al oni su bolesna nacija izgrađena na antisrpstvu kao korenu nacionalnog identiteta.

Ја бих ову четврту интернационалу, мондијализам или анационалност, обескорењеност одмах завоео као дијагнозу. У осталом као и трећу интернационалу. Нема нникакве суштинске разлике између бољшевичке интернационале и ове сад. Као што нема суштинске разлике између комунизма и глобализације. Да поновимо... национализам је исто што и родољубље. Не бити родољуб, на европском тлу, значи бити примитивац.

Ima smisla, ali ova zemlja po mnogim stvarima raspolucena.
Neki Srbi starosedeoci smatraju da je Srbija previse ginula i u WW1, a i u WW2 bez nekog velikog rezultata i rado bi pustili niz vodu i Kosovo i sve preko Drine.
Takvi ce smatrati da je naconalizam bolest.

Sa druge strane imas nacionaliste poput tebe koji ce nase "gradjansko drustvo" smatrati budalama koji bi prodali sve za pare pa i rodjenu majku. (Kosovo i Srpska = majka)

Secam se mog razgovora sa @al bundy forumasem koji je pisao u fazonu da ga ne zanimaju Bosanci i sta ce da se desi u Bosni, a kada sam mu ja odgovorio nesto tipa da onda ni policajac/vojnik ne mora da ga brani ako ga napadne siptarski terorista/kriminalac on mi je rekao da je policajac to duzan, jer on placa porez drzavi.

A ja mu odgovorio, da drzava koja ne stiti svoj narod moze lako da postane mrtvo slovo na papiru te taj policajac koji je mozda poreklom iz Bosne, ako prihvati da je drzava prodala njegov narod zasto on takodje ne bi prodavao svoj. Sve je biznis, i sve moze za pare, nema pravde i morala, zar ne? "Nije platio dovoljno za zastitu", "Mora da plati sve sto ima".

A upravo danasnja evropejska ideologija se svodi na "sve moze, daj nam pare".

Mada, prisutan je i lazni nacionalizam i patriotizam. Ima istine i u tome sto je rekao jedan analiticar:"Kad god mi neko pomene patriotizam, uhvatim se za dzep i pogledam gde mi je novcanik".

Treba naci neki sistem postenja, gde se obe stvari ne gledaju kao ekstremno zlo.

- - - - - - - - - -

Ne znaci. U osnovi rodoljublja je ljubav, a u korenu nacionalizma mrznja. Zato je u Evropi upravo obrnuto - nacionalisticke stranke najcesce podrzava do 10% populacije, a tako je sad otprilike i kod nas. Zato se upravo i nacionalista smatra onakvim kakve si druge nazvao, jer je njegov um ogranicen kolektivizmom. To je jedna od karakteristika i komunizma. Zato je prelaz iz komunizma u nacionalizam bio tako lak, i to ne samo ovde.

Objasni razliku izmedju nacionalizma i rodoljublja ako mozes.

Таман посла. У осталом, узми речник. Те терминолошке збрке, главни су трик голаобалиста. Почевши од фашизма, па до национализма. Само ти лепо узми речник па прочитај. Не ове Википедија глупости. Родољубље , то јест национализам, мера је психичког здравља нације. У Корену Шовнизма је мржња, а не у корену национализма.

Neki Srbi starosedeoci smatraju da je Srbija previse ginula i u WW1, a i u WW2 bez nekog velikog rezultata i rado bi pustili niz vodu i Kosovo i sve preko Drine.

Sa druge strane imas nacionaliste poput tebe koji ce nase "gradjansko drustvo" smatrati budalama koji bi prodali sve za pare pa i rodjenu majku. (Kosovo i Srpska = majka)

Secam se mog razgovora sa @al bundy forumasem koji je pisao u fazonu da ga ne zanimaju Bosanci i sta ce da se desi u Bosni, a kada sam mu ja odgovorio nesto tipa da onda ni policajac/vojnik ne mora da ga brani ako ga napadne siptarski terorista/kriminalac on mi je rekao da je policajac to duzan, jer on placa porez drzavi.

A ja mu odgovorio, da drzava koja ne stiti svoj narod moze lako da postane mrtvo slovo na papiru te taj policajac koji je mozda poreklom iz Bosne, ako prihvati da je drzava prodala njegov narod zasto on takodje ne bi prodavao svoj. Sve je biznis, i sve moze za pare, nema pravde i morala, zar ne? "Nije platio dovoljno za zastitu", "Mora da plati sve sto ima".

Mada, prisutan je i lazni nacionalizam i patriotizam. Ima istine i u tome sto je rekao jedan analiticar:"Kad god mi neko pomene patriotizam, uhvatim se za dzep i pogledam gde mi je novcanik".

Treba naci neki sistem postenja, gde se obe stvari ne gledaju kao ekstremno zlo.

- - - - - - - - - -

Колко ја видим, финанисијски су највише профитирали у овој земљи они који су пљували по родољубљу, а не они који су се заклињали у родољубље, без обзира да ли су мисллил стварно или лагали из ллукративних разлога. Иначе, све до стварања југославије, грађански сталеж је био националистики и у Србији а и у другим државама , исто као и сеоски живаљ. Модерни српски национализам, чак је заправо и изграђен у данашњоој Војводини. Наши народни трибуни, националисти и национални борци, Светозар Милтеић, Јаша Томић, Дунђерски, а напољу Пупин, дали су једну нову форму и нови квалитет српском национализму. А о оним у централној Србији, у Кнежевини Србији, па у Краљевини србији да и не причам. Срби са оне стране Дрине, дали су страховит допринос нашој српској ствари на фантастичан начин. Све то је створило такву слику о нама, да је Србија од 1935 године, па до 1914 била друга у свету по усељеницима. Одмах после америке. ратови које је водила Србија, били су ратови против зла. Не против других људи. Србија није имала никаве издајнике, сем ето можда Димитрија Туцовића, једног нмаштара, сањара и болесно нереалног човека. Стотине младића су у Далмацији и Истри 1912 године, тајно ноћу облачили српске униформе ( често невешто скројене). и парадирали у њима. Италијанска омладина је кришом с унутрашње стране својих капутића ушивала српски грб. То је онај исти грб, због којег ће сатанистички паризани стрељати 15стогодишње дечаке у Србији, кад им га нађу у џепу, касније, 1945 године.Такозвана кокарда. Дакле, да резимирам... Национализам и Родољубље су једно те исто. Оно што домаћи јакобинци, другосрбијанци и титоисти свих фела хоће пошто пото да нам увале, је лаж да је Национализам исто што и огавни шовнизам.

Najmocnije zemlje se vec dugo bave uspesnom prodajom nacionalisticke price malim narodima koje tako guraju u ratove i onda se prikazuju kao njihovi navodni prijatelji prodajuci im oruzje i ostalo i stavljajuci ih pod svoju zavisnost svesno manipulisuci njihovim kolektivnim strahovima. Ispravno su zakljucili da je to za njih lakse i korisnije nego nekadasnja situacija u kojoj su ih drzali kao kolonije. Inace se u uredjenim zemljama svesno podsticanje netpeljivosti kaznjava na razne nacine. Dakle jedna je prica za njih unutra, a druga koju prodaju drugima.

Najmocnije zemlje su odavno napravile svoje nacionalne drzave

Poslednja izmena:
Najmocnije zemlje su odavno napravile svoje nacionalne drzave
Nisu, pocevsi od Amerike koja to bukvalno kao etnicku pripadnost i nema. No, tu vec odosmo na politiku, sto mi nije bila namera. Ovde se cisto bavimo psiholoskim uzrocima nastanka nacionalizma.
Таман посла. У осталом, узми речник. Те терминолошке збрке, главни су трик голаобалиста. Почевши од фашизма, па до национализма. Само ти лепо узми речник па прочитај. Не ове Википедија глупости. Родољубље , то јест национализам, мера је психичког здравља нације. У Корену Шовнизма је мржња, а не у корену национализма.
Dakle fasizam i nacionalizam su po tebi zapravo bezopasni, a ko tvrdi drugacije, taj se samo sluzi trikovima globalista. :lol:
Divno. Nikako da dokucis da je sovinizam prirodna nuspojava nacionalizma i da nacionalista koji to ne poseduje postoji samo u teoriji. Rec je o tome da je sovinizam jedno od kljucnih sredstava mobilizacije koje primenjuju nacionalni vodji da bi homogenizovali svoju etnicku grupu. Pri tom svesno podsticu ljudske strahove. Strah postaje prirodna prateca osobina nacionaliste. on nema svoju individualnost, nego samo oseca pripadnost grupi, a druge ljude ne posmatra po njihovim karakternim osobinama nego pretezno stav o njima formira u zavisnosti od toga da li pripadaju njegovoj grupi ili ne. Ovo je slucaj i sa drugim kolektivistickim ideologijama, mada naravno nisu sve tako opasne.

Poslednja izmena:
E sad posto je kolega Sanovnik vec pomenuo fasizam, hajde da vidimo jedan zanimljiv opis toga:

Umberto Eko: Fašizam - zlo u 10 tačaka

U korenima fašističke psihologije leži opsesija zaverom, ili još bolje, međunarodnom zaverom. Ali zavera mora takođe doći iznutra. Fašističke vlade osuđene su na to da gube ratove jer su nesposobne da ispravno procene neprijatelja. U fašizmu ne postoji borba za život, naprotiv, život se živi samo zbog borbe. Zbog toga, pacifizam je kolaboracija sa neprijateljem. Građani se pozivaju samo kada treba odigrati ulogu naroda.

1. Prvo obeležje fašizma je kult tradicije a tradicionalizam implicira odbacivanje moderne. Poštovaoci tehnologije su kako fašisti tako i nacisti, dok je tradicionalistički mislioci obično odbacuju kao negaciju tradicionalnih duhovnih vrednosti. Međutim, iako je nacizam bio ponosan na svoja industrijska dostignuća, njegov modernizam je ležao tek na površini jedne ideologije koja se temeljila na krvi i tlu. Odbijanje modernog sveta kamufliralo se kao odbijanje kapitalističkog načina života, ali u prvom redu radilo se o odbijanju duha iz 1789. g. (1776. g. naravno). Prosvećenost, vek uma, važi kao početak modernog izopačenja. U tom smislu, fašizam se može definisati kao iracionalizam.

2. Iracionalizam je, takođe, ovisan o kultu akcije zbog akcije. Akcija mora uspeti pre mišljenja ili u potpunosti bez mišljenja. Otud kultura postaje sumnjiva čim se identifikuje sa kritičkim stavovima. Nepoverenje prema svetu intelekta uvek je bio simptom fašizma, od Geringovog otvorenog stava: "Kada čujem reč kultura mašim se za pištolj", do česte upotrebe izraza kao što su "degenerisani intelektualci", "jajoglavci", "jalovi snobovi", "univerziteti su gnezda crvenih". Službeni fašistički intelektualci uglavnom su bili angažovani u napadanju moderne kulture i liberalne inteligencije zbog izdaje tradicionalnih vrednosti. Nikakva se sinkretistička vera ne može oduprijeti analitičkoj kritici. Kritički duh provodi razlikovanja. U modernoj kulturi naučna zajednica hvali neslaganje kao nešto korisno za obogaćivanje znanja. Za fašizam neslaganje je izdaja.

3. Uostalom, razlike u mišljenju znak su raznolikosti. Fašizam raste i traži podršku tako što izrabljuje i naoštrava prirodni strah od različitog. Prvi apel jednog fašističkog ili predfašističkog pokreta usmeren je protiv došljaka. Tako je fašizam po definiciji rasistički.

4. Fašizam je nastao iz individualne ili socijalne frustracije. Stoga je tipičnim obeležjima istorijskog fašizma pripadao apel frustriranoj srednjoj klasi, klasi koja je trpela ekonomsku krizu ili osećaj političkog poniženja. U naše vreme, kada su stari "proleteri" postali malograđani fašizam sutrašnjice naći će svoju publiku u toj novoj većini.

5. Ljudima koji osećaju da im je otet njihov vlastiti socijalni identitet fašizam dodjeljuje kao jedinu privilegiju da su rođeni u istoj zemlji.To je izvor nacionalizma. Osim toga, jedna nacija dolazi do svog identiteta samo preko svojih neprijatelja. Stoga, u korenima fašističke psihologije, leži opsesija zaverom, najbolje je, međunarodnom zaverom. Sledbenici se moraju osećati opkoljenima. Toj zaveri najlakše je doskočiti pozivom na mržnju prema strancima. Ali zavera mora takođe doći iznutra: Jevreji su obično najbolji cilj jer imaju tu prednost da su istovremeno i unutra i spolja. U SAD prominentna instanca opsesije zaverom može se naći u "The New world Order", Peta Robertsona, ali ima i mnogo drugih.

6. Sledbenici se moraju osjećati poniženima očiglednim bogatstvom i moći svojih neprijatelja. Kad sam bio mladić naučili su me da mislim o Englezima kao narodu sa pet obroka. Oni su jeli češće od siromašnih, a i umerenih Italijana. Jevreji su bogati i pomažu jedni drugima putem tajnih mreža uzajamne podrške. Sledbenici moraju, međutim, takođe biti uvereni da mogu pobediti svoje neprijatelje. Tako, neprestanim pomeranjem retoričkog žarišta neprijatelji su istovremeno prejaki i preslabi. Fašističke vlade osuđene su na to da gube ratove jer su nesposobne da ispravno procene neprijatelja.

7. U Fašizmu ne postoji borba za život, naprotiv, život se živi samo zbog borbe. Zbog toga, pacifizam je kolaboracija sa neprijateljem. On je loš, jer život je stalna borba. To vodi Armagedonovom kompleksu. Kako neprijatelji moraju da budu pobeđeni, nužna je jedna odlučujuća bitka nakon koje će pokret zavladati svetom. Takvo "konačno rešenje" implicira iznova jedno razdoblje mira, novo zlatno doba, što protivreči načelu neprestanog rata. Nijednom fašističkom vođi nikada nije pošto za rukom da reši taj problem.

8. Elitizam je tipični aspekt svake reakcionarne ideologije, ukoliko je on u osnovi aristokratski, a aristokratski i militaristički elitizam imaju osobinu- preziranje slabijih. Fašizam može da zastupa samo jedan popularni elitizam. Svaki građanin pripada najboljem narodu na svetu, najbolji građani su članovi stranke, svaki Građanin može (ili bi trebalo) da pristupi stranci. Međutim, bez plebejaca nema patrijaca. Vođa zna da njegova moć nije demokratski preneta na njega nego nasilno osvojena i njemu je potpuno jasno da njegova snaga proizilazi iz slabosti masa, koju su tako slabe da trebaju i zaslužuju vođu. Kako je grupa hijerarhijski organizovana (po vojničkom modelu) svaki od nižih vođa prezire svoje potčinjene, kao što opet svaki od ovih potčinjenih prezire one njemu potčinjene. To pojačava svest o masovnom elitizmu.

9. Fašizam se temelji na selektivnom populizmu, na jednom takoreći kvalitativnom populizmu. U demokratiji građani imaju individualna prava, ali u svojoj celini poseduju politički uticaj samo na osnovu jednog kvalitativnog gledišta- poštuju se odluke većine. Za fašizam individue kao individue nema nikakva prava, dok je narod, naprotiv, shvaćen kao kvalitet, kao monolitni entitet koji izražava zajedničku volju. Kako veliki kvantitet ljudi ne može imati nikakvu zajedničku volju, vođa se predstavlja kao njen tumač. Izgubivši svoju delegiranu moć, građani više ne deluju; oni se pozivaju samo onda kada treba odigrati ulogu naroda. Zbog toga, narod nije ništa drugo do jedna teatralna fikcija. Kao dobar primer kvalitativnog populizma nije nam više potrebna. Piazza Venezia u Rimu ili Nirberški stadion. U budućnosti nas čeka jedan televizijski ili internet-populizam u kojem će emocionalna reakcija neke odabrane grupe građana biti prihvaćena kao glas naroda. Na temelju svakog kvalitativnog populizma fašizam mora biti protiv "trule" parlamentarne vlasti. Jedna od prvih rečenica koju je Musolini izrekao u italijanskom Parlamentu bila je: "Mogao sam pretvoriti ovo gluvo i sumorno mesto u logor za moje manipule"- "manipule" su jedinice od kojih se sastojala tradicionalna rimska legija. Ustvari, on je smesta pronašao bolji smeštaj za svoje manipule, ali je nešto kasnije likvidirao i Parlament. Gde god neki političar dovodi u pitanje legitimnost parlamenta zato što on ne izražava više volju naroda, tu smrdi na fašizam.

10. Fašizam govori novogovorom. Orvel je u "1984" izmislio novogovor kao službeni jezik Anglosoca, engleskog socijalizma, ali elementi fašizma zajednički su različitim oblicima diktature. Svi nacistički li fašistički školski udžbenici poslužili su se osiromašenim vokabularom i elementarnom sintaksom kako bi u klici zatrli instrumente kompleksnog i kritičkog mišljenja. Ali moramo se pripremiti i na druge oblike novogovora, čak i kada se pojavljuju u naizgled nevinom obliku popularnih tok-šoua. Ujutro, 27. jula 1943. saznao sam sa radija da je fašizam propao i da je Musolini uhapšen. Kada me je majka poslala po novine otkrio sam da novine na najbližem kiosku imaju različite naslove. Štaviše, nakon što sam pročitao te naslove postalo mi je jasno da u svakim novinama stoji nešto drugo. Naslepo sam se odlučio za jedne i na prvoj stranici pročitao proglas koji je potpisalo pet ili šest političkih stranaka, među njima i Komunistička partija, Socijalistička partija i Liberalna partija. Sve do tog trenutka verovao sam da u svakoj zemlji postoji samo jedna jedina stranka i da je u Italiji to Partito Nazionale Fasciste. Sada sam otkrivao da je u mojoj zemlji moglo postojati više stranaka u isto vreme. Kako sam bio pametan dečko, smesta sam shvatio da tako mnogo stranaka nije moglo preko noći da iznikne iz zemlje, da su one, dakle, neko vreme morale postojati u ilegali. Proglas na naslovnoj strani slavio je kraj diktature i povratak slobode: sloboda govora, štampe, političkog organizovanja. Te reči "sloboda", "diktatura", "prava"- tada sam ih čitao po prvi put u svom životu. Uz pomoć tih novih reči ponovo sam bio rođen kao slobodan čovek Zapada. Moramo ostati budni kako smisao tih reči ponovo ne bi dospeo u zaborav. Fašizam je još uvek oko nas, ponekad neugledno obučen. Bilo bi mnogo lakše za nas kada bi se na svetskoj sceni pojavio neko i rekao: "Želim drugi Aušvic, želim da crne košulje ponovo pradiraju italijanskim trgovima". Život nije tako jednostavan. Fašizam se može vratiti i pod najnevinijom maskom. Naša je dužnost da ga razotkrijemo i da upremo prstom na svaki od njegovih primera svakog dana, na svakom mestu na svetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja.
http://www.b92.net/info/misljenja/index.php?nav_id=607692

- - - - - - - - - -
Bilo bi lepo kad bi to bilo moguce. Medjutim, praksa to demantuje, i to ne samo kod nas. Pre vise od jednog veka je u Engleskoj smisljena izreka da je patriotizam poslednje utociste lupeza. Hocu reci da je zloupotreba osecanja koja bi trebala da budu pozitivna zapravo svetski problem, a ne samo nas, niti je odavde poceo da se stvara. Naravno da postoje obicni ljudi koji prema svemu tome imaju maksimalno posten stav, ali oni koji o tome odlucuju i sve to usmeravaju se nikako ne mogu podiciti postenjem. Ima ih koji se donekle mogu smatrati izuzecima, mada je i to veoma retko.

Vec sam objasnio u postu od pre par dana, gore na ovoj strani, pogledaj molim te.

Nisu, pocevsi od Amerike koja to bukvalno kao etnicku pripadnost i nema. No, tu vec odosmo na politiku, sto mi nije bila namera. Ovde se cisto bavimo psiholoskim uzrocima nastanka nacionalizma.Dakle fasizam i nacionalizam su po tebi zapravo bezopasni, a ko tvrdi drugacije, taj se samo sluzi trikovima globalista. :lol:
Divno. Nikako da dokucis da je sovinizam prirodna nuspojava nacionalizma i da nacionalista koji to ne poseduje postoji samo u teoriji. Rec je o tome da je sovinizam jedno od kljucnih sredstava mobilizacije koje primenjuju nacionalni vodji da bi homogenizovali svoju etnicku grupu. Pri tom svesno podsticu ljudske strahove. Strah postaje prirodna prateca osobina nacionaliste. on nema svoju individualnost, nego samo oseca pripadnost grupi, a druge ljude ne posmatra po njihovim karakternim osobinama nego pretezno stav o njima formira u zavisnosti od toga da li pripadaju njegovoj grupi ili ne. Ovo je slucaj i sa drugim kolektivistickim ideologijama, mada naravno nisu sve tako opasne.

Фашизам, национализам немају никакве заједничке тачке. Јеси ли поглдао у речник, да видиш шта значи национализам. Ништа друго до родољубље. Шовинизам нема ниакве додирне тачке са националоизмом. С друге стране, историјско искуство ствара страх. Страх је реалан осећај , аможе се фабриковати. Но у нашем , српском случају, поптуно је сувишно говорити о фабрикацији страхова, обиром на број убијеих Срба у 20 веку. Иначе, српски националисти, сем неколико минорних групица, не познају шовинизам и може се рећи да шовнизма у Србији практично нема. нарочито га нема кад се упоредимо са било којом земљом која нас окружује. Због благотворног недостатка шовнизма, у Србији са Србима живи још 28 нација. Па ти види и упореди. Америку не треба узиати у обзир и у упоређивње, јер су настанак америке и настанак других, европских држва потпуно различити.

Муслолини је прво лежао у затвору зобг комунизма. Фашизам је савим другачији ужас од наионал-социјализма. Фашизам некма везе са родољубљем никакве. Па да ли ико може да оптужи све српске песнике, писце, све научнике који су радили и деловали до 1918 године за било какво зло. А сви су националисти. Пази сви до једног. Баш. Нема ни једнога да није.

Фашизам, национализам немају никакве заједничке тачке. Јеси ли поглдао у речник, да видиш шта значи национализам. Ништа друго до родољубље. Шовинизам нема ниакве додирне тачке са националоизмом. С друге стране, историјско искуство ствара страх. Страх је реалан осећај , аможе се фабриковати. Но у нашем , српском случају, поптуно је сувишно говорити о фабрикацији страхова, обиром на број убијеих Срба у 20 веку. Иначе, српски националисти, сем неколико минорних групица, не познају шовинизам и може се рећи да шовнизма у Србији практично нема. нарочито га нема кад се упоредимо са било којом земљом која нас окружује. Због благотворног недостатка шовнизма, у Србији са Србима живи још 28 нација. Па ти види и упореди. Америку не треба узиати у обзир и у упоређивње, јер су настанак америке и настанак других, европских држва потпуно различити.
Pokusaji da se nacionalizam odvoji od sovinizma su naravno uvek uzaludni. To su stvari koje uvek idu zajedno, s tim sto je teoretski moguce postojanje nacionaliste koji nije sovinista, dok obrnuto ne moze vaziti ni u teoriji, zato sto je sovinista uvek i nacionalista, posto je nacionalizam baza, odnosno temelj ideologije sovinizma. Krajnji rezultat moze da bude i ovakav prikaz kakav je u mom potpisu, mada i ne mora, kao sto znamo iz prakse nekih srecnijih delova nase planete.
Nego da se vratimo psiholoskom profilu - dakle pripadnost grupi i osecanje nesigurnosti bez toga su karakteristike svakog nacionaliste. Ovde mozemo primetiti zanimljivu pojavu: nacionalista ce najcesce imati pozitivniji stav prema nekom ko je isto tako opredeljen, ali pripadnik je drugog naroda (makar i neprijateljskog) nego prema individualisti koji ne zeli da mu pripadnost grupi bude primarno opredeljenje. Iako ovo deluje na prvi pogled nelogicno, zapravo nakon duzeg razmisljanja dolazimo do zakljucka da se zapravo radi o prirodnom sledu stvari. Naime funkcionisanje mentalnog sklopa nacionaliste je uglavnom slicno, bez obzira na to kom narodu pripada, dok drugi ljudi funkcionisu na drugaciji nacin. Kao sto bi nekli rekli - isto se istom raduje. To vam je kao i pojava da recimo pravoslavac ima pozitivniji stav prema katoliku nego prema ateisti. I ovde se radi o prirodnoj solidarnosti stavova koji su oliceni u potrebi za pripadnoscu grupi.
Takodje mozemo uociti da nacionalista ima obicaj da grubo diskvalifikuje, a cesto i vredja onog koji ne zeli da bude kao on. To je posledica vec pomenute iskljucivosti. I kao sto se mozemo setiti da su nekadasnji komunisti drugacije mislece nazivali narodnim neprijateljima, tako je i za danasnjeg nacionalistu drugaciji od njega izdajnik. To je zato sto se u oba slucaja radi o iskljucivim ideologijama nesposobnim da prihvate sve nijanse od kojih se zivot sastoji.

Муслолини је прво лежао у затвору зобг комунизма. Фашизам је савим другачији ужас од наионал-социјализма. Фашизам некма везе са родољубљем никакве.
Ovo nisam razumeo - hoces reci da je fasizam uzasan, a nacional - socijalizam nije ili sta? U prethodnom postu si naveo da je fasizam jedna od izmisljotina globalista, pa sad nije jasno sta zapravo time zelis reci?

Па да ли ико може да оптужи све српске песнике, писце, све научнике који су радили и деловали до 1918 године за било какво зло. А сви су националисти. Пази сви до једног. Баш. Нема ни једнога да није.
Nisu svi, jer se mnogi uopste nisu bavili nacionalnim ili bilo kakvim drugim opredeljenjem, a samo to sto se neko izjasnjavao kao Srbin ne znaci automatski i da je nacionalista. Sem toga, nacionalizam inace nije zabranjen sam po sebi, nego pre svega posledice koje kasnije mogu da iz toga da proizadju. Ipak, tvrditi da je dobro nesto sto je dovelo do masovnih zrtava je isto kao kad bih ja sve vas ubedjivao kako je konzumiranje cigareta lepo i zdravo. Da, ja pusim 20 - 30 cigareta dnevno jer se meni tako svidja, ali necu nikog ubedjivati da je to dobro i da tako treba.

Нација је морална заједница, а не политичка и државна.
Срби су настали као нација 1219. године проглашењем аутокефалне цркве.
Основи српске нације су светосавски и косовски завет.
Отпадници од српске нације су муслимани и католици српског порекла.
Нација ствара државу, као породица своју кућу, али нација није држава.
Српска нација се кроз историју одржавала и без државе.
Нација се баштини на ,,духу" народа (осећањима, вери, историји и моралу) , а ,,дух" је вандржавни.

Drugar, dosta si ti toga pobrkao. Nastanak pravoslavlja i srpskog naroda su dve razlicite stvari. Srpski narod je nastao mnogo ranije. Srbin uopste ne mora biti pravoslavac i ima ih dosta koji to i nisu.
A tema inace nismo mi, cak ni srpski nacionalizam pojedinacno, nego opsta pojava u svetu i njeno dejstvo na psihicko stanje pojedinca.

Back